Potají se chystá brutální nárůst cen potravin v obchodech. Podívejte, o kolik zdraží jednotlivé položky, je to síla


Ano, je to síla!!! Když se mi  moje  dobrá žena  Karkule, jen tak mezi  řečí  zmínila o tom nejdůležitějším, že  to zahlédla  někde na internetu,  s cílem získat ode mne ujištění,  že to je blábol, zalapal jsem po dechu. Ale  ona  tolik očekávaná  slova  z úst nevypustil. Už  nějaký  čas  vím, že  v současném Fialalandu  se může  stát  opravdu cokoliv, ať to vypadá sebešíleněji.  A jen ucedil,  že  bez  toho,a bych prověřil zdroj  té informace si nelze  udělat názor.

Aby mi pak ta  informace, co tak zdeptala  mojí dobrou  ženu mi v podstatě  sama  vyskočila  na sklo. A  vlastně  mne  napálila  rovnou  „mezi rohy“, protože  její autor , takto  šéf  Agrární komory – Jan Doležal není  žádný  neodpovědný  senzacepotřebný pitomeček, jež se hodlá  zveřejnit  jakýmkoliv  skandálním způsobem. Například  šířením poplašné  zprávy…..

Takže  si držte klobouky, jedeme  z kopce. A  to doslova!

Potají se chystá brutální nárůst cen potravin v obchodech. Podívejte, o kolik zdraží jednotlivé položky, je to síla

Jedním z největších problémů dneška je stále se zrychlující zdražování prakticky všeho. Máme za sebou několik skoků v cenách energií a pohonných hmot, které ve svém růstu navíc mají ještě pokračovat. Pokud jde o potraviny, zde se sice také postupně zvedají ceny, avšak dosud to bylo spíše mírné. Tedy v kontextu toho, co nás čeká.

Zdraží se o 50 % a více

Potraviny jsou velmi citlivou položku, protože tvoří každodenní spotřebu a lidé moc dobře vědí, kolik za ně platí. Významné zdražení tak vyvolá nejen velkou nespokojenost, ale dost možná i sociální bouře. Ostatně, v některých zemích světa k nim už dochází. Lidé si zde jednoduše už jídlo v potřebném množství nemohou dovolit. A to je vždy impuls k obrovským problémům.

Podle našich informací se v českých obchodech chystá vlna brutálního zdražování. Je to dáno především tím, že dodavatelům i obchodním řetězcům rostou náklady na samotné zboží, ale také na jejich přepravu a samotný prodej, tedy energie a zaměstnance. Tyto náklady už jsou neúnosné a na zákazníky byly zatím přeneseny jen v minimální míře.

Jak v rozhovoru pro MF DNES uvádí šéf české agrární komory Jan Doležal, v krátkodobém horizontu se bavíme o zdražení potravin o 50 % a více. Ano, jednotlivé položky skutečně mohou podražit klidně o polovinu i více.

Abychom si to lépe ilustrovali, podívejme se na několik produktů základní potřeby, a to z hlediska toho, kolik budou stát po chystaném navýšení cen.

Ceny potravin po chystaném zdražování

  • Konzumní chléb Šumava – 50 Kč
  • 1 kus rohlíku – 5 Kč
  • 100 g dušené vepřové šunky – 60 Kč
  • 250 gramů másla – 100 Kč
  • 1 litr mléka – 50 Kč
  • 1 kg mouky – 40 Kč
  • 1 kg brambor – 60 Kč
  • 1 kg kuře chlazené – 200 Kč
  • 1 kg vepřové krkovice – 450 Kč
  • 1 kg hovězí zadní – 550 Kč
  • 1 kg losos – 800 Kč

Raději žádné slevy

Výše uvedené ceny jsou kalkulacemi toho, jak se do daných potravin promítne aktuální nárůst cen všech vstupů. Pokud však budou například energie či cena práce dále zdražovat, je možné, že se ceny budou muset znovu zvyšovat. To už je částečně i dílem takzvané inflační spirály.

Problém spočívá také v nedostatku surovin z důvodu rozbitých dodavatelských řetězců. V důsledku malého množství některých surovin dojde ke skokovému navýšení jejich cen.

Zřejmě i z tohoto důvodu chce ministerstvo zemědělství v brzké době zrušit slevové akce. Očekává totiž razantní zdražování potravin a chce, aby byly ceny alespoň trochu průhledné a obchodníci se nemohli schovávat za různé fígle, kterými si mohou v konečném důsledku navyšovat marže.

