Ještě jednou Vilnius, tentokrát od Seymoura Hershe DOPLNĚNO!!!!


pro Kosu našel PB

Summit NATO  ve  Vilniusu  už  je  historie, na níž  padá prach. Ale  pořád  ještě  nedozněla  ozvěna toho  historického,  nebo snad  hysterického, jak zlovolně  tohle  světoborné jednání, pošpinil jeden  ruský  server, jednání. Pořád  ještě přicházejí  další a  další  komentáře..

PB  mne upozornil  na  skutečnost,  že se svou troškou do mlýna přispěchal  i Seymour  Hersh. Bohuužel jde o placený  článek, takže  se lze  dostat jen  k neplacené  části, ale  i  ta stojí rozhodně  za  to. Je tradičně  hershovsky  ostrý a verzírovaný.  Uvidíte  sami.

FEAR AND LOATHING ON AIR FORCE ONE

podle překladače

Strach a  vztahy  na palubě  Air Force One

Objevují se Bidenovy obavy z ukrajinské války a voleb v roce 2024

Začněme hloupým strachem, který však signalizuje rostoucí pocit paniky Demokratické strany ohledně prezidentských voleb v roce 2024. Vyzradil  mi to někdo s vynikajícími stranickými kontakty: že Trump by mohl být republikánským nominantem a jako svého vicekandidáta vybere Roberta F. Kennedyho Jr. Podivné duo se poté prožene k obrovskému vítězství nad klopýtajícím Joe Bidenem a také sejme mnoho stranických kandidátů do sněmovny a senátu.

Pokud jde o skutečné známky akutní demokratické úzkosti: Joe Biden před summitem NATO tento týden dostal, co potřeboval, tím, že nějak obrátil tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana naruby a přiměl ho, aby odmítl Vladimira Putina prohlášením, že podpoří členství Švédska v NATO. Veřejný příběh o Bidenově převratu, který zachraňuje tvář, hovořil o souhlasu s prodejem amerických stíhacích bombardérů F-16 do Turecka.

Byl mi vyprávěn jiný, tajný příběh o Erdoganově obratu: Biden slíbil, že tolik potřebnou úvěrovou linku 11–13 miliard dolarů poskytne Turecku Mezinárodní měnový fond. „Biden musel vyhrát a Turecko je v akutním finančním stresu,“ řekl mi úředník s přímou znalostí transakce. Turecko loni v únoru při zemětřesení ztratilo 100 000 lidí a má čtyři miliony budov k přestavbě. „Co může být lepšího než Erdogan“ – pod Bidenovým vedením se mne ten  úředník zeptal, „když konečně Erdogan uviděl světlo a uvědomil si, že je na tom lépe s NATO a západní Evropou? Reportérům bylo podle New York Times sděleno, že Biden volal Erdoganovi, když v neděli letěl do Evropy. Bidenův převrat mu podle Timesů umožní říci, že Putin dostal „přesně to, co nechtěl: rozšířenou, přímější alianci NATO“. O úplatcích nebyla ani zmínka.

Červnová analýza Brada W. Setsera z Council on Foreign Relations, „Turecká rostoucí rizika rozvahy“, řekla vše v prvních dvou větách – Erdogan vyhrál znovuzvolení a „nyní musí najít způsob, jak se vyhnout tomu, co se zdá být být bezprostřední finanční krizí.“ Kritickým faktem, píše Setser, je, že Turecko „je na pokraji skutečného vyčerpání použitelných devizových rezerv – a stojí před volbou mezi prodejem zlata, vyhnutí se selhání, nebo spolknutím hořké pilulky úplného obrácení politiky a možná program MMF.“

Dalším klíčovým prvkem komplikovaných ekonomických problémů, kterým Turecko čelí, je to, že turecké banky půjčily národní centrální bance tolik peněz, že „nemohou dostát svým domácím dolarovým vkladům, pokud by Turci někdy požádali o peníze zpět“. Ironií pro Rusko a důvodem k velkému hněvu v Kremlu, poznamenává Setser, je fáma, že Putin poskytuje ruský plyn Erdoganovi na úvěr a nepožaduje, aby státní dovozce plynu zaplatil. Putinova štědrost proudila ve  velkém, přestože Ergodan prodával Ukrajině drony pro použití ve válce proti Rusku. Turecko také povolilo Ukrajině přepravovat své plodiny přes Černé moře.

