Flash – jak slovenská/česká vláda obětovali svůj petrochemický průmysl tzv. evropské solidaritě!


Evropa  hrdinně demonstrovala  svou jednotu, ať to stojí  co to stojí a  po ruském uhlí si včera  definitivně  zakázala  i ruskou ropu  dopravovanou po moři. Jen  středoevropské země  napojené  na ropovod  Družba, teď  bez možnosti přímých  náhradních dodávek odjinud,  dostaly  díky  maďarskému premierovi Viktoru Orbánovi výjimku a mohou  od Putina ropu nakupovat i nadále  a  to dokonce bez časového omezení.

Včera Kosa  citovala belgické noviny  La Libre  Belgique  a britský  Guardian, které  toto rozhodnutí  bez obalu označily  za  naprostý nesmysl a ekonomickou zrůdnost, která  země  EU  značně poškodí a dá  naopak obrovskou  ekonomickou výhodu jejím   globálním soupeřům    na světové obchodní scéně.

Jaké doslova obludné  demence  je EU a  její jednotliví  členové  v  hysterické posedlosti trestat  Putina  za každou cenu, včetně sebezničení schopni, předvedlo  zcela  excelentně  Slovensko!

To původně  požadovalo  pro svůj  klíčový  průmyslový podnik Slovnaft  tříletou výjimku na  zpracování  ruské ropy  a vývoz  finálních výrobků na  jednotný trh  EU.  Nakonec  se  samo stáhlo, a spokojilo s max. 8 měsíci!!! Ačkoliv  Slovnaft tvrdí,  že  ty tři roky prostě potřebuje  na  výměnu technologii tak, aby  mohl efektivně zpracovávat  jiné druhy  než  sirnatou  ruskou typu Ural.

A  výsledek je tento:

Slovnaft hlási problémy: Budú chýbať palivá, nepovedali nám, že výnimka bude 8 mesiacov, nie tri roky

vybírám:

Sankcie, ktoré uvalila Európa na Rusko sa ťažko dotknú aj Slovenska. Zásobovanie ropou môže byť problém. Spoločnosť Slovnaft berie na vedomie sankcie, avšak upozorňuje na možné riziká. „Po 8 mesiacoch od platnosti sankcií nebudeme vedieť zaručiť zásobovanie trhu v regióne strednej Európy. Súčasné znenie sankcií nám totiž neumožní vývoz kľúčových produktov na naše tradičné trhy ako Česko, Rakúsko a Poľsko,“ uvádza Anton Molnár, hovorca spoločnosti Slovnaft Slovensko, s tým, že to môže následne obmedziť nadstavené spracovateľské kapacity rafinérie v Bratislave pod technologické minimum.

Zároveň tiež upozorňuje svojich partnerov na exportných trhoch, že po ôsmich mesiacoch bude v regióne chýbať palivo, ako aj ropné produkty.

Súčasný návrh sankcií teda nedáva Slovnaftu pôvodne požadovaný troj ročný časový priestor na vykonanie technologických úprav v rafinérii a logistickom zabezpečení pri dovoze a spracovaní alternatívnej ropy. „Doteraz nám nie sú známe dôvody, na základe ktorých sa trojročné obdobie zmenilo na osem mesiacov. Z tohto dôvodu nemôžeme niesť prípadné následky a dopady na slovenskú ekonomiku a zásobovanie obyvateľstva,“ uzavrel Molnár.

Včera  večer  ve  zprávách slovenské  TV TA3 v  18,30 jsem viděl  krátký rozhovor  se  státním tajemníkem  slovenského ministerstva průmyslu, snad  se jmenuje PhDr. Ján Oravec, CSc. Ten dostal od  intervjůka z TA3 zcela  logickou otázku – proč  je výjimka  pro Slovnaft jen  8 měsíců, když Slovensko původně požadovalo  3 roky? Odpověď  toho zepředu zezadu otitulovaného papaláše  mne  doslova uzemnila – parafrázuji:

Protože  bylo třeba  ukázat  evropskou solidaritu. Tohle bylo  v zájmu té evropské solidarity a  nejméně  špatné  dosažitelné  řešení!!!  A nebojte  se, benzín a motorová nafta na  Slovensku bude.

Nevím, za  co a jak  ten  exot  ty  akademické tituly  získal. Ale pokud je  schopen něco takového vypustit  z mluvidel, pak pochybuji,  že  absolvoval  devět tříd  základní školy.

Maďarsko si  totiž nejen  vyjednalo  trvalé připojení svých rafinerií na  ruskou ropu. Nejméně do doby než je  nepřestaví a nezíská  přístup potrubím na jiné exportéry  ropy. Jestli někdy  vůbec. Vedle  toho  – evropští papaláši  slavnostně v noci na úterý oznámili to nové  sankční trestání  Ruska,  ovšem  Maďarsko  se opět zašprajcovalo při sestavování finálního  sankčního dokumentu ve  čtvrtek ráno a teprve  když mu bylo vyhověno, tak  jej podepsalo. A  proč, že  se opět postavilo na  zadní?

