Jak se obnoví Ukrajina (a kdo by měl platit)?


Tenhle  článek vás bude  určitě zajímat. Vyšel na  New  York Times a  myslím, že  už podle titulku k němu  nemusím nic  předznamenávat.

Podle překladače:

Zpráva určená  západním dárcům před velkou konferencí o rekonstrukci Ukrajiny  příští měsíc nabádá k rychlým rozhodnutím, postupným investicím a přísnému zahraničnímu dohledu nad jakoukoli pomocí.

BRUSEL – I když ruská válka proti Ukrajině pokračuje bez konce, ukrajinští spojenci čelí komplikovaným otázkám ohledně obnovy země.

Kdo za co zaplatí a kdo by měl řídit proces a finanční prostředky? Jaký druh vnějšího dohledu nad penězi by měl být vyžadován a jaké změny musí Ukrajina před tím provést?

Mezinárodní konference o rekonstrukci je naplánována na příští měsíc do Berlíněa, aby se vypořádala s těmito ožehavými problémy a také určila, zda by rekonstrukce měla začít už před mírovým urovnáním. Je zde také ožehavá otázka, jaký druh bezpečnostních záruk by měl být nabídnut k podpoře soukromých investic do přestavby.

Za tímto účelem německá vláda požádala výzkumnou instituci, kterou pomáhá financovat- Německý Marshallův fond se sídlem ve Washingtonu, aby předložila návrhy pro dárcovské země. Jejich zpráva byla poskytnuta deníku The New York Times a již je diskutována mezi dárcovskými zeměmi co by „soukromá poznámka pro zúčastněné strany“.

Mezi klíčová doporučení patří, aby Skupina G7 jmenovala celoukrajinského koordinátora, který bude dohlížet na rekonstrukci, v ideálním případě Američana s globálním postavením; aby byly pro projekt využity stávající instituce,  byla zajištěna včasnost; a aby mohly být použity různé multilaterální finanční instituce, kvůli  omezení vlivu ruských nebo čínských členů správní rady. Zpráva také říká, že Ukrajina musí akceptovat přísný dohled nad fondy a také posílit svůj právní a soudní systém, aby se snížil potenciál korupce.

„Vize svobodné a demokratické, modernizované a evropské Ukrajiny je odpovědí“ na ruskou agresi, uvádí zpráva.

V červnu na mezinárodní konferenci v Luganu Ukrajina představila svůj vlastní národní plán obnovy . Její demokratičtí spojenci však nereagovali stejně, berlínská konference byla již odložena o měsíc do konce října.

Tato zpráva se snaží zaplnit prázdnotu a vypořádat se s hlavními výzvami. Za prvé, jak udržet Ukrajinu nad vodou, vzhledem k tomu, že podle Mezinárodního měnového fondu potřebuje na financování vlády nějakých 5 až 6 miliard dolarů měsíčně. „Rekonstrukce nebude možná s kolabujícím, zhrouceným státem,“ řekl Thomas Kleine-Brockhoff, berlínský ředitel German Marshall Fund a jeden z autorů. Dárci potřebují ujištění, že  do státu, který má pověst jako centrum korupce, nebudou bez konce  nalévat velké sumy peněz daňových poplatníků.

Tato páka má dotlačit  tlačit Ukrajinu k tomu, aby přepracovala své instituce a soudy, pokud bude chtít rychlou integraci do Evropy, uvádí zpráva spolu s pomocí Evropské unie, která má vysoké právní standardy a nabídla zemi status kandidátské země.

„Budeme také potřebovat velmi solidní dárcovský dohled a Ukrajina to musí pochopit,“ řekl Kleine-Brockhoff. Ukrajina by musela jmenovat nezávislého generálního inspektora se „skutečnými ostrými  zuby“ a připojit se k Úřadu evropského veřejného žalobce , který má vyšetřovat podvodné využívání fondů EU. Zahraniční pomoc takového rozsahu bude vyžadovat zahraniční dohled, který Ukrajina musí implementovat, uvádí zpráva.

Další otázkou je, zda vytvořit nové instituce pro projekt masivní rekonstrukce; zpráva naznačuje, že je to zbytečné a ztrácel by se čas. Financování by mělo probíhat v  čase s postupem války a případným mírem, od pomoci a rekonstrukce k modernizaci a případnému vstupu do Evropské unie.

Mimoevropští dárci ze skupiny 7 by pomoc poskytli předem, přičemž Evropská unie se postupně stala převládajícím dárcem, protože mezinárodní zájem slábne. Spojené státy by nadále byly největším přispěvatelem k bezpečnosti Ukrajiny, zatímco ostatní země by více investovaly do obnovy a modernizace.

