Když Řehka zařehtal a ostatní zabučeli


Vím, že  jsem opět asi tak 100 let za opicemi, že  zase přicházím s pozdní reakcí na něco, co už pomalu zapadá prachem, ale nelze jinak – pominout  poslední tzv. velitelské shromáždění AČR v Praze minulý  týden prostě  nelze!!!!

Všichni, kdo  absolvovali kdysi vojenskou základní službu  vědí přesně, co znamenal termín zelený mozek. Soudě podle  výstupů  z projevů na  Kulaťáku bych řekl, že  současná  armáda  tohle označení povýšila, abych zvolil odpovídající terminologii, do nové hodnosti

                                                    na  zelený  bezmozek

A nikoliv jeden.

Otevřené zdroje přinášejí,  co tam dali k dobrému

-náčelník generálního štábu Řehka

-Zeman

-Fiala

-Černochová

Nedá se nic  dělat, musím ty největší hlubokomyslnosti každého jednoho z nich  vytáhnout, slibuji – jen ty největší fláky, aby bylo jasno, s kým že máme  tu „čest“!

Jako zdroj mi slouží  výstup na Seznamu.cz

Generál Řehka: Armáda se musí chystat na válku velkého rozsahu

Takže  se do toho dáme,  i když  mi to přijde  stejně  „fajnová“ práce jako čištění ucpané kanalizace.

Řehka

Česká armáda si musí zachovat zkušenosti z protiteroristických operací, primárně se ale musí chystat na války velkého rozsahu proti vyspělému nepříteli.

„Válka v Evropě se opět stala realitou a probíhá na hranicích s Evropskou unií,“

„Nemusíme se přesvědčovat, že eskalační potenciál války na Ukrajině stále roste. Vyloučit nelze ani ty nejvážnější scénáře,“

„Území České republiky, naše infrastruktura a naši spoluobčané budou cílem nepřátelského působení ve všech doménách,“

Poznamenal, že je nutné využít současnou společenskou vůli investovat do obrany.

„Zároveň ale musíme striktně prioritizovat a být brutálně efektivní. Pravda je totiž taková, že i přes nárůst rozpočtu nebudeme mít ani teď dostatek zdrojů pro ideální řešení všech problémů,“

„Armáda není naplněná, stárne a je potřeba to systémově změnit,“

Zeman

„Netvrdím, že naše armáda má být výrazně expediční. Uznávám princip teritoriální obrany, ale pokud neseme spoluodpovědnost i jako členové NATO za světovou, a nikoli pouze vlastní bezpečnost, pak účast našich vojáků na těchto misích je nezastupitelná,“

Prezident Zeman podporuje také přezbrojení armády ČR – konkrétně třeba nákup nových dronů Heron 1 z Izraele.

Fiala

„Současná agrese proti Ukrajině, která trvá už devět měsíců, to je něco zcela mimořádného,“ uvedl. Česká pozice podle něj zůstává od počátku jasná – Ukrajině je nutné pomáhat a přispívat k tomu, aby ruská agrese skončila co nejdříve. „Je v našem zájmu, aby se oslabila ruská hrozba vůči Evropě,“

Vláda klade důraz na modernizaci ozbrojených sil. V plánu je nákup stíhaček F-35 z USA a zapojení tanků Leopard z Německa. Zvyšovat by se měly také výdaje státu na armádu tak, aby od roku 2024 dosáhly 2 % HDP.

Válka podle Fialy  probíhá na mnoha úrovních včetně ekonomického tlaku a špionáže.

Černochová

„Bezpečnost České republiky a potažmo celé Evropy je dnes nerozlučně spjata s výsledkem války na Ukrajině,“ řekla. Je proto podle ní nejen morální povinností, ale i pragmatickým zájmem České republiky, aby z války Ukrajina vyšla vítězná, svrchovaná a demokratická. „Proto budeme pokračovat nejen v materiální a politické podpoře Ukrajiny, ale nově i výcvikem ukrajinských ozbrojených sil,“

Průběh války na Ukrajině podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) ukazuje důležitost početných a motivovaných armádních záloh a nutnost mít na své straně podporu širší veřejnosti. Stát také musí mít na záložníky finance.

