Flash – Co se děje kolem Záporožské jaderné elektrárny? DOPLNĚNO! Ještě jednou doplněno!


postaveno  na informacích od Ernesta

Je pozoruhodné, jak málo informací  lze  dnes na  českých mediích celý  den najít kolem nejnovějšího vývoje na Ukrajině. Jinak vždy  tak čiperných a  snaživých  přiblížit mám  další a další vítězství Ukrajiny, další a  další ruskou prohru nebo blamáž, či proradnost. a dneska? Dneska prostě  skoro nic!!

Ačkoliv  se  toho událo a  stále děje mimořádně hodně. Zejména kolem Záporožské  atomové  elektrárny!!! Jsem si  naprosto jistý, že  tohle nám v nějaké formě  sdělí, třeba  ne úplně  tak, jak to našel  kolega  Ernest na UKRAJINSKYCH zdrojích, ale  nějak podobně  ano:

Nejdříve  ráno tohle:

https://strana.today/news/405726-vizit-mahate-na-zaporozhskuju-aes-nabljudateli-vedut-perehovory-s-vsu.html

Mise MAAE vyjednává s ukrajinskou armádou o vstupu do Záporožské jaderné elektrárny – Reuters

dnes

Mise MAAE jedná s ukrajinskou armádou o vstupu do Záporožské jaderné elektrárny.

Informovala o tom  agentura Reuters.

Mise se na území přechodu fronty  kontrolovaném Ukrajinou zdržela tři hodiny a hodlá dorazit do Záporožské elektrárny, uvedl mluvčí organizace.

Před několika hodinami bylo oznámeno, že mise MAAE odjela ze Záporoží do Enerhodaru navzdory zesílenému ostřelování. Vedoucí mise MAAE Rafael Mariano Grossi uvedl, že mise si je vědoma „zvýšené vojenské aktivity v oblasti“, ale plánuje rozšířit misi na místo a setkat se s pracovníky elektrárny.

Mise MAAE poté dorazila k zátarasu v Novoalexandrovce. To je asi 20 km od frontové linie a 106 km od Energodaru.

Média informovala, že pohyb konvoje byl zastaven, protože v dálce v Novoaleksandrivce byly „slyšet výbuchy“. Konvoj se vrátí do pohybu, jakmile bude oblast opět bezpečná.

Mezitím se ve městě Energodar objevují zprávy o tancích a pravidelných výbuších ze směru k obytným domům.

Připomeňme, že dnes ráno ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu z pokusu dobýt Záporožskou jadernou elektrárnu pomocí výsadku.

Ukrajina tvrdila, že reaktor v Záporožské jaderné elektrárně byl odstaven kvůli ruskému ostřelování.

„Strana podrobně popisuje, co se dnes v Energodaru děje.

https://strana.today/news/405726-vizit-mahate-na-zaporozhskuju-aes-nabljudateli-vedut-perehovory-s-vsu.html

později následovalo:

Mise MAAE přijíždí do Záporožské jaderné elektrárny. Video

14:37, dnes

Ve čtvrtek 1. září odpoledne dorazila do Záporožské jaderné elektrárny mise MAAE.
Informovala o tom společnost Energoatom na svém telegramovém kanálu.

a  pokračovalo to takto:

https://strana.today/news/405758-missija-mahate-uzhe-pribyla-na-zaporozhskuju-aes-zajavili-v-mahate.html

MAAE oficiálně oznámila příjezd své mise vedené generálním ředitelem Rafaelem Grossim do Záporožské JE (( Energoatom informoval dříve ).

Uvádí se to ve zprávě MAAE na Twitteru.

„Asistenční a podpůrná mise MAAE pro Záporožskou JE, vedená generálním ředitelem Rafaelem Grossim, právě dorazila do Záporožské jaderné elektrárny, aby provedla nezbytné činnosti v oblasti jaderné bezpečnosti a záruk,“ uvedla MAAE.

s následujícím

https://strana.today/news/405775-vizit-mahate-na-zaporozhskuju-aes-pojavilsja-pervyj-kommentarij-rafaelja-hrossi.html

První komentář šéfa MAAE Rafaela Grossiho se objevil při jeho návštěvě v Záporožské JE .

