USA se stále snaží brzdit čínské výrobce čipů


Pokud  by  Čína  zvládla  technologie, které by jí umožnily  navrhovat   a vyrábět si  špičkové  polovodičové  součástky  o nejvyšší  hustotě  tranzistorů,  bylo  by po  jakékoliv  západní  technologické, či jiné  dominanci okamžitě  veta. Toho si jsou Spojené státy  více než  vědomé. A konají, dlouhodobě, podle toho! Naprosto nemilosrdně  a tvrdě.  Viz  Velmi  informativní  článek z Asi Times!

Vše  řečeno až brutálně jednoduše  a jednoznačně.

US still trying to hamper China’s chip-makers

podle překladače

USA se stále snaží brzdit čínské výrobce čipů

USA zakázaly nizozemské společnosti ASML prodávat DUV litografické nástroje do Číny v poslední salvě z technologické války

Rozvoj čínského polovodičového průmyslu bude záviset na tom, kdy a zda země dokáže spustit vlastní zařízení na výrobu čipů, protože Spojené státy slíbily, že zabrání čínským firmám v získávání nástrojů hluboké ultrafialové (DUV) litografie z Nizozemska.

Vláda USA zakázala ASML, největšímu světovému výrobci litografického vybavení, prodávat své zboží čínským společnostem dle   zpráv médií .

Pokud by byl zákaz zaveden a úspěšný, znemožnil by Číně vyrábět čipy pro většinu svých špičkových spotřebitelských produktů. V tomto represivním scénáři by se čínské společnosti možná musely více spoléhat na čipy vyrobené v Jižní Koreji a na Tchaj-wanu, uvedli analytici.

Zprávy přišly poté, co americké ministerstvo obchodu 28. června oznámilo, že přidalo na svůj seznam entit 36 ​​subjektů, které jednaly v rozporu s národní bezpečností nebo zahraničněpolitickými zájmy Spojených států. Mezi nimi bylo pět hongkongských společností obviněno z poskytování podpory ruské vojenské a obranné průmyslové základně zapojené do ukrajinské války.

Zhao Lijian, mluvčí čínského ministerstva zahraničí, řekl, že americký pokus zastavit Čínu v dovozu zařízení na výrobu čipů je klasickým příkladem technologického terorismu, zatímco USA by si nakonec sami blokovaly cestu, kdyby se pokusily zablokovat přístup ostatním.

Začátkem roku 2020 již Washington zastavil Nizozemsko ve vývozu tam vyrobeného  zařízení pro extrémní ultrafialovou (EUV) litografii do Číny, což znamená, že Čína od té doby nemohla vyrábět špičkové čipy mezi 22 nanometry (nm) a 7nm. Menší rozměry mohou zvýšit hustotu tranzistoru na čipu, dosáhnout rychlejších výpočtů a nižší spotřeby energie.

Podle zpráv z médií Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), světová specializovaná výrobna  polovodičů, zahájila letos masovou výrobu 7nm čipů a zaměřuje se na technologické průlomy v 5nm a 3nm.

V roce 2013 začala společnost Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) se sídlem v Šanghaji vyrábět 28nm čipy, ale zatím se jí nepodařilo prosadit masovou výrobu 14nm čipů.

V současné době jsou čipy mezi 28nm a 90nm široce používány v částech pamětí, zařízení Bluetooth a Wi-Fi, automobilech a domácích spotřebičích, zatímco 7nm a 14nm čipy jsou vhodné pro výrobu centrálních procesorových jednotek.

Shanghai Micro Electronics Equipment Group (SMEE), státní společnost zabývající se výrobou polovodičových zařízení, na svých webových stránkách uvedla, že má technologii na dodávku litografických nástrojů DUV, které by mohly vyrábět 90nm čipy. V červnu 2020 společnost uvedla, že dodá litografický nástroj DUV Immersion, který by do roku 2022 mohl vyrábět 28nm čipy.

SMEE by získal laserové díly od Beijing RSLaser Opto-Electronics Technology, optické díly od Beijing Gopptix Technology a Changchun National Extreme Precision Optics, strojní díly od Beijing U-Precision Tech a ponorné systémy od Zhejiang Cheer Technology, uvedl zakladatel Securities Co ve výzkumu hlásit v té době.

Hubble Technology Investment, jednotka Huawei Technologies, které bylo zakázáno nakupovat americké čipy v roce 2019, koupila 4,76% podíl v Beijing RSLaser Opto-Electronics Technology a stala se jejím sedmým největším akcionářem v srpnu 2021, podle článku s názvem „Huawei obrátí 20 let zaostávání Číny v technologii litografie.“

SMEE za poslední dva roky nezveřejnilo žádné veřejné aktualizace o pokroku ve svém vlastním litografickém nástroji. letos Stroj na výrobu  čipů, který aplikoval nižší technologie, uvedla na trh v únoru.

Mi Lei, zakládající partner společnosti Xian Zhongke Chuangxing Technology Incubator Co Ltd, loni v prosinci v článku že pokud by SMEE mohl spustit takový litografický nástroj do roku 2022, čínská technologie výroby čipů by zaznamenala velký skok z 90nm na 28nm. čínský polovodičový průmysl by byl velmi posílen.