V evropských/českých/slovenských sdělovadlech  se  dočtete, že proto, že tlačilo na  vyjmutí patriarchy  ruské pravoslavné církve  Kirilla ze  sankčního  seznamu.  Což  mu nakonec odkývli. Ale zamlčeno zůstalo, že   Budapešť  si  také vyjednala  zatím neomezenou  exportní výjimku pro  výrobky  z ruské ropy,  vyrobené  v maďarských rafineriích  a prodávané   napříč  EU!!!  Tedy  co co Slovnaft  může  jen dalších 8 měsíců po zavedení  sankcí a  Česká  republika  měsíců 18, pro ně neplatí a  jejich výjimka  je  absolutní a trvalá!!!

Jen proto, že  Viktor Orbán bojoval tvrdě, rozhodně a nesmiřitelně!  Zato Slovensko a  Fialaland  držely  hubu a krok. Protože  ta  evropská jednota  je úplně nade vše!

Takže

-Slovnaft  říká, že mu 8 měsíců nestačí na přebudování

-dále konstatuje , že  jestliže  ho podrobí zastavení  exportu konečných výrobků do EU,  s výjimkou slovenského a  českého trhu, znamená  to, že  nedosáhne  na technologické minimum, aby  výroba  vůbec  probíhala, což  v jednoduché češtině  znamená, že zavře provoz

-osobně se  domnívám, že  na Slovensku není, s výjimkou Slovenských elektráren, důležitější podnik.Možná VSŽ. Ale  to není důležité. Co naopak mimořádně  důležité určitě  je jsou  ekonomické dopady, jestliže by  Slovnaft  skutečně  zavřel!

Znamená to

-ztráta  strategické  výrobní kapacity

-nárůst nezaměstnanosti

-masivní výpadek  daňových příjmů státu z neuskutečněné slovenské výroby

-velký zásah  do bilance  export/import  státu

-velké nákupy  PHM  za  drahé peníze  v zahraničí a de facto darování  celého slovenského trhu  pohonných hmot  cizím státům

Za  sebe  říkám, že mne  doslova  fascinuje  hloupost  a zbabělost  slovenské vlády, která  kvůli jakési pofiderní evropské solidaritě  je ochotna  nechat  si zničit  část své ekonomiky  jenom proto,  aby takzvaně  „nedělala potíže“. Ačkoliv  viděla  v přímém přenosu, že právě  „dělání potíží“  přináší  hmatatelné  výsledky  a výhody  rebelujícímu státu. Zkrátka  Slovensko, ale  stejně tak to platí  pro Fialu a  jeho Obludárium,  ve  snaze  zalíbit  se cizím  potentátům a  usnadnit  si mezi nimi  život, radši obětují  svou zemi a  její oprávněné zájmy  než aby se  ozvali!!!

Pak se nelze  divit,  že  obě  země  mají téměř nejvyšší inflaci v  Evropě,  že  zde  nazrává  sociální konflikt netušených  rozměrů!!!

Jen a okraj  dodávám, že  celoevropsky, ba dokonce  celosvětově  je  momentálně naprostý nedostatek  rafinerských  kapacit, když podle  webu Oilprice.com  svět  ztratil  za poslední  dva roky  700 000 + 1 000 000 barelů zpracovatelských kapacit kvůli  uzavření nebo odstavení  části  světových kapacit.

Cituji:

Spojené státy ztratily od roku 2020 zhruba 1 milion barelů denně v rafinérské kapacitě, podle zprávy agentury Reuters , která také citovala jednoho analytika Paula Sankeyho, který řekl, že to znamená, že země je ve skutečnosti strukturálním nedostatkem takové kapacity. Globálně se rafinérská kapacita zmenšila od roku 2020

Podle Mezinárodní energetické agentury to vůbec není problém. IEA odhaduje, že globální rafinérská kapacita loni klesla o 730 000 barelů denně a že letos bude provoz rafinerií celosvětově asi o 1,3 milionu barelů denně nižší, než tomu bylo v roce 2019.

A  v takovéhle celosvětové pozici si Slovensko/Česko dobrovolně, kvůli jakési evropské solidaritě  dobrovolně  uzavře  rafinerie!!!!!  Kde to žijeme? Kdo to tady  vede??? Kam to vede???

Pro úplnost  přidám  graf  ceny  benzinu  na  světové komoditní burze  za posledních  5let!!!!

Výstřižek

Tohle  není  ani absolutní zešílení nebo dokonaná velezrada! To  je obojí dohromady!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.