EU, platby za ruský plyn v rublech a nezadatelné lidské právo Lukáše Kovandy vypadat jako idiot


Stále projíždím zpravodajské weby  hledám, kdo konečně přijde s informací  o tom, že  EU  fakticky kývla na platby  za ruský plyn v rublech. A jak to kousnutí do mimořádně  kyselého informačního jablka  hodlá okecávat.

Už skoro dva  dny .. A ono naprosto nic  o tom, že  Brusel fakticky  dovolil  firmám nakupujícím ruský plyn  splnit  Putinovu podmínku platit  v rublech – respektive naplnit  podmínku, že  kupci otevřou  u Gazprombanky dva  účty  – valutový a rublový. Prý, když  to udělají a k tomu vydají prohlášení, že  považují svou platbu  za  ruský plyn uhrazenou  připsáním eur nebo dolarů na  valutový účet  u Gazprombanky,  je všechno  v  ažúru a  už to není obcházení  protiruských sankcí.  Naproti tomu, bez toho prohlášení by  k porušení sankcí došlo….

Takhle si to stojí, jak jsem dokumentoval ve dvou flashích na toto téma.

Hledám, hledám, kdy  se to objeví na  evropských a následně  českých webech. A nikde  ani ťuk!  S výjimkou britského Telegraphu, který  napsal přesně  totéž co já už v titulku první flashe.

Dost dlouho se mi hruď  dmula  pýchou, že  minimálně v  česko -slovenském informačním prostoru  se Kosa  stala  premiantem, kdo tuto informaci poslal mezi lidi.

Leč mýlil jsem se. Konstatuji, že  módní mediální oblíbenec – Lukáš Kovanda mne  předběhl. A to nejméně o tři hodiny.  On to opublikoval už na  začátku pátečního večera  na Kurzech.cz. V pátek večer, po  skončení  obchodování na burze  už  na Kurzy zpravidla nechodím. Není důvod. Pozice  jsou uzavřené.

Ten jeho článek se jmenuje

EU rozhodla, že nebude odebírat ruský plyn v rublech, jak chce Putin. Musela by totiž porušit své vlastní sankce

a já nevěřil vlastním očím, co  ten  módemaník napsal!!!!! Budete  zírat.

Evropská unie se může bez ruského plynu ocitnout dříve, než se dosud zdálo. EU svým dnešním stanoviskem souhlasí s právní analýzou, kterou si zadala Evropská komise a která shledala kolizi mezi již zavedenými sankcemi, a požadavkem Kremlu na platbu za plyn v rublech, resp. skrze Gazprombanku.

Jinými slovy, Brusel dospěl k závěru, že pokud by měl vyhovět požadavku platby za plyn přes Gazprombanku, musel by obejít své vlastní sankce uvalené na Rusko.

To ovšem znamená jediné. Pokud Kreml neustoupí ze svého březnového požadavku či jej nemodifikuje tak, aby nebyl v kolizi se sankcemi, EU přestane již brzy odebírat ruský plyn, resp. jí jej Rusko přestane dodávat. Trh sází spíše na to, že Kreml ustoupí a dále bude přijímat platby, jak bylo běžné před válkou, tedy zejména v eurech, případně v dolarech. Platba v rublech by se tedy nekonal. Po zveřejnění stanoviska Bruselu dnes burzovní cena plynu v EU poklesla o čtyři procenta. To svědčí právě o tom, že trh nečeká vyhrocení situace

Ruský prezident Vladimir Putin přišel s požadavkem platby za plyn v rublech poslední březnový den. Zprvu Kreml věc stavěl tak, že země EU budou jakožto země k Rusku nepřátelské muset za plyn platit v rublech přesně tak, jak jej nyní platí – nejčastěji – v eurech. Takový požadavek země EU poměrně jednotně odmítly, prakticky jedině s výjimkou Maďarska. Kreml proto poněkud „couvl“. A modifikoval svůj požadavek tak, že by země EU, resp. jejich zhruba 150 firem, jež mají s Ruskem plynové kontrakty, nadále platily, jak byly zvyklé, tedy nejčastěji v eurech, přičemž ovšem jejich platba by směřovala nikoli jako dosud plynárenskému gigantu Gazprom, nýbrž Gazprombance. Gazprombanka by devizy konvertovala v rubly. Jedna z výhod tohoto postupu tkví z hlediska Kremlu v tom, že mohl stanovit pro něj příznivý kurs, který beztak už nyní silnými zásahy do devizového trhu manipuluje. 

Jenže podle zmíněné právní analýzy Evropské komise, a také podobné analýzy Evropské rady, které dnes svým stanoviskem Brusel stvrdil, je dokonce právě i platba za plyn skrze Gazprombanku v rozporu se sankcemi. To tedy znamená, že EU ani na nynější – již modifikovaný – požadavek Kremlu nepřistupuje. Kreml tak nyní bude muset ještě o něco „couvnout“. Což už se mu dvakrát chtít nebude, neboť se může obávat ztráty tvář

Kreml ale místo ústupku může situaci vygradovat. Ví, že některé země EU, třeba Rakousko nebo Německo, budou tlačit na to, aby se kompromis našel za jakoukoli cenu a plyn z Ruska dále proudil. Například rakouský kancléř Karl Nehammer cestoval počátkem minulého týdne za Putinem do Moskvy z podstatné části proto, aby se ujistil, že evropské země, a zvláště pochopitelně Rakousko – silně závislé na ruském plynu –, budou moci dále za plyn platit v eurech. Možná to byl dokonce hlavní důvod návštěvy.