Zpráva počítá s celkovým obnosem  asi 100 miliard dolarů na obnovu ukrajinské infrastruktury, t.j. mnohem méně než 750 miliard dolarů za 10 let, které Ukrajina uvádí, ale v souladu se studií Kyjevské ekonomické školy, která koncem srpna odhadla náklady na škoda v té době na 113,5 miliardy $.

Ale velká část těchto peněz by musela přijít jako nevratné  granty nebo extrémně dlouhodobé půjčky, vzhledem k finančním tlakům na ukrajinskou vládu. To jsou rozhodnutí, která musí evropské země brzy učinit, uvádí zpráva, protože ostatní země pravděpodobně podmiňují a přizpůsobují své vlastní příspěvky tím, co dává Brusel.

Někteří navrhují, aby Evropská unie přišla s větším kolektivním dluhem na financování obnovy Ukrajiny, ale velké země proti tomu budou mít námitky, zejména s ohledem na současné požadavky vysoké inflace a nákladů na energie. Jeden vysoce postavený evropský ministr, který kvůli citlivosti tématu hovořil pod podmínkou anonymity, použití nového kolektivního dluhu vyloučil s tím, že se nejprve musí postarat o své vlastní lidi. Ukrajina si zaslouží a bude dostávat finanční pomoc, ale jakékoli nové prostředky získané tímto způsobem by měly být použity pro země EU, řekl.

Některé země, jako Estonsko, Lotyšsko, Litva a Slovensko, také navrhly zabavit 300 miliard dolarů aktiv ruské centrální banky zmrazených na Západě za účelem obnovy Ukrajiny a v červnu se Skupina G 7  se zavázala prozkoumat jejich využití . Zpráva to však považuje z krátkodobého hlediska za nereálné, možná nezákonné a těžko se prosaditelné  u soudů. Místo toho autoři navrhují ,jako součást jakéhokoli urovnání, aby bylo Rusko požádáno o poskytnutí procent z  těchto aktiv pro Ukrajinu, výměnou za to, že většinu z nich získá zpět.

„To samozřejmě závisí na výsledku války,“ řekl pan Kleine-Brockhoff. Ukrajina má ale bezprostřední finanční a vojenské potřeby, které je také třeba uspokojit.

Zahájit seriózní rekonstrukci, zatímco válka pokračuje, je obtížný úkol a bylo by to jen po  nějakém druhu urovnání a některých zvláštních „válečných pojistkách“ podporovaných státy, kdy by Ukrajina mohla očekávat, že přiláká mnoho soukromých investic,  K tomu Kleine-Brockhoff řekl: „Bez míru a bezpečnosti by Ukrajina potřebovala stále více grantů a to se stává nereálným,“ řekl.

Další autor zprávy, ekonom Jacob Funk Kirkegaard, dodal: „Samozřejmě panuje nejistota ohledně toho, kdy a jak válka skončí, ale za ukrajinskou rekonstrukci bude vystaven obrovský  účet a je naléhavě nutné, aby se nezdržovalo. “

Velké země jako Německo a Francie, které čelí vlastním domácím ekonomickým problémům, jsou podle něj, co do zapojení do programu  nezbytné. „Nemůžeme ale dovolit, aby se otálelo, takže se musíme důkladně zamyslet nad tím, jak Evropa velkou většinu z toho zaplatí. A musíme zajistit, aby existoval jasný transatlantický aspekt a inkluzivní rámec, který zahrnuje G7 a další,“ jako jsou Turci a dokonce i Číňané.

„Ukrajina, která nebude rychle obnovena, nemůže vstoupit do přístupových jednání s EU a nemůže být životaschopným státem,“ řekl Kirkegaard. „Nikdo nechce, aby Ukrajina byla neúspěšným státem.“

Také máte problém s  tím, jak zajistit, aby  vám nevypadly  oči z důlků????

Válka  na Ukrajině, která vygenerovala  ty  gigantické škody  byla snadno  odvratitelná. Kdyby  Západ byl chtěl. Nic nebylo snazšího. Ale  to už  zde z per povolanějších než  jsem já – typicky  John Mearsheimer nebo Jeffrey  Sachs X krát zaznělo. Byla , ještě  v půli března  téměř  ukončena, kdyby  Británie  Spojené státy nestoply  mírová  jednání v Instanbulu. Byla  ukončitelná i kdykoliv později,  kdyby se Západ nerozhodl  válčit  ukrajinským prostřednictvím s Ruskem za  každou cenu a zničit Putina,  Je  snadno tu  válku ukončit  v příštích  pěti minutách.  Stačí jeden  telefonát  z Washingtonu. A sdělení – nebude li okamžitě podepsán mír, tak zítra  už žádné peníze. Atd. atd.

