Ligový pondělník – Sparta na závěr základní části předhonila o dva body Slavii


napsal hoch

Poslední kolo základní části přineslo překvapení v podobě domácí remízy Slavie s Hradcem Králové. Toho využila Sparta, přestože ještě minutu před koncem řádné hrací doby v Liberci prohrávala, ale s pomocí dvou pokutových kopů skóre otočila. Stejně jako před tím na Letné proti Viktorii se pod Ještědem nastavovalo neuvěřitelně dlouho. Dokud body nezískal ten potřebný…

Ve druhé polovině tabulky se definitivně rozhodlo o účastnících skupiny o udržení. Po debaklu Jablonce na Bohemians se do ní propadlo mužstvo Miroslava Pelty, naopak z ní unikly České Budějovice, které si poměrně hladce poradily s Pardubicemi. Mezi šesti ohroženými je stále Zlín na poslední příčce, barážové pozice zatím drží Pardubice s Brnem.

České Budějovice – Pardubice 3:1 (1:0)

Pardubice získaly z posledních dvou kol plný počet bodů, výhry v derby nad Hradcem a Slováckem mají svou hodnotu i vzhledem k síle soupeřů. Předposlední tým tabulky tak nebyl před cestou do jihočeské metropole ve špatném rozpoložení. Výkonnost domácích nebyla během celého jara ustálená, celek střídal kvalitní výkony s horšími. V případě příznivé konstelace se ještě mohli dostat do střední skupiny. V prvním poločase byl obraz hry celkem vyrovnaný, ale v jeho závěru bylo na Střeleckém ostrově veselo. Výbornou práci odvedl na pravé straně Lukáš Čmelík, který sebral veškerou odvahu a rychlost a natlačil se až na malé vápno. Po střele a odrazu vyplaval míč před Marcela Čermáka, jenž ho nekompromisně dopravil do sítě – 1:0. Po obrátce Pardubice svou šanci Matějem Helešicem nevyužily a Jihočeši se přiblížili k postupu do střední části tabulky. Patrik Hellebrand krásnou přihrávkou za obranu našel Patrika Čavoše, jehož pumelice zapadla do přesně šibenice. Parádní rána a bylo to už 2:0. V 67. minutě se potvrdila skvělá forma Marcela Čermáka. Podruhé zakončil naprosto přesně a byla to parádní souhra tří budějovických hráčů. Po ideálním pasu Jakuba Hory na hranici vápna přistál míč na kopačce Marcela Čermáka a ten ho poslal nechytatelně do horních pater brány.  Šťastný střelec toužil po hattricku, ale v 89. minutě uhodilo na druhé straně. Pardubice vstřelily branku a brankář Janáček čisté konto neudržel. Hosté měli k dispozici roh, který prodloužil hlavičkou Jan Jeřábek na Robina Hranáče, a od jeho hlavy šel míč pravděpodobně do brány. Vše se odehrálo v bezprostřední blízkosti brankové čáry. Možná to vypadalo na vlastní branku Lukáše Čmelíka, který chtěl míč odvrátit. Ale gól byl připsán Robinu Hranáčovi.  

České Budějovice se tak vyhouply na 12. místo a v prostřední skupině o umístění se v semifinále na dva zápasy utkají s Hradcem Králové. Začínají doma. Pardubice zůstaly předposlední, na kontě mají 28 bodů a skupinu o udržení začínají v Teplicích (32 bodů).  

Slovácko – Brno 1:0 (1:0)

Brno udrželo v defenzívě nulu naposledy v prvním jarním zápase, následně inkasovalo 12x za sebou. Bylo na první mimobarážové příčce o skóre a hráči byli pod obrovským tlakem. Páté Slovácko se naopak ještě mohlo při zaváhání Bohemians dostat na čtvrtou příčku. K jistotě páté příčky potřebovalo bod. Ve 14. minutě šlo Slovácko do vedení! Michal Kadlec centroval do vápna, balon nakonec prošel až ke zcela volnému Petru Reinberkovi, jenž napálil balon pod břevno a oslavil svůj třístý ligový zápas brankou. Po přestávce bylo Brno o poznání lepší, častěji drželo míč na svých kopačkách, ale prakticky si nevypracovalo šanci. Slovácko pozorně bránilo, navíc hostující Filip Souček dostal tři minuty před koncem červenou kartu.

