Cenový strop nebo cenový podvod?


pro Kosu objevila  paní Ja

V Minulé úterý  jsem vydal  flash  o cenách  ruské  ropy, respektive  o tom,  že že  všechny  tři druhy  které Rusko obchoduje na  mezinárodních trzích  prolomily  cenový  strop, jenž  stanovily  ve  své  sebestřednosti  státy  G7. evidentně  není respektován. Skoro okamžitě  mne upozornila  paní Ja, že na americkém ZeroHedge lze  najít  zevrubný  článek,  který přesně  tohle  téma  rozvádí.

Pobídka, abych se jím začal zabývat. Tady je:

podle  překladače

 „Vítězství“ pro Moskvu Rusko vzdoruje sankcím prodejem ropy nad západní cenový strop

Před dvěma týdny jsme informovali , že s barelem Uralu, který se chystal vzrůst nad 60 dolarů, cena ruské ropy v klíčovém druhu se chystala pokořit sankční strop “, což – pokud by byly sankce tvrdě vymáhány – znamenalo, že by došlo k prudkému poklesu. v zásobování.

Rychle se posuňme do dneška, kdy, jak uvedl WSJ , se cena nejžádanější ruské ropy nakonec obchodovala nad západním cenovým stropem, který byl uvalen kvůli vyhladovění Moskvy ohledně jejích  finančních prostředků na válku na Ukrajině (ale ne ve skutečnosti, protože hladovění ruské ropy ve světě již dlouho trvá byl považován za mnohem nebezpečnější kladný výsledek), což vedlo k velmi zřetelnému „vítězství“ Moskvy v „boji o vliv na globálních ropných trzích“.

Je to poprvé, co cena jeho vlajkové lodi  ropy Ural překročila limit 60 dolarů za barel od té doby, co USA a jejich spojenci loni v prosinci zavedli novou sankční politiku. Podle společnosti Argus Media zabývající se  komoditami  a také, jak  objasňuje WSJ – je to známka toho, že se Kremlu podařilo, alespoň částečně, přizpůsobit omezením.

Připomeňme, že koncem roku 2022 bylo společnostem ze Skupiny G7povoleno přepravovat a pojistit ruskou ropu pouze v případě, že je cena nižší než 60 dolarů za barel. Pro rafinované produkty existují samostatné cenové limity. Myšlenka je taková, že Moskva bude prodávat ropu za nižší ceny, protože potřebuje západní služby k vývozu své ropy, čímž udrží cenovou hladinu ropných  komodit na nízké úrovni.

Strop je součástí kampaně západního ekonomického tlaku a cílí na nejdůležitější zdroj příjmů Ruska. Má vykrvácet válečný rozpočet Kremlu a zároveň povzbudit ruské výrobce, aby nadále posílali ropu na trh, aby nezvyšovali inflaci po celém světě. Nicméně ve světě, kde je z trhu náhle staženo 7 milionů bare.l by  její ceny okamžitě  explodovaly. Učíme se, jak bezzubé západní sankce byly… a měly být.

Jeden z příznaků, že finanční tlak na Moskvu může polevovat: Sleva pro Ural se ve srovnání s benchmarkem Brent zúžila na 20 dolarů za barel. Rozdíl je stále daleko větší než před válkou, ale od ledna se snížil na polovinu.

Mezitím vyšší ceny podpoří ruské příjmy z vývozu ropy, které minulý měsíc podle Mezinárodní energetické agentury klesly na něco málo přes polovinu úrovně před rokem, což povede k většímu množství peněz na boj proti válce na Ukrajině, a to právě se  zdá být Zelenského protiofenzíva blízko  zhroucení. Ruská ropa Ural,  také získala extra podporu díky vysoké poptávce v Asii, kde ruští producenti vytlačují saúdskou ropu.

Západní sankce se snaží – alespoň na papíře – využít dlouhodobou závislost Ruska na evropské lodní dopravě a pojištění jako páku k omezení příjmů, které Moskva získává z ropy. Rostoucí ceny naznačují, že ruský tlak na sestavení alternativní sítě tankerů, na které se nevztahují sankce, narušuje vliv Západu na vývozní ceny, řekl Sergey Vakulenko, analytik z Carnegie Russia Eurasia Center a bývalý ropný manažer v Rusku.

