Flash -Rusko spúšťa alternatívu k SWIFT založenú na blockchaine na obchádzanie sankcií


Denně  mi prochází sklem obrovské množství  různých  webů. Politických a  zpravodajských. Zejména. Vedle  toho ale  i  ekonomických a speciálně  burzovních nebo  sportovních, rozuměj fotbalových. Dále  pak například těch, zabývajících se audioknihami, jimž  vlk zcela nekriticky  propadl. Ale i jiných.

Mezi ty  burzovní portály  řadím například  i portál bulios.com.  Kde lze  zavadit  o zajímavé  investiční tipy  či doporučení.  A  já tam hledal informace ohledně  nadcházejícího dalšího IPO  na  skomírající pražské  burze, kde  se  právě  upisuje  primární  emise  slovenské  firmy  Gevorkyan. Hledám důvody  proč  se  o to zajímat  nebo   naopak vypustit. S  tím vás ovšem nehodlám obtěžovat. Nicméně, cosi, mimořádně zajímavého  se mi přeci tam pro vás podařilo objevit.

Článek od jednoho ze slovenských diskutujících, informující  o vyvíjeném   novém platebním způsobu  mezi  Ruskou federací a zbytkem světa, který  vy obešel SWIFT  i  měnové sankce  USA  a  Evropské unie. A  vedle  toho  fungoval mimo jakýkoliv  dozor a kontrolu  západních  úřadů. Dost důvodů na  to, abych se o něj zajímal a  následně jej zveřejnil na Kose. Navíc  je velmi krátký:

Rusko spúšťa alternatívu k SWIFT založenú na blockchaine na obchádzanie sankcií

Ruská dcérska spoločnosť Rostec Corporation, RT-Techpriemka, oznámila, že úspešne spustila platobné riešenie poháňané technológiou distribuovanej účtovnej knihy a bude slúžiť ako alternatíva k SWIFT, čo krajine umožní efektívne obchádzať medzinárodné sankcie.

Ruská alternatíva založená na blockchaine

Ruská štátna korporácia Rostec spustila CELLS, platformu poháňanú blockchainom, o ktorej tvrdí, že prichádza s niekoľkými prípadmi použitia vrátane uľahčenia super rýchlych a bezpečných medzinárodných platieb bez toho, aby museli prejsť cez Spoločnosť pre celosvetové medzibankové finančné telekomunikácie (SWIFT).

Dcérska spoločnosť Rostec, RT-Techpriemka, predstavila blockchainové riešenie CELLS účastníkom počas nedávno skončenej konferencie Digital Industry of Industrial Russia (CIPR-2022) v Nižnom v Novgorode.

Podľa zdrojov blízkych tejto problematike bola blockchainová platforma CELLS vyvinutá Novosibirským inštitútom softvérových systémov (NIPS) a poskytuje používateľom prístup k ekosystému softvérových produktov a služieb.  

Konkrétne tím naznačil, že CELLS je vytvorený na uľahčenie platieb v národných fiat menách, čo z neho robí skutočnú alternatívu k SWIFT pre cezhraničné platby. Okrem toho možno CELLS použiť na ukladanie digitálnych mien, postupy poznania svojho zákazníka (KYC) a ďalšie.

Očakáva sa, že systém spracuje až 100 000 transakcií za sekundu s možnosťou rozšírenia v budúcnosti. Na základe CELLS majú tvorcovia v úmysle implementovať systém na ukladanie dát, platformu pre vývoj webových aplikácií, službu „digitálneho pasu“, systém „digitálneho bývania a komunálnych služieb“ a ďalšie riešenia.

