Rusko stoplo plyn Polsku a Bulharsku


Stalo se  to, co se  stát muselo.  Tedy  částečně.  Nastal  čas prvního placení  za  ruský plyn podle  Putinova  nařízení. někteří  zaplatili, Polsko a  Bulharsko se  rozhodly demonstrativně nekonat    podle  Putinova  přání a  Gazprom  následně oznámil, že  tím pádem  dodávky  do obou zemí končí.

Na  záměrně  vyzývavé  chování  ještě  vyzývavější odpověď.  Nejde ještě  ani zdaleka  o zavření  plynových kohoutů z  ruské strany. Protože  chleba  se začne  lámat  až v okamžiku, kdy  dojdou platby  z Německa, Rakouska, Itálie  Holandska a od  dalších velkých  odběratelů. Kteří budou stát  před  rozhodnutím jestli  obejít, v  zájmu vlastní ekonomiky  protiruské sankce  nebo způsobit hluboké problémy a škody  své vlastní ekonomice. často nevratné.

Přirozeně  že  stopka  pro  Poláky a Bulhary  vyvolala  očekávaný  ryk napříč  Západem a především Evropskou unií.

Von der Leyenová a  další  evropští potentáti a  samozřejěm také  Fiala  okamžitě  vystartovali, že  žádnému vydírání  ustupovat nebudou a  že  Evropa  jednotně  bude  čelit  ruské  hrozbě. Ovšem  4 odběratelé  už v  těch rublech zaplatili. Včera. Podle  Reuters. A že  Evropa  činí kroky a  bude  si vzájemně, ohledně dodávek plynu pomáhat, druh  druhu a jeden druhého v  nouzi  neopustí.  No uvidíme. Asi jste  to také všechno slyšeli a  četli, takže nemá žádný smysl, abych to opakoval.

Vystačím si  s Reuters -vybráno je jen to, co se týká plynu:

Russia halts gas supplies to Poland and Bulgaria

Rusko zastavilo dodávky plynu do Polska a Bulharska

  • Rusko požaduje platbu v rublech, aby se chránilo před sankcemi
  • EU odsuzuje přerušení dodávek plynu jako „vydírání“

VARŠAVA/SOFIE/KYJEV, 27. dubna (Reuters) – Rusko ve středu zastavilo dodávky plynu do Bulharska a Polska, protože odmítlo jeho požadavek na platbu v rublech, přičemž se přímo zaměřilo na evropské ekonomiky, což také odhalilo zmatek v EU, jak postupovat. reagovat na invazi Moskvy na Ukrajinu.

Rozhodnutí, které evropští vůdci odsuzují jako „vydírání“, přichází v době, kdy vlastní ruská ekonomika chřadne pod rozsáhlými mezinárodními sankcemi a jak západní země zvyšují dodávky zbraní, aby pomohly Ukrajině odrazit nový ruský útok na východě.

Gazprom (GAZP.MM) , ruský monopol na vývoz plynu, uvedl, že „zcela pozastavil dodávky plynu“ polským a bulharským plynárenským společnostem „kvůli absenci plateb v rublech“, jak je stanoveno v dekretu prezidenta Vladimira Putina, jehož cílem je zmírnit dopad sankcí na ruskou ekonomiku.

Polský prezident Andrzej Duda řekl, že tento krok porušil „základní právní principy“. Bulharský ministr energetiky Alexander Nikolov uvedl, že plyn je používán jako „politická a ekonomická zbraň“.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že Rusko zůstává spolehlivým dodavatelem energie a popřel, že by se zapojovalo do vydírání. Odmítl sdělit, kolik zemí souhlasilo s přechodem na placení za plyn v rublech, ale jiní evropští zákazníci uvedli, že dodávky plynu probíhají normálně.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová označila toto přerušení za „další pokus Ruska využít plyn jako nástroj vydírání“.

Komise však také uvedla, že odběratelé plynu z EU se mohou zapojit do ruského platebního schématu, pokud jsou splněny určité podmínky.

Hlavní německý dovozce Uniper (UN01.DE) uvedl, že může platit bez porušení. Rakousko a Maďarsko mimo jiné také naznačily, že se vydají touto cestou.

