Jak to vidí Slovák, žijící v Rusku I.


napsal? Kdosi ze  Slovenska, žijící tu v západní Evropě, tu v Rusku

Vlkův úvod:

Fakt mi chodí v poslední době  hodně  zajímavých mailů. Daleko více, než otisknu. Protože  některé  jsou vysloveně  důvěrné a prostě  to nelze, jindy  nedokáži ověřit  ani základní fakta nebo existují  nějaké  jiné důvodné příčiny, proč  si to nechat pro sebe. I když je to škoda. Velmi  a dost dlouho jsem se  rozmýšlel, jestli dát na  sklo to, co budete  za chvilku číst. Jde  totiž  o postřehy  Slováka, který  dlouhodobě  se trvale pohybuje  mezi Moskvou a  svým západoevropským bydlištěm. V Rusku pobývá vždycky nějaký  čas a to už  řadu let, zná prostředí a disponuje dostatečně  kritickým pohledem, aby se daly  brát jeho postřehy za bernou minci.  A jsou věru velmi odlišné od  toho, nám prezentuje  z Moskvy takový  Rožánek z ČT  nebo další  námezdní  intervjůkové  a psáči  z moskevských redakcí českého mainstreamu.

Jak říkám, chodil jsem okolo jeho následujícího mailu  hodně  dlouho. Ale nakonec jsem usoudil, že je  to pro Kosu a její čtenáře to pravé ořechové. ZA předpokladu, že to dostatečně  zanonymizuji. Takže jdeme na to!

Dobrý deň pán Vlk.

Som Vašim pravidelným čitateľom a občas si aj pustím Slobodný vysielač, tak som sa rozhodol Vám napísať ako je v Rusku.

                                                     Nálady, názory, ekonomika.

Aby som sa predstavil: … je mi …. rokov, tri deti, 8,6,3. Manželka Ruska, deti majú slovenské a ruské občianstvo. Žijem striedavo v…… a Rusku.

                                                         Rusko ekonomika

Ak sa niekoho dotkla sila sankcií, tak som to ja a každý, kto potrebuje platiť čokoľvek v eurách. v decembri 21 som za 1000 eur dostal 85000 rubľov, teraz ledva 63000- Čo  je o 22000 menej. čo mi dosť predražilo investíciu do nehnuteľnosti, výrazne a nielen mne, ale aj firmám, ktoré čokoľvek nakupujú v Rusku. Rusi za svoj import dostanú viac eur. Takže ako ste už veľa písal, sankcie neškodia Rusku ale EU. Zdražel stavebný materiál, nové aj staré autá a nehnuteľnosti. Inflácia klesá.

                                                        Ruské domácnosti

Tu sa špeciálne nezmenilo nič, zarábajú v rubľoch utrácajú v rubľoch. Ceny pohonných hmôt, ceny za energie a služby sú nízke.

Moja svokra vdova berie cca 6000,-kč a utiahne 3 izbový byt a ani s potravinami nemá problém, pri ich nakupovaní.

