WSJ – Vrchol boomu těžby z břidlic, svět se vrací do 70. a 80. let


Tak nám  bylo před pár  dny nadšeně oznámeno,  že  do ČR dorazila  historicky úplně  první dodávka tíé nejopravdovější americké motorové nafty, co existuje. A že  jsme konečně, ale konečně úplně energeticky  svobodní, protože  po molekulách svobody  v plynné formě, co ničí české kotle, sem dorazily  i kapalné molekuly  svobody. Snad  nebudou mít  na  diieselové motory  stejný  dopad  jako ten LNG plyn. Ovšem i kdyby, no tak to by nám Fiala  a Obludárium určitě prodali tak, že  jsme s předstihem splnili  nařízení EU  o konci  spalovacích motorů…Ale  dost  přihlouplých vtípků  Na  Wall Street Journal se objevil zcela  zásadní článek o tom,  jak to do budoucna  vypadá s  americkou  energetickou produkcí z břidlic… Doporučoval bych  Fialovi a jeho mediálním poskokům, aby se hodili, ve  svém třeštění a škodění téhle zemi na pět minut do klidu a pozorně si přečetli následující text:

U.S. Shale Boom Shows Signs of Peaking as Big Oil Wells Disappear

podle mého překladače:

Americký břidlicový boom vykazuje známky vrcholu, protože velké ropné vrty mizí

Nejvydatnější zdroje  v Americe se vyprazdňují, což je důkaz, že společnosti exploatovaly  většinu svých nejlepších vrtů

HOUSTON – Rozmach těžby ropy, který za poslední desetiletí učinil z USA největšího světového producenta, slábne, což naznačuje, že éra růstu břidlic se blíží ke svému vrcholu.

Frackeři narážejí na méně vydatné zdroje v Permské pánvi, nejvýznamnější americké ropné oblasti, což je poslední znamení, že vyčerpali svůj katalog dobrých vrtů. Podle údajů revidovaných The Wall Street Journal největší a nejlepší vrty břidlicových společností produkují méně ropy.

The Journal v loňském roce uvedl, že společnosti by vyčerpaly své nejlepší zásoby v USA za několik let, pokud by obnovily krkolomné tempo těžby z prepandemických časů.

Nedávné výsledky revize zásob v permu, které se rozšířily po celém západním Texasu a Novém Mexiku, kopírují počátek produkční křivky, k níž došlo v jiných, vyspělejších amerických břidlicových lokalitách .

Na významné průmyslové konferenci  tento týden manažeři citovali stagnaci břidlic a uvedli, že signalizuje návrat k větší závislosti na zahraničních zdrojích energie a další náročné časy pro velké americké společnosti poté, co většina z nich loni vykázala rekordní zisky.

„Svět se vrací do světa, který jsme měli v 70. a 80. letech,“ řekl     generální ředitel Ryan Lance,  z ConocoPhillips ,během panelu na konferenci nazvané CERAWeek by S&P Global. Varoval, že OPEC bude brzy dodávat nejvíce světové ropy.

Podle údajů analytické společnosti FLOW Partners LLC byla těžba ropy z nejlepších 10 % vrtů navrtaných v delawarské části Permu v loňském roce v průměru o 15 % nižší než v nejlepších vrtech z roku 2017. Podle analýzy dat analytické společnosti Novi Labs mezitím průměrný vrt vyprodukoval o 6 % méně ropy než v předchozím roce.

Atrofie kdysi vzkvétajících sladkých těžebních  míst má velké důsledky pro globální trh s ropou, který se před lety mohl spolehnout na rychle rostoucí produkci ropy v USA, aby otupil účinky případného  přerušení dodávek a rostoucí poptávky. Bez úspěšného průzkumu nebo technologického pokroku se očekává, že omezení zásob v tomto odvětví nakonec přinutí společnosti těžit i méně  kvalitní vrty, což by vyvolalo vyšší ceny ropy, aby přilákaly investice, konstatují manažeři průmyslu.

Produkce ropy v USA vzrostla z přibližně 7,2 milionu barelů denně před deseti lety na maximum asi 13 milionů barelů denně před pandemií. Ale domácí produkce loni rostla o jednu třetinu průměrného ročního tempa zaznamenaného v době největší slávy břidlic v letech 2017 až 2019 a ještě nedohnala předpandemickou úroveň.

Ke zpomalení došlo především kvůli tlaku investorů na společnosti, aby omezily výdaje a omezily růst ve prospěch generování vyšších výnosů. Slabší výsledky vrtů v povodí Delaware zároveň přispěly ke zploštění produkce.