Necítím potřebu cokoliv  dodávat. Jestli to je pravda, kdo z nás  vážení na podobné  ceny  bude mít?????!!!!

Umíte si představit, že  tohle opravdu  zaplatíme při nákupu v  sámošce?

Už zmíněný  a citovaný Jan Doležal, prezident  Agrární komory dal rozhovor  iDnes

Růst cen potravin se jen tak nezastaví, říká prezident Agrární komory

Vyjímám z něj to pro mne nejpodstatnější –  zbytek si dočtěte  eventuálně  sami:

Kromě vysokých cen energií teď Čechy nejvíc sužují rostoucí ceny potravin. Jak moc budou zemědělci a zpracovatelé ještě zdražovat?
Jedná se o globální fenomén, netýká se to jen České republiky.  U základních zemědělských komodit, které produkujeme, se nicméně v krátkodobém horizontu bavíme o možném navýšení cen o 50 a více procent. Momentálně se čeká na to, jak dopadne sklizeň na Ukrajině, přičemž některé odhady jsou velmi pesimistické a hovoří o tom, že se dostaneme na polovinu jejich běžné sklizně. Ceny těchto komodit se určují globálně, nikoli v Česku, a je logické, že budou na trhu chybět. Mluvíme o 80 milionech tun obilovin, ale nedostatek očekáváme i u olejnin, sóji nebo kukuřice. Ty patrně budou zdražovat. Další faktor jsou několikanásobně dražší hnojiva. To znamená, že produkci, kterou zemědělci zakládali na konci minulého roku nebo teď na jaře, budou realizovat za daleko vyšších výrobních nákladů. Jinými slovy neexistuje možnost, že by se růst cen potravin zastavil. Spíš se soustředíme na to, jak ho můžeme zbrzdit.

Do toho zemědělci mluví o zavírání chovů. Bude Česko do budoucna alespoň v základní míře soběstačné?
Jsme nyní uprostřed toho, čemu Angličané říkají perfektní bouře, kdy se potkávají všechny negativní vlivy najednou. Zažíváme historickou inflaci, o cenách vstupů už jsme mluvili a ceny zemědělských výrobců jsou meziročně vyšší o 27 procent. To také nikdo nepamatuje. Třicet let jsme prodávali za stejné ceny a rozdíl nějakým způsobem kompenzovaly dotace. No a dotační politika se najedou přehodnocuje. Od roku 2019 máme extrémně zelený Evropský parlament a komisi, která si jako vlajkovou loď zvolila Green Deal.

Ale do toho zasáhla válka a zdražování…
Ano, jako příklad uvedu nejnovější zprávu o tom, že zemědělci budou moci využívat pole, která leží ladem. Pro rok 2022 je to sedm tisíc hektarů. My však chystáme reformu, která říká, že zemědělci v příštím roce budou muset nechat ladem 100 000 hektarů. To je obrovský nepoměr. Na těch polích bychom mohli pěstovat třeba pšenici, která bude chybět. Říkám, že nejlepším lékem na drahotu je produkce. Pokud je něčeho dostatek, není to příliš drahé. Nedostatek na podzim skutečně přijde, protože už nebudeme žít z loňské sklizně a nová bude nižší. V tu chvíli ceny vyskočí ještě víc, a pokud si tady připravujeme půdu nikoli na produkci, ale neprodukci, ženeme se do skutečně nepříjemné pasti.

Green Deal se bude ve světle posledních událostí nejspíš přehodnocovat.
Hovoří se o tom, ale já vnímám ochotu Evropské komise měnit smělé vytyčené cíle jako velice vlažnou. Z Bruselu vždy zaznívá, že „musíme být ambiciózní“. Pokud kvůli Green Dealu potraviny v následujících letech zdraží o další desítky procent, nejvíce to dopadne na obyvatele zemí střední a východní Evropy. V našem spotřebním koši vzhledem ke kupní síle zaujímají daleko větší procento než na Západě. Němec si může dovolit za potraviny vynaložit o 200 či 300 eur měsíčně navíc. Sice bude skřípat zuby, ale zaplatí to. U nás se bavíme o propadu do materiální chudoby.

Tohle už je  fakt jako z panoptika hrůzy!!!! Nic jiného se k tomu nedá konstatovat!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.