Roger Waters v Radě bezpečnosti OSN o Ukrajině


pro Kosu objevil F

Dokonce  i hlavní česká mediální scéna zaznamenala, že  na přání Ruska vystoupil před Radou bezpečnosti světoznámý britský rocker Roger  Waters se  svým  příhovorem k členům tohoto  nejvyššího orgánu OSN  k ukrajinské  válce.

S obsahem nás  nehodlala  přirozeně obtěžovat. Proč  taky , když  to bylo na přání Ruska???!!!

Naštěstí kosíří všechno vidí, všechno sledují a všechno posílají vlkovi, takže  ten je doslova  zavalen. A nestíhá. Jenže  z té laviny přeci jen sem tam vyloupne  tu správnou informační kouli, kterou bezesporu  Watersův projev v RB OSN  určitě představuje. Proto ho Kosa  ráda přetiskne  i s průvodním mailem toho kosíře, který  jej objevil:

Dobrý den,
 
jelikož naše média a politici dělají z Rogera  Watterse, zpěváka a basisty a autora skupiny Pink Floyd užitečného proruského idiota, aniž by zveřejnila  to, co Watters opravdu řekl, myslím, že by nebylo od věci tento text zveřejnit.
 
Ať si každý udělá obrázek sám o míře manipulace a zběsilého štvaní, které jsme obětmi.
 
Hezký den
 F 

A tady ten Waters je:

WATCH: Roger Waters at UN Security Council on Ukraine

podle překladače

Roger Waters v Radě bezpečnosti OSN na Ukrajině

Britskou rockovou hvězdu pozvalo Rusko, aby ve středu ráno promluvila v RB OSN. Podívejte se na Watersův projev a celé jednání a přečtěte si text jeho projevu.

Text projevu

Waters hovořil s Radou bezpečnosti prostřednictvím video odkazu. Hovořil za „bezhlasé“ masy po celém světě, které chtěly mír a bezpečný život, odmítal aby  výrobci zbraní profitovali z války.

Spoluzakladatel Pink Floyd se stal  otevřeným kritikem americké politiky na Ukrajině a vyzval k ukončení dodávek zbraní do Kyjeva. Zde je text jeho středečního projevu v Radě bezpečnosti:

paní/pan Prezident, Excelence, dámy a pánové.

Cítím se hluboce poctěn, že mi byla poskytnuta tato jedinečná příležitost dnes oslovit vaše excelence. S vaší shovívavostí se pokusím vyjádřit to, co považuji za pocity bezpočtu našich bratrů a sester po celém světě, jak zde v NY, tak za mořem. Pozvu je takto  do těchto posvátných síní, aby se vyjádřili.

Jsme zde, abychom zvážili možnosti míru na válkou zmítané Ukrajině, zejména ve světle rostoucího objemu zbraní přicházejících do této nešťastné země. Každé ráno, když sedám k notebooku, myslím na naše bratry a sestry na Ukrajině i jinde, kteří se ne vlastní vinou ocitli v hrozných a často smrtelných podmínkách.

Tam, na Ukrajině, to mohou být vojáci, kteří čelí dalšímu smrtícímu dni na frontě nebo to mohou být matky nebo otcové, kteří čelí strašné otázce, jak dnes mohu nakrmit své dítě, nebo to mohou být civilisté, kteří vědí, že dnes zhasnou světla, jistě, jako vždy ve válečných zónách, s vědomím, že není čerstvá voda, že není žádné palivo do kamen, žádná přikrývka, jen ostnatý drát a strážní věže, zdi a nepřátelství.

Nebo mohou být tady, ve velkém bohatém městě, jako je New York, tady se bratři a sestry stále mohou ocitnout v hrozných situacích. Možná, jakkoli tvrdě pracovali celý život, ztratili půdu pod nohama na kluzké naklápěcí palubě neoliberální kapitalistické lodi, které říkáme život ve městě, a spadli přes palubu, aby se nakonec utopili. Možná onemocněli nebo možná oni vzali si studentskou půjčku, možná zmeškali splátku, marže jsou mizivé, kdo ví, ale teď žijí na ulici v hromadě kartonů, možná dokonce na dohled od této budovy Organizace spojených národů.

Ať už jsou kdekoli, na celém světě, válečná zóna nebo ne, dohromady tvoří většinu, většinu bez hlasu. Dnes se pokusím mluvit za ně.

My lidé chceme žít. Přejeme si žít v míru v podmínkách rovnosti, které nám dávají skutečnou příležitost postarat se o sebe a své blízké. Jsme dříči a jsme připraveni tvrdě pracovat. Potřebujeme jen pořádně prásknout bičem. Možná je to nešťastná volba idiomu po pěti stech letech imperialismu, kolonialismu a otroctví .