                                                      Postoje Rusov voči Západu

Až žasnem ako sa podarilo západu zvýšiť podporu ruskej vláde. Celý proces trvá už dlho. Za taký väčší začiatok, by som považoval vylúčenie ruských športovcov z medzinárodných súťaží. Princíp kolektívnej viny. Rusi ako takí boli vždy turisti, ktorí veľa míňali (teda tí ktorí na to mali/ a pomáhali cestovnému a gastronomickému ruchu. Argument ožratí ruskí turisti… takí sú všade, ja by som vedel rozprávať čoho sú schopní, Angličania, Američania, Taliani a aj Nemci. Práve PRINCíP KOLEKTíVNEJ VINY Rusov tlačí do podpory vlády. A to nekomentujem ako napr. v Prahe boli na reštauráciách vylepená plagáty, že RUSÁKY NECHCEME  a pod. Ako sa môže obyčajný Rus cítit, ktorý aj keď nesúhlasí s politikou vlády, keď je takto onálepkovaný? No a to už ani nepíšem o búraní sôch, premenovávanie ulíc a najnovšie ten billboard od Rakušana s Putinom. Samozrejme nezabúdajme na vízovú politiku. Ak je aj v Rusku nejaká skupina ľudí, ktorí s vládou nesúhlasia,  do EUsa  proste nedostanú. Nikoho nebaví byť označovaný niekým ako B kategória. Tak míňajú peniaze v Turecku, Egypte a inde kde sú vítaní. Ešte dám taký reálny príklad, EU zo dňa na deň zablokovala ruské platobné karty a tisíce ruských kamiónov ostalo zrazu stáť, lebo nemali za čo natankovať do nádrží. Viem perfektne, že  nemecká dopravná firma BruckerGmbH požiadala aby jej  vodiči, pokiaľ uvidia ruský kamión. išli za vodičom a poskytli mu potraviny a napr. cigarety, toto následne firma svojím šoférom   preplácala. Bolo to gesto pre ruských kolegov, ktorí nikoho nikam neposielali. 

                                                    Ukrajina a postoj Rusov k nej

Tak dovolím si napísať, že drvivá väčšina Rusov súhlasí s vojenskou operáciou. Jednak, podobne ako v Česku chodia správy, lenže už 8 rokov o tom ako Ukrajinci bombardovali Donbas. Zostrelené lietadlo. Obete v Odese. Upálené za živa aj tehotné ženy a nič ani akože vyšetrené… Viete si predstaviť čo by robil Západ, keby sa to odohralo v opačnom garde niekde v Donecku? 

                                                    Útok na Ukrajinu -úvaha

Priznám sa, že útok na Ukrajinu ma prekvapil, počítal som, že to bude taká zákopová vojna, kde sa bude držať línia DLR a LLR a chrániť Krym. Som len laik a nikdy som nepracoval v bezpečnostných zložkách , ale dianie hlavne o tom ako fungujú rozviedky ma vždy zaujímalo. Ruskú a izraelskú považujem za špičku, neviem ako vy. To znamená, čo ak sa Rusi dozvedeli napr. o pláne NATO rýchlym leteckým útokom rozbombardovať obe ,, separatistické republiky, ako to urobili ešte nedávno Srbsku? Ešte by to podopreli argumentom, že len vyhoveli ukrajinskej vláde, na potlačenie teroristov? Z Rumunska, Poľska a z Baltu to majú kúsok.

O podcenení protivníka ste napísali sám dosť tak to rozpisovať nemusím. Alebo tam bola nejaká iná informácia o ktorej okrem vedenia Kremľu nik nevie, samozrejme aj tej druhej strany.Každý mŕtvy ruský vojak mám príbuzných, priateľov… Takže k začatiu konvenčnej vojny musel byť poriadny argument.

                                                   Mobilizácia

Všeličo sa o tom napísalo, ale je dobrovoľná. Armáda ponúka od160 000 rubľov mesačne, čo je ozaj veľa peňazí. Veľkým problémom , o ktorom asi neviete je v Rusku lichva. Všelijaké mikropôžičky s ozaj brutálnymi úrokmi. Predpokladám, že desať až dvadsať miliónov Rusov nejakú má a skoro vždy ju nevie splácať. Bavíme sa kludne aj o 800% úroku ročne – malá chyba a prídete o všetko. Ja sám som raz musel v rodine pomôcť vyšou sumou inak by sa rodina z dlhov nikdy nedostala a prišli by o všetko, byt atď, práve na byty sú podobní lichváři vysadení, stačí len počkať. Takže vstúpiť do armády je šanca ako dlh splatiť. 

Potom tu máme Vagnerovu skupinu. Som si našiel čas a tak ako Vám, aj mne prekladač pomohol.