Mi řekl, že Číně může trvat déle, než dožene ostatní země ve výrobě 14nm, 10nm a 7nm čipů, ale její 28nm čipy byly dost dobré na to, aby Čína rozšířila svůj podíl na trhu. Mi navrhl, aby se Čína vyvarovala pokusů o vývoj všech typů litografických zařízení, ale spíše spolupracovala se zahraničními firmami a pokračovala v náboru inženýrů ze zámoří.

Yuan Lan-feng, výzkumník z University of Science and Technology of China, ve dvou předchozích článcích uvedl, že Čína by neměla být ani přehnaně optimistická ani se znepokojovat rozvojem svého polovodičového průmyslu.

Řekl, že Čína by měla přiznat, že nebyla schopna sama vyrábět 28nm čipy bez americké technologie. Yuan také řekl, že i kdyby Čína měla své vlastní litografické nástroje, trvalo by nejméně několik let, než by se zvýšily výnosy plátků.

V dalším extrému se někteří pozorovatelé obávali potenciálního přebytku 28nm čipů na trhu, dodal. Vzhledem k tomu, že více než 90 % čipů dovážených Čínou bylo v roce 2020 28nm nebo vyšší, bude situace nedostatečné nabídky 28nm čipů pokračovat ještě mnoho let, zvláště když poptávka po nových elektrických vozidlech roste, řekl.

Řekl, že je to správná cesta, aby se Čína zaměřila na trh s 28nm čipy, ale že by čínští výrobci polovodičů měli změnit své myšlení a naučit se více od svých tchajwanských protějšků, místo aby s nimi zacházeli jako s rivaly.

V roce 2013 vydalo čínské ministerstvo vědy a technologie plán nazvaný „Projekt výrobní technologie a kompletní sady technologií pro velmi rozsáhlé integrované obvody“ pro rozvoj čínského polovodičového průmyslu.

Plán uvádí, že Čína plánuje do roku 2015 učinit průlom ve výrobě dílů pro litografická zařízení, která by mohla vyrábět 45nm až 22nm čipy, a zahájila pokročilý výzkum litografických nástrojů, které by mohly vyrábět 22nm až 14nm čipy.

V roce 2016 ministerstvo uvedlo, že do roku 2020 udělá průlom ve výrobě dílů pro litografická zařízení EUV. V průběhu let univerzita Tsinghua a další čínské výzkumné ústavy dosáhly určitých milníků.

Za posledních pět let Čína dovezla ročně asi 240 až 250 jednotek litografických nástrojů, ačkoli v roce 2019 to bylo pouze 147 jednotek, podle Generální správy cel .

Je to celkem jednoduché!  USA/Západ  vedou s Čínou  doslova válku ohledně  polovodičových  technologií. Z  velmi dobrých důvodů.  Poslední  velká  západní technologická  suverénní doména!!!

Pokud  Západ  o ni přijde, je  S NÁMI  totálně  zle! Ano, čtete  dobře  – s námi všemi!  Co jsme  součástí Západu.

Jenže když má někdo dostatek peněz, dostatek trpělivosti, dostatek  lidského kapitálu a  dostatek odhodlání?  Jak  to asi tak může  dopadnout?

Ostatně  odpověď  dávají vzájemné dějinné  zkušenosti Číny a Západu. Kdysi  držela právě  Říše  středu  dvě  významná  super  know how  tehdejší doby a snažila se je  utajit a zabránit  vývozu  těch supertechnologií z Číny na Západ – míním  výrobu hedvábí a  porcelánu.Všichni  víme, jak to nakonec  dopadlo…

Že má  Čína  dostatek peněz  i dostatek velmi schopných lidí /asi nejvíce na světě  v  absolutních  číslech/   je  snad  jasné. O jejím odhodlání si  ty špičkové  technologie  nelze  sebeméně pochybovat! Kde byly  čínské  výroby  před  30 roky? Stíhaly  tak akorát  výrobu hřebíků,  pletiva a  kladívek.. A dneska???

A že disponují  Číňané  dostatkem trpělivosti??? Tak tohle je  jejich národní vlastnost. Netrpělivost a  puzení mít  všechno hned  teď  je vlastní nám, na Západě. Oni si počkají. A k těm litografickým unikátům se, bohužel, stejně nakonec  dostanou.  Buď je nějak vyvinou sami nebo je prostě nějak ukradnou. Tak jako my jim kdysi  toho bource morušového a  technologii porcelánu!

Ale  váži i tenhle  článek na  téma  dnešní Kosy.  A ptám se  – jestliže  my a znovu opakuji, zcela logicky a  ve  vlastním výsostném zájmu  blokujeme  poslední superetechnologie, jimiž  disponujeme, Číně, proč  by  pak Čína  měla podporovat západní úsilí izolovat Rusko???  Aby  následně  sama  přišla  pod západní nůž, když ohledně   výroby  čipů Pekingu děláme jen  a jen naschvály? Proč  by nám vycházel vstříc??? Kdo s čím zachází, tím také schází!!!

Je to jen  další  pokračování  toho, jak jsme si z  nejpotřebnějšího spojence,  v globálním  střetu s  Čínou, Ruskem, udělali  nesmiřitelného nepřítele.  Nepochybuji, že  Čína  tu technologickou mezeru  v čase nějak zacelí. Protože  to lze.  Co vymyslel jeden  člověk, vymyslí i  jiný.  Ale nikdo nevymyslí  zdroje  nerostů!  Ať je jak chce  chytrý  nebo bohatý!!!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.