Každopádně prosím pomozte nám. Abyste nám pomohli, možná budete muset zvážit naši těžkou situaci, a abyste to udělali, možná budete muset na chvíli odtrhnout zrak od míče a dát své vlastní góly na chvíli stranou. Mimochodem, jaké jsou vaše cíle? A zde možná směřuji své dotazy spíše k pěti stálým členům této Rady. jaké jsou vaše cíle? Co se skrývá v hrnci zlata na konci duhy? Větší zisky pro válečný průmysl? Více síly globálně? Větší podíl na globálním koláči? Je matka Země dort k požití? Neznamená větší podíl dortu pro všechny ostatní méně?

Co kdybychom se dnes na tomto bezpečném místě podívali jiným směrem, abychom se podívali například na svou schopnost empatie, abychom se vžili do kůže ostatních, jako právě teď, například do bot toho chlapa na na druhé straně této místnosti, nebo dokonce na boty neslyšené většiny, pokud nějaké boty mají.

Bezhlasá většina se obává, že vaše války, ano vaše války, protože tyto věčné války si nevybíráme, že vaše války zničí planetu, která je naším domovem, a spolu s každým dalším živým tvorem budeme obětováni na oltáři dvou věci – zisků z války, které proudí  kapsy velmi, velmi, nemnoha, a hegemonistiký pochod nějaké říše za světovládou  nebo nějaké  jiné k unipolární světovládě.

Ujištěte nás prosím, že to není vaše vize, protože na této cestě nelze nalézt  žádný dobrý výsledek. Ta cesta vede jen ke katastrofě, každý na té cestě má ve svém kufříku červené tlačítko a čím dále po té cestě jdeme, tím blíže se svědící prsty blíží tomu červenému tlačítku a tím blíže jsme všichni k Armagedonu. Podívejte se přes místnost, na této úrovni máme všichni stejné boty.

Waters na obrazovce nad Radou bezpečnosti ve středu. (Snímek obrazovky OSN)

Takže zpět na Ukrajinu. Invaze Ruské federace na Ukrajinu byla nezákonná. Co nejdůrazněji to odsuzuji. Také ale platí, že ruská invaze na Ukrajinu nebyla „nevyprovokovaná“, takže také co nejdůrazněji odsuzuji provokatéry. Tady a teď.

Když jsem včera psal tento projev, zahrnul jsem poznámku, že právo veta v této radě leží pouze v rukou jejích stálých členů, obával jsem se, že to bylo nedemokratické a učinilo tuto radu bezzubou…. Dnes ráno jsem došel k názoru ……..BEZZUBÝ! Možná bezzubý je v některých ohledech dobrá věc……..Pokud je toto bezzubá komora……..mohu si zde  otevřít svou velkou pusu jménem bezhlasých, aniž bych si přišel o  hlavu……. Jak skvělé to je .

Dnes ráno jsem četl v novinách, jak citovaný anonymní diplomat řekl: „Roger Waters! Osloví Radu bezpečnosti? Co bude dál?….. Pane Beane jste na řadě! Hurá! Hurá! Hurá! Pro ty z vás, kteří nevědí, Mr Bean je neúspěšná postava v anglické komediální show v televizi. Takže to je cent na libru, anonymní diplomat je Angličan, Hwah! aha! aha! I vám také pane!

Dobře, myslím, že je čas představit mou matku Mary Duncan Watersovou, měla na mě velký vliv, byla učitelkou ve škole, říkám byla, je mrtvá patnáct let. Můj otec, Eric Fletcher Waters, na mě měl také velký vliv, je také mrtvý, byl zabit 18. února 1944 v Aprilii poblíž The Anzio Bridgehead v Itálii, když mi bylo pouhých pět měsíců, takže vím něco o válce a ztrátách.

Každopádně zpět k mojí mámě. Když mi bylo asi třináct, potýkal jsem se s nějakým složitým pubertálním problémem nebo jiným a snažil jsem se rozhodnout, co dělat, nezáleží na tom, co to bylo, stejně si to nepamatuju, ale máma mě posadila a řekla: „Poslouchej, budete během svého života čelit mnoha zauzleným problémům, a když jste tady, mám radu, čtěte, čtěte, čtěte, zjistěte vše, co můžete, o čemkoli, dívejte se na to ze všech stran, ze všech úhlů, naslouchejte názory všech, zvláště ty, se kterými nesouhlasíte, důkladně je prozkoumejte, až to uděláte, uděláte všechno těžké a další část je snadná.“

Opravdu? “ Dobře, mami, co je na tom nejjednodušší?“

Ach, nejjednodušší je, že děláš správnou věc.“ Hmm!

Takže když mluvím o správné věci, dostávám se k lidským právům.

My, lidé, chceme univerzální lidská práva pro všechny naše bratry a sestry na celém světě bez ohledu na jejich etnický původ, náboženství nebo národnost. Aby bylo jasno, zahrnovalo by to mimo jiné právo na život a majetek podle zákona pro například Ukrajince a například Palestince.

