Flash: První velké kolapsy strategických zaměstnavatelů na Slovensku kvůli drahým energiím.


Tyhle ceny  na  elektřinu a plyn  nemůže průmysl  vydržet! Žádný. Jestli se rychle něco nezmění, pak důsledky budou strašlivé! Průmyslová  deindustrializace  se  tomu jednou bude  říkat. Ze  straším a  vytvářím paniku? Že kolem sebe  žádné krachy nevidíte?

Tak  se mrkněte  přes hranice – na  Slovensko. Konkrétně na portál Trend.sk, kde je k vidění tohle

Vláda hrá s firmami ruskú ruletu. Smrtiaca špirála sa roztáča, tisíce Slovákov budú na dlažbe

Nedám ten  článek celý, protože  je  zejména  o slovenské domácí  politice, o  jejich vládě, atd. atd.

Do tohohle  se  ted  pouštět nehodlám,  ostatně  – večer je Trikolora  a tam na to určitě přijde řeč.  Pro mne i vás  je podstatné  jádro, o tom, kdo už zavřel a proč.  Takže  přeberu  z textu  jen tyto informace:

Chemické fabriky v celej Európe už zastavili výrobu. Trhy sú v šoku, dominový efekt ešte len príde na rad. Štyri závody na Slovensku hlásia veľké prepúšťanie ľudí, rozviazanie kontraktov s dodávateľmi a ukončenie biznisu

Stále sa niečo analyzuje, stále sa niečo pripravuje, ale realita má od sľubov veľmi ďaleko. Aj preto už mnohým, najmä energeticky náročným podnikom v poslednom období dochádzajú sily a kvôli enormným cenám energií ohlasujú hromadné prepúšťanie ľudí, pozastavenie výroby, prípadne jej presun inde.

TREND zistil, že už päť veľkých závodov s tisíckami zamestnancov sa zmieta v problémoch s vysokými cenami energií, ktoré nemajú šancu zvládnuť svojpomocne a rad za radom ohlasujú, že ich zamestnanci sa ocitnú na dlažbe a skončia aj desiatky tisíc drobných firiem, ktoré sú naviazané na ich výrobu. Je to len otázka pár týždňov, kedy sa špirála začne naplno roztáčať, ľudia prídu o prácu a živnostníci o zákazky, ktoré im ponúkajú živobytie.

Pred pár dňami hlinikáreň Slovalco definitívne ohlásila odstavenie výroby, prepustí 300 zamestnancov a zruší zhruba tisícku externých dodávateľov. Jej konkurencieschopnosť klesla na úroveň tretích krajín v dôsledku slabej podpory od štátu. Už takmer dva roky má jasné problémy, trápia ho privysoké ceny energií a príliš nízke štátne kompenzácie, preto od septembra zatvára.

Nie je jediná fabrika v problémoch. Spoločnosť OFZ – výrobca ferozliatin z Oravy – ohlásila ešte v júni hromadné prepúšťanie, čo sa dotkne približne 150 zamestnancov. Generálny riaditeľ podniku Branislav Klocok uviedol, že sizuáciu nedokážu vyriešiť bez toho, aby dostali podporu od štátu aspoň na takej úrovni, ako je to v iných členských štátoch Európskej únie.

O mesiac neskôr sa ozýva aj ďalší strategický podnik. Jediná slovenská chemička Duslo Šaľa pred týždňom odstavila svoju prevádzku a počas septembra sa rozhodne, či výrobu vôbec spustí alebo nie. Nádej je v súčasnej situácii prázdnych politických sľubov a vládnej krízy mizivá.

„Chemické fabriky už odstavili v podstate všetci naši konkurenti po celej Európe, pretože pre rapídne rastúce ceny elektriny a plynu jednoducho nemôžu normálne fungovať. Nevieme, aký bude ďalší scenár vývoja. Ak budú ceny stúpať a vláda neposkytne kompenzácie, určite výrobu rozbiehať nebudeme,“ prezradil pre TREND Petr Bláha, generálny riaditeľ spoločnosti Duslo Šaľa.

Ďalšou firmou v problémoch je už od vlaňajška Novácky chemický závod Fortischem, ktorý sa ocitol pod dočasnou ochranou a chystá veľké prepúšťanie. Jeden z najväčších zamestnávateľov na hornej Nitre s takmer 700 zamestnancami sa nachádza už dlhšie v zlej ekonomickej situácii a má miliónové dlhy.

Tak takhle  už  to rupe na  Slovensku!

A to Slovensko má pořád  ještě  smlouvy na  dodávky  ruského plynu  za  ceny  o kterých se  nám v ČR  ani nesní!!!  Cena  elektřiny  je zastropovaná…..

Ti idioti, co tuhle  situaci  vyvolali, ani netuší, jakého  džina  vypustili z láhve! Abych jim to přiblížil, použiji je další větu  z toho článku:

….l člen rady riaditeľov poradenskej spoločnosti S-RM Intelligence & Risk Consulting Martin Devenish pre Bloomberg dodal, že existuje riziko sociálnych nepokojov, ktoré sa podceňuje.

A vedle toho ta desindustrializace…. ta je poukázkou na trvalé sociální nepokoje!!!!!

Kvůli tomuhle vydávám tuhle  flash!

A pro vždycky  bdělé a  ostražité, samozřejmě jedině správné dodávám – Trend.sk není  žádná Alternativa!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.