Zdůraznila také důležitost motivovaných a připravených ozbrojených sil. Zmínila i potřebu rychlé modernizace například těžké brigády, budování výsadkového pluku i generační obměnu stíhacích letadel.

To je počteníčko, pane!!! Vždycky jsem si myslel,  že  větší zelené bláboly než před 45 roky,  v rámci PŠM /pro nevojáky – Politické školení  mužstva/ už  nikdy neuslyším. Zpětně  se musím omluvit svobodníku Kravárikovi, který co by  vedoucí svazácké  skupiny, pod  laskavým dohledem posádkového politruka, jehož  jméno mi již  dávno vypadlo, za všechna označení , jimiž  jsem ho kdysi obdařil a používal jej jako demonstrátor  idiocie. On za to nemohl.

Chlapec  byl odněkud  ze Zemplína a tak tak se  vyučil. A  přednášel absíkům, co prošli  pěti zkouškami z  marxismu leninismu, vědeckého komunismu, politické ekonomie, marxleninské filosofie a Dějin mezinárodního dělnického hnutí.

Ale to, co čtu  z  toho velitelského shromáždění, tak  to Kravárik, kdyby mu tenkrát  někdo dal noty a příslušné brožurky, by vystřihnul také. Asi ne  tak plynně, asi by se mu potily  ruce a zadrhával hlas, na  rozdíl od jmenovaných potentátů, ale obsahově by to zvládnul na  stejné úrovni.

Vezmu to per partes. Řehku si nechám až úplně na konec. Takže

Zeman

Za tři měsíce už od něj bude pokoj, Doufám, že napořád.Asi by  udělal dobře, kdyby se posadil na  vozejk a po vzoru nezapomenutelného českého hrdiny, s berlemi v  rukou se nechal tlačit Ovčáčkem  Prahou a vyřvával při tom  -Na Moskvu!!! Na Moskvu!!! Až sem to dopracoval….

Do  téhle  až panoptikální podoby a pozice  se vmanévroval  sám. Pokud se nějaký  stále  ještě  zapřisáhlý  Svědek Milošův  čílí, pak mu doporučím, aby  si znovu přečetl  ten žblebt, kde  schvaluje  účast  českých soldátů v  koloniálních misích! Má ji za nezastupitelnou….

A opět otravoval s drony…  Kupte mu někdo  tuhle hračku, ať se zabaví a  je od něj pokoj!!!

Tak tohle  je  VRCHNÍ VELITEL armády po deseti letech toho vrchního velení…. Tem má opravdu obsah  hlavy  úplně khaki!

Smutné kino! Hodně  smutné!

Fiala

Tak ruská hrozba  Evropě?  Jak to, že  to Rusko nepřepadlo pobaltské státy před jejich vstupem do NATO? Netuším, co by mi na to odpověděl Kravárik a netuším ani  co Fiala. Už  chápete, proč je kladu na  roveň?

No a samozřejmě  – potřebujeme  F 35….. Jak jinak!  Kosa už  tenhle povedený nápad komentovala. Nehodlám to nijak zásadně  doplňovat. Jen konstatuji, že  F 35 se od  současných Grippenů liší  dvěma, pro nás zásadními, parametry:

-jsou neskonale  dražší jak co do pořízení , tak co se týče nákladů na provoz

-lze je, bez nějakých  dalších úprav použít  jako nosiče  jaderných zbraní

Ani  Kravárika by nenapadlo  nakupovat zbytečně násobně  dražší éro k tomu, aby hlídalo vzdušný prostor  republiky před nějakým teroristickým útokem a la  11.září.  Protože by nechápal, k čemu jako tahle  republika potřebuje atomové nosiče! Stejně, jako to nechápe nikdo s normální šedou kůrou mozkovou. Ale  pokud zezelená, to je potom jiný příběh!!!  A Fiala  ho žije naplno!

Ale  v tomto případě  jsme si jistý,  že  by se ukázal rozdíl mezi dnes už  Východniarem v těžce  důchodovém věku, pokud je ještě na  živu a mezi principálem Obludária -Fialou. Kravárik, ani v nejlepší formě  by nedokázal vymyslet k čemu  že nám je  letadlo schopné atomového bombardování. U Fialy o  tom nepochybuji.Ten to ví.  Jenže  ten se  s tím veřejnosti určitě nepochlubí!

