Weltwoche: Zelenský, ne, děkuji! Ukrajinský prezident nemá ve švýcarském Federálním Parlamentu co pohledávat


Pro Kosu našel a přeložil JM

Vlkův  úvod:

Naposled  Kosa  přinesla  článek z velkého švýcarského webu Weltwoche minulý  týden. Stejně jako dnes je našel, přeložila  zaslal  JM.  Ozval se s  něčím, co v  českém prostředí  lze  nazvat svatokrádeží, rouhačstvím a kacířstvím  naprosto nejhoršího druhu! Opakuji – jde  o velký, renomovaný a nepochybně  vždycky  tvrdě demokracii prosazující  ŠVÝCARSKÝ  zdroj!

Takže  se  do  toho pusťme!

Selenskyj, nein danke! Der ukrainische Präsident hat im Bundeshaus nichts zu suchen

Zelenský, ne, děkuji! Ukrajinský prezident nemá ve Federálním Parlamentu co pohledávat

Roger Köppel Weltwoche 8. června 2023

Příští týden má ukrajinský prezident vystoupit před švýcarským Parlamentem. V Bundeshausu rozmísťují velkoplošné obrazovky. Nemyslím si, že by se v Bernu konala open-air show se stánky s buřtyi, ale dovedl bych si to představit. Nebudu se toho účastnit. Jako člen poslaneckého klubu SVP (Schweizerische Volkspartei) budu absentovat.

Tages-Anzeiger napsal, že SVP  má v úmyslu se „ulejt“ ze Zelenského video vystoupení. Jak objevná formulace. Pro média je PR prezentace během polední přestávky samozřejmě nutností. Ale nejde o  žádný povinný termín, takže o „ulejvání“ se nedá vůbec mluvit. V našich médiích je ukrajinská propaganda hluboce zakořeněná.

Zelenský nemá ve federálním parlamentu co pohledávat. Mně je tento politik nanejvýš  podezřelý. Než Rusové zaútočili, Zelenský figuroval na příslušných korupčních seznamech. Stojí v čele vlády, která utlačuje národnostní  menšiny. Režim v Kyjevě už osm let vede nelítostnou válku proti vlastním lidem na Donbasu.

Šéf Zelenského rozvědky se chlubí, že jeho agenti zavraždili „celou řadu“ ruských civilistů, včetně 29-leté novinářky z Moskvy. Další vraždy budou následovat. Ukrajinská nevládní organizace vede seznam údajných úhlavních nepřátel Ukrajiny, včetně bývalého německého kancléře Schrödera nebo amerického profesora Jeffreyho Sachse. Jména zabitých jsou cynicky odfajfkována jako „zlikvidováni“.

Zelenský stojí v čele státu, který celostátně staví více než čtyřicet pomníků ukrajinským válečným zločincům a pomocníkům z Hitlerovy vyhlazovací kampaně na východě. Toto úterý New York Times uvedl, že mnozí ukrajinští vojáci na donbaské frontě stále nosí nacistické symboly, SS nebo hákové kříže. Je skandální, že švýcarští politici chtějí podporovat tyto pravicově extremistické nenávistné skupiny švýcarskými zbraněmi.

Na ukrajinskou historii a politiku se samozřejmě musíme dívat také diferencovaně. Mám téměř nekonečné sympatie k hlavě státu, která brání svou zemi před válečnou agresí. Ale Zelenský pro mě není žádný anděl míru, nýbrž  nyní sám válečný štváč. Snaží se nezodpovědně rozšiřovat tento konflikt, za který může i Ukrajina.

Na každý spor jsou zapotřebí nejméně dva. Zelenský má za úkol pracovat pro blaho svého lidu. Prezident, který chce zatáhnout celý svět do války proti největší jaderné velmoci na světě, je hrozbou pro svět, škodí své zemi a ničí živobytí svého lidu. Na důsledcích své politiky zřejmě Zelenskému nezáleží.

Považuji za tragické, že mnoha politikům chybí odvaha, udržet Švýcarsko mimo tuto válku.

Zelenský je lhář. Mnoho politiků lže, možná všichni, ale Zelenského lži jsou pro společnost nebezpečné. Před několika měsíci v Polsku omylem explodovala ukrajinská raketa. Zelenského vojáci uznali chybu. Prezident ale obvinil Rusy. Zelenský, žonglér s apokalypsou, chtěl mobilizovat NATO a falešnými zprávami riskoval světovou válku.

