Flash -Bidenova návštěva Saudů v hodnocení Bloombergu


Ať chcete nebo ne,  včera  skončená  návštěva  amerického prezidenta v  Saudské  Arbábii představuje jeden z  vrcholů globální politiky tohoto světa v  tomto roce!  Jde o výrazně  větší událost  než jakou představovaly například francouzské  prezidentské i parlamentní volby, sestřelení  lháře  a podvodníka   nebo Johnsona v Británii a  troufnu si ji nadřadit  dokonce  i nad  zasedání  G7 nebo výročnímu potlachu NATO v Madridu!

Proč? Protože G7, NATO a pod. jsou jasně  v americké režii. Co tam Velký bílý  otec  z Washingtonu vyjeví, je kánon i zákon současně. Ostatní  už pak demonstrují  nerozbornou jednotu.

Ale  návštěva  Saudů v  dnešní době?  Maskovaná  jako cesta  na Blízký  východ, ačkoli  to ostatní bylo jen  křoví, aby veřejnost na hony a hony  neviděla, že  Biden trapně  podlézá  těm,z nich  ještě  před  pár měsíci hodlal  učinit planetární vyvrhele. Takže se  to maskovalo Izraelem, menším summitem  několika  arabských zemí, ale  šlo především o Saudy a  Emirátníky  a americkou zdvořilou, ne li rovnou pokorný  prosík, aby  byli tak  hodní , laskaví  a vstřícní a  minimálně do podzimních  kongresových  voleb  zvedli  svou ropnou produkci, aby  Biden a jeho Demokraté  neutrpěli totální volební Afghanistán, kombinovaný navíc  s  Vietnamem!  Samozřejmě,v  optimálním případě a jistě o tom  byla  řeč, šlo  o to dostat  Saudy  do našeho  tábora a postavit je proti  Rusům. Protože oni si troufli podat  přihlášku do BRICS a  s Čínou jednají  o přechodu na platby  v juanech   za obrovské čínské ropné nákupy!!! Více si o tom přečtete  zítra.

Dost důvodů, abych sjížděl  velké západní zdroje a zjišťoval, jak Biden uspěl nebo neuspěl. Protože Západ a jeho osud  velmi závisí na  tom zda  Joe  uspěl nebo ne. Hodně  dlouho  chyběly  jakékoliv komentáře. Vlastně hodně  dlouho je  velmi nedokonalý popis  stavu – zkrátka  vládlo úplné a neuvěřitelné  ticho.Tedy kromě  oficiálního vyjádření  z US  strany, že  všechno je  v pořádku, brambory jsou na  řádku. Nicméně  nyní už to mlčení  puká.  Takže jsem se dočkal. Jako momentálně nejlepší mi  přijdou  komenty  Bloombergu a Reuters.

Začnu  Bloombergem, Reutry  vám předložím v  další flashi.Překladač je  z toho celý sedřený.

Biden Left Awaiting Benefits After Fist Bump in Saudi Arabia

Biden odešel na výhody po úderu pěstí v Saúdské Arábii

  • Napětí kvůli Khashoggmu kontrastovalo s dobrou návštěvou Izraele
  • Biden se vrací k napjaté domácí politice ve Washingtonu

Na vlahém dvorku rezidence izraelského prezidenta tento týden,  Joe Bidenov připomněl „velké nadšení“ pro židovský stát, když před 50 lety poprvé přišel jako americký senátor.

Druhý den, při jeho prvním setkání se saúdskoarabským korunním princem Mohammedem bin Salmánem, by nikdo nevěřil, že Biden byl ještě včera večer  nadšený.

Nepříjemné setkání – ztělesněné nevraživým úderem pěstí s vůdcem, o kterém doufal, že ho odsune na okraj společnosti po zabití publicisty Džamála Khashoggiho – podtrhlo jeho provoplánový  kalkul co by prezidenta, který se zoufale snaží přinést domů úlevu od vysokých cen benzínu.

Korunnímu princi toto setkání dodalo punc legitimity ze strany  USA. Jeho představitelé pracovali na tom, aby využili příležitosti zbavit ho viny za vraždu Chášukdžího a zprostředkovali názor, že Saúdská Arábie má klíč ke snížení cen pohonných hmot.

Biden a korunní princ se prodrali přes pečlivě protokolárně  sestavený vrchol, který byl navržen tak, aby opravoval narušené  vazby, a přitom se vyhýbali domněnce, že je Biden příliš kamarádský nebo poslušný. Cíl byl jasný: USA obracely list a vyhýbaly se všemu, co by ohrozilo větší produkci ropy.

