Poločasové volby v USA


Dnešní tzv. poločasové volby  v USA  jsou  asi hlavním plánovaným světovým politickým trhákem letošního roku. Klíčové slovo je PLÁNOVANÝM. Velký  bílý otec  z Washingtonu a  celá parta kolem něj nafasuje  pololetní vysvědčení  svého vládnutí. Protože  se volí  celá Sněmovna reprezentantů, tedy dolní komora  Kongresu a  1/3 senátu, tedy ta  důležitější  horní.

V obou  disponují těsnou většinou  Bidenovi Demokraté. Udrží ji? Neudrží?  Odpověď  se  dozvíme během nějakých  36 hodin – včetně  časového posunu. Za normálních okolností  píši analýzy /to já rád a zakládám si na  tom…./ až po volbách.

Tentokráte  učiním výjimku. Při dohledávání, zda jeden  z mých superoblíbenců  – James Rickards nevydal něco třeskutě  aktuálního ke  světové situaci nebo světovým financím, mi na sklo přišla  jeho předpověď  výsledků dnešního amerického hlasování. Takže  bude  jistě  zajímavé zjistit, jak to Rickards  viděl ještě před otevřením volebních místností a  následně zjistit, jak moc  se ne/trefil. Ale bez ohledu na přesnost předpovědi je jeho argumentace  zajímavá a čtivá. Viz

Rickards’ Updated Election Forecast

podle překladače

Rickardsova aktualizovaná volební předpověď

Po měsících analýz, titulků, debat, reklam, průzkumů a dalších jsme konečně na začátku volebního dne. 8. listopadu,kdy budou Američané volit senátory, guvernéry, členy sněmovny a další úřady od pobřeží k pobřeží.

Tyto soutěže určí, která filozofie povládne zemi v příštích dvou letech. Položí také základy pro prezidentské volby v roce 2024 (tato kampaň začíná den po těchto volbách v polovině období). Vše, co občany, investory a trhy zajímá, je v háji.

Nasaďte si ochranné přilby. Tohle bude divoká volební jízda. Jak se věci mají  volbami? Pojďme to rozebrat…

Pokud je ekonomika dobrá, akcie rostou a USA nejsou zapojeny do žádných válek, pak voliči jen znovu zvolí úřadující stranu nebo budou hlasovat pro nominanty své strany, aniž by těmto otázkám věnovali velkou pozornost.

Voliči jsou spokojeni a politici mohou volně realizovat seznamy přání zvláštních zájmů.

Tohle není jeden z těch časů…

Málokdy na problémech záleželo víc

• Ekonomika není dobrá. V první polovině roku 2022 jsme měli mírnou recesi a na konci roku 2022 a 2023 směřujeme k mnohem horší recesi…

• Akcie od konce minulého roku klesly o 20–35 % v závislosti na použitém indexu…

• USA jsou nepřímo zapojeny do velké války na Ukrajině, která má potenciál přerůst v novou světovou válku včetně použití taktických jaderných zbraní…

• Inflace stoupá, kriminalita stoupá, skóre ve čtení a matematice klesá a zdá se, že hlavní úlohou učitelů je indoktrinovat děti v transsexualismu a genderismu.

Celkově od 30. let 19. století (a před tím od 60. let 19. století) jen zřídka byly volby, kdy na otázkách záleželo více než dnes.

Republikáni to chápou, i když se často příliš bojí, aby  to veřejně řekli a pojmenovali. Demokraté to nechápou. Stále mluví o klimatickém alarmismu, potratech a reformě kaucí, když je jasné, že to voliče nezajímá, nebo tyto problémy řadí daleko na seznam problémů, které budou určovat, jak budou hlasovat.

Pokud jde o problémy, demokratům zjevně chybí kompas.

Biden je skutečný tahák

Mezitím výzkum ukazuje, že prezidentská popularita je jedním z největších determinantů široké škály výsledků voleb v polovině období.

Pokud je prezident populární, jeho strana se může udržet na špici a omezit ztráty. Pokud bude prezident nepopulární, jeho strana nejen ztratí kontrolu nad Sněmovnou a možná i Senátem, ale mohla by uvíznout v takzvaných vlnových volbách, které vygenerují opoziční straně kontrolu pohodlnou většinou.

Nejlepším měřítkem prezidentského souhlasu je Rasmussen Reports Daily Presidential Tracking Poll. Tento průzkum používá vzorek o velikosti 1 500 pravděpodobných voličů, což je solidní reprezentativní vzorek. Tolerance chyb je +/- 3 %, což je u průzkumu tohoto typu přiměřeně těsné.

K dnešnímu dni tento průzkum ukázal, že procento voličů, kteří rozhodně nesouhlasí s Bidenovým vystoupením, je 44 % a procento hlasujících, kteří rozhodně souhlasí, je 22 %. To dává Bidenovi celkové hodnocení schválení záporných 22 % (0,22 – 0,44 = -0,22), jedno z nejhorších hodnocení, jaké kdy bylo zaznamenáno.

Rasmussen považuji za spolehlivou anketu, ale dívám se i na Trafalgar, který má  také výborné výsledky. Trafalgar ukazuje Bidenův rozdíl „silně schvaluji/rozhodně neschvaluji“ na téměř záporných 39 %!

Tento průzkum podporuje výsledek Rasmussena a naznačuje, že Biden je v ještě hlubší jámě, než si většina analytiků uvědomuje.

Volby v polovině funkčního období na prvního prezidenta téměř vždy vedou ke ztrátám v Kongresu pro prezidentovu stranu. Vzhledem k tomu, že Bidenův rating je záporných 22 %, je důvod očekávat v těchto volbách červenou vlnu.