„Byl to evoluční proces a nyní vidíme jen jeho výsledky,“ řekl Vakulenko. „Ruské ropné společnosti…vynaložily poměrně hodně úsilí na to, aby zůstaly v byznysu  a vydělaly potřebné  peníze. Osvědčili se jako schopní operátoři.“

Podle WSJ obchodníci uvedli, že ruští výrobci nedávno projevili malou touhu vyjednávat o slevách z ceny, za které by západní hráči mohli zůstat na trhu. To je posun od doby, kdy se Ural naposledy v dubnu přiblížil k 60 USD.

Jistě, ruské společnosti pravděpodobně budou nějakou dobu potřebovat západní lodě a pojištění, aby mohly vyvézt část z více než sedmi milionů barelů ropy, které denně prodávají do zámoří. Někteří analytici tvrdí, že to dává USA a Evropě významný – i když slábnoucí – pákový efekt a že by snížením stropu mohly zvýšit finanční tlak na Moskvu. Rostoucí vliv šedé flotily „záhadných“ prostředníků – který projevil pozoruhodnou inertnost vůči hrozbám Washingtonu sankcemi – je to, co Putinovi poskytlo všechny potřebné páky . V konci vidíme  1 miliardu dolarů měsíčně navíc,neočekávané rozhovory a Bidenovy kecy.

Představitelé Washingtonu, kteří nejsou schopni přijmout porážku, nazývají nárůst ceny Pyrrhovým vítězstvím Moskvy a poukazují na mnoho překážek, které byly Rusku postaveny do cesty.

„Cenový strop v zásadě výrazně snižuje příjmy Ruska a zároveň pokračuje ve vytváření světa, ve kterém jsou globální trhy zásobovány ruskou ropou,“ řekl v rozhovoru náměstek ministra financí Wally Adeyemo. „Naším cílem je i nadále zvyšovat náklady pro Rusko, abychom zajistili, že bude mít méně peněz na boj ve své nelegální válce na Ukrajině, a to se děje každý den.“

Upozornění na spoiler: co se děje, je, že Rusko nejen že čelí ukrajinské „protiofenzívě“, ale nyní vydělává nejvíce peněz za barel prodaný zahraničním kupcům v celém roce 2023.

A nyní, když se západní sankce rozbily, začíná hra s obviňováním: kritici říkají, že spojenci začali s příliš vysokým stropem. Ukrajina, podporovaná blízkými spojenci včetně Polska, lobovala za její snížení. Ale neshody uvnitř Evropské unie a obavy o ceny benzínu ve Washingtonu je zhatily.

Místo toho se podle WSJ USA a EU zaměřily na zpřísnění vymáhání sankcí. Zaměření: Praní ropy prostřednictvím swapů mezi loděmi na moři. Podle obchodníků byly k vyhnutí se limitu také použity podvodné dokumenty a vedlejší platby.

Skutečným cílem sankcí však bylo oklamat veřejnost, že Západ dělá něco, aby potrestal Putina, když ve skutečnosti bylo imperativem zajistit, aby Rusko nestáhlo ropu ze západního trhu a neposlalo cenu razantně nahoru.

Větší výzvou pro sankce je nový logistický systém, který začalo budovat Rusko a společnosti na jeho oběžné dráze, skládající se z tankerů vlastněných, pojištěných a pronajatých mimo Západ.

Jak bylo uvedeno dříve, prodeje ojetých tankerů nafoukly stínovou flotilu – průmyslový výraz pro tankery, které přepravují ropu ze sankcionovaných zemí. pracovalo ve druhém čtvrtletí se sankcionovanými výrobci pětkrát více tankerů než na konci roku 2021 Podle společnosti Vortex provozující  sledování lodí . Téměř 80 % nich se plavilo v ruském zájmu.

Západ vyvozoval pákový efekt částečně z velké role, kterou hraje lodní průmysl Řecka, které jako člen EU dodržuje sankce a cenový strop. Flotila tankerů v zemi přepravuje více než polovinu ropy vyvážené z Ruska, řekl Robin Brooks, hlavní ekonom Institutu mezinárodních financí. „Západ má skutečnou cenovou sílu,“ řekl a dodal, že strop by mohl být snížen na 20 až 30 dolarů za barel. Samozřejmě, za tuto cenu by Rusko prodalo nulu ropy na západ a místo toho by se zaměřilo pouze na Indii a Čínu, což by zase vedlo k prudké explozi západních cen ropy, což bývalý FX obchodník Goldman  zjevně nedokázal domyslet  (není to tak překvapivé). když se člověk podívá na záznamy o jeho obchodování na  FX během jeho funkčního období u Goldmanů).

