Jak se ve Francii bojovalo za Prahu a jak jsme tam byli na hlavu poraženi


Kolikrát  jste  četli , že  pod Kábulem se bojuje za Prahu? Kolikrát  vám teď  valí  do hlav, že  u Bachmutu se opět bojuje za Prahu?  Totéž  ohledně  Mali, Iráku a kdo ví jaké  díry na druhé straně zeměkoule.

Odpustím si psaní, že  šlo vždycky o velkou drzou lež!  Nikdy, ani náhodou nebo nějakým ždibcem se  tam o  nějakém osudu Česka  nebo jeho zájmu, natož  bytostném nejednalo!!! Nýbrž o zájmy někoho úplně jiného.

Nyní odbočím. Předminulý  víkend v Praze proběhla  další velká manifestace proti  Fialově  hrůzovládě a proti válce. Opět plný  Václavák.

Hned po demonstraci mi přišlo několik mailů od přímých účastníků, většinou s fotografiemi. Nevydal jsem je. Dokonce  ani  to, co mi přišlo od přítele  Germanica, s kterým plujeme politickým internetem nejméně  20 let.

Prostě jsem nereagoval. Takže se člověk nemohl  divit, že přišla  velmi rozzlobená  reakce, co že  jako je Kosa  a já zač, když  o demošce, takhle  velké nereferuji a že Kosa  a já jsme stejní jako provládní media a tudíž si nezaslouží  pozornost  správného  vládního oponenta. A  proč  Rajchla  jeho aktivity ignoruji,  co že mi ten pán udělal?

Konstatuji, že  Rajchl mi neudělal  vůbec nic. Doslova a do písmene.  Nic. Ani o mne nezavadil. A nikdo z  jeho spolupracovníků také ne.    Takže  žádné antipatie  ani  vzniknout nemohly. Ale už  jste na Kose  četli,  že po zkušenostech z posledních senátních voleb a  paní senátorkou Kovářovou jsme přijal zásadní rozhodnutí  – totiž, že Kosa  sama od sebe  za normálních okolností  nepodpoří žádný politický subjekt nebo jeho akci, pokud o to nebude požádána. Zkušenost stačila bohatě na  to, abych se nikomu nevtíral. Nemám to zapotřebí. A jak jste  právě  četli  – od Rajchla a  spol.  žádná  akce směrem k podpoře  nepřišla.  A že ta demonstrace  se koná si zájemci přečetli na všech nárožích. Alternativních i mainstreamových. Mojí angažovanosti netřeba.

Tolik na vysvětlenou.

Což  neznamená,  že  demonstraci proti Fialovi a Obludáriu nepodporuji. Jakkoliv zastávám názor,  že  byla už  z principu o ničem. Tím vůbec nemíním, že  se jednalo o akci zbytečnou.

Chci jen  říci,  že nemohla  nic ovlivnit a  také neovlivnila. O osudu a  výstupů  z  Václaváku  a o tom, jestli  echo  z  tribuny  z podkoně  dolehne  do Strakovky  a malostranských paláců ve Sněmovní a  Valdštejnské se rozhodovalo někde úplně jinde.   Dodejme  že  přes tisíc kilometrů  daleko!  Jakkoliv  to na první pohled vypadá nesmyslně.  Ale věřte, že je tomu tak.

Stokrát nebo i tisíckrát  si  alternativní weby  i účastníci té  Rajchlovy demonstrace mohou říkat, jak to všechno vyznělo úžasně!  Nepochybně pravda. co do pocitů. Ale ty nejsou rozhodující. Platí jen a pouze  výsledek!

Odstoupil Fiala?  Rozhodl se  alespoň  vyměnit nejneschopnější nejdrzejší a neváhám říci nejsprostější  činitele Obludária?  Zatřásla  demonstrace  vnitřní atmosférou jednotlivých oudů Pětikoalice?  Jsou  strany  aspoň v  částečné panice a  probudila  se  v nich vnitrostranická opozice k nějaké činnosti která  by  otřásala pozicí  Fialy, Jurečky, Pekarové Adamové, Bartoše nebo Rakušana?

Tak jako tomu bylo alespoň  částečně  loni v září  po  první pražské demonstraci proti  drahotě? Kdy  její síla  evidentně  vládní papaláše  i jejich  mediální klaku jasně zaskočila……

S odstupem a  následným pohledem se mnou jistě budete  souhlasit, že  echo je  stejné, jako kdyby  nic na  Václaváku neproběhlo.

Prostě  nad  těmi asi 100 000 rozzlobenými lidmi  papalášky, tedy  sobě vlastně, jen mávli rukou. A  jejich písmáčtí poskokové  přidali  s gustem výsměšné komentáře. Jak by ne, když Rajchl na předminulé demonstraci slíbil  blokádu vládních budov, tedy  cosi, co ani vzdáleně nešlo dodržet. A  žádný  lidský  řetěz před  Strakovkou na  tom nic  nezměnil. Prostě  školácká taktická  chyba.