Mise podle něj dokázala za pár hodin práce v jaderné elektrárně nasbírat spoustu důležitých informací a viděl „klíčové věci“, které vidět chtěl.

Na dalším zveřejněném videu doprovázejí misi MAAE v okupované elektrárně Rusové, kteří ukázali jeden z granátů vypálených na jadernou elektrárnu Záporizhzhya.

Rusové tvrdí, že jde o ukrajinský projektil, který se do zařízení na likvidaci odpadu nedostal jen na pár desítek metrů.

Přímo během natáčení došlo na pozadí  videa  k výbuchu

Aby následně  ohledně  inspekce  MAEE dnešní inspekce  skončila  takto:

https://strana.today/news/405777-hlava-mahate-rafael-hrossi-uekhal-s-zaporozhskoj-aes-video.html

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi opustil Záporožskou jadernou elektrárnu .

Informují o tom ruská média.

Grossi před odjezdem řekl, že umožnil setkání s obyvateli Energodaru, a informoval, že delegaci, kterou vedl, se podařilo provést prvotní vyhodnocení situace v Záporožské JE.

Tohle nám více méně  Jan  Šilhan  večer na ČT  z Ukrajiny  sdělí. Zkrátka a  dobře. Kontrolní tým MAEE vedený šéfem toho mezinárodního úřadu konečně  dorazil , přes  horkou bojovou situaci  do Záporožské  jaderné elektrárny a  zkoumá situaci na místě.

Jsem zvědav, jestli Grossi naplní  svůj původní záměr  etablovat  v na  elektrárně  na trvalo skupinu  svých inspektorů, aby  vše  měli  trvale pod  svou kontrolou a podávali  tedy  věrohodné informace  bez vlivu té či oné  strany.

Brzy v tomto ohledu  zvíme  více. Osobně bych si na tom  moc nevsadil. Kdosi mocný munapříklad  snadno „vysvětlí“ že  to není žádoucí. A nám bude sděleno,  že  se tak stalo v důsledku toho, že Rusko ostřeluje  své  vlastní  vojáky  v  areálu  elektrárny  a chce  území ,které kontroluje vystavit  těžkým dávkám radiace. Jak velí  přísná logika. V takovém případě  se  zeptám, proč  ti samí Rusové vyklidili Černobyl a nestřílí na něj, ačkoliv by  to snadno mohli udělat. Proč  nějakou  tu palbu neprovedou  na  zbylé dvě  další  jaderné  elektrárny v  držení Kyjeva, proč  nerozstříleli  sítě  a rozvodny  napojené  na  ty  jaderky, jež nejsou pod jejich  kontrolou, ba dokonce proč  se ani nenamáhali, aby poškodili, respektive  úplně vypnuli  elektrickou sít  Ukrajiny, ačkoliv  pro ně  v podstatě není nic  snazšího?

Nevěřím, že  od  kohokoli z těch vždycky a jedině  správných  dostanu  nějakou, zejména, smysluplnou, odpověď.

Takže  se toho  chopím  sám.

Opět se vrátím k tomu podivuhodnému mlčení  českých médii k dnešnímu dění na Ukrajině. Zprávám z  bojiště  totiž od  rána  dominuje  tohle – příspěvky  převzaty  z webu Aktuální konflikty:

Podotýkám, že  zdroj  je UKRAJINSKÝ:

https://t.me/rezident_ua/13897

Náš zdroj v OP nám sdělil, že 7 skupin ukrajinských ozbrojených sil DRG je nyní v Energodaru a čeká na podporu z Nikopole.
Operace byla připravena specialisty MI-6, kteří mají bohaté zkušenosti, a přistála na pěti místech současně, u Ivanovky, v profylaktickém objektu u dačické chaty Volny, v dačické chatové osadě u TPP „GRES“ (prečerpávacia el.) a ve dvou skupinách u Záporožské jaderné elektrárny. Do operace se zapojilo celkem 700 speciálních jednotek. Ukázalo se, že včera byly do Dněprovky nasazeny vojenské vrtulníky, což znamená, že o operaci věděly ruské speciální služby. Celé pobřeží je prostříleno ruskými vojenskými vrtulníky, které nebyly zničeny HIMARSy na základnách, ale klidně vzlétly a vyčistily dačické chatové oblasti u dněperského pobřeží.