Výsledek utkání znamená, že domácí půjdou do nadstavby se 46 body z 5. místa a začínají v Plzni s třetí Viktorkou (57 bodů). Brno skončilo s 31 body na 14. pozici, která už je barážová a skupinu o záchranu začíná v Ostravě (35 bodů).   

Liberec – Sparta 1:3 (1:0)

Spartě se po středečním dramatu s Viktorkou rapidně rozrostla marodka, třeba střelec Tomáš Čvančara má trhlinu ve svalu a je vyřazen do konce nadstavby. Navíc museli někteří vykartovaní hráči zůstat na tribuně. Pokud by ale Sparta získala víc bodů než Slavia s Hradcem Králové, šla by do nadstavby jako lídr. Liberec měl ještě jakousi teoretickou šanci dostat se do první šestky. Před naplněným hledištěm jakoby se odehrál stejný zápas, jako ve středu na Spartě proti Viktorii Plzeň. Soupeř rudých opět vedl a Sparta duel otočila až ve velice dlouhém nastaveném čase. Proti Plzni jednou penaltou, v Liberci dokonce dvěma. Severočeši od začátku dřeli nadoraz a už ve 13. minutě vstřelili branku a šli do vedení z první střely na bránu! Christian Frýdek poslal centr do vápna ze standardní situace, který ještě letenští odvrátili. Jenže balon se vrátil opět k Christianu Frýdkovi, ten poslal vysoký míč zpět do vápna, kde si jej zpracoval Matěj Valenta a střelou do horního rohu na bližší tyč nedal Matěji Kovářovi šanci. Obrana letenských dokonale zaspala.

Severočeši důslednou defenzívou deptali hru Sparty, už se zdálo, že jednobrankový náskok udrží, až přišla 87. minuta. Giagli Ndefe údajně fauloval v šestnáctce Jana Kuchtu, rozhodčí Dominik Starý ho vyloučil a nařídil penaltu. Protesty, tři minuty přezkoumávání VAR, ale nakonec potvrzeno. Nikdo ze sparťanských borců se k míči nehrnul, a tak to vzal na sebe hráč, který je za své výkony kritizován. Brankář Olivier Vliegen sice vystihl směr střely hrdiny okamžiku Awera Mabila, ale australský hráč dal balonu dostatečnou razanci a pokutový kop proměnil – 1:1. Řeklo by se, že je hotovo, ale kdepak. V 8. minutě nastaveného času hostující Patrik Vydra v poli nekompromisně sejmul unikajícího Karola Mészárose, okamžitě měla následovat červená karta, jenže se jen žlutilo a VAR si zavolal hlavního arbitra Dominika Starého k monitoru. Celý stadion si myslel, že se řeší dilema, jestli pro Sparťana byla dostatečná žlutá, zda se nezmění na červenou, ale ejhle, pískala se další penalta pro Spartu! Údajně za nějaký ukrytý faul po střetu Tomáše Wiesnera s Lukášem Červem v šestnáctce, po kterém se Sparťan ocitnul na trávníku. Australan Awer Mabil se opět postavil k bílému puntíku, zamířil do stejného místa, Olivier Vliegen tentokrát skočil na druhou stranu a Sparta šla do vedení 2:1. Obrázek si udělal každý sám, tribuny bouřily!  Krajně znechucený Liberec potom dorazil Jan Kuchta, dostal se za obranu, kde si našel dlouhý balon a střelou přes Oliviera Vliegena potvrdil další diskutabilní vítězství letenských.

Co k tomu říci? Sparta dosáhla svého, po nečekané remíze Slavie skončila první a derby se Slavií odehraje na domácím trávníku. Kdysi David Limberský prohlásil, že řadu titulů získala Sparta s pomocí rozhodčích, tenkrát jsem si myslel, že je toto tvrzení přitažené za vlasy, ale dnes už o tom příliš nepochybuji. Pražané mají na kontě 68 bodů a nadstavbu zahájí v Olomouci (41 bodů). Liberec bere 7. příčku a bude hrát v prostřední skupině o umístění. V jejím semifinále cestuje do Českých Budějovic.    