Ale  i kdyby všechno  proběhlo špígl nýgl, místo zaplněného Václaváku bouřila plná Letná,  výsledek by vyzněl úplně  stejně. Fiala  a  jeho partička by  to vzali na  vědomí, následně jen ohrnuli  pysk a  tím by to skončilo.

Protože  na pražských náměstích a ulicích se  nic  nerozhodovalo a nerozhoduje. Bohužel. Proč?

Protože  české demonstrace  jsou  o ničem. Jsou prostě  slušné,  tiché a hodné. Nic  čeho by si papaláši měli nebo dokonce museli všímat. Dokud  to  bude probíhat takhle a  do voleb daleko, s krytím naprosté většiny  sdělovacích  prostředků, které  všechno zbagatelizují, vytrhnou naprosté podružnosti  nebo  vysloveně odelžou,  není , z jejich pohledu, se  čeho bát.

Tak to prostě  je.  Vědí  své. A s naprostou jistou. %Ze  jde o mráček, z něhož nezaprší. Rozhodně ne na ně.

Mají oč  se opřít. O osudu  pražských demonstrací se  totiž  ve  stejném  čase  rozhodovalo někde úplně jinde. Tisíc kilometrů daleko – VE FRANCII!!!

V pařížských a  dalších  galských ulicích se  bojovalo za Prahu.

80%  Francouzů  bouří  a bouřilo proti  Macronově  důchodové reformě a  fakticky legislativnímu podvodu, jímž  ji  Eman protlačil mimo Národní shromáždění. Paříž a  další města napříč celou zemí se přeměnila  v bitevní pole, kde  se demonstranti utkali s policejními jednotkami, zemí ochromila opakovaně  celá serie  stávek. Z nich nejbolestnější  představoval opakovaný kolaps  veřejné dopravy a především stávka popelářů.

Na rozdíl od provládně „uvědomělé“ Prahy se  Francouzi  stávkujících  železničářů a  dalších dopraváků, stejně jako popelářů nebo těch, co blokovali  francouzské ropné rafinerie zastávali a  vyjadřovali jim svou plnou podporu i když  dopady  stávek a blokád na ně  velmi tvrdě dopadaly.

Pokud pamatujete stávku  zaměstnanců pražských dopravních podniků proti Nečasovi a jeho famiglii, pak  nemusím vysvětlovat, jak je na  tom státně uvědomělý pražský volič.

Že by v  Česku popeláři měsíc nevyváželi odpad. A  krysy  veřejně  a nerušeně ve velkých hejnech pobíhali  po městech, včetně  hlavních tříd? Nepředstavitelné!  Už  vidím to rozhořčení počínajíc  futrálem vší moudrosti z Hradu a konče  posledním písmákem z Novinek nebo Deníku!  A slyším vládní poslance, jak hřímají ve  sněmovně  a v  senátu….

Ale jde o sci fi…  Tomuhle  Česko nedorostlo a nejspíše  ani nikdy nedoroste. Francie  ano.  A přesto Macron vyhrál!  Neuhnul, vyhrál.

Neřešme  nyní, že  z hlediska  francouzských státních financí  stála pravda na jeho straně. To je pro účely  tohoto textu podružné.   A nezajímavé.

Šlo  o měření sil. Na jedné straně  státní a politikářské mašinerie a  na druhé straně masově  rozzlobených občanů a jejich odporu  vůči vrchnosti.

Jsme si zcela  jistý  tím, že  potentáti z celé Evropy zejména  ti bruselští  pak takoví jako Fiala  a jeho sbírka  klaunů, sledovali zcela  napjatě, jak to všechno ve  Francii dopadne.Protože  jestli  to Macron ustojí,  dá jim všem , jak říká  vrchní český  signalista, vyšle  všem ostatním  evropským papalášům signál, že  na rozhořčený  lid mnoho z vysoka  dlabat a netřeba si jej vůbec  všímat. Je to jen obtížný a hlasitě  bzučící  hmyz! Nic  víc….

Ovšem kdyby nakonec  demonstrantům ustoupil?  Pak  by  akce  Rajchlů, napříč  Evropou  získaly  výrazný impuls  a náboj.

Demonstrace  v Praze, jakkoliv podaření, prostě  nemohla nic  změnit. Možná  by  čímsi alespoň trochu otřásla, kdyby  se  zúčastnilo 10x  tolik demonstrujících. Možná.  Bitva o Prahu se vedla v Paříži.  Na  tamních ulicích a náměstích. A my  jsme ji , spolu s  obyčejnými Francouzi prohráli! Jestliže zvítězil Macron, není zapotřebí, aby si nějakých, navíc  velmi mírných a uctivých protestů všímal  Fiala!!! Takže nevšímá. Dokonce se  ostentativně  vysmívá.

Co s  tím?

Přitvrdit?  Sehnat ještě  více  účastníků?  Nebo  zkusit generální stávku?  To poslední doporučuje například  Vitásková a po ní to opakuje  řada naivů. Ano, generální stávka by jistě zafungovala. Zejména, pokud by se k ní připojili energetici a prostě třeba na hodinu nebo nejlépe na celý den nechali Fialaland  bez elektrického proudu. To  by bylo  finitní. Pro každou vládu.

