Írán a Rusko rozšiřují energetické vazby uprostřed ukrajinské války


Dovolím si  vám předložit  článek z amerického energetického webu  Oilprice.com. Západ  postavil Rusko do pozice  světového vyvrhele. A podrobil ho všemožným sankcím.  Aby ho  totálně zdeptal. Jenže ono už  těch vyvrhelů  nám napříč  zeměkoulí  nějak přibývá.  A jejich logickou reakcí je, že se  začnou spojovat!  Daleko více, než by  za normálních okolností  učinili.  Viz

Iran And Russia Expand Energy Ties Amid Ukraine War

Írán a Rusko rozšiřují energetické vazby uprostřed ukrajinské války

  • Írán a Rusko v lednu položily základy nové 20leté dohody o spolupráci.
  • Moskva jedná s Íránem o druhé a třetí fázi rozšíření Ruskem postavené jaderné elektrárny Búšehr.
  • Ruské společnosti mají hrát v íránském petrochemickém průmyslu větší roli.

Ruský vicepremiér Alexander Novak vedl minulý týden delegaci na vysoké úrovni do Íránu, přičemž invaze na Ukrajinu řízená Kremlem je stále v plném proudu. Podle íránského ministra pro ropu Džaváda Owjiho byla nyní přidělena část ruských finančních prostředků ve výši 5 miliard USD na íránské energetické, zemědělské a dopravní projekty a obě země plánují do roku 2025 zvýšit svůj roční obchod na minimálně 40 miliard USD. Z pohledu Západu a z pohledu jakéhokoli nového „společného komplexního akčního plánu (JCPOA, nebo hovorově „jaderné dohody“) mezi Íránem a USA Owji zdůraznil, že tato výrazně zvýšená spolupráce mezi Teheránem a Moskvou bude mít zásadní význam. zahrnují také finanční a bankovní sektor, ropu, plyn, petrochemii a jadernou energetiku. Dodal, že obě strany se nyní také dohodly, že budou provádět dvoustranný obchod ve svých vlastních měnách.

Tato poslední Novakova cesta navazuje na lednovou návštěvu íránského prezidenta Ebrahima Raisiho v Moskvě – první návštěvu íránského prezidenta v Rusku za téměř pět let v té době – která položila základy pro dokončení nové 20leté spolupráce. dohoda mezi Íránem a Ruskem, která už nějakou dobu čeká. Přestože nová 20letá dohoda nebyla na uvedeném lednovém zasedání v plném rozsahu dokončena, bylo rozhodnuto, že aktivní oblasti spolupráce obou zemí budou v budoucnu výrazně rozšířeny. Od lednové návštěvy Raisiho v Moskvě se dvoustranná spolupráce v odvětví uhlovodíků bezprostředně soustředila na oblast petrochemie. Írán vždy považoval tento sektor za základní kámen svého modelu „odporové ekonomiky“ – konceptu generování výnosů s přidanou hodnotou využíváním intelektuálního kapitálu do významných příjmů, zisku a toků akvizice technologií, kdekoli to bylo možné, jak je podrobně analyzováno v mé nové knize o světových trzích s ropou . Odvětví s sebou také vždy neslo výhodu spočívající v provozování  právní  šedé zóny v různých režimech sankcí, které proti němu byly v posledních zhruba 40 letech uvaleny. Vzhledem k tomu, že Rusko nyní čelí stejnému druhu sankčních omezení jako Írán, nebylo žádným překvapením, že Teherán pozval Moskvu zapojit se hlouběji  do rozvoje svého petrochemického podnikání s cílem, aby se Írán stal největším producentem a vývozcem na Blízkém východě v tomto odvětví. 2027. Konkrétně, jak také analyzoval OilPrice.com , nový výkonný ředitel Íránské národní petrochemické společnosti (NPC), Morteza Shahmirzaei, pozval ruské společnosti, aby jí pomohly dále využívat příležitosti v jejím petrochemickém průmyslu.