Ve skutečnosti to může vypadat spíše jako červené tsunami.

Moje předpověď pro sněmovnu reprezentantů

V klání ve sněmovně je moje konečná prognóza taková, že republikáni získají 245 křesel, zatímco demokraté 190 křesel. Předsedou Sněmovny bude v lednu zvolen vůdce republikánů Kevin McCarthy.

Sněmovnu v současné době tvoří 220 demokratů a 212 republikánů se třemi neobsazenými místy. Moje prognóza znamená zisk 33 křesel pro republikány a ztrátu 30 křesel pro demokraty. Tento výsledek je v souladu se střednědobými volebními výkyvy v prvních prezidentských obdobích pro prezidenty obou stran.

Cook Political Report předpokládá 211 křesel, která jsou pevně nebo nakloněná republikánům, 192 křesel, která jsou pevně nebo nakloněná demokratům a 32 křesel, která jsou příliš blízko k tomu, aby je bylo možné nazvat. Pokud by se těchto 32 těsných závodů rozdělilo 50/50 mezi republikány a demokraty, konečný výsledek by byl 227 republikánů a 208 demokratů.

To je stále zdravě dostatečná  většina pro republikány, ale je to mnohem bližší výsledek, než bych očekával. Myslím ale, že řada okresů, které Cook bere jako že půjdou za  demokraty skončí u   republikánů.

Politico vidí  211 křesel pevných nebo nakloněných republikánům a 196 křesel pevných nebo nakloněných demokratů, s 28 nerozhodnými. Pokud by se  rozdělily 50/50, výsledkem by bylo 225 republikánů a 210 demokratů, téměř totožné s Cookem. To by nemělo být překvapivé, protože Politico má stejnou politickou  preferenci  DC jako Cook.

RealClearPolitics, který je mnohem spolehlivější než Cook nebo Politico, má předpověď 225 republikánů a 175 demokratů s 35 nerozhodnými. Pokud by byly tyto sázky rozděleny 50/50 (se zaokrouhlením přiděleným demokratům), konečná sněmovna by byla 242 republikánů a 193 demokratů.

To je v rámci několika míst mé prognózy a podporuje moji metodologii. Pokud jen o něco více než polovina nerozhodnutých  půjde za republikány, pak moje prognóza odpovídá předpovědím  na základě modelů RealClearPolitics.

Abych to všechno shrnul, republikáni si téměř jistě opanují  Sněmovnu reprezentantů. Většina bude podle podstatná.

Senát

Senát je v současnosti rozdělen 50 na 50. Demokraté mají kontrolu, protože viceprezidentka Kamala Harris má rozhodující hlas při nerozhodném výsledku. V tomto cyklu je k dispozici 35 křesel v Senátu. Demokraté kontrolují 14 a republikáni 21.

Moje konečná prognóza pro Senát zní, že republikáni budou mít v novém Senátu 53 křesel a demokraté 47 křesel. (Tento počet zahrnuje dva nedemokratické senátory, kteří oba stojí ve výboru demokratů. Ani jeden není v tomto cyklu ve volbách).

Předpokládám, že republikáni vyhrají v Arizoně, Georgii, Nevadě, Severní Karolíně, Ohiu, Pensylvánii a Wisconsinu. Demokraté vyhrají v Coloradu, New Hampshire a Washingtonu.

Pokud je tato předpověď správná, pak si republikáni udrží svá křesla v Severní Karolíně, Ohiu, Pensylvánii a Wisconsinu a obrátí křesla v Arizoně, Georgii a Nevadě.

Demokraté si udrží svá křesla v Coloradu, New Hampshire a Washingtonu a přijdou o křesla v Arizoně, Nevadě a Georgii. Demokraté neprohodí žádné současné republikánské křeslo.

Tento výsledek ponechává republikánům 53 křesel a demokratům 47 křesel. Moje předpověď je mimochodem totožná s RealClearPolitics, která vidí  v Senátu 53 republikánů a 47 demokratů se stejnými státy v každém sloupci.

Jakákoli vítězství demokratů, která nejsou v mé prognóze, budou pravděpodobně vykompenzována neočekávanými výhrami republikánů, takže výsledek bude 53:47 ve prospěch republikánů.

Očekávejte neočekávané

Nebyly by to ale americké volby 21. století bez několika šoků a překvapení. Zde je několik, na které  třeba dát pozor:

Pensylvánie vede aktivní soudní spory o tom, zda by se měly započítávat hlasovací lístky, pokud na obálce chybí podpis, jak to vyžaduje státní zákon. V těsném souboji se tato otázka dostane do popředí. Mohlo by to protáhnout vyhlášení vítěze o týdny nebo měsíce s hořkostí obou stran…

Georgia požaduje, aby vítěz měl více než 50 % hlasů. Pokud ani Warnock ani Walker nedosáhnou 50% úrovně (kvůli kandidátům třetích stran a zápisům), pak se 6. prosince 2022 uskuteční druhé kolo voleb mezi těmito dvěma lídry. To také zdrží konečné prohlášení vítěz.

Pokud je po volebním dni kontrola nad samotným Senátem nejistá, protože visí na těchto nerozhodnutých státech (jako je Pensylvánie a Georgia), můžete očekávat silnou negativní reakci trhů.

Akciový trh si poradí s republikány nebo demokraty. Neumí se vypořádat s nejistotou. Jediné, co mohu říci, je nedivit se, když se to všechno bude chvíli protahovat.

Očekávejte neočekávané!

Tak takhle  to má sesumírované James  Rickards. Uvidíme  zítra ráno, jak moc zná svou vlastní zem a její politickou scénu.

Už se na to těším.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.