Jako kůl v plotě – vlastně jako 40 kůlů v plotě, píše Le Monde


Kůl v plotě  je  v  českých  zemích  zavedené  úsloví. Od jisté  doby  zejména.  Bližšího popisku netřeba.  A nyní  ho  objevili  ve  Francii, konkrétně  v redakci Le Monde.

Odbočím – z  franouzských  zdrojů  přebírám  jen vyjimečně. Ne,  že bych nechtěl více,  Snažím s e celkem pravidelně proniknout  na  webovky  velkých  francouzských sdělovadel, ale  s  velmi bídnou  výtěžností. Protože  všechny  francouzské  největší a neprestižnější kanály jsou pod placeným přístupem. A  ten  na rozdíl od naprosté většiny  britských a amerických portálů, spolu s  německými a  českými odolává  jistému  udělátku, které mi poslal  jeden  z čtenářů. Kterému  tímto veřejně  a rád  děkuji. Jistě  uznáte,  že platit Le Mondu a  tudíž  i Křetínskému s Tkáčem, kteří jej spoluvlastní,  by bylo  mrháním, téměř  zločinným. Ale  zpět k věci.

Normálně  se perexová  a tedy neplacená  část  textu  k ničemu  moc nehodí. Má za  cíl čtenáře  navnadit, ale nic podstatného mu nesdělit. Ale tentokráte  se mi připletla na sklo výjimka,  kde už  určité sdělení, jež stojí  za to  pro Kosu převzít.  Takže  i tak bohužel, jen  část jistě  velmi  výživného textu Le Monde   s názvem

Sur la guerre en Ukraine, les pays du Sud refusent de s’aligner sur la position occidentale

což překladač  zpracoval  jako

Pokud jde o válku na Ukrajině,  země globálního jihu se odmítají spojit se západní pozicí

Od Afriky po Asii přes Latinskou Ameriku se rozšiřuje tábor zemí, které si nechtějí vybírat mezi Západem  a Ruskem.

Několikrát odložená videokonference ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s Africkou unií (AU) se nakonec 20. června konala za zavřenými dveřmi s velkou diskrétností. Krátká vystoupení, které afričtí vůdci zdvořile vyslechli, ale nic víc. Nápadný je v tomto ohledu kontrast s nadšenými ovacemi a solidaritou amerického Kongresu nebo parlamentů evropských metropolí.

Znovuobjevená západní jednota tváří v tvář ruské agresi na Ukrajině jde ruku v ruce s relativní, ale velmi reálnou osamělostí, která postupem času roste s trváním  války. Od Afriky po Asii přes Latinskou Ameriku se rozšiřuje tábor zemí, které si nechtějí vybírat mezi Západem a Ruskem.

Cílem západních ekonomických sankcí je proměnit Putinovo Rusko ve vyděděnecký stát. Ale pokud se ruská ekonomika „de-westernizuje“ , není poražena , jestliže rozvíjí své výměny se  zeměmi  v pozici  „ani-ani“.

„Svět je svědkem surové reality rovnováhy sil: když se Západ zdál být všemocný, zneužíval svou všemohoucnost (Kosovo, Irák, Libye atd.). Mnoho zemí, jež aniž by podporovaly ruskou agresi, proto nejsou naštvané, že svět není unipolární, a válku na Ukrajině vnímají spíše jako bitvu o nastolení rovnováhy sil v Evropě než bitvu o principy, které všichni mnohokráte porušili ,“ analyzuje Jean -Marie Guéhenno, bývalá náměstkyně generálního tajemníka OSN odpovědná za mírové operace (2000–2008) a zejména autorka Le Premier XXIe siècle ( Flammarion, 2021).

„Sobectví“ obyvatel Západu

Jestliže na globálním severu jsou nesouhlasné hlasy vzácné, na globálním jihu jsou, tváří v tvář riziku potravinové krize,tále početnější. „Ve skutečnosti nejsme v debatě o tom, kdo se mýlí a kdo má pravdu: prostě chceme mít přístup k obilovinám a hnojivům , připomněl senegalský prezident Macky Sall během návštěvy Paříže po setkání s Vladimirem Putinem v r. začátkem června v Soči jako předseda AU. Země mezi nimi jsou jedním z hlavních propagandistických cílů ruské diplomacie.

Dne 24. června, v den, kdy Evropská rada uznala Ukrajinu a Moldavsko jako kandidátské země pro vstup do Evropské unie (EU), ruský prezident během summitu s vůdci zemí BRICS (za Brazílii, Rusko, Indii, Čínu, Jižní Afrika), z nichž žádná nezasáhla proti Moskvě, bránila „sobecké činy“ obyvatel Západu a vyzývala k vytvoření „skutečně multipolárního systému“ .