Mimochodem  Kyjev potřebuje  nejméně  5 miliard  dolarů  každý  měsíc, Což znamená, že  těch 100 miliard  západních dolarů na  onu ukrajinskou rekonstrukci  představuje  sumu na vedení  války na max. 20 měsíců. ….. 7 už jich máme za  sebou…Takže  ještě  13… ale vím, že to jsou úplně jiné peníze. Jenže  ze  stejných zdrojů. Takže  se bavíme minimálně o 200 miliardách dolárků  Ale to jen na okraj.

Ale jsou to věci v  tom textu  že?

-Spojené státy budou  dál garantovat bezpečnost  Ukrajiny, Evropa  zaplatí její  rekonstrukci!!!!  To je deal!!!!

-Evropa  se má kvůli  tomu, aby nalila peníze  do Ukrajiny kolektivně  zadlužit!!!!  No neberte  to!!!  Naše děti a vnoučata a nejspíš ještě i jejich  vnoučata budou platit dluhy po téhle  válce za Zelenského rozmar  a washingtonské geopolitické cíle!

-zadlužená  Evropa, která momentálně  neví kde  dřív  zalepit  své  praskající finance  se kvůli Ukrajině zadluží!!!! Když , jak jsme  i ukázali nedávno  v analýze  Goldman Sachs doslova, kvůli pokračující  ukrajinské  válce  vyhodí  příští rok jen tak  z bůhdrama 2  BILIONY  dolarů, aby  nakoupila  nanejvýš  stejné množství energií  jako letos  a  loni, ale  spíše  méně!!!!!  2 BILIONY!!! Občanům už  je vyhrožováno dokonce i vězením, když si doma zatopí na více než  19 stupňů,  v každém případě pak nesmyslně vysokými pokutami! A v takové  situaci  má  daňový poplatník financovat rekonstrukci Ukrajiny????

-Rusko se má  podílet!!§ Někteří říkají, že  zmrazený  ruský majetek má být zabavena poslán Kyjevu jako odškodné, jiné  si myslí, že  Rusko donutí, aby  část  toho zatím zmrazeného majetku Moskva  postoupila  dobrovolně  jako penalizaci, když  jí zbytek bude  uvolněn. Bez přemýšlení konstatuji,  že  obě  varianty  jsou nesmyslné a těžce kontraproduktivní. Rusko, pokud  jasně  vojensky  neprohraje a nezkolabuje  na nějakou  podobnou dohodu  nikdy nepřistoupí. O tom netřeba bádat. Ano zmrazený  majetek lze  zabavit a  následně poslat kamkoliv. S následnou sérií soudů. Které se povlečou desetiletí. Dělá vám to dobře  služební voka a  postižení slepotou  díky  neléčenému  Zelenského zákalu?  Nedivím se. Přemýšlení  nikdy nepatřilo do vaší osobnostní výbavy!  Už takhle  Západ  otřásl svou pozicí  ohledně  světového finančního centra. Tím, že  zmrazil suverénní  rezervy atomové  velmoci! Všechny státy s věta , jejich  vládci i  všichnoi bohatí  z těchto zemí to vzali na vědomí a  zařizují se podle toho!  Teď  a zejména  v dlouhodobém horizontu. Což nezůstane  bez  trvalých následků!  Až budou  všechny  ty  think thanky  supermozků analyzovat proč  se k protiruským sankcím připojilo  jen 41 zemí ze  193 na planetě, tak tady je jedna  z mnoha odpovědí. Ale  z těch nejpodstatnějších -Západ  ukázal, jak mu  mohou ostatní věřit.

-Rusko pohnout k jakékoli  pomoci Ukrajině  nelze. Nemá, na  rozdíl od  Evropy  na její  znovuvýstavbě  žádný  zájem. Není to jeho, nýbrž  evropský problém. Jak konec konců dokumentují USA -Evropa  má tu rekonstrukci  zaplatit. Oni  budou přece tím bezpečnostním garantem, což  v jednoduché češtině  znamená dělat velký  byznys  a prodávat mraky  zbraní  Kyjevu. Nejspíše  za  evropské peníze.  Rusko nehne  prstem.  Klidně  si počká,  až  sypání peněz  evropských daňových poplatníků se stane  natolik obecně  neudržitelnou  věcí  napříč  Evropou,  až  dojde k zatažení  tohohle penězovodu!

A jaký z toho plyne  závěr?

Že  jsme  se na Západě úplně  a nevyléčitelně pomátli! Nebo ještě jinak – naši úžasní  papaláši mi připomínají dvouleté dítě, co  se náhodou dostalo k budíku, rozložilo ho na prvočinitele, půlku koleček, pérek a šroubků poztrácelo a teď  jako toho budíka  chce  smontovat  zpět….  Ale uznávám, že  to přirovnání  moc nesedí. Ukrajina není  budík, nýbrž  velká letecká puma…

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.