Ale  zrovna tak se můžeme  bavit o to,že  se konečně  otevře  Blaník a do Strakovky a na Hrad vyrazí  svatý Václav a jeho rytíři, aby nás  zbavili  těch, co tam sídlí. Je to  asi tak stejně pravděpodobné!

Operovat  generální  stávkou není nic jiného, než klasické hraběcí  rady. Zní to hezky, ale praktický význam to nemá.

Kdopak  by  asi tak  tu generální stávku měl zorganizovat, vy co za ni plédujete??? Máte nějaké představy? Slyším, že odbory?  Fajn? A kdo z  vás, co tohle navrhujete, je odborově organizovaný? Je odborová organizace ve vaší firmě? Kolik členů  čítají odbory?

Prostě  odbory  jsou od převratu jen prázdná skořápka. Která  drží jakous takous náplň jen v tuzemských afilacích  velkých západních firem a   ve  státní správě! Jinde  více méně, ale spíše více  – neexistují nebo v lepším případě  živoří.

Francouzské, německé/italské odbory  jsou nesrovnatelně větší síla. A  kdy naposled  se jim podařila opravdu velká, vše ochromující a úspěšná generální stávka????

Problém se ale  ani zdaleka neredukuje  na naprostou členskou nedostatečnost a rasatnost  tuzemských odborů. Je tu  i zdejší právní terén, který  nutno vzít, ohledně generální stávky  v úvahu!! Podle  českých zákonů  je stávka přípustná  jen z důvodů řekněme  ochrany  práv pracujících. Nic  víc. Politicky motivované stávky  český právní řád  ZAKAZUJE!

I  kdyby  tedy  Středula  spol. vyhlásili nakrásně generální stávku, nepochybně by ji  první  soud předběžným opatřením zakázal. A  v případě  neuposlechnutí zákazu  by bleskově následoval proces, který  by vyhlašovatele poslal do basy  až by zčernali a  o příslušné odborové  svazy nebo centrály  odsoudil k pokutám, které by jejich  pokladny  naprosto vyčerpaly a  a poslaly  je  do okamžitého bankrotu!!

Takhle  si to vážení stojí!!!

Nicméně, kdyby Francouzi porazili Macrona,  pak by  šance  byla. Prostě  Fiala  by  viděl jeho příklad. Takhle  ho vidí také. A když se  nezalekl Eman a držel v tradičně protestující a bouřící  Francii, proč  by nedržel zastupující ukrajinský protektor v naprosto mimořádně krotké  Praze?

Václavák nerozhodoval o ničem. Za Prahu se  bojovalo  na pařížských bulvárech a předměstích. A tam se také prohrálo.

Slyším, že  jsem  defetista?  Že právě  vysvětluji,  že postrádá smysl cokoliv  dělat?  Tak  to jsme to buď  špatně  napsal nebo jste  špatně  četli nebo obojí.

To, že si myslím, že  jakákoliv  demonstrace v Praze ničím přímo nepohne, neznamená,  že ji pokládám za  zbytečnou!   Stejně jako si to nemyslím  o  našem  zoufale  neúčinném pátečním svícení.Které opravdu   Fialu  nezastraší ani co by se  za nejmenší nehet na světě  vešlo.

Každá   akce proti pětihlavé sani se  počítá. Jde o součet  drobných kapek a kapiček,  které nakonec  přeplní pohár. Stokrát, možná tisíckrát se budeme  vracet  domů zdeptaní a poražení,  ale  jednou  ty nabubřelé papaláše  a jejich  mediální slouhy a poskoky porazíme. Možná  za dlouho. Třeba i hodně dlouho, ale  jednou od  válu zmizí!!!

Tím si jsem naprosto jistý. A udělám všechno, aby  se tak stalo co nejdříve. Ale pro vlka i Kosu platí,  že  jen tehdy, když půjde  buď  o jejich spolu/iniciativu nebo když bude  jinými, co něco zorganizují  – požádán.  Nedělám ze  sebe  vzácného bílého nosorožce,  ale takhle  jsem to tady prostě nastavil. Zejména  když  vím, že  v Praze na Václaváku se doopravdy nic nerozhodne. Francouzům bych býval, kdyby  to nějak  bylo možné, šel pomoci. Bez výzvy a  říkání. Protože tam se hrálo i o Česko.

Ale podporovat  něco nebo někoho o kom nebo čem nic nevím? Proč?  Já  do parlamentu, toho příštího  – nekandiduji a kandidovat nebudu.

Ale dobrou a užitečnou věc  rád podpořím.  A  pád  Fialy a Obludária  užitečný  rozhodně  je. Na  druhou stranu zkuste  si položit jednoduchou, ba  přímo triviální otázku  -a co bude po Fialovi? Kdo to tady vezme a bude  vládnout?  Ještě  do začátku dubna  bych vám odpověděl  – Babiš. Po hlasování o navýšení  rozpočtu na  válku minulý týden tohle jméno  vypadlo z mého uvažování. Takže kdo po Fialovi? Aby nešlo o ještě většího matláka než je  Fiala ti jeho.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.