Celý text tu:  

 Как сейчас попасть в ЧВК „Вагнер“? | Солдат Фортуны | Дзен (dzen.ru)

Pár údajov stručne: Nástupný plat od 240 000 rubľov – cca 6000 eur.

Je to vůbec legální?

Naprosto legální. Společnost neporušuje žádné zákony Ruské federace, nemá nic společného s žoldáctvím, o kterém rádi píší novináři, kteří se mírně řečeno nezajímají o úspěchy naší vlasti. Vojenská práce v zájmu Ruské federace není žoldnéřství. Navíc, pokud jste se již SVO účastnili, ale nejste spokojeni s přístupem či neschopností velitelů, ukončili jste smlouvu nebo jste byli považováni za dezertéra, ale jste připraveni pracovat a chcete přinášet skutečné výhody, získejte práci ve Společnosti.

Dnes má společnost kromě útočných jednotek letectví, protivzdušnou obranu, komunikaci, elektronickou inteligenci, elektronický boj, UAV, průzkumné, ženijní a sapérské jednotky, dělostřelectvo, jednotky na tancích, bojová vozidla pěchoty a obrněné transportéry.

Garantovaná náhrada v případě zranění (náhrada za léčbu, veškeré budoucí výdaje nese společnost – pokud není možné úplné uzdravení), zajištění vysoce placené práce, pokud bojovník nemůže být ze zdravotních důvodů na služební cestě nebo stálý dobrý materiál podporu v případě invalidity, takový zaměstnanec nebude ponechán napospas osudu a nezůstane bez pomoci a prostředků na uživení rodiny. Odškodnění rodině v případě úmrtí zaměstnance je 5 milionů, veškeré náklady na doručení zesnulého na místo pohřbu a pohřbu hradí Společnost

ďalej som zachytil informáciu, len už neviem nájsť zdroj, že  ruská armáda po roku služby ponúka ruské občianstvo. Čo asi neviete, že v Rusku sú stotisíce ak nie milióny imigrantov, z bývalých Sovietských republlík. Robia podradnejšie práce, ktoré Rusi za tie peniaze nie sú ochotní robiť. /Migračná politika je v Rusku jedna veľká byrokracia, ja som si trvalý pobyt vybavoval tri a pol roka a v ….. moja žena recipročně  20 minút./Niečo ako v česku Ukrajinci, pred začiatkom vojny.  Samozrejme všetci hovoria rusky a ak majú vojenské skúsenosti bez problémov môžu nastúpiť. Reči o mladých 18 ročných vojakoch čo museli nedobrovoľne na front je tiež blud. Nie že by tam žiadni neboli, ale na základe dobrovoľnosti. 

                                                                   Putin

Už dávnejšie som sa v Poľsku stretol s konšpiračnou teóriou, že Putin umrel a že dali za neho dvojníka. Ale táto teória sa už rozširuje aj v Rusku, priamo od Rusov som to počul. Ak by to bola technicky pravda na základe ich argumentov, znamenalo by to mnohé a vysvetlilo prečo sa Putin málo ukazuje, s nikým nestretáva, je v Soči. Necestuje do zahraničia, jeden DNA test by hneď pravdu odhalil, takže všade chodí Lavrov. AK by to ale bola pravda a bol tam ozaj dvojník, ktorý o ničom nerozhoduje, ale niekto iný o kom nevieme tak je  o problém viac. Lebo usi vojnu neprehrajú, straty tu nie sú podstatné a použitie akýchkoľvek zbraní nevylúčené.

S pozdravom

  Vlkův dovětek:

Závěry si udělejte sami. Nikomu nic nevnucuji. Nehodlám sebeméně tvrdit,  že  v Rusku je ráj. Není. Ale je tam to peklo, které nám líčí v ČT, na Seznamu nebo Aktuálně? Různí Rožánkové, Dvořákové, Soukupové, Justové?

Příspěvek byl publikován v rubrice Hosté se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.