https://t.me/rezident_ua/13895
Náš zdroj v OP uvedl, že Zalužnyj je činěn odpovědným za neúspěch záporožské operace a že Bankovová není spokojena se situací s protiútokem a únikem tajných informací o speciální operaci. Na papíře byl celý plán dokonalý, připravili ho specialisté MI6, ale ukázalo se, že je obtížné ho realizovat, kdo vypustil informace, o kterých věděl jen generální štáb a prezidentská kancelář?
Takže  budeme pokračovat se  zdroji ruskými, popisujícími totéž:

https://z.mil.ru/spec_mil_oper/news/mor … 488@egNews

Správa Ministerstva obrany Ruskej federácie o priebehu špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine

1. septembra ráno sa kyjevský režim pokúsil o veľkú provokáciu s cieľom narušiť príchod pracovnej skupiny expertov MAAE do Záporožskej jadrovej elektrárne.

Na pobreží vodnej nádrže Kachovka, tri kilometre severovýchodne od Záporožskej JE, o 6:20 pristáli dve sabotážne skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny s celkovým počtom do 60 osôb na siedmich rýchlych motorových člnoch.

Záškodnícke skupiny odhalili a zablokovali v pristávacej ploche jednotky Národnej gardy strážiace územie Záporožskej jadrovej elektrárne.

Na potlačenie pokusu o prienik do jadrovej elektrárne a zničenie ukrajinských diverzantov dorazila jednotka Ozbrojených síl Ruskej federácie na posilnenie príslušníkov ruskej gardy a zapojili sa aj armádne letecké vrtuľníky.

V súčasnosti sa dokončuje ničenie ukrajinskej sabotážnej skupiny.

Približne o 07:00 ráno jednotky ruských ozbrojených síl zmarili ďalší pokus o vylodenie jednotiek na dobytie jadrovej elektrárne.

Niekoľko kilometrov od jadrovej elektrárne Záporožie v oblasti obce Vodiane sa uskutočnil pokus o vylodenie taktických útočných síl Ozbrojených síl Ukrajiny na dvoch samohybných člnoch, ktoré opustili Nikopol.

V dôsledku požiarneho poškodenia ruskými ozbrojenými silami boli potopené dve samohybné člny s taktickými útočnými silami Ozbrojených síl Ukrajiny.

Kyjevský režim od 8. hodiny ráno zablokoval prechod misie expertov MAAE z kontrolovaného územia do Záporožskej jadrovej elektrárne.

Ukrajinské delostrelectvo ostreľuje územie Záporožskej jadrovej elektrárne, miesta stretnutia misie MAAE s ruskými špecialistami v oblasti obce Vasiljevka, ako aj trasu ich presunu do Energodaru.

Štyri náboje explodovali vo vzdialenosti 400 metrov od prvého energetického bloku Záporožskej JE.

Napriek pokusom kyjevského režimu narušiť príchod skupiny expertov MAAE do Záporožskej jadrovej elektrárne ruská strana potvrdzuje pripravenosť ich s plnou bezpečnosťou prijať do ďalšej práce.

Situácia v oblasti jadrovej elektrárne je zložitá, ale zostáva pod plnou kontrolou.

A přidám ještě  tohle:

Video UKRAJINSKÍ SABOTÉRI VYZBROJENÍ ZÁPADNÝMI ZBRAŇAMI ZADRŽANÍ V BLÍZKOSTI JADROVEJ ELEKTRÁRNE ZÁPOROŽIE

https://southfront.org/in-video-ukraini … ear-plant/

Видео-2.mp4

Tolik situační přehled. A nyní  si dovolím pospekulovat o širších souvislostech.  Také  vám přišlo divné, že  Kyjev mnohokrát  vyhlašoval velkohubě  ofenzívu směrem na  Cherson a  on míjel jeden  termín za  druhým a  pořád  nic?  A najednou, na  samém konci léta, kdy  už se valem krátí  čas  do podzimních plískanic, kdy proslulá rasputica  zabrání  na mnoho týdnů/měsíců  jakýmkoliv  vojenským operacím?  S výjimkou těch, které by probíhali po zpevněných komunikacích, nejlépe  dálničního typu?