Biden  hazardoval, vrací se do Washingtonu v nejistém politickém postavení. Jeho legislativní agendu utápí jeho vlastní strana, do voleb v polovině období zbývají pouhé poslední  měsíce a spojenci jsou stále frustrovaní, že jeho Bílý dům nedosáhl mnoha svých cílů.

Saúdská sázka vyvolala pokrytecké vytí aktivistů a spojenců doma i ve státech Perského zálivu, které Biden potřebuje k řešení nedostatku energie. Zisk této návštěvy  může být za měsíce – pokud vůbec přijde.

Žádný pevný závazek ohledně ropy

Biden odjel ze Saúdské Arábie v sobotu bez pevného závazku k navýšení produkce, které by mohlo zmírnit bolest na amerických pumpách, pouze uvedl, že na základě svých rozhovorů očekává „další kroky v nadcházejících týdnech“.

Přečtěte si více: Biden očekává více saúdské ropy po cestě do království

To naznačuje, že oznámení může být odloženo do zasedání OPEC +, že zvýšení nebude kalibrováno až do začátku podzimu a jakýkoli pokles cen benzínu v USA zaznamenají  až těsně před listopadovými volbami.

Dokonce ani poté není jasné, zda země Perského zálivu plánují zvýšit produkci, což je potenciálně zásadní rozdíl vzhledem k blížícímu se konci prodeje strategických rezerv v USA a přicházejícím evropským sankcím na ruskou energii  /což by  automaticky  vystřelilo ceny  ropy – pozn.vlk/.

Ceny ropy klesly asi o 17 % od chvíle, kdy Biden v červnu oznámil svou návštěvu Saúdské Arábie. Obavy z recese překonaly obavy o dodávky a  srazily  ceny. Podle modelů Bloomberg Economics se šance na pokles do začátku roku 2024 k minulému měsíci blížily 75 %.

Přečtěte si více: Saúdové říkají, že rozhodnutí o ropě učiní až při OPEC+,  Biden opouští království

Bidenova bouřlivá cesta po Tel Avivu, Jeruzalémě, Ramalláhu, Betlémě a Džiddě – setkání s vůdci Izraele, Palestinské samosprávy, států Perského zálivu, Egypta, Jordánska a Iráku – nabídla několik dalších krátkodobých zahraničněpolitických vítězství.

Přečtěte si více:
Biden říká, že při setkání se saúdským princem vychoval Khashoggiho

Saúdská Arábie otevírá vzdušný prostor všem dopravcům, čímž Biden vyhrál

Biden získá malou saúdskou výhru na návštěvě tam, kde potřebuje velkou

Biden uzavírá éru saúdského prince ‚Pariah‘ bouchnutím pěstí

Prezident zprostředkoval historickou dohodu mezi Izraelci a Saúdskou Arábií, která otevřela svůj vzdušný prostor rozhodnutím, které by mělo zkrátit dobu letu mezi Izraelem a Asií. Americké mírové jednotky opustí dvojici ostrovů v Rudém moři, čímž připraví cestu Saúdské Arábii k převzetí kontroly a jejich rozvoji.

Biden a jeho pomocníci trvali na tom, že dohody představují první krok k tomu, co by bylo podpisem – normalizace vztahů mezi Izraelem a Saúdskou Arábií.

„Je to velká věc,“ řekl Biden v sobotu novinářům. „Toto je první hmatatelný krok na cestě k tomu, jak doufám, nakonec bude širší normalizace vztahů.“

Americké naděje na regionální štít protivzdušné obrany, v němž by Izrael a země Perského zálivu sdílely obranné technologie a zpravodajské informace, aby se chránily před Íránem a jeho zástupci, se nenaplnily. Irák oznámil, že hodlá propojit svou energetickou síť s arabskými partnery ve snaze snížit vliv Íránu.

Rada pro spolupráci v Perském zálivu, aliance arabských států ovládaných sunnity, odhalila nové snahy v boji s nedostatkem potravin způsobeným ruskou invazí na Ukrajinu, přičemž USA investovaly 1 miliardu dolarů. Ale jen málo nasvědčovalo tomu, že skupina plánuje přitvrdit svůj postoj vůči Moskvě, i když Bidenovi poradci odhalili zpravodajské informace naznačující, že Írán by mohl začít prodávat ozbrojené drony Rusku.

Fist Bump Vidět ‚Cround The World

Mnozí v regionu se zaměřili – stejně jako Američané – na optiku Bidenovy návštěvy u saúdského vůdce známého jako MBS.