Jak že  to napsal Le Mond?  Takhle:

Znovuobjevená západní jednota tváří v tvář ruské agresi na Ukrajině jde ruku v ruce s relativní, ale velmi reálnou osamělostí, která postupem času roste s trváním  války.

Mno. Takže ona  ta  nerozborná  jednota  a  solidarita je dle názoru jeho  redakce  osamělostí??!!

To jsou věci!  Nerozborná jednota,  transatlantické hodnoty, svět s  pravidly říkáme  my  – Le Monde  konstatuje   OSAMĚLOST!!!

Jak by ne! Přesně  to vydefinovává  Jean -Marie Guéhenno, bývalá náměstkyně generálního tajemníka OSN odpovědná za mírové operace, když  říká:

„Svět je svědkem surové reality rovnováhy sil: když se Západ zdál být všemocný, zneužíval svou všemohoucnost (Kosovo, Irák, Libye atd.). Mnoho zemí, jež aniž by podporovaly ruskou agresi, proto nejsou naštvané, že svět není unipolární, a válku na Ukrajině vnímají spíše jako bitvu o nastolení rovnováhy sil v Evropě než bitvu o principy, které všichni mnohokráte porušili ,“

K tomu není potřeba  nic dodávat!  Dnes se nad  Ruskem pohoršují  ti, o nichž  paní Guéhenno mluví. A třetí svět  to samozřejmě  ví. Nejen  to. Mají se Západem, jeho metodami, dodržováním smluv a pravidel  svoje  posledních  řádově  500  let  velmi  tvrdé  zkušenosti.

Jestliže  dnes  nejsou ochotni  se připojit k ostrakizaci  Ruska,  nechť  si především  ve  Washingtonu, Londýně  a Paříži, ale  také v  Madridu , Lisabonu  Bruselu a  den Haagu nebo Tokiu zkusí  zanalyzovat proč!!Čím si to zasloužili?

Že  by třetímu světu  Rusko mohlo nabídnout v penězích  daleko více než  Západ? Nebo nějaké  supertechnologie?  Odpověď  je  jasná. A  to  třetí svět je  a  byl vždycky o penězích  a korupci.  Jistě bychom se praštili rádi přes  kapsu, jen  aby  Putin trpěl. A ono zjevně  už  ani korupční schema u elit v  Africe  nezabírá… A to je  velká  část  tamních  států  ve světovém   žebříčku korupce dokonce i za  demokratickou Ukrajinou…. Jenže právě  potentáti si více než kdokoliv  jiný všiml  zabavování  majetku  ruského státu a ruských oligarchů  Západem. A  vyvodil z toho svoje  praktické závěry. Zejména, když  si ještě  vzpomenul  Na Noriegu,  Bokassu I.  Idi Amina, Kaddáfího a  Saddáma Husejna. Kteří svého času patřili mezi oblíbence  Západu.  Jakkoliv to byli pěkní  zmetci.  Ale sotva menší než Pinochet  nebo současní  vládci Saudské  Arábie  a Kataru.

Něco je  špatně. Hodně  špatně!  Ještě nedávno jsem napsal, že  státy  třetího světa  naprosto nemají  řády  nás, myšleno Západ. ale  oproti tomu  moc  naše peníze.

Zdá se,  že  je potřeba  to opravit. Momentálně,  vycházejíc  z  toho, k čemu došel  Le Monde je to tak, že  rozvojový svět  bytostně  nesnáší  Západ. Jeho věčné mistrování a  pokrytectví.  A to dokonce  až tak,  že  už  přestávají  reagovat na naše peníze!!!  Takhle  nějak  vypadá konec  světa. Dost možná  že  právě toho našeho.

Rusko třetímu světu opravdu moc  nabídnout  nemůže.  Jen  to zmíněné obilí, hnojiva, ropu a  plyn. A  také jistotu,  že ho nebude poučovat o lidských právech, vymáhat na něm konec  fosilních paliv, elektromobilitu, gender, LGBT , zavádět  tu  37, tu 207 pohlaví  a věčně  kázat  morál.  Prostě, že je nechá  žít  podle svého.

A  zdá se, že ono  to převážně  většině  ze  193 zemí světa  tak nějak stačí!!!!

Prostě  Le  Monde zopakoval  Milouše  Jakeše na Červeném Hrádku!  A jeho slavný výrok o kůlu v plotě.  Vlastně o 40 kůlech v plotě. Plus  Tchajwanu. A  to by  ten plot  musel být  sakra  krátký  kraťoulinký,  aby  na něj  stačilo  41 planěk!  Zejména  když jde o plot kolem Ruska, tedy nejrozlehlejší země  světa!  Takže  holt  se  asi budeme  muset  smířit s  tím, že postavíme  cosi  kolem Ruska, ale  jen  z  41 plotovek a  tudíž  s obrovskými mezerami.

Tenhle  Le Monde  fakt nebyl marnej.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.