Já třeba mnohokrát. A pořád se v tom nedokázal  vyznat. Zejména, když  první dny  té  slavné ofenzivy  jaksi žádné  úžasné  zisky Ukrajině nepřinesly.

Po dnešku mám jasno.  Zápororožská  jaderná  elektrárna  vše  vysvětluje. A  především dění kolem ní.

Moje spekulace vypadá takto:

Cílem toho vojenského nástupu  kyjevských NENÍ  primárně  Cherson. Jakkoliv je nám to takhle  prezentováno a  bylo by příjemné, kdyby  se takový průlom podařil. Soudím, že  v tomto krvavém  mariáši šlo a stále jde  v první řadě  o  Záporožskou jadernou elektrárnu.  Zelenský, ale  ještě spíše  mozky  tajných služeb jeho donorů chtějí získat nad  ní získat kontrolu stůj co stůj!!!! Za každou cenu.  Proč? Kvůli  elektřině, kdy  tato jediná elektrárna pokrývá  spotřebu země nejméně  ze  30%?   I Opět jako u Chersonu – to by byl velmi vítaný  bonus. Ale  je zde  jiný, závažnější důvod!

Když Rusové Záporoží obsadili, oznámili  že  v elektrárně  nalezli 40 000  kg obohaceného  uranu a 30 000 kg plutonia!!!!. Mnohonásobně  více , než  by odpovídalo provozu  jejích  šesti reaktorů. a dovozovali z  toho,  že  Ukrajina  se připravovala  na výrobu  atomové zbraně!!!!!

Což  potvrzovala  už začátkem léta  i MAEE k obrovské nelibosti Ukrajiny!  Detaily  viz

Ukrainian nuclear inspectorate in spat with IAEA over Zaporizhzhya nuclear plant

Šéf  MAEE Grossi nad  tím vyjádřil bezprostředně  velikánský  údiv a  předběžné rozhořčení, pokud  to tak opravdu je.

Vzpomínáte na  to, co následovalo potom?   Na  první dělostřelecké salvy  směrem Energodar a   vzápětí na  území  elektrárny a  okamžitá  halasná kampaň Kyjeva, že tu palbu vedou Rusové. Prý proto, aby elektrárnu mohli odpojit  od  ukrajinské  rozvodné  sítě!!!! A že prý vědomě za tím účelem riskují jadernou katastrofu. Jako by  Rusku nestačilo  prostě  zastavit  štěpné reakce  s  následným dochlazováním primárního okruhu  a bylo by.  Nikdo na Západě  se nezeptal  – a proč něco takového nedělali už předchozí  tři měsíce? Naopak Západ  tyhle  fantazie  podpořil.

Následoval obrovský tartas a  humbuk na  všech možných úrovních, včetně  OSN, Rady  bezpečnosti, NATO EU, atd.atd!   Kde se Zelenský a Západ  dožadovali, aby  Rusko elektrárnu opustilo  a byla tam vytvořena  tzv. demilitarizovaná  zóna. Tak, jak to známe z Donbasu a Minských dohod. Což Moskva  logicky odmítla. Proč  by  vydávala něco, co drží?

Když  pokus  o tzv. mezinárodní  tlak selhal,  mimochodem  k jeho vzniku a vytvoření  bylo potřeba  těch dělostřeleckých incidentů  nad a kolem elektrárny, náhle  začala  ona  tolik slibovaná a odsouvaná  ofenzíva  na jihu.

A dnes ráno  došlo  k nájezdu speciální sil Ukrajiny  na  Energodar a  elektrárnu. Kteréžto  akce  se mělo celkově  účastnit  až  700 speciálů těch nejelitnějších  útvarů, co Ukrajina  vůbec má k dispozici. A to  mimořádně těsně před příjezdem  Grossiho a jeho inspektorů. Ukrajina  se prostě rozhodla  vzít  elektrárnu silou! Za každou cenu!!!!  jenže  Rusko bylo připraveno!  Ukrajinský kanál rezident.ua mluví dokonce o tom,  že  operaci připravila  britská MI6, ale  že  o ní Rusové věděli předem. Takže  utrpěli  mimořádně krvavé  ztráty.