Všechno toto evropské politické a ekonomické dvojí jednání bylo provedeno otevřeně a na očích. Ve Spojených státech se duplicita projevuje úplně jinak.

========================================================================

Tady  bohužel a k mé velké lítosti ta  dostupná  část Hershovy  analýzy  končí. Rád  bych si dočetl zbytek. Ale  jedna  věc  je něco chtít a  druhá to mít.

Ale i tak je  nářez.  Tedy  myslím, ta úvaha  o spojení Trumpa a Roberta Kennedyho jr. To by  byla  jízda!!!! Přežila  by ji  washingtonská  bažina?

A  to  vysvětlení  Erdoganova  kotrmelce  také  není k zahození…Proto  vydávám tenhle,přiznávám, amputací  zmrzačený  materiál. Ale  i tak je  skvělý.

Dodatek z úterního dopoledne – zbytek článku Seymoura Hershe:

Celá tato evropská politická a ekonomická dvojaká  jednání byla provedena otevřeně veřejně. Duplicita je ve Spojených státech velmi odlišná.

Pozorní čtenáři Washington Post nebo  New York Times, tuší, že současná ukrajinská protiofenzíva jde špatně, protože příběhy o jejím průběhu či jeho nedostatku v posledních týdnech většinou zmizely z jejich titulních stránek.

Jake Sullivan, Bidenův poradce pro národní bezpečnost, zavolal minulý týden několika novinářům , aby trvali na tom, že Putinova hádka s Jevgenijem Prigožinem, šéfem milice Wagner, byla ozbrojená vzpoura, která ukázala slabost ruského vůdce velení a kontroly nad jeho armádou. Pro taková tvrzení prostě neexistují žádné důkazy. Ti, kteří měli přístup k aktuálním zpravodajským informacím, mi později řekli, že Putin se po implozi Prigožina, která vedla k začlenění  mnoha jeho žoldáků do ruské armády, ukázal silnější než kdy jindy.

Sullivan také zpochybnil názor – zjevně neřekl, odkud pochází – že Bidenova administrativa byla ochromena hrozbou ruského jaderného úderu, a proto by Ukrajinu plně nepodpořila. Takové názory jsou „nesmyslné“, řekl a citoval Bidenovo nedávné kontroverzní rozhodnutí dodat kazetové bomby ukrajinské armádě. Navrhl, že protipěchotní zbraně – každý projektil  může rozšířit stovky dalších – by mohly poskytnout Ukrajině náskok ve válce a přimět Putina k nasazení jaderných zbraní. „Je to skutečná hrozba,“ řekl Sullivan o jaderné bombě. „A je to to, co se vyvíjí s měnícími se podmínkami na zemi.“

Jedinou dobrou zprávou o tak primitivním a zacykleném myšlení je, jak mi bylo řečeno, nemožnost v tomto bodě jakéhokoli smysluplného ukrajinského úspěchu. „Hlavním Bidenovým problémem ve válce je to, že je podělaný,“ řekl mi informovaný úředník. „Na začátku války jsme Ukrajině kazetové bomby nedodali, ale nyní je dáváme, protože to je vše, co nám zbylo ve skladech. Nejsou tyto bomby po celém světě zakázány, protože zabíjejí děti? Ale Ukrajinci nám říkají, že nemají v plánu je střílet na civilisty. A pak administrativa tvrdí, že je Rusové použili jako první ve válce, což je jen lež.

„V každém případě,“ řekl úředník, „kazetové bomby nemají šanci změnit průběh války.“ Řekl, že skutečná obava přijde později v létě, možná již v srpnu, kdy Rusové, kteří snadno odolají náporu Ukrajiny, zahájí protiútok s velkou ofenzívou. „Co se stane potom? Spojené státy se stáhly do kouta tím, že požádaly NATO, aby něco udělalo. „Odpoví NATO tím, že vyšle brigády, které nyní cvičí v Polsku a Rumunsku k leteckému útoku?“ O německé armádě v Normandii během druhé světové války jsme věděli více než o ruské armádě na Ukrajině.

