USA jsou frustrované zpožděnou ekonomickou pomocí Evropy Ukrajině


Už poměrně  dost dlouho  Kosa píše, že jedna  věc je dodávat Ukrajině  zbraně a munici na zabíjení Rusů. Což je díky  mediální masáži pro spoustu lidí  na Západě  pořád ještě populární. A něco úplně jiného že představují obrovské finanční transfery  na Ukrajinu , na její tzv. „poválečnou obnovu“.

Mimochodem  -Ukrajina je  v dokonalém a dokonaném bankrotu. Bez neustálých  západních dotací  by se už dávno finančně  zhroutila a  v podstatě  stabilně  k tomu má mimořádně  blízko. Jakže  to říkaly  kdysi  ty  snědé holčiny podél E55 v Dubí u Teplic?  Nějak takhle: Neny penys? Neny láska…

Takhle nějak to zní i z Kyjeva, řekl bych. ale  mně  Zelenský nevolá. Naštěstí.

Nicméně  volá  do Washingtonu. A  to často a rád. Ví, kdo má pro něj ucho.  A kdo se ho zastane. Čehož si všimli  i nejsprávnější ze správných.  V redakci Washington Post.

U.S. grows frustrated over Europe’s delayed economic aid to Ukraine

Ministryně financí Janet L. Yellenová naléhá na evropské protějšky, aby zvýšili finanční pomoc Kyjevu

Mezi Spojenými státy a jejich západními spojenci roste napětí kvůli zhoršující se ukrajinské ekonomice, proto američtí představitelé stále více pobízejí Evropskou unii, aby zvýšila finanční pomoc válkou zničené zemi.

Při několika příležitostech tento týden během setkání globálních finančních lídrů ve Washingtonu ministryně financí Janet L. Yellenová vyzvala své protějšky, aby urychlili jak rychlost, tak množství peněz směřujících na Ukrajinu. K Yellenové se k tomuto tlaku připojili ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ukrajinský premiér Denys Shmyhal, kteří ve středu virtuálně promluvili na setkání nejvyšších finančních představitelů Světové banky.

Yellenová také tento problém nastolila na soukromé schůzce  s výkonným viceprezidentem Evropské komise Valdisem Dombrovskisem a evropským komisařem pro hospodářství Paolem Gentilonim tento týden v Mezinárodním měnovém fondu, podle osoby obeznámené s touto záležitostí, která hovořila pod podmínkou anonymity, aby popsala soukromá setkání.  Tuto otázku znovu nastolila na následném setkání všech ministrů financí EU, uvedl zdroj.

Nové projekce Světové banky z minulého týdne naznačují, že ukrajinská ekonomika se letos sníží o 35 procent a finanční představitelé země říkají, že inflace by mohla na začátku příštího roku dosáhnout 40 procent, což je blízko k definici „hyperinflace“ ekonomů./ Tak to jsme v  Česku na  hrdé polovině a neválčíme!!! -pozn.vlk/

I když se situace na bojišti obrátila ve prospěch Ukrajiny, export země prudce klesl, daňové příjmy se rozpadly, miliony lidí uprchly a ruské útoky rozdrtily kritickou infrastrukturu, včetně elektrické sítě.

Mezinárodní pomoc se neukázala dostatečně na to, aby tuto mezeru vyrovnala. Zelenskyj ve středu řekl, že Ukrajina potřebuje až 38 miliard dolarů nouzové ekonomické pomoci od Západu jen pro rozpočet na příští rok. Toto číslo nezahrnuje dodatečných 350 miliard dolarů, které Světová banka odhaduje, že budou nutné pro dlouhodobou rekonstrukci Ukrajiny, jakmile válka skončí. Spojené státy vyplatily 8,5 miliardy dolarů na ekonomickou pomoc a do konce roku vyplácí dalších 4,5 miliardy dolarů, zatímco američtí představitelé tvrdí, že Evropská unie přislíbila 11 miliard eur, ale vyplatila pouze asi 3 miliardy v půjčkách.

„Vyzýváme naše partnery a spojence, aby se k nám připojili tím, že urychleně uhradí své stávající závazky vůči Ukrajině a zintenzívní úsilí – jak v pomoci Ukrajině pokračovat v jejích základních státních  službách, tak pomoci Ukrajině začít znovuobnovu  a zotavovat se,“ řekla Yellenová.To bylo v úterý.