Tahle dnešní ranní  akce  Ukrajinců se  snahou přepadnout  elektrárnu objasňuje  všechny  záhady. Tedy proč  a kdo vedl palbu na  jaderku, proč  se  ofenzíva  odsouvala a  odsouvala – měla  být prostě  zejména návnadou pro Rusy  s cílem odlehčit  diverzi speciálních  jednotek, ale především  zabránit  jejím obsazením  nejspíše  velmi nepříjemným zjištění MAEE. Pokud  tato bude ochotna  skutečně zkoumat a následně  vydat  nevyfabrikované  situační zprávy.

Dodatek:

Teď právě  slyším ČT,  K útoku  na Energodar – Rusové tvrdí, že prý  Ukrajinci podnikli výsadek o  60 lidech…Prý. Na jihu úspěšně pokračuje  ofenzíva. Zničena je  řada ukrajinských škol.

A  šmytec. Naše  vaše  Česká  televize a Lukáš Mathé.

Jan Šilhan dodává, delegace  MAEE z části zůstala na místě, ale návštěva skončí dříve, než se předpokládalo. A podle ukrajinského Energoatomu by bylo úspěchem té mise, kdyby  se kolem elektrárny  vytvořila ona proslavená  demilitarizovaná  zóna!  O ranním  nájezdu  700  příslušníků speciálních sil ani ťuk. Ten prostě  nebyl!!!

Takže  proto  tahle  flash.

DOPLNĚK  ze čtvrtečního večera.

Na  webu Strana. ua  právě  čtu toto:

https://strana.today/news/405508-zelenskij-vstretilsja-s-direktorom-mahate-hrossi.html

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se setkal s generálním ředitelem Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaelem Grossim.

Informovala o tom CNN s odvoláním na tiskového tajemníka prezidentské kanceláře.

Schůzka se podle CNN uskutečnila v době, kdy se Ukrajina a Rusko nadále navzájem obviňují z ostřelování oblasti kolem Záporožské jaderné elektrárny před návštěvou, kterou tento týden naplánovala delegace MAAE odpovědná za jadernou bezpečnost v OSN.

Zelenskij Grossimu řekl, že mise MAAE na Ukrajině je naléhavá a že Ukrajina chce, aby její tým dělal víc než jen inspekce jaderných elektráren.

Zelenskyj vyjádřil naději, že delegace „najde příležitost, díky našim speciálním službám, díky bezpečnostním koridorům, dostat se na stanici a udělá vše pro to, aby se vyhnula všem těmto hrozbám v celosvětovém měřítku“.

„Pravděpodobně je to dnes jedna z nejvyšších priorit týkajících se bezpečnosti Ukrajiny a světa,“ řekl Zelenskyj.

Obvinil ruskou armádu z „vytváření velkých rizik týkajících se výbuchů, selhání jaderných reaktorů, rizik odstavení bloků Záporožské jaderné elektrárny z naší sítě, rizik topné sezóny pro naše občany“.

Zelenskyj naléhal na MAAE, aby udělala více než jen inspekci stanice, a řekl, že jsou potřebná strategická rozhodnutí „o naléhavé demilitarizaci stanice, stažení veškerého ruského vojenského personálu s výbušninami a jakýmkoli typem zbraně“.

Zelenskyj trval na tom, aby se tato oblast stala demilitarizovanou zónou a aby stanice byla převedena pod plnou kontrolu ukrajinského státu.

Takže  Zelenský  si podle svého zvyku pozval Grossiho na kobereček a tam mu  nadiktoval, co od  něj  čeká, že  bez odmluv a  rychle zařídí.