Viktoria Plzeň – Teplice 1:1 (0:0)

Herní projev Viktorky se v posledních zápasech zlepšil, přestože ve středu neuspěla na Spartě a prohrála gólem v 8. minutě nastaveného času z hodně přísné penalty. Do duelu s Teplicemi šel plzeňský tým značně oslaben o zraněné hráče (Pernica, Bucha, Pilař, Havel, Kopic) a vyloučeného Lukáše Hejdu. Sestava byla dost velkým otazníkem. Teplice poslední dva zápasy zvládly vítězně, přesto stále sídlily na barážové příčce. Prvních pětačtyřicet minut příliš fotbalové krásy nepobralo. Teplice dokonce měly víc ze hry, ale kromě jediné šance, kdy Daniela Trubače vychytal Jindřich Staněk, si nic velkého nevytvořily. Viktorka působila ospale, jakoby chtěla zápas jen a jen odehrát a mít ho rychle za sebou. V tabulce se nikam posunout nemohla, ani nahoru, ani dolů. Tři minuty po přestávce ale Jan Sýkora poslal ideální centr do šestnáctky, volný Rafiu Durosinmi zamířil hlavou jen do rukou brankáře Filipa Muchy. To byla tutovka! Staré a otřepané nedáš – dostaneš se potvrdilo za dvě minuty a Teplice šly do vedení. Matěj Radosta poslal z levé strany hezký centr do vápna, Jindřich Staněk šel ven z brány, avšak míč podběhl a nedokázal ho vyboxovat, toho se záhy ujal Alois Hyčka, který poté poslal míč na místo určení do sítě.  Řeklo by se, že Viktorka dává body potřebným, ale tak to vůbec nevypadalo. Následovala plejáda nevyužitých šancí v jejím podání. Tomáš Chorý v šanci vedle, týž hráč za chvíli nádhernými nůžkami téměř skóroval, Filip Mucha zázračně vyškrábl nad břevno. Až do třetice vstřelil branku a vyrovnal! V 85. minutě Lukáš Kalvach rozehrál míč na levou stranu, kde byl Václav Jemelka, ten balon dokázal vrátit do ohně, kde byl připravený Tomáš Chorý, a ten střelou přes hlavu a pomocí břevna srovnal na 1:1.

Konečně domácí nastartovali motor na plné obrátky. Následovaly obří šance!. Rozhodnout mohli střídající Jan Kliment, Matěj Vydra, znovu Tomáš Chorý a nakonec Erik Jirka. Navíc gólovou střelu Lukáše Kalvacha zablokoval Štěpán Chaloupek rukou! Nic z toho však nebylo, sudí Petr Hocek měl zřejmě jiný metr než jiní rozhodčí, například na zápasech Sparty. A co na to VAR? Nic, v Plzni totiž nebyl. Další ztracené body přinesly přiblížení čtvrtých Bohemians na devět bodů. Na sociálních sítích se opět objevila tvrdá kritika výkonu mužstva od plzeňských fanoušků. Já kritizovat nebudu, na výkonech některých jednotlivců bylo ale vidět, že sezonu dohrávají. Tady je na zamyšlení, zda při takovém přístupu patří do Plzně. Nadstavbu Viktorka začíná s 57 body doma se Slováckem (46 bodů) a Teplice s 32 body zahajují skupinu o záchranu doma proti Pardubicím (28 bodů).    

Olomouc – Ostrava 1:4 (1:2)