Bylo mi řečeno o dalších známkách vnitřního stresu v Bidenově administrativě. Náměstkyně ministra zahraničí pro politiku Victoria Nulandová byla „zablokována“ – slovo používané členkou Demokratické strany –, aby byla povýšena, aby nahradila vysoce respektovanou náměstkyni ministra zahraničí Wendy Shermanovou. Nulandova protiruská rétorika a politika odpovídají tónu a pohledu Bidena a ministra zahraničí Tonyho Blinkena. A nováček ve špičce americké zpravodajské komunity, ředitel CIA Bill Burns, vytruboval svou lásku k Bidenovi a jeho intenzivní odpor ke všemu ruskému, včetně Putina, v projevu 1. července v Anglii.

Burns, dlouholetý diplomat, který sloužil jako velvyslanec v Rusku za George W. Bushe a náměstek ministra zahraničí za Obamy, si získal respekt tvrdého jádra důstojníků a agentů CIA za své diskrétní zacházení s devítiměsíčním plánováním a prováděním tajná operace, schválená Bidenem, ke zničení ropovodů Nord Steam I a II z Ruska do Německa. Byl prostředníkem mezi zpravodajským týmem operujícím z Norska a Oválnou pracovnou. Když se zeptal, kolik toho potřebuje vědět, bezděčně přijal odpověď CIA „velmi málo“.

Burns byl také známý svým varováním zveřejněným v monografii po jeho odchodu do funkce velvyslance, že pokračující expanze NATO na východ – NATO je nyní na pokraji úplného pokrytí ruské západní hranice – by nevyhnutelně vedlo ke konfliktu.

Právě o této nuanci – o myšlence, že Putin mohl být zatlačen jen tak daleko – mluvil Burns ve Spojeném království. „Jedna věc, kterou jsem se naučil,“ řekl, „je, že je vždy chybou podceňovat Putinovu fixaci na kontrolu nad Ukrajinou a jeho rozhodnutí, bez kterých je podle něj nemožné, aby se Rusko stalo velmocí nebo aby zůstalo velmocí.“ je to velký ruský vůdce. … Putinova válka již byla pro Rusko strategickým selháním – jeho vojenské slabosti byly odhaleny; jeho ekonomika bude v příštích letech vážně poškozena; jeho budoucnost jako juniorského partnera Číny a ekonomické kolonie utvářená Putinovými chybami; jeho revanšistické ambice utlumení NATO, které se jen zvětšilo a posílilo.

Biden, který není v celé CIA uctíván, jako mnoho jiných  prezidentů nebylo, byl během svého projevu několikrát citován. Vysoce respektovaný zpravodajský úředník vysvětlil Burnsova nadšená slova tím, že mi záhadně řekl, že v Bidenově národní bezpečnostní byrokracii se vše mění. „ANO. Ano,“ řekl ve  své informaci. „Velký nepořádek je tam. Velký boj o moc. Biden nic  neví. Všichni mravenci bojují o drobky umírající administrativy. Všichni  znalí  jen čekají  a dívají  se na barvu kouře z „vatikánského“ konkláve, tak  vysvětluje pozorování Kool-Aid Burnse ve Spojeném království.

Bylo mi řečeno, že Burnsův projev byl v podstatě žádostí o místo v budoucí vládě, případně té současné, jako státní tajemník. „Předváděl  svou odbornost a své zkušenosti s materií,“ řekl úředník, „uvědomil si, že když byl v agentuře, šel profesionálně dolů. Byl hrozný, tedy nezkušený, ale uvědomil si, že kluci pro něj nejsou vhodní, a pak udělal dobře, když změnil priority. Bylo mi řečeno, že klíčovou otázkou pro Burnse, jak to viděli někteří uvnitř CIA, byla ambice. „Jakmile jste ministrem zahraničí, svět je vaším  hřištěm.“

Úředník poznamenal, že „řídit CIA není tak moc“. Uvedl příklad Stansfielda Turnera, vysloužilého námořního admirála, kterého v roce 1977 prezident Jimmy Carter jmenoval ředitelem CIA. Turner a Carter byli spolu praporčíky na Námořní akademii Spojených států. Po svém odchodu do důchodu Turner skončil s projevy o plavbě po oceánu.

========================================================================

Děkuji nicku 61 a FM za  dodání zbytku Hershova  textu z jiného zdroje!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hosté se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.