Úvodník dnešní Kosy – dnes o obilí, zejména tom ukrajinském, ale nejen o něm a také o gigantickém klubku lží.


Je neděle odpoledne, kdy  začínám připravovat  tohle  číslo Kosy, kterým hodlám reagovat  na  na  novinky ohledně  tzv. dohody o obilí, resp. o jeho vývozu  z Ukrajiny  přes  její  černomořské  přístavy.

A  to jak v případě, že  dojde k jejímu  vypovězení, jak opakovaně  signalizovalo  Rusko, tak  k jejímu  prodloužení, jak se  domnívají  někteří  analytici a  jak  tipuji i  já.  Mám pro tenhle pár  postoj  více než jen pár  dobrých důvodů.

Nechám  si je zatím pro sebe. Dost možná, že právě  obilní dohoda  a její  nový osud  se  stane  tématem páteční Hodiny  vlka  na Slobodnom vysielači.  A tam  bych  to vzal z gruntu.

Nicméně  už  nyní konstatuji,  že  právě  další  existence  či neexistence  vývozu ukrajinské  agrární produkce  přes  Černé  moře nám bude signalizovat mnohé.  Docela  určitě  to, jak si  stojí  vztah mezi Ruskem a Tureckem, respektive  mezi Putinem a  Erdoganem.

Dneska  se ovšem  chci soustředit ještě na  něco jiného – na  obrovské  klubko lží, které  jsou ve vztahu  k ukrajinskému  obilí  a nutnosti udržet  jeho lodní export  z Oděsy a  dalších černomořských přístavů, nepřetržitě  šířeny. Od  samého začátku a  podle pravidla,  že  s  postupujícím  časem těch lží musí být  stále  více  a hustších.  To  doložím  v obou dnešních  textech. U  toho jednoho,  když  mi došel mailem jsem  jenom  heknul a měl starost, jak si neodřít  oči o monitor. A  to jsem  opravdu  za těch skoro 12 let, co vydávám Kosu zvyklý  na ledacos. věřte, že  budete valit  bulvy i vy.

Ale  v tomto úvodníku  začnu  rekapitulací  toho, proč  Rusko  ještě  v neděli odpoledne prohlašovalo,  že  smlouvu na vývoz obilí  neprodlouží:

Ta obilná  dohoda obsahuje  speciální část – memorandum Rusko-OSN, koncipované na tři roky – počítá s odblokováním ruského exportu potravin a hnojiv, mezi hlavní body patřilo znovupřipojení Ruské zemědělské banky ke SWIFT, obnovení dodávek zemědělské techniky, náhradní díly a služby, obnovu čpavkového potrubí Togliatti-Odessa a řadu dalších opatření. Jak bylo uvedeno v Moskvě, tato část dohody o balíčku dosud nebyla implementována.

Zkrátka Rusko mělo za  svou ochotu  umožnit  námořní zemědělský  export  z Ukrajiny dostat  pár, za  sebe  bych  řekl – doslova  maličkostí.

-znovuzapojení  Ruské  zemědělské  banky  do SWIFT

-obnovení  dodávek zemědělské techniky  a náhradních dílů do Ruska a  agrárních služeb,  což  se může  týkat dodávek především osiv

-obnovu čpavkovodu z  ruského Togliatti  do  Oděsy

Rusko z  toho, podle  vlastních slov nedostalo dosud  nic. Právě  naopak.

Ohledně  té banky a  SWIFTu – kolektivní Západ  navrhuje, aby  ona  ruská  banka  vytvořila  speciální dceru a  tu prý  by  do SWIFTu připojili  Tu zemědělskou  banku  ne. Proč?  To nebylo vysvětleno. Moje  osobní mínění  je,  že  prostě  jde o  papalášský  kapric  – MY  jsme  rozhodli, že  ta banka  bude odpojena, tak  MY  to přece nemůžeme  vzít  zpět!!!   Oni se  musí  ohnout! Za každou cenu! Protože  pro nás  by  to byla  ztráta  tváře!  Ať ji ztratí Putler.

Ty náhradní díly  a osiva?  Obrovská  erupce  zemědělské produkce, kdy  se  Rusko  z polohladového dovozce  obilí stala  během několika let  hlavním světovým obilním producentem už nějaký  čas  leckomu na Západě  vadí. Potraviny  jsou prostě potraviny. Jíst chce každý  každý  den. Takže potraviny  jsou  úžasná  zbraň.  A  tu drží  nyní  Moskva… Co s  tím?
Zakázat  Rusku  sít a  sklízet?  To  asi ne, že?  Ale  lze  mu omezit přístup  k zemědělské technice  a především náhradním dílům západní provenience. Bez těch  žádný  traktor nebo kombajn,etc. se  dlouho neobejde. Že  ve  světě  bud e chybět  ruské obilí a  ceny potravin stoupnou?  A komu  to bude  vadit?  Hlavně, že  Rusko ztratí nebo aspoň  částečně pozici  na obilných trzích, hlavně, že  přijde  o peníze  z vývozu potravin.  Nějaký hlad  v Africe? Brnkačka!

-čpavkovod?  Tak  tenhle bod  je  flagrantní.  Viz:

„Dne 5. června kolem 21.00 moskevského času (20.00 středoevropského letního času) poblíž obce Masjutovka v Charkovské oblasti ukrajinská sabotážní a průzkumná skupina vyhodila do povětří čpavkovod Togliatti – Oděsa,“ řekl ve středu mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov podle ruské státní agentury TASS.

Ukrajina okamžitě obvinila  Rusko,  že  tu sabotáž  na čpavkovod, který  chce za každou cenu zprovoznit,  si vyhodilo ono. Přesně jako u Nordstreamu…..

Tak takhle  to vypadá  s splněním toho, co chce  protislužbou  za ukrajinské obilní exporty  Rusko.

Ale  tohle  je jen dnešní úvodník.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.