Forma obou celků byla v posledních týdnech značně nevyrovnaná. Domácí stále ještě neměli jistou první šestku. Na podzim Olomouc v Ostravě hladce vyhrála 3:0, ale každý zápas je jiný. V komentáři po úterním a středečním kole jsem napsal, že Ostrava má ještě šanci uniknout ze skupiny o záchranu, ale nebyla to pravda, špatně jsem si propočítal vzájemné zápasy. Slezany čekala už před duelem na Hané poslední šestka. Přesto se představili výborným výkonem, jako kdyby o účast v prostřední skupině ještě bojovali. Také ve 22. minutě vstřelili první branku. Už se zdálo, že hosté přijdou o míč, ovšem na levém křídle zůstal vracející se Srdjan Plavšić. Jeho následný přesný centr uklidil mezi tři tyče Muhamed Tijani. Tribuna obsazená ostravskými fanoušky byla ve varu za tři minuty ještě víc. Baník vstřelil druhý gól. A opět se o něj postaral Muhamed Tijani, který si obhodil v šestnáctce Sigmy protihráče a proti vyběhnutému brankáři Tadeáši Stoppenovi zakončil přesně.  V závěru první půle se domácím podařilo snížit. Centr z pravé strany prodloužil Radim Breite, od kterého mířil míč možná už mezi tyče, ovšem Ondřej Zmrzlý raději hlavou posunul bezpečně za brankovou čáru. Olomouc se po obrátce tlačila za vyrovnáním, v koncovce však několikrát selhala.
Zatímco nedokázala přetavit tlak ve srovnání, Baníku stačil jeden povedený útok. Přetažený míč vrátil Srdjan Plavšić zpět před branku, brankář Stoppen jej lehce přizvedl a Eneo Bitri měl před sebou jen prázdnou branku. Hlavou se nemýlil. Ale to ještě nebyl konečný účet. Baník přidal čtvrtou branku! Muhamed Tijani přeci jen dokázal, po čem toužil. Zatímco před chvíli mířil vedle branky, tentokrát míč umístil přesně. Na jeho ránu pravou si Tadeáš Stoppen pravděpodobně sáhl, brance však nezabránil. Hostující hráč zaznamenal hattrick! 1:4 a bylo hotovo.

I přes porážku skončila Olomouc s 41 body na 6. místě a skupinu hrající o poháry zahájí doma s první Spartou (68. bodů). Na Ostravu zbyla 12. příčka a skupinu o záchranu zahájí s 35 body doma s Brnem (31 bodů).         

Mladá Boleslav – Zlín 1:1 (1:0)

Poslední Zlín ve středu rozdrtil Bohemians 4:1, ale i tak ztrácel na baráž 3 body a na bezpečnou 13. příčku dokonce 6 bodů. Mladá Boleslav byla definitivně v prostřední skupině, v případě výhry měla velkou šancí jít do nadstavby z nejlepší pozice. Domácí se ujali vedení a jejich gól stál za to! K rozehrání standardní situace se postavil Tomáš Ladra, který vyslal nechytatelnou střelu a trefil se přesně do šibenice. Brankář Stanislav Dostál se natahoval marně. Druhý poločas však byli aktivnější hosté, kteří si byli vědomi, že ztráta všech bodů by jim mohla začít utahovat sestupovou oprátku. Dlouho se ale nemohli prosadit. Až přišla 75. minuta. Zlín dostal k dispozici rohový kop, který přetavil v branku. Centr Roberta Hrubého si ve vápně našel Dominik Simerský, jenž zakončil přesně k vzdálenější tyči – 1:1. Na stavu se nic nezměnilo, Středočeši skončili na 9. místě a skupinu o umístění začínají v semifinále doma s Hradcem Králové. Zlín skončil s 26 body na posledním místě a tvrdý boj o záchranu začne doma s Jabloncem (35 bodů). Trenér Pavel Vrba po utkání nebyl s bodem příliš spokojen, věděl, že jeho samotného i celý tým čeká těžká práce.   

Slavia – Hradec Králové 1:1 (1:1)