Doprovodná  fotka  ten Grossiho předklon se mi vůbec nelíbí. To je jako kdyby  tam byl místo něj Fiala.  Ale uvidíme, třeba  to všechno bude jinak. Faktem ovšem je, že Zelenského , díky našim speciálním službám, díky bezpečnostním koridorům, dostat se na stanici a udělá vše pro to, aby se vyhnula všem těmto hrozbám v celosvětovém měřítku“ proběhlo! Opravdu proběhlo. Ale  nejspíš  úplně jinak, než si Grossi  představoval. Totéž, i když jinak, platí pro Zelenského a MI6.

Doplněk z pozdního večera:

Na  webu  Strana.au  vydali  reakci  Zelenského a Podoljaka  na výsledky návštěvy  inspektorů MAEE  v Záporoží.

https://strana.today/news/405813-zelenskij-raskritikoval-itoh-poseshchenija-zaes-missiej-mahate-video-prezidenta.html

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj natočil tradiční večerní videovzkaz, ve kterém negativně hodnotí inspekci Záporožské JE  zástupců MAAE.

Prezident řekl, že Rusové „se snaží proměnit misi MAAE v neplodnou prohlídku stanice“.

„Když jsme se setkali s panem Grossim a členy mise v Kyjevě, dohodli jsme se, že misi budou doprovázet novináři z ukrajinských a mezinárodních médií. Nezávislí novináři. Aby svět viděl pravdu. Bohužel se tak nestalo . I když to bylo slíbeno. Bohužel „vetřelci nevpustili novináře dovnitř, ale zorganizovali dav svých propagandistů. Bohužel zástupci MAAE nechránili zástupce nezávislých médií,“ řekl Zelenskyj.

„Doufáme, že mise ještě vyvodí objektivní závěry z okolností na elektrárně. A to hlavní, co by mělo proběhnout, je demilitarizace území stanice. To je cílem ukrajinského a mezinárodního úsilí. A je špatné, že jsme ještě neslyšeli žádné  zavolání z MAAE,“ dodal.

K práci mise MAAE v Záporožské JE se negativně vyjádřila i Kancelář prezidenta Ukrajiny. Poradce Andrije Jermaka Michail Podoljak prohlásil, že „mezinárodní instituce a zprostředkovatelské mise vypadají extrémně neefektivně, extrémně zbaběle a extrémně neprofesionálně“.

„Nikdy nebyli připraveni pracovat v extrémních podmínkách. Už  u  vchodu jim nevěříte,“ řekl.

Podle Podoljaka byl znepokojen tím, že mise provedla inspekci, vyslechla zástupce Rosatomu, načež šéf MAAE Grossi řekl, že viděl vše, co potřeboval .

„Je nemožné provést komplexní vyšetření za dvě hodiny,“ řekl.

Zdá se, že jsem Grossimu  křivdil.  Zelenský mu sice  dal jasný  úkol, ale minimálně  co do termímu  Grossi  u Zelenského propadl. Prostě  zazapanáčkoval dostatečně  rychle  nadšeně!

A prima  je  ta hláška o nezávislých novinářích!! Z Ukrajiny!!!!  A západního světa. A  že jako Rusko tam pustilo svoje propagandisty!!!!  Tohle si dovolí prohlásit  po zkušenostech s  tím, jak Kyjev  vyváděl po zveřejnění  zprávy  Amnesty  International!!!  A Podoljak ten  už ve  dveřích věděl, že  je  Grossi zbabělec!!!  A nelíbí s emu, že  Grossi mluvil se zástupci Rossatomu!!! A prý  dvě  hodiny nestačí na  zjištění situace. Zejména  toho, kdo  pálí  z děl na  elektrárnu a  Energodar!!!! Osobně  si myslím, že na  tohle  stačí slabá půlhoďka. zejména  po ranním nájezdu  ukrajinských speciálních komand!  Ale  Zelenského příkaz  Grossimu – koukej  ty paňáku  zajistit  tu demilitarizaci  Záporožské elektrárny  nebo uvidíš,  trvá!!!! Takže  uvidíme, co dál….

Ale  Zelenský se  zlobí. Vážně, on se hodně  zlobí!  není totiž zvyklý,  že by mu  nějaký Fiala odmlouval a co  a kdo  je  Grossi proti Fialovi, Hegerovi, Scholzovi nebo Bidenovi? Míň než nula!!! Ti všichni mu odezírají od  úst…. A tenhle?

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.