Jo, nechte to vstřebat. A samozřejmě pro nás všechny ostatní. Jedním z problémů válek je to, že ve válečné zóně nebo kdekoli, kde lidé žijí pod vojenskou okupací, neexistuje žádný opravný prostředek, neexistují žádná lidská práva.

Dnes je naším úkolem možnost míru na Ukrajině se zvláštním zřetelem k vyzbrojování kyjevského režimu třetími stranami.

Dochází mi čas, takže

Co říkají mlčící miliony bez hlasu?

Oni říkají,

Děkujeme, že jste nás dnes slyšeli

Jsme mnozí, kteří se nepodílejí na ziscích válečného průmyslu.

Své syny ani dcery nevychováváme dobrovolně

Jako  potravu  pro vaše děla.

Podle našeho názoru

Existuje jediný rozumný postup dneška

Je to výzva k okamžitému příměří na Ukrajině.

Žádná kdyby, žádná ale, žádná a.

Není třeba strávit další ukrajinský nebo ruský život.

Ne jeden.

Všechny jsou v našich očích vzácné.

Nastal tedy čas mluvit pravdu k moci. Všichni si pamatujete příběh císařových nových šatů? Samozřejmě, že ano. Vůdci vašich příslušných Impérií stojí v té či oné míře před námi nazí.

Máme pro ně zprávu. Je to poselství od všech uprchlíků ve všech táborech, poselství ze všech slumů a favel, poselství od všech bezdomovců, na všech studených ulicích, od všech zemětřesení a záplav na zemi. Je to také zpráva od všech lidí, kteří nejsou tak docela hladoví, ale přemýšlejí, jak proboha zaplatit  z almužny, kterou vydělají,  střechu nad hlavou a jídlo pro své rodiny.

Moje mateřská země Anglie už díky bohu není impérium, ale v této zemi nyní existuje nová fráze „Jíst nebo zahřívat? nemůžete dělat obojí.

Je to pláč rozléhající se po celé Evropě.

Zdá se, že jediná věc, kterou si mocnosti myslí, že si všichni můžeme dovolit, je věčná válka. Jak šílené to je?

Takže z asi čtyř miliard bratrů a sester v této Hlasité většině, kteří spolu s miliony v mezinárodním protiválečném hnutí představují obrovskou voličskou základnu, je toho dost! Požadujeme změnu.

Prezident Biden, prezident Putin, prezident Zelenski,

USA, NATO, RUSKO, EU, VY VŠICHNI.
PROSÍM, ZMĚŇTE NYNÍ KURZ,
SOUHLASÍTE S PŘÍMĚREM DNES NA UKRAJINĚ.

To bude samozřejmě pouze výchozí bod. Ale vše vychází z tohoto výchozího bodu. Představte si kolektivní globální povzdech úlevy. Výlev radosti. Mezinárodní spojení hlasů v harmonii zpívající hymnu míru! John Lennon pumpuje vzduch pěstí z hrobu.

Konečně jsme byli slyšet v kuloárech moci. Tyrani na školním dvoře souhlasili, že přestanou hrát hru na nukleární kuře. Přece všichni nezemřeme v jaderném holocaustu. Alespoň ne dnes. Mocnosti byly přesvědčeny, aby upustily od závodů ve zbrojení a věčné války jako svého přijatého modu operandum .

Můžeme přestat plýtvat všechny naše drahocenné zdroje na válku. Můžeme své děti nakrmit, můžeme je zahřát. Můžeme se dokonce naučit spolupracovat se všemi našimi bratry a sestrami a dokonce zachránit naši krásnou planetu před zničením. Nebylo by to hezké?

Vaše Excelence,

Děkuji vám za vaši shovívavost.

Roger Waters


Takže  tohle řekl Roger  Waters  v Radě  bezpečnosti OSN  tamním papalášům.

Ti vždycky a jedině správní jej okamžitě  označili buď  za užitečného idiota nebo , častěji – za idiota….

Dodám jen málo – toto označení pro Waterse  v Česku použili ti přesně  stejní, co nám  před II. kolem prezidentek neustále  cpali  na obrazovky,  monitory  do reproduktorů všechny  ty  Svěráky a Holubové a  stovky  dalších, kteří se mohli přetrhnout, aby na Hrad posadili evidentně po krvi  bažícího generákla. Až se  jim to podařilo. Ti rozhodně cejch užitečného idiota nebo idiota od nich neobdrží. Ačkoliv  šlo  o podporu prodlužování  války. To  jen Waters je idiot!

Poznámka  druhá – zopakuji to, co už  víte. Pod  válečný kotel  na Ukrajině  přikládá  ze  193 zemí celého světa 41. Tolik se jich také připojilo v protiruským sankcím. Jedna jediná miliarda  z celkem 8, co je  obyvatel na planetě  Zemi. Těch zbylých  7,   za které jasně mluvil  Waters se nepočítá… V našem světě  rozhodně  ne!

Tak kdo je tady idiot? A já dodávám  – neužitečný?

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.