Co se děje za kulisami, když NATO hysterčí kvůli ukrajinské raketě v Polsku


Z úterka  na  středu se mi nešlo právě  snadno spát. Na  monitoru mi zářila  znovu a znovu informace,  že zbloudilá ruská raketa  zasáhla  jakýsi kolchoz v Polsku, zničila  traktor a  zabila  dva lidi. Hlupáci a  dutohlavové  všeho druhu se doslova  předháněli, kdo adresuje  Rusku  tvrdší a hroznější  výhružku, respektive, kdo jako první rozpoutá Třetí světovou  válku, z které už nebude návratu! Protože  přece, řečeno tlamou  Mrs.  Tzernokh  – We  are  NATO!!!!  Putlere!

Nevydal jsem  flash, protože  mi to neštymovalo.  A  nejsem hysterik.  A také proto, že  jsem těsně před  tím dokončil redakci mimořádně zajímavého článku z  amerického velkého mainstreamového webu Politico. Který popisuje, co  se odehrává za kulisami  ukrajinské  války. Tedy  přináší informace o něčem, čím nás taková  ČT nebo  Seznam.cz  v  žádném případě  nehodlají  vyrušovat. Oni jsou  daleko spíše na ty  výhružky  Rusku a zahájení  jaderné  války. Na  rozdíl od  takového  generála  Milleyho,  takto nejvyššího amerického vojenského velitele  vůbec. Jak záhy zjistíte!!

Samozřejmě, že  vám předkládám jen to, co mi  vydal můj  pracovitý překladač. Ale  rovnou vyzývám anglicky mluvící, aby  si pro jistotu projeli originál. Postrádám obvyklou míru záruky, že to překladač tentokráte  dobře  trefil. I když dělal, co mohl. Originál naleznete  zde

U.S. scrambles to reassure Ukraine after Milley comments on negotiations

USA se snaží uklidnit Ukrajinu poté, co Milley komentuje jednání

Výroky nejvyššího amerického  generála o „okně“ pro rozhovory o míru/příměří  doslova  rozlítily ukrajinské představitele, uvedli lidé obeznámení s touto záležitostí.

Bidenova administrativa je nyní  v režimu omezování škod poté, co nejvyšší americký generál řekl, že by se letos v zimě mohlo otevřít okno pro mírová jednání mezi Kyjevem a Moskvou, přičemž vysocí úředníci se snaží ujistit Ukrajinu, že nepodkopává cíl vyhnat Rusy.

Konkrétně vysocí američtí představitelé říkají svým protějškům na Ukrajině, že očekávaná pauza v zimních bojích neznamená, že by jednání měla proběhnout bezprostředně. Místo toho sdělují, že Washington bude i nadále vojensky podporovat Kyjev, když zahájí další fázi postupu na bojišti. Vše  podle ukrajinských a amerických představitelů obeznámených s dosahem.

Tato názorová rvačka následuje po komentářích generála Marka Milleyho, předsedy sboru  náčelníků štábů z minulého týdne. Čtyřhvězdičkový generál řekl během vystoupení v Ekonomickém klubu New Yorku, že vítězství Ukrajiny nemusí být dosaženo vojensky a že zima může poskytnout příležitost k zahájení jednání s Ruskem.

Generál pravidelně hovoří se svým ukrajinským protějškem, generálem Valerijem Zalužnym, včetně inkriminovaného pondělí, podle interních informací amerického představitele. Během diskuse Zalužnyy ani jednou nevyjádřil žádné znepokojení, ani nezmínil Milleyho komentáře, uvedla tato  osoba. Ta, spolu s dalšími zdroji  tohoto článku, mluvila pod podmínkou anonymity, aby informovala o  interních jednáních.

Nárůst  rozhovorů a schůzek s Ukrajinci přesto podtrhuje míru a  ukazuje, do jaké se administrativa obává udržitelnosti  jednotné fronty na Ukrajině a potenciálních mírových rozhovorů. Jakýkoli delší veřejný rozkol mezi nejvyššími představiteli USA by mohl ohrozit již tak křehký vztah mezi Washingtonem a Kyjevem v klíčovém okamžiku války.

Bidenova administrativa potřebuje zmírnit toto napětí, protože vyvažuje svou podporu Ukrajině s obavami, že západní zásoby vojenského materiálu docházejí, a možností, že příští rok bude Sněmovna kontrolovaná republikány, která sníží pomoc Kyjevu. Evropští lídři jsou čím dál tím více znepokojeni energetickou krizí v regionu, přičemž někteří v posledních dnech vyvolávají u amerických protějšků otázky o tom, do jaké míry by rozhovory mohly zmírnit obavy z rostoucích nákladů.

Administrativa byla opatrná, takže signalizovala, že mírová jednání nejsou v současné době na stole. Krátce poté, co ruská média informovala, že ředitel CIA William Burns se v pondělí setkal se svým ruským protějškem v Turecku, mluvčí Bílého domu trval na tom, že shromáždění bylo pro nediplomatické účely.