Kravárik, ačkoliv  žije, pokud  ještě, na Slovensku, nejspíš  řeší stejné problémy ohledně  inflace, cen energií a drahoty jako já.  I za Moravou je diskuse  o přenastavení důchodového systému, samozřejmě k horšímu, akutně jim tam hrozí odchod  lékařů ze země. Nejsou totiž  peníze. U nás  netušíme, kdy  a  jak se zhroutí  státní rozpočet. MMF a Nomura se  v týdnu  vyjádřily o jejich stavu velmi nelichotivě. Fiala s  finančním podgeniem Stanjurou  a ostatnímu hlavami Pětihlavé saně budou řešit, kde uspořit státní peníze – rozuměj – kde tě vorvou do hola občane!!! Ale  na tančíky, flintičky, letadýlka a spoustu a spoustu  zeleného  být prostě musí!!! Tady se  škrtat nebude!! Ba právě naopak! Tady prachy potečou proudem! Tohle by Kravárik nedal… Fiala  ano. A já toho kluka  ze slovenského východu  tak nesnášel…Proč??? Vždyť on proti tomu Fialovi byl lumen všech lumenů! A to jsem ještě  nezmínil

Černochovou

A její apel na  motivované a  početné zálohy, kádrovou armádu a nutnost mít na  své straně podporu veřejnosti….

Tahle krvelačná  válečná harpyje, kdyby  šel svět  podle ní, tak už nás  uvrtala  do III. světové  války!! Viz její vyjádření k Polsku. tady musím a  činím tak rád, konstatovat,  že  jak  Fiala, tak především Řehka  se prezentovali daleko uměřeněji a rozvážněji. A Zeman, co vždycky  všechno komentuje?  Tak se, pokud  vím, dosud k tomu incidentu nevyjádřil! Třeba  čeká, až mu to potvrdí nějaký ten izraelský dron ..

Ale  Černochová ta  ano.
Pobavilo mne, ale ne  zrovna, že bych pukal veselostí  tím  jak horuje, že je i pragmatickým zájmem České republiky, aby z války Ukrajina vyšla vítězná, svrchovaná a demokratická.

Demokratická Ukrajina?  Co to je? Jak to vypadá? Kde se na to dá sáhnout? Demokratická ak že se střílí  váleční zajatci, jak potvrdil původně NYT , následně i OSN nebo, že  se  vojenské subjekty  ukrývají do nemocnic,škol, domovů důchodců, atd. jak tvrdí Amnesty  International? Demokratická  tak, že  ukrajinská generální prokuratura zahájila trestní řízení proti těm chladnokrevně popraveným vojákům za  válečný  zločin, jehož se měli dopustit  klamným se  vzdáním proti ukrajinské armádě??? Tak to  ukazuje, jaký vztah má ta  ukrajinská demokracie k právu a  právnímu státu.  Demokratická tak že na Ukrajině, pokud  jde o zpravodajství, musí povinně  všechny televizní kanály  referovat  tak, že přebírají  jedno vysílání? Věřím, že přesně tohle  by se Černochové a  dalším členům Obludária mimořádně  líbilo a hodilo….Mám tomu rozumět tak, že tenhle, řekněme – vyšší  typ  demokracie  také, v dohledné době  – zavedeme?  U Černochové  bych očekával jednoznačné ANO!! Konec konců i od  Fialy!

No a  zbyl mi nakonec  ten Řehka.

Ano, pane generále  – válka na hranicích EU se stala realitou! A  stačilo málo, protože jí šlo snadno předejít! Stačilo, aby  stejná  EU  dotlačila Kyjev  k tomu, aby  naplnil Minské dohody. A  žádná by se nekonala!

Ano pane generále  – potenciál rozšíření té  války  stále roste!! Proč  asi?  Kdopak soustavně, od  jejího začátku  přilévá  benzín do ohně a  chce, aby byl co největší? A kdo to posouvá, aby  došlo na ty nejhorší scénáře?