Americká produkce rostla zhruba o polovinu rychleji, než mnozí prognostici původně očekávali v loňském roce, a podle odhadů Energy Information Administration se očekává, že letos vzroste přibližně o stejnou částku.

Nedávné zhoršení výkonnosti vrtů podnítilo obavy vedoucích pracovníků a investorů o růstovou dráhu tohoto odvětví a přimělo společnosti letos zvažovat fúze.

Společnosti jako např Společnost Chevron Corp. CVX 0,38 % , Společnost Devon Energy Corp. a další, kteří měli Perm jako ústřední pilíř svých budoucích plánů, zaznamenali v loňském roce výnosy z nejlepších vrtů – méně ropy než v předchozím roce.

Chevron, jeden z největších vlastníků půdy v Permu, navrtal některé z nejplodnějších vrtů v regionu v Culberson County, Texas, ale některé z jeho novějších vrtů tam zaznamenaly pokles produktivity.

Vrty, které Chevron uvedl do provozu v loňském roce v okrese Culberson, se podle odhadů společnosti FLOW nakonec očekává, že produkují v průměru o 42 % méně ropy než vrty, které začaly těžit v roce 2018. Podle údajů společnosti Novi Labs bylo 10 % nejlepších vrtů, které Chevron zapojil  online v Delaware v loňském roce, v průměru o 25 % méně produktivních než jeho vrty o rok dříve.

Vedení společnosti Chevron minulý týden uvedlo, že společnost nedosáhla svého cíle těžby ropy v Delaware s odkazem na vyšší míru vyčerpání, než se očekávalo. Společnost plánuje revidovat svůj přístup ke zdrojům v Permu, sdělili manažeři, hodlající přesunout některé vrty do Nového Mexika a zaměřit se na oblasti, které jsou pravděpodobně produktivnější – kroky, které poněkud sníží tempo činnosti  společnosti.

Výkonný ředitel společnosti Chevron Mike Wirth minulý týden řekl, že tempo růstu produkce a vrtné činnosti, jaké zaznamenal americký břidlicový průmysl před deseti lety, „se  stalo  nepravděpodobným, že se bude opakovat“, ačkoli Perm stále má oblasti, které nebyly využity. Chevron plánuje do roku 2025 zvýšit těžbu v Permu na 1 milion barelů denně, nakonec se v tomto desetiletí ustálí na 1,2 milionu.

Devon provedl některé z nejproduktivnějších vrtů, jaké kdy Delaware vidělo, v oblasti, kterou společnost nazvala Boundary Raider. V roce 2020 jeho průměrný vrt přečerpal více než 342 000 barelů během devítiměsíčního období, ale následující rok jeho průměr podle prezidenta FLOW Toma Loughreye klesl na více než 167 000 barelů. Středoúrovňové vrty společností stále stabilně produkují, ale je obtížnější se k nim dostat, řekl pan Loughrey.

„Těžba Velké studny právě teď těžce klesá,“ řekl.

Rick Muncrief, Generální ředitel společnosti Devon připsal pokles produktivity ropných a plynových polí v USA. „Nejsem nijak zvlášť překvapený a ani moc nevyděšený,“ řekl s tím, že vrty navrtané v oblasti Boundary Raider stále přinášejí společnosti vynikající výnosy. Pan Muncrief řekl, že napjaté zásoby ropy, které tlačí ceny ropy nahoru, by  operátorům umožnilo využití méně produktivních formací.

Investiční banka Raymond James Financial Inc. v zářijové zprávě odhadla, že veřejní producenti a soukromí provozovatelé v Delaware drží asi 7,2 roku tzv. „sladkých spotů“ a méně než osm let v povodí Midland, další hlavní části Permu.

Pomalu klesající výtěžnost  břidlic znamená, že globální trhy s ropou se budou muset v příštích desetiletích spoléhat na blízkovýchodní ropu, řekl Scott Sheffield, CEO of Pioneer Natural Resources Co.

„Prostě už nebudeme mít tak velkou růstovou pumpu jako kdysi,“ řekl o americké produkci ropy.


Skvělé vyhlídky!!!  Řečeno s klasikem!  Hlavně  se odříznout od Rusa  a zakázat si jeho energetické nosiče. A  uplatňovat na něj  co nejvíce  sankcí. Aby ropu a plyn přesměroval pokud  možno co nejvíce  do Asie……

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.