Tyto nejnovější rozhovory stavěly na této spolupráci v oblasti petrochemie a zahrnovaly opětovné začlenění Ruska zpět do několika projektů v oblasti ropy a zemního plynu, z nichž bylo marginalizováno jak v rámci přípravy na JCPOA, tak v přechodném období od roku 2018 (kdy USA jednostranně odstoupil od dohody) do února letošního roku (kdy Rusko napadlo Ukrajinu). V tomto období došlo také k dohodě mezi Ruskem a Čínou o rovnoměrnějším rozdělení v jejich převzetí projektů průzkumu a rozvoje ropného a plynárenského sektoru v Íránu, když byla 2019 původně dohodnuta 25letá . Předtím však byla Moskva na pokraji převzetí několika nových velkých ropných a plynárenských projektů v Islámské republice. „Jak bylo v roce 2015 jasnější, že sankce budou odvolány [v roce 2015], ruské závazky investičních plánů pro íránský ropný a plynárenský sektor se zvýšily na více než 50 miliard USD a jejich rozsah byl rozšířen,“ uvedl významný zdroj z ropného a plynárenského průmyslu. úzce spolupracuje s íránským ministerstvem pro ropu, řekl exkluzivně OilPrice.com. „Byl to strategický plán Ruska, aby se postavilo do popředí a do středu, až budou sankce nakonec zrušeny a budou na stole smlouvy na rozvoj terénu,“ řekl.

To vedlo k podepsání počátečních dohod společností GazpromNeft o studiích proveditelnosti pro ropná pole Changouleh a Cheshmeh-Khosh, Zarubezhneft pro pole Aban a Paydar Gharb a Tatneft pro pole Dehloran. Ty byly nad rámec předchozích memorand o porozumění (MoU) podepsaných Lukoilem a National Iranian Oil Company (NIOC) pro studie ropných polí Ab Teymour a Mansouri, což vedlo k tomu, že ruským firmám bylo přiděleno sedm terénních studií, nejvíce ze všech. zemi do tohoto bodu. Ještě významnější však bylo, že tyto dohody byly pouze součástí velmi rozsáhlého 22bodového memoranda o porozumění, které v té době podepsal íránský náměstek ministra pro ropu Amir-Hossein Zamaninia a náměstek ruského ministra energetiky Kirill Molodtsov. která zahrnovala nejen studie a plány na průzkum a těžbu ropy, ale také na přepravu plynu, petrochemické swapovací operace, výzkum v oblasti dodávek a marketingu petrochemických produktů, výrobu ropných zařízení ve spolupráci s místními íránskými strojírenskými firmami a technologie převod v rafinérském sektoru,“ uvedl zdroj.

Během lednové návštěvy Raisiho v Moskvě existovaly určité oblasti spolupráce, ve kterých Rusové nechtěli podle íránského zdroje pokročit žádným smysluplným harmonogramem, ale to se nyní změnilo ve světle jeho invaze do Ukrajina, a to se projevilo v minulém týdnu Novaka v Teheránu. „Ještě předtím, než USA odstoupily od JCPOA, Írán také žádal Rusko o prostředky, jak se lépe bránit jakýmkoli útokům, zejména těm, které by mohly pocházet z Izraele nebo USA – konkrétně systém protiraketové obrany S-400 a nejnovější proudové stíhačky. – což Rusko slibovalo roky, ale bez jakýchkoli výsledků,“ řekl zdroj exkluzivně OilPrice.com. „Většina hlavního setkání mezi Putinem a Raisim [dne 19. ledna 2022] však byla zahájena diskusí o tom, že Rusko konečně poskytne Íránu systém protiraketové obrany S-400 a bojové letouny Suchoj Su-35 s úhradou plateb. prostřednictvím výhodných podmínek pro obchody v ropném a plynárenském sektoru a schůzky na vysoké úrovni z íránského obranného, ​​zpravodajského a energetického sektoru a jejich ruských protějšků z minulého týdne šly hlouběji do těchto témat a s určitým úspěchem z íránské strany,“ zdroj přidal.

