Flash – Turecko zahájilo invazi do iráckého Kurdistanu


Jeden  z  autorů Kosy mne právě upozornil na  novou zprávu americké globální stanice  ABC News

Turkey launches new ground, air offensive in northern Iraq

Turecko zahajuje novou pozemní, leteckou ofenzívu v severním Iráku

jak říká můj překladač

A  doplňuje  text sdělení:

Turecko zahájilo novou pozemní a leteckou přeshraniční ofenzivu proti kurdským ozbrojencům v severním Iráku

Turecké tryskáče a dělostřelectvo zasáhly podezřelé cíle Strany kurdských pracujících nebo PKK a jednotky komanda – podporované helikoptérami a drony – poté přešly do regionu po zemi nebo byly letecky přepraveny vrtulníky, uvedl ministr obrany Hulusi Akar ve videu zveřejněném na stránkách ministerstva.

Akar uvedl, že nasazené síly úspěšně zasáhly kryty, bunkry, jeskyně, tunely, muniční sklady a velitelství patřící PKK. Skupina udržuje základny v severním Iráku a využívá území k útokům na Turecko.

Nejméně 19 ozbrojenců bylo zabito, zatímco čtyři turečtí vojáci byli během ofenzivy zraněni, uvedlo ministerstvo. Kurdská militantní skupina se k invazi bezprostředně nevyjádřila a prohlášení ministerstva obrany nebylo možné nezávisle ověřit.

Turecko v posledních desetiletích provedlo řadu přeshraničních leteckých a pozemních operací proti PKK. Poslední ofenziva nazvaná Operace Claw Lock se soustředila na severoirácké oblasti Metina, Zap a Avašin-Basjan.

Neexistovaly žádné informace o počtu vojáků a letadel zapojených do poslední invaze.

„Naše hrdinská komanda a kaštanové barety – podporované útočnými vrtulníky, bezpilotními vzdušnými prostředky, ozbrojenými bezpilotními vzdušnými prostředky – dorazily na scénu po zemi i ze vzduchu a zachytily určené cíle,“ uvedl Akar na druhém videu. „Mnoho teroristů bylo neutralizováno.“

„V tuto chvíli jsme dosáhli, všechny plánované cíle byly zachyceny,“ řekl.

Ministerstvo obrany uvedlo, že nová ofenzíva byla zahájena poté, co bylo zjištěno, že se militanti přeskupují a připravují na „rozsáhlý útok“.

Ofenziva byla provedena v koordinaci s tureckými „přáteli a spojenci“, dodalo ministerstvo, ale neupřesnilo to. Minulý týden se turecký prezident Recep Tayyip Erdogan setkal s Masrourem Barzáním, předsedou vlády irácké autonomní kurdské oblasti, která kontroluje oblasti, které byly napadeny.

Turecký ministr uvedl, že invaze byla zaměřena na „teroristy“ a že byla prokázána „maximální citlivost“, aby nedošlo k poškození civilistů a kulturních a náboženských struktur.

Desetitisíce lidí byly zabity od doby, kdy PKK, kterou USA a Evropská unie označily za teroristickou organizaci, zahájila v roce 1984 povstání ve většinovém kurdském jihovýchodním regionu Turecka.

Za sebe  dodávám, že  mne  velmi interesuje reakce Západu. Tedy  Spojených států, NATO, EU a  tak podobně. Všech  těch sankcionalistů. Jak začnou na  Turky  valit  jednu zdrcující sankci za  druhou. Agrese  je přece  agrese! Vniknutí na území cizího státu je netolerovatelné. Irák je přece  demokratický stát, kterému jsme přinesli demokracii a  trvalou svobodu a on  za  to zaplatil něco mezi 0,5-1,5 milionem zabitých civilistů.  Takže přece ochráníme jeho územní integritu a nedotknutelnost!

Nebo zase uvidíme, jak funguje naše  dvojí morálka???

Schválně, kdo si vsadí na ty sankce?

A ještě něco – jak to, že  v západním mainstreamu, o českém/slovenském  nemluvě je dosud  hrobové ticho????

No nic, pořád je tu ještě Kosa a její autoři. Díky P.!!!!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.