Můžete mě kamenovat, ale takový politik je mi ukradený. Nezaslouží si, aby mu Švýcarsko rozvinulo červený koberec. Odpuzuje mě uctívání, které kolem tohoto muže organizují média a část naší veřejnosti. Produkuje falešnou politiku. Hrozí, že se i my budeme stále hlouběji zaplétat do této nešťastné války.

Svatořečení Zelenského odpovídá naopak démonizace Putina. Nevěřím na taková primitivní přirovnání. Nepřátelské představy brání myšlení. Démon Putin je konstruktem Američanů. Ti svým rozšiřováním NATO na východ pomohli vyprovokovat ukrajinský chaos. Ale nechtějí, aby se o tom mluvilo. A tak z Putina dělají monstrum.

Parlament pozváním Zelenského opět dělá další zářez do švýcarské neutrality. Poslanci vrážejí federální vládě nůž do zad. Vláda nedávno hájila princip nestrannosti. Ale ve federálním parlamentě je však mnoho politiků, kteří se nemohou dočkat, až Švýcarsko po sankcích konečně bude dodávat zbraně a zasáhne  tak do této vražedné války.

Ne, většina švýcarských politiků, kteří chtějí vidět Zelenského v Parlamentě, není zlá. Je to ještě horší. Myslí to s námi dobře. Jsou natolik zaslepeni svou pomyslnou dobrotou, možná i našimi jednostrannými proZelenského médii – tedy to jsou téměř všichni – že jsou ochotni vzdát se i toho nejosvědčenějšího bezpečnostního a mírového nástroje Švýcarska: neutrality.

Zelenský, ne, děkuji. Ten ukrajinský prezident by si měl svou válečnou propagandu přednést jinde. Jeho pohled na věc známe. Naše noviny o něm nekriticky a bez filtru informují už více než rok. Projevem Zelenského náš parlament ze sebe dělá spoluviníka. Zřejmě jsme připraveni jít s tím bývalým hercem do války.

Kdysi museli švýcarští politici odstoupit, pokud jednostranně pendlovali mezi válčícími stranami. Poslanec za FDP Arthur Hoffmann v zoufalé situaci během první světové války hledal kontakt s Ruskem za účelem mírových jednání. Jeho dobře míněná, ale chybná diplomatická odysea ,ho nakonec stála funkci.

Považuji za tragické, že mnohým, veskrze inteligentním švýcarským politikům chybí odvaha nebo prozíravost – případně obojí – držet Švýcarsko mimo tuto válku. Neutralita potřebuje sílu. Musíte vydržet tu samotu, do které vás může přivést. Je slabostí nás lidí, že vždy děláme největší chyby, i když máme ty nejlepší úmysly.

Zelenského projev má ale i své dobré stránky. Vybízí k diskusi o neutralitě. Dává nám šanci prozkoumat, najít náš švýcarský úhel pohledu. Ve Švýcarsku nelze nic považovat za samozřejmost. Švýcarsko je asi nejméně samozřejmá země na světě. Dokud se dohadujeme o Švýcarsku, Švýcarsko není ztraceno.


Umíte  si představit, že by  tohle zveřejnil nějaký velký  mediální portál v Česku?  Že by  autorem komentáře  byl přímo jeho šefredaktor a  vedle  toho i poslanec  českého Parlamentu? Umíte  si představit  ten hon na jeho osobu  za něco takového? To by byl lynč  jak z nejlepších dob Ku Klux Klanu!

Pro úplnost  přidám ještě  vizitku  autora, tak jak ji  uvádí Wikipedia

Roger Jürg Köppel (narozen 1965) je švýcarský politik, novinář, podnikatel a publicista. [1] V současné době je členem Švýcarské lidové strany (SVP). Zastává také pozici vydavatele a šéfredaktora v pravicovém švýcarském týdeníku Die Weltwoche , kterou zastává od roku 2006. V minulosti působil jako šéfredaktor Die Welt od roku 2004 do r. 2006. Köppel vstoupil do Švýcarské lidové strany (SVP) v roce 2015 a napadl švýcarské federální volby . Byl zvolen poslancem Národní rady a poté zvolen do zahraničního výboru. [2] [3] [1] [4] [5]

Za mne standardní konzervativní politik , v dnešní době  zcela  netypicky  vybavený  funkčním mozkem, který samostatně používá…. Ve  Švýcarsku!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hosté se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.