Ne/vtip na tento den


To, co budete  číst  dále  opravdu není  vtip. Nýbrž  holá  skutečnost!!!  Sám bych tomu nevěřil,  kdybych to nenašel  na stránkách Financial Times!  A  část mé osobnosti se  tomu stále  zdráhá  věřit!

Však uvidíte  sami.

HSBC installs Communist party committee in Chinese investment bank

podle překladače:

HSBC instaluje výbor komunistické strany ve své  čínské investiční bance

HSBC se stala prvním zahraničním zaměstnavatelem, který ve své pobočce investičního bankovnictví v zemi zřídil výbor čínské komunistické strany, což je krok, který podtrhuje napětí, kterému banka čelí, když se snaží proplouvat mezi Pekingem a západem. Čínská pobočka investiční banka  HSBC -Qianhai Securities, podle dvou lidí obeznámených s rozhodnutím nedávno zřídila podnikový výbor Komunistické strany Číny /dále jen CCP/ . Tento krok přišel poté, co HSBC zvedla svůj podíl ve společném podniku, který založila v roce 2015, na 90 procent z 51 procent  držených ještě v dubnu. Výbor CCP, který se může zahrnovat   několik poboček, je vyžadován čínským zákonem o společnostech, ale zatím není široce prosazován mezi zahraničními finančními skupinami. Je typicky tvořen třemi nebo více zaměstnanci, kteří jsou také členy čínské komunistické strany . Výbory slouží dvojímu účelu- jednak  jako dělnické odbory a vedle toho jako prostředek, kterým je zástupce strany dosazen do nejvyšších pozic společnosti, někdy dokonce  až  do funkce ředitele nebo managementu. Krok HSBC bude tlačit na další zahraniční banky, aby ho následovaly. Některé  z nich zkoumaly, zda jsou povinny tak učinit poté, co v posledních dvou letech převezmou plné vlastnictví svých čínskopevninských cenných papírů a makléřských operací, uvedlo několik vedoucích pracovníků těchto institucí.

„Je to významné v tom smyslu, kam [HSBC] směřuje svou budoucnost,“ řekl jeden z nich. „Rozšiřuje své vazby na autokracii, která má jasné názory na to, jak daleko chce sáhnout do soukromých společností. Je to další cihla v té zdi.“

HSBC je jednou z nejvíce vystavených globálních společností eskalujícímu geopolitickému soupeření mezi Čínou a Západem. Sídlí v Londýně, ale téměř veškerý svůj zisk vydělává v Hongkongu a netají se  plány na dramatickou expanzi po pevninské Číně. S ohledem na své dilema vyzval v květnu její největší investor Ping An, aby byla rozdělena na východní a západní části a varoval, že v nadcházejících letech nebude možné obsáhnout oba regiony. HSBC je také jedním z nejčastějších cílů politiků v Číně, USA a Velké Británii kvůli sankcím, obchodní a politické nestabilitě v Hongkongu.

HSBC ve svém prohlášení uvedla, že „zaměstnanci soukromých firem v Číně jsou schopni vytvořit pobočku strany.“ Tyto pobočky jsou běžné a mohou je zřídit již tři zaměstnanci. Je důležité poznamenat, že vedení nemá žádnou roli při zakládání takových skupin, ty neovlivňují směřování podniku a nemají žádnou formální roli v každodenních činnostech podniku.“ HSBC Qianhai řídí Irene Ho a dohlíží na ni David Liao, spoluvýkonný ředitel asijsko-pacifické oblasti.