Ale  odpovědi na tyhle otázky nečekám od  vás. To není ve vaší kompetenci. vy dostáváte  zadání od politiků!!!! Od politiků!  Vaším posláním pak je toto zadání naplnit!

Ale  souhlasím i dál – ano  pane generále, kdyby  došlo ke  střetu  NATO vers. Rusko, stala  by se Česká republika okamžitě  bojištěm. Se vším všudy!!! A  se všemi  důsledky tohoto faktu!!!

A  to je přesně  to, čeho se na smrt bojím!!! Na  rozdíl  o papalášů, co vás  úkolují. Tedy konkrétně  Zemana, Fialy a  Černochové! V případě toho velitelského shromáždění. Jinak je přehršel těch, co to vidí úplně  stejně, jen jste je tam, po zásluze  nepozvali. I takhle  koncentrace podKraváriků, jak už jsme si řekli, přesahovala  snesitelnou mez.

Ale  k vašemu vystoupení:

za mne jsou dva klíčové  body  z vašeho  mudrování  k velitelským  kádrům

-armáda musí  být  brutálně  efektivní, protože  ať dostane peněz kolik chce, vy  říkáte, že jich vždycky  bude málo

-jste rozhodnut  armádu připravit na velkou  válku s vyspělým protivníkem

Takže opět  bod po bodu:

Hořekujete nad  tím, že  armáda  i přes to, že  jí, řečeno vaším slovníkem – brutálně naroste  rozpočet, bude mít  pořád málo…. Zkuste  tohle  vysvětlit  skoro polovině domácností  v republice, které podle posledních průzkumů nejsou schopny  vystačit  s tím, co vydělají, aby kryly  svoje  měsíční vydání!!! Zkuste to vysvětlit matkám samoživitelkám nebo  osamoceně  žijícím důchodcům!! Zkuste  tohle vykomunikovat s lidmi na ubytovnách, pokuste se to vysvětlit těm, co si nově začali chodit pro chudinské dávky na  bydlení a  energie!!!  Pak se budeme  bavit o dostatku či nedostatku peněz!!! Tihle  lidé  vám totiž /také / posílají své těžce vydělané, ale státem odebrané peníze, aby  vy a  další  jste  je utráceli  za ty  flintičky, letadýlka, tančíky a  tak dál. A je to pro vás  furt málo! Mám chuť se  vás zeptat – nestydíte se  aspoň trochu před  těmihle lidmi, co vás a  armádu živí?

Na  druhou stranu vykřikl jste do mikrofonu hlášku o tom, že  armáda  bude BRUTÁLNĚ  efektivní!!! Jestli to myslíte  vážně a já doufám, že ano, pak je mi vás  líto už teď!  To jako znamená, že  velké armádní zakázky  už  nebudou zdrojem miliardových  rozkrádaček? Jako  třeba  v případě Pandurů, ale i dalších v minulosti? To už bude  všechno špígl nýgl?   Už  se  konečně obrana obejde  bez Dalíků, Severů, Bartáků, Kalousků a  podobně?  Ten první skončil v base, o těch dalších se v souvislosti  se velkozašantročením prachů z rozpočtu obrany při nákupech psalo velmi a velmi nepěkně. Ve sdělovacích prostředcích. jen příslušné soudní finále  scházelo…. Ale  jestli to myslíte  vážně, pak je to doslova poplašná zpráva pro všechny „zainteresované“. A velmi snadno se také  stane, že  náhle zjistíte, že  zdravotní stav vám neumožňuje pokračovat ve  funkci.  Budu Odbočím, rád bych věděl, proč z ní odešel Opata, ačkoliv se nabízelo pokračování. Náš  „spolehlivý“  mainstream nás  s  tím jaksi neseznámil. Ani se o  to nepokusil. Nejspíše pro naše  dobro… Brutální efektivita  by znamenala  přerušit  přes 30 let pečlivě budované penězovody…. Za vlády  ÓDěs, TOP 09, Lidovců a  STAN….. Už to vidím! Ale kdyby se  vám nějak povedlo.. Pak byste si zasloužil nejméně pomník na Kulaťáku. Po Koněvovi je tam volný plac!  Tohle mne zaujalo a budu vám držet  palce!!!