Související: Jak Rusko zůstalo o krok napřed před západními sankcemi

Rusko však tyto požadavky na vojenský hardware z Íránu neustále spojuje nejen s příliš výhodnými podmínkami pro jeho společnosti v ropném a plynárenském sektoru Islámské republiky, ale také s dalšími svými vlastními bezpečnostními problémy na Blízkém východě. Zejména Sýrie byla oblastí, ve které Írán a Rusko dlouho usilovaly o rozhodné pracovní uspořádání. „Írán na jednu stranu vnímá Sýrii jako svou výlučnou sféru vlivu, ale na druhou stranu Íránci dobře chápou situaci a chápou, že zájmy Moskvy a Teheránu na syrských územích si nemusí nutně odporovat. “ řekl Gevorg Mirzayan, docent katedry politologie a masové komunikace na Finanční univerzitě v Moskvě. „Dlouhodobá vojenská přítomnost Ruska v Sýrii komplikuje vojenské a politické plány Američanů a Turků v Levantě a na Blízkém východě jako celku,“ zdůraznil. „Proto ruské vojenské základny jako takové zdroje  pomoci a pomohou  Íráncům neutralizovat vnější hrozby,“ dodal. Může se tedy dobře stát, že nedávné zprávy o tom, že Íránské islámské revoluční gardy (IRGC) převzaly některé ruské základny v Sýrii, protože Moskva potřebuje přesměrovat své zdroje na Ukrajinu, jsou jednoduše součástí této širší spolupráce, přičemž Írán ve skutečnosti drží pouze na místa pro Rusko, než do nich bude moci vrátit své jednotky později.

Kromě těchto diskusí během schůzek z minulého týdne došlo podle Owji k dalšímu pokroku na severojižním dopravním koridoru (NSTC), přičemž bylo dosaženo několika dohod v odvětví železniční, silniční, námořní a letecké dopravy. Novak dodal, že Moskva má také zájem na rozvoji koridoru, železniční nákladní trasy z Ruska do Indie, která by podpořila obchod z oblastí Kaspického zálivu a Perského zálivu. Tyto trasy by také poskytly mnoho příležitostí pro „dvojí účely“ – civilní i vojenské, jak je podrobně analyzováno v mé nové knize o globálních ropných trzích – a vybudování NSTC je v současné době spojeno s ruskými společnostmi rozvíjejícími strategicky zásadní South Pars Oil Layer , jak exkluzivně zdůrazňuje OilPrice.com.

Poslední část této širší a hlubší spolupráce se týká íránského jaderného programu. USA nyní daly jasně najevo, že se status IRGC jako zahraniční teroristické organizace nezmění a Rusko se již předtím pokusilo dohodu sabotovat . Zprávy, že rozhovory s Moskvou pokračují o druhé a třetí fázi rozšiřování Ruskem postavené jaderné elektrárny Búšehr, mohou podle Behrouze Kamalvandiho, mluvčího Íránské organizace pro atomovou energii, znamenat konec cesty pro jakékoli nové iteraci JCPOA v brzké době.

Tak to bychom měli!  My, hrdí sankcionlisté na  Západě! Jistě nás  těší, že  darebácký  islamistický režim v Teheránu  získá nejnovější ruské zbraně  , včetně nejpokročilejších protivzdušných obranných systémů a nejsilnějších ruských stíhaček ze seriové  výroby!  Také to,  že  Irán dostane  další jaderné technologie, že  spolu budou obcházet  embarga a sankce, že nepochybně  budou vyvíjet  technologie k těžbě plynu a  ropy, které zatím nemají.  Tohle všechno se obrovsky  zlevní, pokud  to plánujete pro zásobování  druhého a třetího největšího producenta  energetických uhlovodíků na  světě.

Fakt  nám to jde. Všimli jste  si,  že  nějaký čas  to vypadalo na prolomení zmrazení  té jaderné dohody s Iránem a  ten, že o to nejspíše  nyní ztratil zájem?

A jestli Rusko nějak přes  Irán  postaví produktovody  do Indie?  tak to už by bylo naprosté vítězství.  Sankční blbosti nad  zdravým rozumem!

We are  the  Champions!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.