USA jsou ve svém dodavatelském řetězci munice silně závislé na Číně a Rusku.


Jsou to ale pády  – Rusko je  smrtelný  nepřítel a  Čína  zásadní budoucí  nepřítel. Konstatovalo NATO v  Madridu pod  americkou  taktovkou. A  budeme  Ukrajinu v  jejím zabíjení  Rusáků podporovat až na krev!

Ovšem bez  Ruska a  Číny  bychom  tak  maximálně na Ukrajinu mohli dodávat nanejvýš  klasické praky. Kameny  do nich  už by  si nasbíral  Zelenský  a  spol  sami.  A kdykoliv  se  celý kolektivní  Západ  do podobné situace  velmi snadno a  velmi rychle  může  dostat.  Že  totiž  nedokáže  vyrobit  žádné  flinty, děla, tanky, náboje.A mnoho a mnoho dalšího vojenského  i civilního vybavení. Protože na  to všechno je potřeba  antimon  a k tomu  nikdo na Západě  nedisponuje přímým přístupem. Jen  Rusko a  zejména  Čína. Jak v  detailu  rozebírá  americký  server  specializovaný na  military  – Defense  News

The US is heavily reliant on China and Russia for its ammo supply chain. Congress wants to fix that.

překladač  ho uchopil takto:

USA jsou ve svém dodavatelském řetězci munice silně závislé na Číně a Rusku. Kongres to chce napravit.

Spojené státy se v posledních letech téměř zcela spoléhaly na Čínu – a v menší míře na Rusko – při získávání kritického nerostu, který je životně důležitý pro výrobu munice.

Minerální antimon je nezastupitelný  pro obranně-průmyslový dodavatelský řetězec a je potřebný k výrobě všeho od protipancéřových projektilů a výbušnin až po jaderné zbraně a různé další vojenské vybavení, jako jsou brýle pro noční vidění.

Antimon se  dostal  nyní do přední linie nedávných snah Kongresu o posílení strategické zásoby nerostů vzácných zemin, známé jako zásoba národní obrany . Zásoba zahrnuje množství dalších nerostů kritických pro obranně-průmyslový dodavatelský řetězec, jako je titan, wolfram, kobalt a lithium, ale zákonodárci očekávají, že bude  insolventní do fiskálního roku 2025 bez nápravných opatření.

Výbor Sněmovny reprezentantů pro ozbrojené služby se poprvé zabýval  řešením čínské kontroly dodavatelského řetězce antimonu v návrhu legislativy, který zveřejnil nedávno. Zpráva doprovázející návrh zákona požaduje, aby manažer zásob národní obrany informoval výbor o stavu antimonu do října a zároveň poskytl „pětiletý výhled na tyto nerosty a současné a budoucí zranitelnosti dodavatelského řetězce“.

„Výbor je znepokojen nedávnou geopolitickou dynamikou vztahů s Ruskem a Čínou a tím, jak by to mohlo urychlit narušení dodavatelského řetězce, zejména antimonu,“ uvádí zpráva.

Návrh legislativy by také vyžadoval, aby ministerstvo obrany zavedlo politiku recyklace použitých baterií s cílem znovu  získat „vzácné kovy, minerály vzácných zemin a prvky strategického významu (jako je kobalt a lithium) do dodavatelského řetězce nebo strategických zásob Spojených států. “

Očekává se, že podvýbor Sněmovny pro připravenost schválí návrh textu  a Výbor pro ozbrojené služby je připraven legislativu prosadit v rámci svého ročního zákona o povolení obrany koncem tohoto měsíce.

Poté, co Japonsko během druhé světové války přerušilo americké dodávky antimonu z Číny, začaly Spojené státy získávat minerál z rudy ve zlatém dole v Idahu. Tento důl však ukončil výrobu v roce 1997.

„Neexistuje žádný domácí důl na antimon,“ uvádí zpráva vládní agentury US Geological Survey z roku 2020. „Čína je největším producentem těženého a rafinovaného antimonu a hlavním zdrojem dovozu pro Spojené státy.“

Zpráva poznamenala, že Čína „ztrácí podíl na trhu s Ruskem, druhým světovým výrobcem“, přičemž Tádžikistán získává pozici na globálním trhu jako třetí největší světový dodavatel antimonu.

Nedávný zájem zákonodárců o posílení zásob strategických nerostných surovin pro národní obranu představuje pro Kongres významnou položku, která v posledních několika desetiletích opakovaně povolila mnohamilionové prodeje  těchto rezerv za  účelem  financování dalších programů.

Na svém vrcholu během začátku studené války v roce 1952 byly zásoby oceněny na téměř 42 miliard dolarů v dnešních dolarech. Tato hodnota se od loňského roku propadla na 888 milionů dolarů.

Ministerstvo obrany minulý měsíc předložilo Kongresu svůj vlastní legislativní návrh a požádalo zákonodárce, aby schválili 253,5 milionu dolarů v zákoně o povolení obrany na pořízení dalších nerostů pro strategické zásoby.

Poslanec Seth Moulton, D-Mass., který sedí ve výboru Sněmovny reprezentantů pro ozbrojené služby, vedl v dubnu dalších sedm republikánů k tomu, aby požádali podvýbor pro obranné prostředky o poskytnutí dalších 264 milionů dolarů na financování zásob pro FY23.

„Současné zásoby jsou nedostatečné, aby splnily požadavky velmocenské konkurence,“ napsali zákonodárci. „[Zásoby národní obrany] již nejsou schopny pokrýt potřeby ministerstva obrany pro velkou většinu identifikovaných materiálů v případě narušení dodavatelského řetězce.“

Bryant Harris je reportérem Kongresu pro Defense News. Od roku 2014 pokrýval průsečík americké zahraniční politiky a národní bezpečnosti ve Washingtonu. Dříve psal pro Foreign Policy, Al-Monitor, Al Jazeera English a IPS News.

Přiznám se,  že jsem  téměř  šokován!!  Jak dlouho by  USA v  případě války  vydržely  jejich strategické zásoby  antimonu pro zbrojní výrobu, pokud  by  Čína a Rusko  řekly STOP???!!!  O ostatním Západu  netřeba  mluvit.

A  vedle  toho  dost  dobře  nechápu proč  to Moskva a Peking  už neudělaly….

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.