Velvyslanci z členských států EU však požádali Komisi o jasnější pokyny, zda by posílání eur do Gazprombank znamenalo porušení sankcí.

Polsko a Bulharsko jsou bývalými satelity Moskvy ze sovětské éry, které od té doby vstoupily do EU a NATO. Polsko bylo během války jedním z nejhlasitějších odpůrců Kremlu.

Bulharsko má dlouhodobě vřelejší vztahy s Ruskem, ale premiér Kirill Petkov, bojovník proti štěpení, který se loni ujal úřadu, invazi na Ukrajinu odsoudil. Ve středu se měl v Kyjevě setkat s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Bulharsko a Polsko jsou jediné dvě evropské země, kterým smlouvy s Gazpromem vyprší na konci tohoto roku, což znamenalo, že jejich hledání alternativních dodávek bylo v plném proudu.

K přerušení dochází, když se počasí otepluje a potřeba vytápění plynem klesá, a proto je nepravděpodobné, že by to vedlo k okamžitému omezení dodávek spotřebitelům. Polsko tvrdí, že má ve skladech dostatek plynu, a Bulharsko, poměrně malý spotřebitel, hledá alternativní dodávky z Řecka a Turecka.

Pokud však omezení potrvá mnoho měsíců nebo se rozšíří do dalších zemí, mohlo by to způsobit zmatek pro kontinent, který spoléhá na hojný a levný ruský plyn k vytápění domů, elektráren a výrobě elektřiny.

Kyjev naléhá na země EU, aby zastavily financování válečného úsilí Moskvy zastavením dovozu, který Rusku přináší stovky milionů dolarů denně. Německo, největší odběratel ruské energie, doufá, že během několika dní zastaví dovoz ruské ropy, ale odvyknout se od ruského plynu je mnohem větší výzva.

Ministr hospodářství Robert Habeck řekl, že ruské energetické embargo nebo blokáda uvrhne Německo, největší evropskou ekonomiku, do recese. Přečtěte si více

Dokument ruského ministerstva hospodářství zároveň naznačoval, že by se ruská ekonomika mohla v letošním roce zmenšit až o 12,4 % v důsledku sankcí. Přečtěte si více

Předpokládám, že jste  si všimli toho, co je  vyžluceno. Tedy, že obě  země plánovaly  odpojení od  ruského plynu tak jak tak. Do konce  roku.

Takže nejspíš  už  vědí jak nastavit  jiný režim dodávek. Polsko dělá ramena, že  zprovozní  plynovod  Baltic Pipe a  dostane plyn z Norska. Jenže  ten původně  počítal s provozem od roku 2021 nebo snad ještě  dříve. A  plyn z Norska? Uvidíme jestli se najdou kapacity, jakkoli Poláci asi něco zasmluvnili. Ale  vedle toho hodlají dovážet LNG.  Ale v jiném textu Reuters  si přečtete   zajímavou drobnost  – že Poláci počítají s reverzním tokem plynu v  plynovodu Jamal a  budou odebírat plyn přes Německo…

A teď  k tomu zažlucenému  Bulharsku – pobavila mne  toto:

Bulharsko, poměrně malý spotřebitel, hledá alternativní dodávky z Řecka a Turecka.

Společná otázka pro  neovlivnitelné a zásadové rusobijce z Varšavy a  Sofie – odkud  se asi vezme plyn v  reverzu Jamalu a kde jej vezmou Turci, aby ho dodali  Bulharům? Co takhle  z Ruska?  Já  bych řekl, že  ano!!!  Prostě  u ropy Západ ohrnuje  nos  nad  tou z Ruska, ale klidně  dováží a  odebírá  tzv. lotyššskou  směs…. U plynu to holt  bude „německá“  nebo „turecká“ směs.  Jen se  holt  prodraží.  Hodně prodraží!

Abyste měli představu , o  čem je to zdražování  u plynu, tak sem  dám  čtyři grafy  vývoje  ceny zemního plynu:

Pětiletý, roční, týdenní a  včerejší, kdy  trhy  vzaly na vědomí  to ruské pootočení plynovým kohoutem! A  dívejte  se pořádně! Máte  na  zaplacení 4x dražší  faktury za  plyn? Protože o tom ty grafy  jsou!!!