Pokud by však nakonec ani jedna ze stran nebyla ochotna ztratit tvář a k přerušení dodávek plynu opravdu došlo, je otevřené, co se vlastně z ekonomického hlediska stane.

Oči mi málem vypadly  z důlků. Okamžitě  následovala  nová kontrola  informace  Reuters, Bloombergu  i The Telegraphu dvěma jinými překladači a ono vycházelo  pořád  to samé……

Takže buď  Kovanda napsal totální blábol nebo prostě  v  době, kdy to datloval nevěděl o  informaci  z Reuters.

Rád  bych věřil tomu druhému,  to se prostě  přináší  život,  že  cosi predikujete  a ono už  to je  v reálu přesně opačně.

Nicméně  indicie  hovoří proti téhle možnosti. Datum a  čas  vydání říkají tohle:

22.04.2022 18:18:00

ale  v té  době  už  Reuters  rozhodnutí  EU v této věci vydal. stejně jako Bloomberg. U Reuters  došlo k aktualizaci  času u Bloombergu nikoliv.

Výstřižek

Lze namítnout, že  Kovanda  třeba  Reutera  ani Bloomberga  nečetl. Než to namastil…..

Ale pokud  zvážíte  tuto  jeho větu:

Evropská unie se může bez ruského plynu ocitnout dříve, než se dosud zdálo. EU svým dnešním stanoviskem souhlasí s právní analýzou, kterou si zadala Evropská komise a která shledala kolizi mezi již zavedenými sankcemi, a požadavkem Kremlu na platbu za plyn v rublech, resp. skrze Gazprombanku.

Pro mne  jasná  věc. O  potměšilost osudu  v případě Kovandy nejde. Nýbrž o potměšilost  autora!!! To na každý pád!!!

Pro mne nepříjemné překvapení! Kovanda  nedávno stvořil několik textů, kde  celkem osvědčil zdravý rozum. Jenže  asi se lekl sám sebe  a  zdravého rozumu nebo mu někdo doporučil, aby  ten zdravý rozum zase  někam hermeticky uzavřel a zahodil klíče od zámku. Takže  uposlechl a napsal ten slint, co jste od něj právě  dočetli. Kdy  fakta, tak jak je odprezentovaly  obě největší  zpravodajské agentury,  zcela popřel a  vypustil informační šmejd  zcela opačného významu  než je  pravda.

Zajímalo by mne proč. Leč to se nedozvím. Takže  mohu konstatovat jen to, že  my  tady na Západě si potrpíme  na  lidská práva. Tedy někdy a  někoho.

Nicméně několik lidských práv  je nezadatelných z jakéhokoli  režimního/stranického  pohledu.

Před nedávnem pan Leo, jehož tímto zdravím, vytáhl ze  svého  archivu tenhle  Kantorkův  vtípek:

Výstřižek

Já si dovolím ho pro Lukáše  Kovandu a  jemu podobné  psáče  a intervjůky  transponovat  do  výroku

Žádný politický  systém  vám nemůže  odejmout základní lidské   právo vypadat jako idiot. A  dodávám – některý politický systém, do dokonce  vyžaduje!!!!

Což, jak se obávám,  je  tento případ. Smutné kino, na mou věru!

Pro případ , že by  se  Lukáš Kovanda  náhodou snížil k tomu, že by zavítal na Kosu a  cítil se  mým textem dotčen,  dám znovu  titulek článku, kterým britský The  Telegraph komentuje totéž, co on.

EU admits rouble payments for Putin’s gas might not breach sanctions

Nepochybuji,  že na rozdíl ode  mne  překladač nepotřebuje. A  jsem si jist, že  Telegraph disponuje  ve  své ekonomické redakci daleko většími esy  než je Kovanda.

Možná si říkáte- proč  se  tím zabývám?  Ze  dvou důvodů

1-  užívám si to naprosté dvoudenní ticho evropských/českých/slovenských sdělovadel. Je  dostatečně  výmluvné!

2- je mi líto a nesmírně mi vadí, že  zrovna Lukáš Kovanda  se k něčemu takovému snížil. Požívá  celkem  slušné publicity. A  rozum, když  chce  mu také funguje. Přesto takováhle  ventra!!!! Od  téhle  chvíle  vím, že na něj není  naprosto žádný spoleh.

Ale  to není to nejdůležitější.  chci přes  Kovandu  navodit  atmosféru pro hlavní dnešní příspěvek  Kosy – materiál od agentury Bruegel, který do detailu popisuje, proč  je  ten přechod na  rubly  pro Rusko a Putina  tak moc důležitý!!!!  Nejde ani zdaleka  jen o nějakou nepodstatnou technikálii a  už vůbec ne o poměřování pindíků.  Rusko je opět  v pozici, že si nemůže dovolit ustoupit. Chce li ekonomicky  přežít. A jestliže mu západní odběratelé  nevyhoví, pak zkrátka  ruský plyn do Evropy nepoteče. Uvidíte  sami.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.