O  to větší problém mi ovšem dělá  ta druhá velká hláška – o tom, že hodláte  připravit  armádu na velkou válku s  vyspělým protivníkem!!! Co takhle  volit  jasná sdělení?  Tak aby všichni  věděli, co přesně  říkáte a nepotřebovali se domýšlet?  Takže ta  velká válka  je  válka  světová, že?  A  tím vyspělým protivníkem  Rusko, jestli to identifikuji správně. Takže  se zeptám pane  generále – vy  umíte  armádu a tím pádem i stát připravit na termojadernou  válku?  Vy umíte  zajistit přežití vojska i zázemí  v případě  silných jaderných útoků na  česká  centra???!!! Vy  víte jak zastavit  silnou radiaci, silný  jaderný spad, nukleární zimu? Vy víte  jak zabránit  zhroucení civilizace a jejích struktur?  Na tohle všechno připravíte  armádu?

Tak to jste  buď  čaroděj nevídaných schopností, kam se na  vás hrabe  bájný  Merlin, nebo prostě jen kecal. Chci věřit na  toho Merlina…. Ale přiznávám, že mi to nejde  ani trochu! Uvažuji, jak tu válku vytrhne  armáda  o síle dvou bývalých dvou divizí. s  asi  max  stovkou tanků, nějakými 400 obrněnými transportéry….

A  vzpomínám si maně na  svého strejdu  Nováka. Už jsme kdysi o něm na Kose psal. Když  Havlíček dostával za uši kvůli železničním bouračkám. Strejda Novák se živil a zatraceně  dobře, jako mašinfýra. Ale  až  po té, co se přes Japonsko a plavbou kolem světa  vrátil jako  ruský legionář  dlouho po skončení  jiné  války, která dlouho nesla  název Velká, do tehdejšího  Československa.

Nechtěl o  téhle dlouhé  a krvavé zkušenosti nikdy moc mluvit. Jen sem tam z něj vypadlo, jak je  v dobytčácích odváželi  s 18., plzeňským pěším plukem na  haličskou  frontu. A jak  k. u k. oficíři běsnili, když v ty dobytčáky  sborově vyzpěvovali  –

….červený šátečku kolem se toč,

my jedeme na Rusa, nevíme proč….

Asi si to chcete poslechnout také. Co myslíte, jak by vypadala ochota  spoluobčanů, pod  vaším komandem umírat za  Zemana, Fialu a Černochovou??? Uvažoval jste  někdy  tímto směrem nebo je pro vás obyvatelstvo jen  masem do  velkého mlýnku, kde budete točit klikou,

Je zvláštní, v jaké monstrum nám  Rusko vyrostlo. Nelze  spočítat , kolikrát v dějinách  tenhle národ  čelil nájezdu zejména  germánských sousedů.  Ale i Poláků a Uhrů. Ještě pořád  to není úplně  dávno, co Germán hrozil že  nás tady  vyhladí.  A určitě  se  s  ním, někdy v budoucnu dostaneme  do konfliktu znovu. Ale  náš  nepřítel je  Rus a germán, Maďara  Polák rodný bratr, samozřejmě, že  ušlechtilý!. Ten krvelačný Rus   sem, do našich  končin  zavítal historicky jen  3x. V Z toho dvakrát jako zachránce!!! Za napoleonských válek a v roce 45.  Třeba jste o tom někdy  slyšel. Ale z dějepisu vás  zkoušet nehodlám!  Vy  nejspíš  víte jen o  srpnu 68… Může být, že tam pro vás začínají  dějiny.  Lidé vaší branže  to tak mají a současné politické elity  v jiných kategoriích nikdy neuvažovaly!

Ale nebuďme  za hnidopichy?  Fakt  umíte někoho připravit, aby  přežil  jaderný výbuch a nevypařil se?  Doopravdy  dokážete  připravit  kohokoliv na to, že přežije  smrtelnou dávku radiace? Opravdu  budete vědět, jak přežít  v těžkém jaderném zamoření a jak zajistit dostatek potravin v jaderné zimě?

Jestli ne, buďte  tak  laskav a mlčte.

Neřehtejte! A to ani v situaci, kdy  ti ostatní doslova  do písmene  – bučí!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.