Ve středu Yellenová znovu zdůraznila potřebu rychlého vyplácení přímých hotovostních plateb – spíše než půjček, které je třeba splácet – na pomoc ekonomice země. Komentáře Yellenové byly slabě zastřeným odkazem na EU, která téměř výhradně poskytla svou pomoc půjčkami.

„Dárci musí neustále přibývat,“ řekla Yellen. „Rozsah, předvídatelnost a grantová složka plateb /nevratná -pozn.vlk/ se musí zlepšit.“

Ukrajinští i američtí představitelé si dávají pozor, aby si neznepřátelili své evropské spojence tvrdým veřejným odsouzením, ale jasně vyjádřili svůj pocit, že Evropská  komise postupuje příliš pomalu.

„Vím, že jsou velmi frustrovaní,“ řekl jeden bývalý vysoký úředník ministerstva financí pod podmínkou anonymity, aby reflektoval soukromé rozhovory s vedením ministerstva financí. „Představitelé USA chtějí, aby Evropa dodávala finance  mnohem rychleji… Chtějí, aby Evropa dodávala mnohem rychleji. Musí  dodat.“

Mluvčí Evropské komise Nuyts Veerle ve svém prohlášení důrazně odmítla myšlenku, že EU byla liknavá  nebo nedostatečná při vyplácení pomoci. Celkový závazek tzv.  „Team Europe“ – zahrnující nejen EU, ale také její členské státy a finanční instituce, jako je Evropská investiční banka – činí zhruba 19 miliard eur, řekl Veerle.

Evropská komise se také zavazuje, že do konce roku vyplatí Ukrajině 10,2 miliardy eur na mimořádnou ekonomickou podporu, s výjimkou vojenské pomoci, řekl Veerle. Zatímco velká většina pomoci je ve formě půjček spíše než grantů, tyto půjčky jsou poskytovány za velmi výhodných podmínek pro dlužníky.

Část problému spočívá v tom, že taková rozhodnutí metropolí  EU musí být přijata jednomyslně, což vytváří příležitost k obstrukcím, zatímco Spojené státy mohou schválit pomoc, aniž by se musely poradit s jinými národy.

EU se letos v zimě připravuje na výpadky elektřiny uprostřed energetické krize

„EU vítá miliony uprchlíků z Ukrajiny a stará se o ně na území EU. To vše je třeba vzít v úvahu při diskuzi o celkovém rozsahu podpory a pomoci,“ dodal evropský úředník pod podmínkou anonymity, aby otevřeně popsal postoj EU. „Navíc EU přijala dlouhodobé závazky pro poválečnou obnovu Ukrajiny. Pro nás to není závod ani soutěž krásy. Pomoc Ukrajině je v našem životním zájmu a jsme odhodláni udělat maximum pro to, abychom pomohli porazit agresora a obnovit jejich zemi.

Evropská unie se potýká se svými vlastními výzvami uprostřed zhoršujících se globálních ekonomických vyhlídek. Evropa letos v zimě čelí vážnému ekonomickému zpomalení a pravděpodobné recesi , protože Rusko dusí kontinentální zdroje energie v odvetě za sankce uvalené za válku. Inflace v Evropě nezadržitelně pokračuje a ceny energií tam vyletěly výš než ve Spojených státech.

Ekonomická situace na Ukrajině je ale horší a varování se v posledních týdnech zrychlila navzdory vítězstvím národa na bitevním poli nad Ruskem.

Daňové příjmy Ukrajiny jsou nyní téměř výhradně věnovány vojenským operacím, což nutí vládu země tisknout nové peníze, což zvyšuje inflaci a snižuje hodnotu její měny. Inflace je již nad 30 procenty a hodnota  hřivny klesla zhruba o 70 procent, tvrdí Maryan Zablotsky, člen ukrajinského parlamentu, který zasedá v jejím finančním výboru. Zelenskyj, který ve středu na dálku hovořil na zasedání Světové banky, uvedl, že příjmy Ukrajinců očištěné o inflaci klesly o více než jednu třetinu.

„Chápeme, že mnoho západních zemí má své vlastní problémy a problémy, ale současná pomoc sotva stačí na to, aby uživila naše lidi,“ řekl Zablotsky v rozhovoru.

Celosvětová kampaň Janet Yellenové na odškodnění ruské válečné mašinérie

Kenneth Rogoff, harvardský ekonom a bývalý hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu, uvedl, že je znepokojen tím, že ukrajinská inflace by mohla během šesti měsíců až jednoho roku dále raketově stoupat, pokud se další pomoc neuskuteční. Se svým velkým rozpočtovým deficitem byla Ukrajina nucena tisknout peníze, aby pokryla své výdajové závazky – což snížilo hodnotu měny a zvýšilo náklady na dovoz a další zboží.