Výkonný riaditeľ Rostecu Oleg Jevtušenko komentoval spustenie CELLS:

„Digitálny platobný systém na platforme blockchain môže byť použitý ako plnohodnotná náhrada za SWIFT, ktorá poskytuje vysokú rýchlosť, bezpečnosť a neodvolateľnosť transakcií. Systém umožní prechod na zúčtovanie v národných menách, eliminuje riziko sankcií a zabezpečí nezávislosť národnej finančnej politiky pre zúčtovacích účastníkov.“

Paľba sankcií

Vlani vo februári nabrala dlhotrvajúca rusko-ukrajinská vojna, ktorá trvá od roku 2014, nový smer, keď Kremeľ vtrhol na Ukrajinu, čo spustilo najrýchlejšie rastúcu utečeneckú krízu v Európe od druhej svetovej vojny. 

Napriek výzvam medzinárodného spoločenstva, aby Rusko ukončilo inváziu, administratíva prezidenta Putina pokračovala v útoku a prinútila svetové mocnosti, ako sú Spojené štáty, OSN a iné, aby uvalili na Kremeľ množstvo sankcií .

V marci 2022 Európska únia oznámila vylúčenie siedmich veľkých ruských finančných inštitúcií zo SWIFT, vrátane VTB Bank, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank a VEB, okrem Sberbank a Gazprombank, ktoré spracovávajú väčšinu jej plynu a export ropy.

V rovnakom duchu aj veľký počet krypto búrz obmedzil svoje služby na ruských používateľov, pričom Binance dala jasne najavo, že jej produkty Visa a Mastercard už v regióne nebudú fungovať.

V snahe obísť sankcie predseda energetického výboru ruského Kongresu Pavel Navaľnyj počas tlačovej konferencie v marci minulého roka naznačil, že krajina by mohla použiť bitcoin BTC a ďalšie kryptomeny ako platobné metódy za vývoz svojich prírodných zdrojov.

Po spustení CELLS sa ešte len uvidí, či nové ruské riešenie platieb založené na blockchaine konečne umožní prekonať ochromujúce ekonomické sankcie, ktoré sú naň uvalené.

Je  jasné,  že  Rusko řeší akutní a  aktuální otázku  jak  co nejrychleji  a nejúčinněji   nahradit  bolestivé omezení  jemuž  kolektivní Západ  podrobil už  skoro všechny  ruské bankovní domy, tím, že je  vyloučil z platebního styku SWIFT.

A  zdá se, že dokončení  takové  mezinárodně  fungující platformy  se blíží  do finále. Žádný  div,  že  ji Rusové  vybudovali na  tzv. blockchainové  struktuře  a základech.  Jde totiž o architekturu,  která je mimo kontrolu a  dosah, zatím, každé  vlády na světě, která  se jeví  jako dostatečně  bezpečná i operativní,  aby  tuto roli převzala. Navíc prý  její  funkce  bude multiměnová.

Škoda , že  není k dispozici  více informací. Zajímalo by mne například, jak si  její tvůrci  představují zapojení  do celosvětového provozu.  Jak chtějí obejít  případné zákazy používání této platformy  západními  vládami, které nepochybně  přijde.  Jedna  věc je mít  k dispozici i dokonalý  nástroj, druhá,  pokud jej nikdo nepoužije. A  to nemluvím  o tom, že  banky, zejména při mezinárodních operacích  si počínají mimořádně  nedůvěřivě  a opatrně.  A  že  získat jejich důvěru představuje  běh na hodně  dlouhou trať.

Nicméně je řada zemí, ale   i firem a  věřím, že i bank, které  rády  využijí  možnosti skrytě  převádět  platby  v mezinárodním prostoru, mimo dohled  amerických  a  vůbec  západních očí. Pokud  si provozovatelé  uhájí  zabezpečení  transferů,  pak  se jedná o průlom, který  by změnil finanční svět! Zkuste  si představit, že pokud  by  Rus  byl opravdu  tak šílený  cynik, jak  ho vykreslují  západní media a pustil  do svého systému  drogové  kartely, islamistické a jiné teroristy, s  tím, že  mu nijak nevadí jejich působení na Západě… Jakkoliv tohle  osobně rozhodně  vylučuji. Ale  teoreticky taková možnost  existuje. Bez  ruského exkomunikování  ze  SWIFTu   by nikdy nevznikla.  Ani teoreticky.

