Pentagon, zbraně, válka na Ukrajině


Jednotícím prvkem této Kosy je triangl slov  Pentagon, zbraně  a  válka Ukrajině. Dnešní dva  články  jsou každý v jiné  rovině.

Tenhle, co právě začínáte  číst  se zabývá  úrovní dlouhodobou a strategickou.  Tedy  popisuje  perspektivu jak dlouho, respektive  zda  jsou USA  schopny  udržet  svou  technologickou převahu v jednom z mála  sektorů reálné ekonomiky, kde  hrají opravdu vedoucí  roli  – totiž  v kvalitě, kvantitě a technologické  nadřazenosti zbrojního průmyslu.

Rovinu, , související s  americkými  zbraněmi, označenou za taktickou  naleznete  v druhém dnešním článku.

Na  první – strategické   téma se mi na monitoru objevil poměrně  krátký, ale  přesto velmi zajímavý z amerického investičního serveru  savehaven.com. Myslím, že bude zajít  i vás. Jakkoliv si tentokrát  výkonem svého překladače nejsem úplně jistý. Ale  angličtináři si  s ním poradí. K nalezení zde

Pentagon Resignations Illustrate Our ‘Commercial’ Defense Dilemma

Rezignace v  Pentagonu ilustrují naše dilema „komerční“ obrany

Pentagon není byznys, a to je přesně ten problém dnešní doby. Ztratil svou technologickou výhodu ve prospěch komerčního sektoru a mohl by ji ztratit ve prospěch globálních nepřátel Spojených států.

Tato situace nyní vedla k rezignaci Prestona Dunlapa, vysokého úředníka Pentagonu odpovědného za technologické inovace ministerstva obrany.

Poté, co v pondělí oficiálně odstoupil, Dunlap v úterý navrhl, že příliš byrokratický Pentagon by měl uvažovat více v souladu s projekty typu SpaceX a úzce spolupracovat se soukromým sektorem spíše než ztrácet čas neustálými válkami o trávník.

V dlouhém prohlášení zveřejněném na Linkedinu Dunlap řekl: „V době, kdy se vládě podaří něco vyrobit, je to příliš často zastaralé. Pokud má ministerstvo obrany znovu rozvinout svou tenčící se technologickou výhodu, je třeba udělat mnohem více.“  

Dunlap nazval Pentagon „největší světovou byrokracií“ a poznamenal, že: „Ironií je, že v okamžiku  když to píšu, dostal jsem upozornění, že telefonní linky na help desku Pentagonu IT [informační technologie] jsou nedostupné. Telefonní linky jsou v Pentagonu  mimo provoz? Je rok 2022 , lidi!!!!“

Toto není Čína, kde špičkové technologické společnosti soukromého sektoru pracují v národním zájmu – pokud národním zájmem není jednoduše generovat více peněz, které by mohly proudit ekonomikou.

Tím je Pentagon okamžitě znevýhodněn tváří v tvář Pekingu, kde se komunistické straně daří zasahovat a vládnout svým technologickým gigantům ve svůj vlastní prospěch.

Také to naznačuje, že globální technologická dominance – kralující budoucí supervelmoci – se přesune  do země, která může buď ovládnout svůj „soukromý“ sektor brutálním způsobem bez volného trhu, nebo zjistit, jak může její obranné oddělení myslet a fungovat. jako soukromý sektor.

Jinými slovy, je to buď vznik  „Pentagonu Inc“, jinak ztratíme náskok.

V op-ed pro The Hill , senátor Todd Young (R-Ind) ohlašoval dvoustranný inovační návrh, který, jak věří, vtáhne Pentagon do 21. století.

Senátor Young vyzval Spojené státy, aby „uvolnily inovaci soukromého sektoru“ a výrazně zvýšily investice do národní bezpečnosti.

„ Čína a Rusko posílily své námořní a letecké úderné kapacity a výrazně pokročily v kybernetické válce. Čínská komunistická strana (ČKS) úspěšně otestovala hypersonické kluzák schopný vynést jadernou zbraň a zároveň se vyhnout detekci radarových sledovacích systémů včasného varování Spojených států,“ napsal.

Young obvinil demokraty z „výzvy k neuváženému snížení rozpočtu Pentagonu“ – tento krok by podle něj v Číně a Rusku uvítali.

Je to skutečně otázka inovací a přechodu do 21. století, přičemž Dunlap říká, že Spojené státy by měly více riskovat, pokud jde o testování nových technologií, od hypersonických po umělou inteligenci, pokud chtějí přeskočit své protivníky.

Dunlap je třetím představitelem Pentagonu , který za poslední rok rezignoval.

Tolik článek ze savehaven.com.

Zajímavé že? Popisuje  to, co na Kose  čtete  dlouhodobě. Minimálně pět -sedm let nazpět.  Čína  je  globálním rivalem Západu.   Západ  si ji stvořil  svou  chamtivostí, hloupostí  a nenažraností sám. Nyní si už uvědomil,  co stvořil. Že povstala nová světová mocnost. Která je  daleko větší, vitálnější, rozhodnější, cílevědomější a v obrovském nástupu. Z nástroje  boje  proti bývalému rivalovi – Sovětskému svazu se  stal obr , ohrožující  samou podstatu  Západu. Čínský technologický pokrok je  historicky nevídaný. A nezadržitelný.  Amerika si to  uvědomuje. Minimálně její  část. Ale  ani ona  není evidentně  schopna  vyvodit  z této situace  správný závěr. Amerika se  rozhodla  zničit  Rusko. Ačkoli osudový  zápas  svede s Čínou.  A  Rusko, se všemi jeho surovinovými zdroji žene  do čínské náruče.

Tohle  nikdy nepochopím!!! Nikdy!

Číně  schází  ke neoddiskutovatelné světové superioritě  v míře,, jakou planeta  dosud  nezažila pouze  tři  věci:

-potravinová  bezpečnost a soběstačnost

-surovinová, zejména energetická  soběstačnost a nezávislost

-lídrovství na poli  konstrukce a  výroby  čipů, které zaručí technologickou převahu nad  zbytkem světa

Jsem  pevně přesvědčen o tom, že  otázku polovodičů  Číňané  vyřeší vlastními silami nejpozději do nějakých  10-5 let. Vlastními silami. Mezi  které zahrnuji i  průmyslovou špionáž a  kradení patentů.Prostě, tak jak už  představují  špičku v mnohých oborech dnes,  dokáží  to, co nevidět i  produkce těch nejsofistikovanějších  a nejšpičkovějších polovodičů a technologií , nutných pro jejich  výrobu.

Problém s potravinami a  surovinami už  v podstatě  za  Peking vyřešil Západ  svými nesmyslnými protiruskými sankcemi. Západ  dobrovolně přenechal veškeré ruské nerostné bohatství svému osudovému nepříteli. A  to maximálně dokonale  –  za  výprodejní ceny!!! 

Tohle  by  zapřisáhlý antizápadní  záškodník a sabotér  nevymyslel. To  až  zhysteričtělí  západní papaláši v  nerozborné jednotě!!!! 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.