Jak se bude v pátek svítit proti Fialově tmě a válce DOPLNĚNO o Poprad!!!


Zase mi přišly pozvánky na  svícení. Tradičně  z Brna a Olomouce.

Ale  už v referencích o minulém svícení byly  jasně  formulované otázky  – co dál, jak dál, když se  dny prodlužují a  lidé naše  svícení ignorují.

Toť  opravdu otázka. Přiznávám, že  na ni nemám odpověď. Nevím. Ale  když to vzdáme, co dál?  A jsem plně přesvědčen  o tom, že  mezi Rajchlovým  Václavákem a  naším svícením v pár  lidech není, co do nějakého dopadu, žádný rozdíl. Tím spíše nemám žádnou odpověď…

Ale  dost mudrování. Dám pozvánky  od kolegy a přítele Řezníčka z Brna  a od paní Hely  z Olomouce.

Brno:

POKRAČUJEME V PROTESTU: V PÁTEK 28. DUBNA NA BRNĚNSKÉM MORAVSKÉM NÁMĚSTÍ U SOCHY SPRAVEDLNOSTI  V 19. HOD. SVÍTÍME SVÍČKOU PROTI VÁLCE A VLÁDĚ PETRA FIALY.
Dříve než Vás pozvu, rád bych se krátce zmínil o středě 26. dubna, kdy jsme si v Brně připomněli den osvobození Brna Rudou armádou a Rumunskou královskou armádou, kteří v rámci Bratislavsko-Brněnské operace přinesly mír do našeho města.
Sešlo se nás na  brněnském Ústředním hřbitově asi 200 u památníku padlým vojákům Rudé armády. Vzpomínka byla opravdu důstojná, po ukončení pietního aktu se nás čtrnáct vydalo ještě na Moravské náměstí, kde jsme uspořádali kratší pietní vzpomínku u Památníku osvoboditelů.
Dnes ve čtvrtek 27.4. v 18. hod se naše páteční svítící skupina sejde poprvé mimo prostory brněnských náměstí, aby jsme prodebatovali některé organizační věci a domluvili se jak dál a zda-li naše protestní skupina se nepřemění v nějaké sdružení. Pokud má kdokoliv zájem, i ti, co mezi nás nechodí, setkání je na adrese Křenova 67, sál ve II. poschodí od 18.00 hod.
 
Naše páteční setkání se obvykle protáhnou, někdy i více jak přes půl druhé hodiny, a to i za situace, kdy nám počasí vůbec nepřeje.
Pro ty, co mezi nás nechodí, o čem se vedou debaty?
Posledně se hlavně debatovalo nad touto otázkou:
+ Aby se Česko dostalo ze špatné situace, je potřeba, aby padla vláda pětikoalice vedená P. Fialou.
+ Vláda musí padnout, ale to nestačí, musí nastat hluboké systémové změny, nebo dokonce úplná změna       systému, protože stávající tzv. korporátní kapitalismus, nebo chcete-li  liberální demokracie se neosvědčily.
Z toho vyvstávají  další otázky, jako např.: Mohou tyto hluboké změny nastat izolovaně v naší malé zemi, nebo je potřeba, aby šly celou Evropou?
Ti, kteří zastávají názor, že stačí, když padne vláda se zpravidla přiklánějí k p. Rajchlovi, ti, kteří horují pro úplnou změnu systému zase tíhnou k p. Vrábelovi.
Debaty jsou opravdu zajímavé, chodí mezi nás velmi vzdělaní lidé a tak proto se  tak neradi rozcházíme.
Má to úplně jinou dynamiku jako debaty na internetu.
Proto si hodně slibujeme od návštěvy historika Vítězslava Pilmaiera, která se uskuteční 20. května v 10 hod v sále na Křenové 67.
Rádi bychom slyšeli jeho názory na tyto otázky. Na toto setkání zveme všechny vlastence z Brna a okolí, jakož i na naše dnešní setkání na Křenové 67.
Přátelé, těším se na Vás v pátek v podvečer na obvyklém místě!
Olomouc
Zdravím Kosu a světlušky, v Olomouci budeme v pátek 28.4. svítit od  19.00, sraz je opět u želvy( v případě deštivého počasí pod podloubím radnice). Chtěla bych tímto poděkovat Kose a Svobodnému Česku Olomouc za propagaci našeho pátečního svícení.
Hela
Trutnov
Zdravím vlku!

V pátek od 19:00 opět svítíme v Trutnově na Krakonošově náměstí. Stále se nám daří držet nepřetržitou řadu. Je nás poskromnu, ale věříme, že časem se neviditelné bariéry prolomí. 
Přeji pevné zdraví a vše dobré 

Roland

Zlín

Ve Zlíně samozřejmě bude jako obvykle. Těšíme se, že bude hezky.  Jinak platí Pochody za mír v Uherském Hradišti 1. května a ve Zlíně 2.  května v 17 hodin. 
Milan
Chci věřit, že  páteční světélka nezhasnou ani v Plzni, v Chrudimi, možná v Břeclavi,: A že  snad  se dozvím, tak jako před pár  dny  od paní Hely , že  svítili i někde jinde,izolovaně.
Hela  na  Facebooku objevila fotodokumentaci o svícení v Lounech!
12
Mám radost!!!  Tož lounští – vítejte  ve společnosti naivů,  bláznů a  světlušek!
A přilétl mailík z Popradu. O slovenských írových pochodech. A není  úplně  fajn čtení:

Dnešné mierové zhromaždenie v Poprade

Zdravím vlku spod Tatier.

Dnes len v krátkosti, rád by som zreferoval o druhom kole Pochodov za Mier na Slovensku. Keď ste pred časom párkrát poznamenali, že ticho závidíte Slovákom ich pochody za mier, teraz neviem, či to neskončí fiaskom. Žiaľ, situácia sa zmenila, už to nie je masová účasť, ako boli posledné pochody, tam kde predtým prišli tisícky sú dnes sotva stovky a tam kde prišli stovky, sú dnes tak desiatky jedincov. Zhromaždenia začali opäť začiatkom apríla v Michalovciach  a šnúra pochodov symbolicky skončí v 5.mája 2023 v Bratislave. Pripájam foto z dnešného zhromaždenia v Poprade.

Áno, aj u nás mierové pochody ochabujú a čelia strate občianského záujmu, ťažko vysvetliť túto stratu elánu z februárových pochodov. Podľa mňa, buď u ľudí nastalo určité uspokojenie po prvých masových zhromaždeniach, na ktorých prejavili  odpor voči mobilizácii a vojnovému štvaniu, čím akoby dosiahli ten cieľ, vykričať nahlas, čo si myslí veľká väčšina obyvateľstva Slovenska, alebo ľudia sa stali apatický voči vládnej moci, ktorá si aj napriek nesúhlasu verejnosti, tak-či tak, robí čo chce. No, je ťažko byť prorokom.

S pozdravom

V M

123

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.