Mezitím, jak připouští i WSJ, ta malá páka, kterou Západ má, se vypařuje. Obrovské částky, které by evropské tankerové společnosti mohly vydělat na pronájmech lodí za přepravu ruské ropy, v posledních měsících klesly, což naznačuje, že Rusko má rostoucí přístup k tankerům vlastněným mimo G-7, řekl Henry Curra, vedoucí výzkumu u lodního makléře Braemar .

V ruském asijském přístavu Kozmino, kde se po celou dobu obchodovala ropa  Espo, je nyní do obchodu s ropou zapojeno jen málo tankerů pojištěných nebo vlastněných společnostmi na Západě.

Bidenova administrativa uznává, že Rusko vyvíjí nezávislou flotilu , ale vysoký úředník ministerstva financí řekl, že to není významný hnací motor toků ropy. Náklady na vytvoření tohoto alternativního exportního systému odvádějí finanční prostředky z války, tvrdí američtí představitelé. Odhadují, že ruská centrální banka nasadila 9 miliard dolarů, aby nahradila západní zajišťovací programy.

Americké, evropské a japonské pojišťovny kryly před válkou téměř veškerý ruský námořní export, včetně těch na moskevských státních tankerech. Tyto společnosti, společně známé jako International Group of P&I Clubs, pojišťují proti nárokům třetích stran, jako jsou pobřežní průmysl postižený únikem ropy.

Podle Boryse Dodonova z Kyjevské ekonomické školy byla do dubna polovina zásilek ruské ropy a třetina zásilek rafinovaných produktů na tankerech, které nejsou pojištěny členy mezinárodní skupiny.

Rolf Thore Roppestad, výkonný ředitel norské pojišťovny Gard, uvedl, že nejméně 10 tankerů denně proplouvá dánskými průlivy, Suezským průplavem a Malackým průlivem bez pojištění International Group. To představuje nebezpečí, řekl, protože pojistitelům mimo skupinu většinou chybí zkušenosti s reakcí v případě nehody.

„Obávám se, že tito pojistitelé nemusí mít podporu od zajistitelů – nebo, pokud ano, tito zajistitelé nemusí mít zdroje na pokrytí velkého nároku,“ řekl Alexander Brandt, partner advokátní kanceláře Reed Smith. Pokud dojde k úniku, řekl: „Obávám se, že tam nebude nikdo, kdo by to vyčistil – a to doslova.“

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

ZeroHedge  přišel se zajímavým vysvětlením, proč  je možné, že  ruská ropa proráží veřejně  západní sankční cenový  strop. Tedy  vedle  těch obvyklých – jako  je  stínová  flotila tankerů, kdo ví  jaké pofiderní pojištění a tak  dále – prý  kolektivní Západ a zejména  Spojené státy  si zas  až tak moc  nepřejí,  aby ten strop Rusko za  každou cenu dodržovalo. Protože  se  daleko víc  bojí toho,  že  by  ruská ropa  mohla  zmizet  z trhu a  pak by  došlo k cenové erupci! A  prezidentské  volby  v USA  už  jsou v  dohledu. A jestli jsou  Američané na  něco brutálně  citliví, pak je  to cena  benzínu pro jejich  auta…Pro Bidena a jeho volební stratégy  noční můra… Ostatně,  před  rokem, kdy  ropa prolamovala  cenové rekordy  vrhl na  trhy , ve  snaze  zmírnit  tu  drahotu většinu amerických  strategických rezerv  ropy  a benzinu. A  do dnešního dne se  americké vládě ještě  ani zdaleka nepodařilo je  solidně obnovit!

Ale ta spekulace ZeroHedge  – my  vlastně  ani  tak moc nechcem, aby  Rusko ten strop dodržovalo, to je  tedy něco!!!!!  Nežijeme  v nějakém Kafkově  absurdnu?

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.