Východočeši věděli, že hrají pouze o nejlepší pozici v prostřední skupině o umístění. Bez trenéra Miroslava Koubka jim ale trochu docházel dech, další zápas prohráli v týdnu s Libercem. Slavii stačilo získat stejně bodů jako Spartě v Liberci, aby šla do nadstavby v roli lídra tabulky. Natěšený Eden utrpěl velký šok hned v 8. minutě, Hradec Králové totiž vstřelil branku! Jakub Kučera zničehonic vypálil ze střední vzdálenosti, přestože nešlo o dobře umístěnou ránu, mířila doprostřed branky, míč lehce zaplaval a brankář Kolář předvedl obrovskou chybu, když mu tato střela přes rukavice propadla až do sítě. Následoval tlak sešívaných a po necelých dvaceti minutách hry bylo skóre srovnáno. A to hodně šťastně! Aiham Ousou centroval z pravé strany a dezorientovaný Adam Gabriel si balon o břevno napálil do vlastní brány. Pokud by nešlo o vlastní gól, jednalo by se určitě o výstavní trefu, takto šlo spíše o vysvobození pro Pražany, kteří působili v ofenzivě poměrně bezradně. Chvílemi byla jejich hra překvapivě dost chaotická, Východočeši byli dokonce v některých fázích zápasu lepším a soupeře přehrávali. Převahu Slavia měla, to ano, držení míče 71%:29%, rohy 8:2, ale v útočné fázi chyběla akcím myšlenka, důraz v koncovce, hradecká organizovanost a tvrdost v defenzívě na hráče domácích stačila. Stav se až do konce nezměnil, Slavia ztratila dva body, má jich na kontě 66, Sparta ji v tabulce předběhla o 2 body, a nadstavbovou skupinu začínají sešívaní doma s Bohemkou (48 bodů). Pro osmý Hradec bod nic neřešil, nadstavbovou prostřední skupinu zahájí na půdě Mladé Boleslavi. 

Bohemians – Jablonec 4:1 (2:0)

Jablonec měl za sebou slušné jaro, které v posledních utkáních tak trochu znehodnotil, když nevyhrál pětkrát v řadě. Pro oba týmy bylo cílem neztratit aktuální pozici v tabulce, za tímto účelem by Bohemians (4. místo), i Jablonci (10. místo) stačila remíza. Nevím, zda na ni Severočeši chtěli hrát, každopádně jejich výkon působil hodně odevzdaně. Ještě se nehrálo ani deset minut a tribuny již slavily první gól. Domácí rozehráli volný kop nákopem do šestnáctky, kde se k odraženému míči dostal Jan Matoušek. Ten potvrdil svoji exkluzivní jarní formu a utaženou střelou k bližší tyči poslal Bohemians do vedení! 1:0! Po dvaceti minutách přišel další zásah do černého. Joshua Akpudje poslal k zemi Václava Drchala a tribuny slavili podruhé. Nařízenou penaltu Josef Jindřišek nekompromisně proměnil prudkou ranou k pravé tyči a stal se ve dvaačtyřiceti letech nejstarším střelem v historii samostatné české ligy!  Klokani ještě neměli dost. Přišla 54. minuta. Naprosto exkluzivní centr Jana Kovaříka našel přímo hlavu Davida Puškáče, jehož prudké zakončení ještě dokázal Jan Hanuš vyrazit. Podařilo se mu ale merunu poslat pouze do prostoru, kde číhal Václav Drchal, který tak přidal třetí hřebíček do jablonecké rakve. Jedenáct minut před koncem se Jablonec přece jen dočkal gólové radosti. Pavel Šulc parádně prošel středem hřiště přes několik protihráčů, napřáhl a přesnou střelou zpoza šestnáctky se trefil k levé tyč – 3:1. Klokanům se to příliš nelíbilo a v samotném závěru ještě přidali čtvrtou branku! A opět fotbalová paráda. Václav Drchal se v blízkosti rohového praporku vymotal z obležení protihráčů a přihrával z brankové čáry pod sebe. Jeho pas se od skluzujícího Jana Krále odrazil k Eriku Prekopovi, který si nádhernou otočkou udělal prostor k zakončení a střelou na zadní tyč propálil Hanuše – 4:1! Klokani se 48 body tedy půjdou do nadstavbové části ze čtvrtého místa s dvoubodovým náskokem na Slovácko a začínají na Slavii (66 bodů). Jablonec s 35 body naopak spadl do skupiny o záchranu, jelikož České Budějovice si poradily s Pardubicemi. Severočeši zahajují ve Zlíně (26 bodů).

Pokud bych měl hodnotit poslední dvě ligová kola z pohledu fair – play, musel bych napsat, že moje minulá domněnka o růstu čistoty našeho vrcholového fotbalu dostala vážné trhliny. Z úst vrcholových fotbalových představitelů ze Strahova je často slyšet, že všichni jsou si rovni bez ohledu na ekonomickou sílu a tradice. Jenže, přece jenom někteří jsou si pořád rovnější…         

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Fotbálek, Hosté se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.