Ale pojďme se  zabývat  praktickou stránkou věci.

Rozhodující  není, zda a jak perfektně  ten systém Rusko vyvine. Ale  to zda najde  do něj dost účastníků. Docela  se  divím, že  tohle nezbastlili  už  řádným časovým předstihem a neuvedli  do  provozu a to tak, aby  už dnes  disponovali nějakou  mezinárodní  bankovní korespondentskou sítí. Byť třeba  malou. Protože  teď  získat  účastníky zůstává  mimořádně  těžkým úkolem. Jak už napsáno, nepochybuji, že  Západ  vydá  zákazy  a sankce.   Typu – každá banka , která se zapojí, tak…..

Takže  předem mrtvě  narozené  dítě?  Ani zdaleka  ne, pokud  bude  v Číně, Indii, Turecku, Brazílii, Mexiku, JAR, Egyptě, Vietnamu, Indonesii, Argentině, atd.atd. -vůle. Přísloví – kde je  vůle, tam je  cesta určitě znáte.

Zejména, opakuji –  jestliže  ruský  systém  by  zaručoval uživatelům anonymitu.To je, vedle spolehlivosti a správnosti,  klíčový parametr!

Nemyslím,  že  se připojí klíčové  ústavy  typu Bank of China a  podobné.  Ale  malé  banky, operující mimo  velký  finanční svět, napojené  ovšem v příslušné zemi na  obří páteřní finanční ústavy? Ty podle mne  už dnes  jedou v platbách za  ruské suroviny  nebo  naopak ve  financování a transakcích , umožňujících Moskvě nakupovat  západní prohibitivní  zboží. Tím ruským blockchainem by zmizely  dokonale  ze  západních radarů.  A  to nemluvím například o tom,  že  by  Rusko a jeho firmy  v příslušných zájmových zemích,  s přístupem  k ruskému platebními systému, klidně mohly  založit  své  afilace, maskované  jako  běžná čínská , indická ,atd.atd. firma. Bez jakýchkoliv  viditelných  vazeb na  Rusko.  Provozující  obchodní  činnost po světě  s  čímkoliv.  Které  nakupují, či prodávají  vše, co Rusko potřebuje.  Kdo pozná  ruský benzín od  indického? Nebo pšenici? Tohle jistě  funguje  už  dneska. Jenže problémem je, jak tyhle firmy  převedou peníze  z/do Ruska. A  ten  nový  mezinárodně  funkční ruský  blockchain by  to vyřešil! Do SWIFTu  se připojí jen banky. Ale  do svého vlastního schématu  si Rusko nepochybně  zapojí, koho uzná za vhodné.

Aby nevznikl  falešný dojem a očekávání – nevěřím  ve spuštění zítra. Ani,  že  to bude bez dětských nemocí. Ani v  rychlé  rozšíření.  Ale  znáte  to – jakmile  dítě  udělá první  krok,  tak prostě  začne  chodit. čím dál více i častěji.

SWIFT jsem kdysi, když  ještě  válka  na Ukrajině  neexistovala  a já zvažoval  zavedení  různých  typů sankcí  vůči  Rusku, označil za  starodávnou jednorannou  bambitku. Z  níž  šlo vystřelit  jen  jednou.  S možností  cíl zabít,  těžce zranit. Ale  také  minout  nebo jen škrábnout. Ale  jíž  nešlo naládovat  znovu a zkusit  druhou ránu. My už  jsme  vystřelili. Duelant  se nemá k tomu, aby  padl k zemi.  Evidentně  zkouší  nabít  svou bambitku. Kterou  nás  sice nezabije,  ale  jestli trefí, tak mám tu naši jednou pro vždy  vyrazí  z  ruky. A pravděpodobně  i s celou rukou, jíž  my  tu svou zbraň držíme.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.