„Jsou v zoufalé, zoufalé situaci, kterou si ani nedokážete představit… V jistém smyslu, zatímco oni vyhrávají válku, jejich ekonomika prohrává,“ řekl Rogoff. „Evropané by měli platit mnohem více; Je mi jedno, jestli jsou v recesi. Ukrajina je ve válce, kde brání hranici Evropy.

Komentáře Yellenové z tohoto týdne odrážejí, jak se podle Jacoba Kirkegaarda, vedoucího pracovníka Německého Marshallova fondu Spojených států a Petersonova institutu, nyní dostává do povědomí dlouho budovaná frustrace amerických úředníků z evropské hospodářské pomoci Ukrajině. Spojené státy se zavázaly poskytovat příští rok ukrajinské vládě 1,5 miliardy dolarů měsíčně. Evropská komise v minulých týdnech učinila podobný závazek, ale čelí skepsi ze strany mezinárodních expertů ohledně její schopnosti tento slib splnit, vzhledem k tomu, že zatím není schopna splnit své cíle.

„Nebyli ochotni přistoupit  k problému do té míry, jak si to USA jednoznačně přejí,“ řekl ve středu Kirkegaard. „Když si dnes přečtete komentáře ministryně Yellenové, je to jasně hmatatelné.“

Tak to bychom měli!!! Ve  Washingtonu a  Kyjevu si myslí, že  zkrátka Evropa platí Ukrajině  málo.

Mají ji, za klasického oslíčka otřes se! A vyčítají,  že se otřásá málo.

Jak že to praví Kenneth Rogoff, harvardský ekonom a bývalý hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu?  Takhle:

„Evropané by měli platit mnohem více; Je mi jedno, jestli jsou v recesi. Ukrajina je ve válce, kde brání hranici Evropy.

Ano,  Americe je doopravdy úplně jedno, jak je na  tom Evropa. Jediné, co je  zajímá, je  aby se nezhroutila Ukrajina, protože  to by představovalo pro USA  historickou katastrofu. A  nevratnou ztrátu světového vlivu! V sázce není nic menšího.

Jak vypadají evropské ekonomiky  vidíme kolem sebe. A bude to ještě daleko horší. To Američany nezajímá!

Oni chtějí z evropského , nikoliv oslíka, nýbrž OSLA  vydojit stůj co stůj  finance pro Zelenského!!!!

Že  Evropa je na pokraji velkého ekonomického zhroucení? A koho to zajímá? Bidena? Yellenovou? Rogoffa??Ani náhodou! Evropo plať! A  drž hubu a krok! tečka!

Kolik že si nárokuje Zelenský pro příští rok? 38 miliard  USD?  Skromný to chlapec…. Kolik že mu slíbily USA? 1,5 miliardy měsíčně? Zvláštní,  že  na zbraně jen letos  prý poslaly  Kyjevu asi 45 miliard…

Zřejmě  čekají, že EU dodá zbytek   – tedy cca 1,7 miliardy  dolarů!

Není to tak  dávno, co  Kosa přinesla  tenhle  článek, sepsaný na základě  studie  Goldman -Sachs:

Jak těžce zadlužená Evropa vyhodí příští rok 2 BILIONY dolarů jen tak za nic do kanálu!

Ve stručnosti -Evropa  dosud  za energie platila  cca  400  miliard USD ročně. Teď  to budou dle Goldmanů 2 BILIONY. Což představuje  celých 15% evropského HDP!!!! Což je  zcela  ekonomicky likvidační.  Rogoffa  to nezajímá!!!  On  chce  dojit Evropu, aby  sypala prachy do černé díry  jménem Ukrajina. Ať to stojí, co to stojí!  Evropu, samozřejmě!

Být  řeckým, italským španělským, francouzským daňovým poplatníkem a hrozit mi, to, co hrozí jim…. Ale ono stačí, že jsem tím českým. My jistě budeme  z Washingtonu pochváleni! A  to právě slyším v televizi  omyla přírody v ministerském křesle jménem Kupka, že  se  státu nebudou dostávat prostředky na  výstavbu a opravy dopravní infrastruktury!!! Ale co, hlavně, že Zelenský a Washington budou spokojeni.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.