Výstřižek

Výstřižek

Výstřižek1Výstřižek2

Takže  si dáme ještě  jednoho, mimořádně vyzdrojovaného  Reutera:

Factbox: What are Europe’s gas options if Russia turns off the taps?

Factbox: Jaké má Evropa možnosti plynu, pokud Rusko zavře kohoutky?

Níže jsou uvedeny možnosti Evropy v případě, že Rusko zastaví další dodávky:

JAK JE EVROPA ZÁVISLÁ NA RUSKÉM PLYNU?

Rusko dodává asi 40 % zemního plynu do Evropy, většinou potrubím. Loni se dodávky pohybovaly kolem 155 miliard kubických metrů (bcm), z toho 52 miliard m3 přes Ukrajinu nebo blízké trasy.

Mezi alternativní trasy patří ropovod Jamal-Evropa, který vede přes Bělorusko a Polsko do Německa, a Nord Stream 1, který vede pod Baltským mořem do Německa.

Většina evropských zemí v posledních letech omezila svou závislost na ruském plynu. Ukrajinský tranzitní koridor byl v roce 2021 využíván především pro plyn na Slovensko a následně do Rakouska a Itálie.

Bulharsko i Polsko uvedly, že na konci tohoto roku neobnoví své smlouvy s Gazpromem a hledají alternativní dodávky.

EU prohlásila, že chce letos snížit dovoz ruského plynu o dvě třetiny a ukončit svou závislost na ruských dodávkách „dobře před rokem 2030“. Přečtěte si více

Některé země mají alternativní možnosti dodávek a evropská plynárenská síť je propojena, takže dodávky mohou být sdíleny, ačkoli globální trh s plynem byl napjatý i před ukrajinskou krizí.

Německo, největší evropský spotřebitel ruského plynu, které kvůli válce na Ukrajině zastavilo certifikaci nového plynovodu Nord Stream 2 z Ruska, by mohlo dovážet plyn z Británie, Dánska, Norska a Nizozemska prostřednictvím plynovodů.

Norská společnost Equinor (EQNR.OL) uvedla, že se pokusí produkovat více plynu ze svých norských nalezišť během nadcházejícího léta v Evropě, v období, kdy údržba obvykle snižuje produkci.

Jižní Evropa může přijímat ázerbájdžánský plyn přes Transjadranský plynovod do Itálie a Transanatolský plynovod (TANAP) přes Turecko.

Spojené státy budou letos pracovat na dodávkách 15 miliard metrů krychlových zkapalněného zemního plynu (LNG) do Evropské unie, uvedli minulý týden transatlantičtí partneři. Přečtěte si více

Americké závody na LNG produkují na plnou kapacitu a analytici říkají, že většinu dalšího plynu z USA zasílaného do Evropy by byl export přesměrován odjinud.

Evropské terminály LNG mají také omezenou kapacitu pro další dovozy, ačkoli některé evropské země tvrdí, že hledají způsoby, jak rozšířit dovoz a skladování.

Německo patří mezi země, které chtějí stavět nové LNG terminály. Během dvou let plánuje postavit dva.

Teoreticky by to mohlo umožnit opětovné zplynování dostatečného množství LNG pro pokrytí asi třetiny dodávek, které Německo dostává potrubím z Ruska, ale Berlín by také potřeboval zajistit dodávky na již tak napjatém trhu LNG, aby je mohl zásobovat. Přečtěte si více

Polsko, které pokrývá asi 50 % své spotřeby plynu ruským plynem nebo asi 10 miliard kubických metrů (bcm), uvedlo, že může plyn získávat prostřednictvím dvou spojení s Německem.

Zahrnují reverzní tok na ropovodu Jamal, spojení s Litvou s roční kapacitou 2,5 miliardy m3, které se otevře 1. května, a přes propojovací vedení s Českou republikou až za 1,5 miliardy m3.

Dalších 5-6 miliard m3 by mohlo být odesláno prostřednictvím spojení se Slovenskem, které bude otevřeno později v tomto roce.

Kromě toho může polská plynárenská společnost PGNiG dovézt až 6 miliard m3 ročně přes terminál LNG ve Swinoujscie u Baltského moře a v Polsku vyprodukuje více než 3 miliardy m3 plynu ročně.