Qianhai poskytuje služby investičního bankovnictví, jako je poradenství, provádění primárních veřejných nabídek a obchodování s cennými papíry. HSBC má na pevnině asi 7 000 zaměstnanců, což je mnohem více než kterýkoli jiný poskytovatel půjček se sídlem v zahraničí. Operace investičního bankovnictví v pevninské Číně kontroluje sedm globálních bank – HSBC, Goldman Sachs, JPMorgan, Credit Suisse, Morgan Stanley, UBS a Deutsche Bank – avšak pouze HSBC zatím zřídila výbor CCP, podle mnoha lidí obeznámených s touto záležitostí. . Ostatní banky to odmítly komentovat. „Byl tam interní e-mail, který říkal, že možná budeme muset něco udělat, ale prozatím . . . ještě to není povinné,“ řekl asijský šéf jednoho mezinárodního věřitele. Manažeři amerických bank se obzvláště obávají optiky potenciálního vystavení strategických rozhodnutí a klientských dat kontrole CCP, sdělilo několik obeznámených  Financial Times.

Michael Gallagher, republikánský zákonodárce z Wisconsinu a jeden z předních hlasů  Kongresu  k  Číně  řekl FT, že „ ​​nyní spadla z HSBC  maska“, což podle něj vyvolalo otázky, zda ostatní firmy z Wall Street budou následovat a „poníží se“. založením buněk čínské komunistické strany. Marco Rubio, floridský republikánský senátor, rovněž kritizoval krok HSBC a řekl, že „výbory komunistických stran nejsou jen pro parádu. Existují proto, aby ovlivňovaly, monitorovaly a nakonec kontrolovaly společnost. Investoři si toho musí být vědomi.“ Goldman Sachs nemá výbor ČKS, ale zaměstnává vysoce postavené členy strany, včetně Freda Hua, který byl předsedou jejího podnikání v oblasti Velké Číny. Provozuje jednu z nejstarších investičních bank na Wall Street v Číně poté, co v roce 2004 založila společný podnik s Beijing Gao Hua Securities. UBS najala Fan Yang, která je dcerou Liu Yandonga, bývalého vicepremiéra Číny, jako svou předsedkyni globálního bankovnictví pro Asii  od roku 2020. Ve Spojeném království vysoký labouristický poslanec Chris Bryant řekl, že „není žádným překvapením, protože HSBC byla nějakou dobu zcela spokojená s aktivitami čínské komunistické strany“. Zatímco Tom Tugendhat, předseda užšího výboru pro zahraniční věci, varoval, že když „ČKS prosazuje svou kontrolu nad čínskou ekonomikou, uvidíme, že tyto výzvy není snadné zvládnout“.

Vysoký regionální ředitel banky na Wall Street uvedl, že existuje „dlouhodobá shoda“ s Čínskou komisí pro cenné papíry a regulační orgány, že většina zahraničních cenných papírů nebo makléřských společností nevyžaduje výbory CCP. Dosud byl vyvíjen malý zákulisní tlak, dodal. Zákon o čínských společnostech však uvádí, že „organizace komunistické strany musí . . . být zřízeny k výkonu činnosti strany“ v rámci podniků, které „poskytnou stranickým organizacím nezbytné podmínky pro výkon jejich činnosti“. „HSBC je v tomto na správné straně,“ řekl další zdroj, který věděl o jejím rozhodnutí. „Neuhodneš co udělají úřady v Číně.“ Pokud je doženou, dají  tě mezi  hříšníky. Každá americká banka, která nedělá totéž, hraje nebezpečnou hru.“ HSBC samostatně zřídila výbory CCP v jiných subjektech, které kontroluje v Číně, například v rámci svého společného podniku pro správu aktiv s Shanxi Trust.

Mno!!!  Věřili byste  tomu,  že  jedna z nejstarších a největších západních  bank  instaluje  ve  svých  čínských pobočkách  podnikové  výbory  Čínské komunistické  strany???  To by mne nenapadlo ani v nejdivočejších snech. A přece  se  tak stalo!!!

Podle mne   to znamená,  že  další západní  banky  stojí před  rozhodnutím  – buď  zrealizovat  totéž, protože  hráz  už je protržena nebo sbalit  fidlátka, prodat  svoje  čínské aktivity  a  vyklidit  dnes ještě  druhý,  zítra  už  první   nejdůležitější  finanční trh  světa.

