Nový neprůmyslový stát, aneb předpovědi černých labutí pro ČR v roce 2023


napsal Kopelman

Patří k dobrému tónu věhlasných institucí vydávat koncem roku šokující předpovědi na rok příští. Jako titulem ověnčený ekonom proto nemohu nechat Kosu o takovou věštbu ochuzenou. Přepnul jsem se do jasnovideckého transu, aby mi elementálové byli nakloněni pro zjevení časů budoucích. Přiznávám, že jsem se opřel i o věhlasnou ekonomickou autoritu, Johna Kennetha Galbraitha, takto autora monografií Společnost hojnosti a Nový průmyslový stát. Galbraith proslul svou teorií konvergence o postupném přechodu tržní ekonomiky na centrální plánování. Zde vám předkládám k úvaze zjevené, pět šokujících ekonomických předpovědí pro Česko na rok 2023.

1. Deficit státního rozpočtu bude nejméně o polovinu vyšší

Cituji z tiskové zprávy Ministerstva financí: „Poslanecká sněmovna  schválila 30. listopadu 2022 ve 3. čtení návrh státního rozpočtu na rok 2023. Návrh státního rozpočtu počítá s příjmy 1 928 mld. Kč a výdaji 2 223 mld. Kč. Odhadovaný schodek státního rozpočtu by tak příští rok mohl dosáhnout 295 mld. Kč, tj. o 80 mld. Kč nižší než novelizovaný rozpočet na rok 2022. Ve střednědobém výhledu MF navrhuje schodek rozpočtu ve výši 280 mld. Kč pro rok 2024 a 260 mld. Kč v roce 2025.“.

Předpovídám, že naše celkově nejodpovědnější vláda všech dob nás v příštím roce zadluží nikoliv o 295 miliard, ale střízlivě odhaduji, že nový dluh bude začínat čtverkou a bude se pohybovat nejméně kolem jedenapůlnásobku, tj. kolem 440 miliard. V telepatickém transu mi totiž bylo napovězeno, že zatímco konstruktéři mostů výsledky výpočtů zdvojnásobují, politici je naopak dělí dvěma.

2. Vládním zadlužováním frustrovaná ČNB doporučí přijetí eura

Mnohé včetně vlka pravděpodobně šokuji, ale zatím považuji Aleše Michla za nejlepšího guvernéra ze všech před i po Zdeňku Tůmovi. Takto jej hodnotím pro jeho rozvahu a nenápadný společný tandem s Oldřichem Dědkem. Ekonomika potřebuje ze všeho nejvíc stabilitu, aby bylo možné plánovat dlouhodobé investice. Pokud centrální banka přispívá k rozkolísání, lhostejno kterým směrem, devastuje to dlouhodobou stabilitu ve struktuře alokace kapitálu.

Více než dva roky trvající problém spočívá v protichůdných cílech fiskální (rozpočtové) politiky vlády a monetární (peněžní) politiky ČNB. Babišova vláda do nevyhlášené pandemie prováděla opatrnou fiskální restrikci a nezvyšovala relativně celkové zadlužení státu. Politický bafuňář Rusnok nemusel nic dělat a mohl moudře rozprávět do televizních kamer. Pak přišel zlom a vlády rozjely extrémní fiskální expanzi, půjčovat si a půjčené peníze utrácet jak opilý námořník.

Rozpor mezi cíli vlády a centrální banky byl natolik do očí bijící, že jeden boháč se mně počátkem roku 2021 svěřil, že očekává „měnu“. Mladším překládám jako drastické znehodnocení peněz. Připomínám, že Oldřich Dědek se dlouhodobě zabývá problematikou ekonomické konvergence a více jak před 10 lety byl národním koordinátorem pro zavedení eura v Česku. V případě dalších vážných ekonomických dopadů rozhazovačné vlády by mě nepřekvapilo, kdyby ČNB vládě naznačila, že za takových podmínek se suverénní monetární politika dělat nedá, a ať si přijmou euro.

3. Hrubý domácí produkt se meziročně propadne o 7-10%

Hlavní příčiny ve třech bodech: za prvé, ceny energií, za druhé, ceny energií, za třetí, ceny energií. Hlavní následky: omezování rozsahu a ukončování výrob, zakonzervování investic a omezení obnovy, omezení spotřeby domácností. Propad HDP způsobí obtíže ve schopnosti státu financovat své dluhové závazky. Vláda si proto jako klienti lichvářů vezme další dluh, aby mohla splácet předchozí. Co takové hospodaření způsobuje v rodinách, víme, politici to pokrytecky označují za nízkou finanční gramotnost. Stavaři říkají, že elektrikář nemůže být blbec. Uvidíme, již brzy na vašich obrazovkách.

4. Škoda Auto zásadně omezí nebo ukončí výrobu aut v ČR

Tři příčiny: Zelená dohoda pro Evropu, německá Energiewende a zapodlahování cen energií v Česku.

Stratégové ve Wolfsburgu již pár let hledají investiční příležitosti pro další dekády. Proč? Protože nejlepší federace všech dob, EU, nás před auty se spalovacími motory pro naše dobro již brzy ochrání. Nevidím žádné aktivity vlád, včetně předchozí, že by činily jakékoliv kroky adaptace montovny Česka na budoucí strukturu ekonomiky. Proto nebude na důchody, ne kvůli jejich výši.

5. Příjmová chudoba se zdvojnásobí a dosáhne průměru EU

Podívejme se na graf Eurostatu, který znázorňuje podíl osob ohrožených chudobou nebo sociálním vyloučením v zemích EU.

Dlouhodobé vybočení Česka ze statistik „správných“ poměrů chudých v EU nám nikdo dál trpět nebude. Je třeba, aby národy Česka přijaly za své poměry svých nových národních hostí a zařadily se tak mezi vyspělé evropské země. Mezi Portugalsko a Řecko. To přece nemůže být pro žádnou vládu obtížný úkol, vytvořit nový neprůmyslový stát, společnost nouze. SPOLU s dalšími to dají dohromady. Ve volbách si to přálo 70,53% volících voličů. Přání se jim splní.

Příspěvek byl publikován v rubrice Kopelmanův zdrojový kód se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.