„Nevede žádná jednání. Nejedná o urovnání války na Ukrajině. Vysílá zprávu o důsledcích použití jaderných zbraní Ruskem a rizicích eskalace ke strategické stabilitě,“ uvedl Bílý dům v prohlášení a dodal, že Burns „také vznese případy nespravedlivě zadržovaných občanů USA. “

Ukrajinští představitelé byli podle mluvčí informováni o cestě předem.

Smíšené zprávy pronikající směrem k veřejnosti i do  kuloárních debat  o tom, zda by USA měly začít vážněji hovořit s Ukrajinou o mírových rozhovorech s Ruskem, podle osmi amerických představitelů napínají vztah Washington-Kyjev. Zatímco někteří nejvyšší představitelé národní bezpečnosti jsou skálopevně přesvědčeni, že nyní není čas začít diskutovat, zejména poté, co Kyjev minulý týden znovu dobyl strategicky důležité město, jiní věří, že zima by mohla poskytnout příležitost k diplomatickým rozhovorům.

Tito úředníci tlačí na své protějšky ve Washingtonu, aby vážněji uvažovali o nadcházejícím přerušení bojů jako o diplomatickém otevření – ale jejich doporučení zatím nezměnila názory prezidenta Joea Bidena ani jeho nejvyšších poradců, podle tří amerických a ukrajinských představitelů.

Někteří vojenští experti s Milleyho hodnocením nesouhlasili. Zimní počasí zpomalí, ale nezastaví boje, a ukrajinské síly budou udržovat tlak na špatně vyzbrojené ruské jednotky, řekl generálporučík Ben Hodges, bývalý velitel US Army Europe, penzionovaný generál.

Do ledna budou ukrajinské síly v pozici, aby mohly zahájit postup na Krym, řekl Hodges – a předpokládá, že do léta vyženou všechny ruské jednotky ze svého území.

„Lidé by měli přijít na to, že Ukrajina porazí Rusko na bitevním poli, staromódním způsobem. Mají nevratnou dynamiku,“ řekl. „Nyní je čas dát nohu na pedál“

Debata uvnitř administrativy se rozjela minulý týden poté, co Milley, který se v minulé administrativě rovněž odchýlil od pozic v Bílém domě, sdílel své hodnocení, že ani Ukrajina, ani Rusko nemohou vojensky vyhrát.

Obě strany musí dosáhnout „vzájemného poznání“, že vojenské vítězství „možná není dosažitelné vojenskými prostředky, a proto se musíte obrátit na jiné způsoby,“ řekl Milley a dodal, že potenciální patová situace poskytuje „příležitost, okno. příležitost k vyjednávání.“

Milleyho poznámky neznamenaly, že by podle něj měla Ukrajina kapitulovat nebo postoupit jakoukoli část svého suverénního území Rusku, řekl druhý americký představitel.

Ale komentáře odrážely široký pocit uvnitř ministerstva obrany, že nadcházející zima poskytuje příležitost diskutovat o dosažení politického urovnání k ukončení války. Vysocí vojenští představitelé se domnívají, že Ukrajina bude vyzvána, aby vyhnala ruské síly ze všech okupovaných oblastí, jak je deklarovaným konečným cílem Kyjeva. To platí zejména pro Krymský poloostrov, který je od roku 2014 v držení Ruska.

„Je velmi obtížné sesadit armádu, která je v obraně, jak zjistili Rusové,“ řekl druhý představitel. „Bude velmi, velmi nákladné a obtížné vyhnat Rusy, nákladné z hlediska zdrojů a množství obětovaných  životů.“ Zda se to podaří, se teprve uvidí.“

Když byl požádán o komentář k tomuto příběhu, mluvčí ministerstva obrany poukázal na páteční poznámky mluvčí Pentagonu Sabriny Singhové, že nechá Milleyho komentáře „mluvit samotný za sebe“.

„Prezident řekl,  že konec této války vidíme prostřednictvím diplomatických rozhovorů. Ale opět nevidíme, že by Rusové byli ochotni polevit, a upřímně řečeno, pokračují ve své agresi na bojišti a ve městech po celé Ukrajině,“ řekla Singhová.

Kyjev věří, že jeho síly mají nyní dostatečnou sílu poté, co minulý týden znovu dobyly město Cherson na jihu, klíčový černomořský přístav a bránu na Krym. Ruské síly ve čtvrtek ustoupily přes řeku Dněpr a konsolidovaly se na opačném břehu.

Ale představitelé ministerstva obrany tvrdí, že Chersonská oblast je příkladem tvrdých bojů, které jsou před námi. Bojovat přes řeku a pokusit se znovu dobýt území na protějším břehu je obtížný vojenský manévr.

„Proč nezačít mluvit o [mírových rozhovorech], než vhodíte dalších 100 000 životů do propasti?“ ptal se jiný  americký úředník.