Američtí představitelé se pokusili omezit dopady schůzky,

Američtí představitelé řekli Saúdským Arabům, aby se zbavili triumfalistických fanfár, jako jsou propracované letištní pozdravy, přehlídky s mečem a zářící koule, které vítaly bývalého prezidenta Donalda Trumpa na jeho cestě do království. Bidenova rána pěstí s MBS, gesto, které Bílý dům připisoval obavám z koronaviru, se vyhnulo tradičnímu pozdravu.

A Biden se na vrcholu jejich setkání rozhodl upozornit na zabíjení Khashoggi a jeho víru ve vinu korunního prince.

Saúdové kontrovali tím, že zveřejnili snímky Bidena a prince Mohammeda, jak se usmívají a mluví, což ukazuje na marnost jakýchkoli pokusů USA popřít jeho legitimitu. Ale Biden stále čelil kritice doma.

Adam Schiff, kalifornský demokrat, který předsedá zpravodajskému výboru Sněmovny reprezentantů, řekl, že tento okamžik byl „vizuální připomínkou pokračující kontroly, kterou autokrati bohatí na ropu mají v zahraniční politice USA“.

Když se Biden vrátil do Bílého domu v sobotu těsně před půlnocí, smetl reportéra, který se ptal, zda lituje úderu pěstí. „Rád odpovím na důležité otázky,“ řekl.

„Jasné, upřímné“

Korunní princ hájil, jak se království vypořádalo s incidentem, a sám upozornil na  akce  USA a Izraele, včetně případu věznice Abu Ghraib provozované Spojenými státy v Iráku  nebo nedávné vraždy Shireen Abu Akleh, palestinsko-americké novinářky.

Biden vyzval k „úplnému a transparentnímu vyúčtování“ jejího zabití, které podle ministerstva zahraničí bylo pravděpodobně náhodnou střelbou ze strany izraelských obranných sil, ale nesnažilo se Izrael potrestat.

„To je typ konverzace a komunikace, na které jsme mezi královstvím a Spojenými státy americkými zvyklí – jasný, upřímný, přímý, protože to je způsob, kterým se posouváme vpřed,“ řekla princezna Reema bint Bandar, saúdskoarabská velvyslankyně v NÁS.

Záměrem Saúdské Arábie bylo hledat „pevnější, institucionalizovanou formu bezpečnostních závazků,“ řekla Yasmine Farouk, nerezidentka programu pro Blízký východ v Carnegie Endowment for International Peace.

Věci kolem  ropy

Když schůzky končily v pátek pozdě večer, obě strany přispěchaly s  popisem jednání.

Saúdský ministr zahraničních věcí Adel Al-Jubeir řekl americkým reportérům, že jakékoli rozhodnutí o ropě bude založeno „na fundamentech, ne na spekulacích, ne na hysterii, ne na geopolitice“.

Na narychlo uspořádané paralelní tiskové konferenci se Biden zdál být frustrován kritikou jeho úsilí, jednu otázku odmítl jako „hloupou“ a rozesmál se, když si další všimla útoků na jeho přístup. Prosil skeptiky o trpělivost s dividendami z této cesty.

„Sečteno a podtrženo: Tato cesta je o opětovném umístění Ameriky do tohoto regionu v budoucnosti,“ řekl Biden. „Nenecháme na Blízkém východě vakuum, které by Rusko nebo Čína zaplnily. A máme výsledky.“

Takže  takhle  to komentoval Bloomberg. Připadá  vám to jako úspěch?

Mně zaujalo několik věcí:

Například  to, že:

-Američané a jejich  jednotky opustí dva saudské ostrovy, strategicky položené při vjezdu  do Rudého moře. Přirozeně, proto, aby je  Saudi mohli začít  rozvíjet…Už jste zažili, aby  USA  vyklidily strategickou vojenskou pozici, kvůli rozvoji jejího území  zemí, které patří?

-sliby ohledně zvýšení produkce zřejmě odezněly jen v naprosto vágní rovině. Vše se prodiskutuje  až na zasedání OPEC+. Není takhle náhodou tam členem Rusko?

-USA  se  Saudy  mluvily jak  je mezi nimi  zvykem- To je typ konverzace a komunikace, na které jsme mezi královstvím a Spojenými státy americkými zvyklí – jasný, upřímný, přímý, protože to je způsob, kterým se posouváme vpřed, Ovšem mimořádně  vlivný demokratický kongresman Schiff, který předsedá zpravodajskému výboru Sněmovny reprezentantů, řekl, že tento okamžik byl „vizuální připomínkou pokračující kontroly, kterou autokrati bohatí na ropu mají v zahraniční politice USA“.

Takhle to vidí  Bloomberg. Třeba  to Reuters, jehož  názor  vydám za  chvilku v  druhé  flashi hodnotí  jinak.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.