BASF v Evropě „trvale“ sníží počet zaměstnanců


Že  odříznutí se  od  ruských energií  Evropa  tvrdě zaplatí  už  dneska  ví každý,  komu hlava  sedí na  krku i k něčemu jinému, než  aby  mu do něj nepršelo. Dokonce i někteří zz mainstreamu  už  cosi  tuší. Českého.  Ten světový  už  ví a píše o tom.

Například  takové Financial Times.  Ty si tentokráte  vzali pod  svou redakční lupu německý  chemický  velkokoncern  BASF, jednoho z posledních  tzv. světových  šampionů  z Evropy. Už jich  vážně moc není. A  co FT zjistily?  Není to vůbec  veselé  čtení!

Uvidíte sami:

BASF to downsize ‘permanently’ in Europe

podle  překladače

BASF v Evropě „trvale“ sníží počet zaměstnanců

Největší světová chemická společnost tvrdí, že vysoké náklady na energii činí region stále nekonkurenceschopnějším

Vlastně už nyní  bych mohl článek ukončit!!! Vše podstatné je  řečeno. Ale půjdeme na detail:

Společnost BASF uvedla, že bude muset v Evropě „trvale“ zredukovat svou velikost, přičemž vysoké náklady na energii činí tento region stále nekonkurenceschopnějším.

Prohlášení největší světové chemické skupiny podle tržeb přišlo poté, co před měsícem otevřela první část svého nového závodu na výrobu plastů v Číně v hodnotě 10 miliard eur, což podle ní podpoří rostoucí poptávku v této zemi.

„Evropský chemický trh roste už asi deset let jen slabě [a] výrazné zvýšení cen zemního plynu a elektřiny v průběhu letošního roku vyvíjí tlak na chemické hodnotové řetězce,“ uvedl ve středu generální ředitel Martin Brudermüller. Společnost BASF, která vyrábí produkty od základních petrochemických produktů po hnojiva a lepidla, utratila v prvních devíti měsících roku 2022 ve svých evropských závodech za zemní plyn více o 2,2 miliardy eur ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Brudermüller uvedl, že evropská plynová krize spolu s přísnějšími průmyslovými předpisy v EU nutí společnost snížit náklady v regionu „co nejrychleji a také trvale“. Společnost před dvěma týdny oznámila, že během příštích dvou let sníží náklady o 1 miliardu EUR a zaměří se především na „nevýrobní oblasti“, jako je IT, komunikace a také výzkum a vývoj. Brudermüller, který již dříve varoval, že embargo na ruský plyn uvrhne Německo do největší krize od druhé světové války, ve středu uvedl, že snížení nákladů je nezbytné k „zajištění naší střednědobé a dlouhodobé konkurenceschopnosti v Německu a Evropě“.

Komentář generálního ředitele přišel, když BASF zopakovala svou celoroční prognózu tržeb mezi 86 miliardami až 89 miliardami eur a zisk před mimořádnými položkami ve výši 6,8 až 7,2 miliardy eur. Tržby vzrostly ve třetím čtvrtletí o 12 procent na 21,9 miliardy eur ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, což bylo podle společnosti způsobeno především vyššími cenami.
Zisk před zdaněním klesl o 538 milionů eur na 1,2 miliardy eur, což bylo podle společnosti částečně způsobeno nižšími příjmy v její chemické divizi, včetně kaučukových přísad, solí používaných pro solární panely a rozpouštědel pro barvy. Společnost také poukázala na nižší příjmy z jednoho ze svých stávajících závodů v Číně. Německo zůstává nejdůležitějším trhem BASF z hlediska tržeb, přičemž k dnešnímu dni představuje 18 procent jeho tržeb ve srovnání se 14 procenty z Číny.

Přeložím to do nikoliv jednoduché, nýbrž doslova triviální češtiny:

BASF odmítá,  ve jménu  idiocie  zvané green deal a imbecility odstřižení se od  levných ruských energií, zbankrotovat!  Prostě  silně  redukuje  svoje  evropské aktivity a přesouvá  značnou část svých výrob tam, kde  ho  nějaký  šílený  Brusel pod  taktovkou  nějaké  takové Gréty  nebude trvale  buzerovat a kde  politické vedení  je rozhodnuto nenechat zničit  ideologií  svou  ekonomiku, naopak – posílit ji. Tím, že  že  si levně nakoupí  energetické zdroje, které nabubřelé Evropě  smrdí. A do  té nafrněné Evropy  svoje  výrobky  vyrobené jinde, třeba v Číně, klidně bude dovážet.  Že  Evropa ztratí tisíce  pracovních míst? Možná desetitisíce?  To Brusel, Grétu, Berlín a  samozřejmě ani Prahu  nijak netrápí!!!  Hlavně ten Green deal a  hlavně  Putin…To jsou naše priority!!!  Jestli tu zůstane nějaký, nedej nejvyšší  – konkurenceschopný  průmysl? Koho něco takového zajímá když jde o záchranu klimatu???  Někým, kdo se na jeho znečištění podílí  nějakými 8%????

A když jde  o to vykázat  ruského mužika  do psí boudy, kam podle  nás patří. Ačkoliv mi  jej potřebujeme….

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.