Ministerstvo zahraničí mezitím pokládá základy pro případná mírová jednání mezi Ukrajinou a Ruskem, uvedl třetí americký představitel, aniž by uvedl podrobnosti. Administrativa zdůrazňuje, že by se do takových rozhovorů zapojila pouze společně s jejich partnery v Kyjevě a po jejich plné konzultaci.

Národní bezpečnostní rada je nejneústupnější vůči myšlence rozhovorů, a to navzdory spoustě poradců, kteří soukromě naléhají na USA, aby dostaly Ukrajinu a Rusko ke stolu. Poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan občas souhlasil s jejich názorem na upřednostňování ukrajinsko-ruských rozhovorů – což není sdělováno přímo Ukrajincům – ale tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin by v tuto chvíli nebral jednání vážně a že by ukrajinská veřejnost jakákoli odmítla. úsilí při uzavírání obchodů.

„Dokud bude Rusko zastávat pozici, že si jednoduše získá násilím tolik území, kolik chce, je těžké je vidět jako protistranu v dobré víře při vyjednávání,“ řekl Sullivan novinářům minulou sobotu . Vysoký představitel administrativy řekl, že „všichni v místnosti mají stejné smýšlení“.

Přesto  v Bidenově administrativě víří spekulace, že odpor Národní bezpečnostní rady  vůči mírovým rozhovorům přitvrdil až poté, co Milleyho poznámky vyvolaly v Kyjevě pozdvižení.

„To, co jsou představitelé Bílého domu ochotni říci veřejně a co si myslí soukromě, nemusí být nutně totéž,“ řekl další americký úředník. „Milley je mnohem ochotnější říkat, mluvit otevřeně.“ Jsem si jistý, že si někdy přejí, aby neříkal vždy nahlas tu tzv. tichou část.“

Další osoba obeznámená se situací uvedla, že jde o „živou diskusi v Bílém domě“.

Ať už je důvod jakýkoli, zatím neexistuje žádný konkrétní diplomatický tlak na uspořádání rozhovorů, řekl úředník administrativy. „Neexistují žádná plánovací místa, koncepty, vyjednávací strategie,“ řekl úředník a bránil se myšlence, že existuje tiché úsilí připravit stůl pro budoucí rozhovory.

Smíšené zprávy z Washingtonu přicházejí v nevhodnou dobu pro Ukrajinu, kdy se blíží krutá zima.

Rusko buší do civilní infrastruktury, terorizuje ukrajinskou veřejnost tím, že vypíná elektřinu, teplo, čistou vodu a přístup k dalším nezbytnostem. Ukrajinská armáda zjistila, že nedávno osvobozené regionální hlavní město Cherson se po měsících ruské okupace snaží zoufale  plnit základní služby.

„Před útěkem z Chersonu zničili okupanti veškerou kritickou infrastrukturu: komunikace, vodu, teplo, elektřinu,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotním video projevu . Kyjev nyní spěchá s dodávkami jídla, vody a léků asi 75 000 lidem, kteří v jižním městě zůstali.

Západní vojenští představitelé také spěchají vymýšlet nové způsoby, jak získat Ukrajinu zbraně, které potřebuje, zejména munici a protivzdušnou obranu na ochranu civilní infrastruktury, protože zásoby docházejí. USA minulý týden oznámily, že Ukrajině poskytnou čtyři systémy protivzdušné obrany Avenger, mobilní zbraň krátkého doletu používanou ve válce v Iráku, spolu s úhradou renovace starých raket Hawk a tanků ze sovětské éry z České republiky.

Ministerstvo obrany bude také nakupovat munici z jihokorejského obranného průmyslu, aby ji převezlo na Ukrajinu, uvedl úředník ministerstva obrany. Zprávu jako první přinesl list The Wall Street Journal.

V Kyjevě je také rozšířená obava, že sněmovna pod vedením republikánů bude znamenat menší pomoc při přestavbě míst, jako je Cherson. USA již na takovou pomoc Ukrajině poskytly miliardy dolarů , ale v nadcházejících měsících a letech bude pro úsilí o obnovu rozhodující více finančních prostředků.

Biden minulý týden vyjádřil přesvědčení, že pomoc bude nadále proudit i s republikány ve vedení dolní komory Kongresu. Je však možné, že zvýšené požadavky amerických představitelů na rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem mohou Ukrajince vyděsit, aby si mysleli, že Washington už v tom není na dlouhou dobu.

Tak takovéhle informace  přináší  jistě  skvěle z Washingtonu informované Politico!!!! Četli jste  něco takového v  českém/slovenském informačním mainstreamu? Nebo vám to snad přinesla naše/vaše  ČT či ČRo??,  ANI NÁPAD.

O tom, že předseda  amerického sboru náčelníků štábů , generál Milley  nabádá k zahájení mírových rozhovorů  ani ťuk!

Mrs. Tzerkonh a, Lipavský Svetrová- Dvousvetrová  požadují zahájení války s  Ruskem!!!! To  nám nabízejí!!!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.