V říjnu bude otevřen plynovod umožňující proudit až 10 miliard m3 plynu ročně mezi Polskem a Norskem.

Bulharsko, kde roční spotřeba plynu je asi 3 miliardy m3 a 90 % jeho dovozu pochází z Ruska, uzavřelo dohodu o získání 1 miliardy m3 ázerbájdžánského plynu, ale smlouvu může plně využít až poté, co bude koncem tohoto roku zprovozněn plynovod s Řeckem. .

Řecký zdroj blízký této záležitosti řekl agentuře Reuters, že Atény by mohly Sofii pomoci obrácením toku ropovodu TurkStream, což je mechanismus, který byl již dříve používán. Plynovod přivádí ruský plyn do Řecka přes Černé moře, Turecko a Bulharsko. Přečtěte si více

Několik zemí by se mohlo snažit zaplnit jakoukoli mezeru v dodávkách energie tím, že se obrátí na dovoz elektřiny prostřednictvím propojovacích vedení od svých sousedů nebo posílením výroby elektřiny z jádra, obnovitelných zdrojů, vodní energie nebo uhlí.

Evropská komise uvedla, že plyn a LNG ze zemí včetně Spojených států a Kataru by letos mohly nahradit 60 miliard metrů krychlových (bcm) ruských dodávek. Do roku 2030 by také mohlo pomoci zvýšené využívání biometanu a vodíku. Přečtěte si více

Nové větrné a solární projekty by letos mohly nahradit 20 miliard m3 poptávky po plynu. Ztrojnásobení kapacity do roku 2030 a přidání 480 GW větrné a 420 GW solární energie by mohlo ušetřit 170 miliard m3 ročně.

Snížení teploty termostatů o 1 °C by mohlo letos ušetřit dalších 10 miliard m3, zatímco do roku 2030 by výměna plynových kotlů za 30 milionů tepelných čerpadel mohla ušetřit 35 miliard m3, dodala Komise.

Jaderná dostupnost klesá v Belgii, Británii, Francii a Německu, protože elektrárny čelí výpadkům, protože stárnou nebo jsou vyřazovány z provozu nebo postupně vyřazovány z provozu.

Evropa se snaží přejít od uhlí, aby splnila klimatické cíle, ale některé uhelné elektrárny byly od poloviny roku 2021 znovu zapnuty kvůli prudce rostoucím cenám plynu. Přečtěte si více

Začátkem tohoto měsíce však Komise uvedla, že od srpna plánuje zakázat dovoz ruského uhlí, což znamená, že země EU budou muset hledat alternativní dodávky z Austrálie, Kolumbie, Spojených států a dalších zemí.

Německo uvedlo, že by mohlo prodloužit životnost uhelných nebo jaderných elektráren, aby se snížila závislost na ruském plynu. Přečtěte si více

Mnoho evropských zemí zavedlo opatření pro řízení dodávek plynu a dokonce i přídělové energie pro případ, že by se toky ruského plynu zastavily.

Německo již aktivovalo první stupeň „včasného varování“ třístupňového nouzového plánu. Přečtěte si více

Nezdá se vám, že se někdo komplet zbláznil?  Na  světě  NENÍ  dost  energetických  nosičů!  A už vůbec ne  cenově  přijatelných. A  Evropa  dělá všechno možné, aby  se  přes energie  finančně  zruinovala. Nejdříve  zeleným  zešílením a  nyní  zákazem ruské ropy  a plynu.

A by toho nebylo  jo málo tak Itálie  pravděpodobně  znárodní  obrovskou ruskou rafinerii /Lukoil/ na  Sicílii

Italy May Consider Nationalizing Giant Lukoil Refinery

a němečtí terorističtí  ekofanatici  si předsevzali, že  sami zastaví  dodávky  ruské  ropy  do Německa  a prý uzavřely  na  pěti místech  v Německu  příslušné ropovody!!!

Five Oil Pipeline Valves Reportedly Shut Down By German Activists

co že to včera  řekl Putin Západu? Tohle:

Zkuste něco, reakce bude blesková. Putin vyhrožuje Západu

Jak daleko od té bleskové reakce  podle vás  jsme?

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.