Doufám, že se  mi podaří  nějak tuhle kauzu  dál sledovat. Abych si udělal obrázek, jak pevné  a neochvějné ty  naše  posvátné západní hodnoty doopravdy  jsou, když  jsou konfrontovány  a se ztrátou opravdu  mimořádně  velkých  peněz!!!!

Někdo může  namítnout  – na  Rusku je to vidět. Spousta  západních  firem tamní trh  bez  zaváhání  opustila, aby potvrdila  svojí  bezvýhradní  orientaci  a věrnost západním hodnotám!  Tak co řešíš, o čem pochybuješ:

Hm.  Udělal jsem takový malý pokus, Zadal vyhledavači jednoduchý  příkaz

Russia HBSC  a  čekal co mi vyjede. A vyjelo:

Jednak tohle na Bloombergu – je  to ze  6.7.2022

HSBC Is in Talks to Sell Russian Unit to Expobank, Sources Say

HSBC jedná o prodeji ruské jednotky Expobank, říkají zdroje

  • Britská firma bude následovat další mezinárodní banky opouštějící Rusko
  • HSBC uvedla, že do jednotky nepřijímá nové zákazníky

a  pak ještě také  tohle – přímo  z firemních stránek HBSC, konkrétně  z  té věnované  Rusku

O nás

HSBC je jednou z největších světových organizací poskytujících bankovní a finanční služby a působí v Rusku od roku 1917. Zjistěte více o naší historii, našem účelu a strategii stát se přední světovou mezinárodní bankou. Získejte informace o našem vedoucím týmu a naší globální síti.

Místo, abych  si zjednal alespoň  částečně  jasno, upadám do stále  většího zmatku!

Tak jak je to s tou  zásadovostí  HBSC a  její věrností  našim  neposkvrnitelným a  posvátným západním hodnotám, vyznávající  svobodu  v za každých okolností a posvátnou nedotknutelnost  a  svobodu  soukromého majetku????

V Číně HBSC  zřizuje  uvnitř  firmy  podnikové  výbory  Komunistické strany  Číny. Tady západní  hodnoty  dostaly  bezpříkladně  na budku.

Z  Ruska, aby  neztratila  tvář,  že  stahuje, protože  by čelila  reputačnímu  riziku!!!   A  to  v Moskvě  a pod. působila  od  roku 1917!!!!  Tedy za  bolševické revoluce, instalaci bolševického sátu, jeho krvavého teroru, včetně jeho  vrcholné běsnící  formy – teroru  stalinskému,  za  války  i za  studené  války v její  nejvyhrocenější  fázi, za  Chruščova, Brežněva, Gorbyho, Jelcina, dříve  za  Putina. Nikdy nic  nebylo v Rusku /Sovětském svazu/ pro HBSC dost  temné a krvavé, aby ukončila  svůj byznys. To až teď  se  v ní  hnulo svědomí. Ale nyní , věrna  západním hodnotám,  končí!!!!! Aby v Číně si nechala  nalézt  čínské komunisty do  těch nejintimnějších byznysových zákoutí!  My co pamatujeme  KSČ  v plné síle  a roli jejich  podnikových organizací disponujeme přesnou představou co a jak!  V Číně je pro HBSC  všechno, z hlediska  našich posvátných  hodnot  ok.

Za mne  dokonalá  ukázka  západní  morálky a těch hodnot, kvůli kterým  válčíme posledních 30 let po celé  zeměkouli!!!  Snad mi neunikne  ani  hereze  dalších  západních velkobank. A  také  reakce  Washingtonu a  Londýna!  Těším  se na  to už  teď!  Jak malej kluk na Vánoce! Nebo Fiala  na katarskej plyn.

Budu vděčen za  každou pomoc  v tomto směru, protože mi to snadno může  uniknout. Seznam.cz  nebo  ČT  mne  téhle informace  určitě  ušetří!

Uznejte , že  tohle je  superjouke!

Příspěvek byl publikován v rubrice Politické vtipy se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.