Summit v Džidě. Drobně DOPLNĚNO!


V podstatě každou  volnou chvilku  v sobotu  i v neděli  mi  vyplňovalo  surfování  po internetu, vedené snahou  nalézt nějaké  výstupy  z jednání  cca  30 zemí v  saudské Džidě o podmínkách  míru  na Ukrajině.

Tuzemský a  ukrajinský  mainstream to prodával jako  snahu  západních  zemí a  Ukrajiny sjednotit  kolem tzv.  Zelenského  „mírového“ plánu především  velké  státy  třetího světa – typicky  Indii, JAR, Brazílii, Indonesii a  především  Čínu,  které  jaksi  zatím projevily  až  tristní nedostatek ochoty  akceptovat  západní/ukrajinské  vidění  války a  eventuálních  řešení  vedoucí k nějakému   jejímu  zastavení, neřknu li  -ukončení.

Západ  a Zelenský  to zkusili  s  jakousi mezinárodní konferencí  už  jednou – asi před  pěti  týdny  v Kodani a  výslednou  velkou  blamáží. Jak by  ne,  když  Zelenský dupal nožičkami a  více  méně  všechno zablokoval s  tím,  že  o ničem jiném, než o své  desetibodovém plánu jednat nebude.

Pro  lepší  upamatování  sem ten plán  nanesu:

Výstřižek

Modře je  vyznačena  velká  ukrajinská/západní lež – podle statistik OSN vyvezla  Ukrajina  přes  své černomořské přístavy  do nejchudších států světa  celých 2,6%  z celkového objemu  po moři vyexpedovaných  agrárních  výrobků po  dobu  platnosti tzv. obilní dohody. Silně  nadpoloviční objem skončil v  nejbohatších zemích  světa, rozuměj  západních.

Červeně  jsou označeny  Zelenského  požadavky,  které  Rusko nikdy  nepřijme a nepodepíše. A kdyby  bylo v situaci , že  by mu hrozila  totální porážka  a následná  kapitulace, kdyby  v bezmoci mu  hrozilo, že  bude něco takového  muset  akceptovat,  pak nepochybuji,  že  sáhne po  jaderných zbraních. Se všemi z  toho vyplývajícími důsledky.

V Kodani zúčastnění diplomaté uvedli, že Ukrajina na kodaňské schůzce naléhala na širokou podporu svého plánu a klíčové rozvojové země uvedly, že se tak nestane a nehodlají ukrajinské představy akceptovat. Zvláštním problémem se  stal  ukrajinský požadavek, aby se všechny ruské jednotky stáhly před zahájením jakýchkoliv mírových rozhovorů, což považují některé země za překážku míru.

Západ  tlačil na  v dánském  hlavním městě  především  na  účastnické  státy  globálního jihu, aby  akceptovaly ukrajinské/západní představy. Přání je  jedna  věc, debakl druhá.

Po  utrpěném  fiasku přišel  Západ/ Ukrajina  s  upgradem svých představ a  způsobu  jak  zajistit  jejich  dosažení.  Do  hry  z  jeho strany  byly  involvováni  velcí  hráči  třetího světa a nejen  to,  místem jednání  se  tentokráte  nestala  žádná  ze západních metropolí, protože  kolektivní Západ  je  napříč  globálním jihem  chápán  jako  strana  konfliktu, nikoliv  jako  nezúčastněná  entita.

Takže  tentokráte  saudskoarabská  Džida. Nikoli  náhodou. Saudi  dnes patří mezi  nastupující  multipolární lídry.  Se  skvělými vztahy  k Moskvě, Číně a  i kolektivnímu  Západu. Nikdo ze  tří  jmenovaných světový ch gigantů si nemůže  dovolit  Saudy  rozhněvat. Kolektivní Západ  ví,  jakou katastrofou  by pro něj představovalo nějaké drastičtější  omezení  saudských dodávek ropy  na světové trhy, Rusko potřebuje, aby  pouštní království  s ním drželo basu ohledně  cenové politiky  na ropných trzích a  Čína je  největší  odběratelem  jejich  ropy.

Takže  Džida.  A  30 zemí. Ovšem bez  Ruska. Samozřejmě,  že  musí padnout  zásadní otázka  – jaký  smysl má jakékoliv  jednání  o ukončení  války  na Ukrajině, kde chybí  Rusko? Rychlá  odpověď  zní  -žádný!  Ovšem  řekl bych, že  i v tomto případě  platí pořekadlo  – práce kvapná, málo platná!  Nebo  v tomto případě  rychlá odpověď=  ne  zcela  správná odpověď.

Na  nepozvání  Ruska  reagovaly  některé  státy  globálního Jihu  tím, že  se odmítly  zúčastnit,  jiné  zkrátka  vyslali  jen třetiřadé delegáty.

Proč  je konstatováno,  že  odpověď,  že  bez Ruska  jakékoliv  jednání  postrádá smysl  není  akurátní?

Například proto, že  bloku Západ/Ukrajina  NEJDE momentálně o mír  na Ukrajině, nýbrž  o izolaci Ruska. Tak  aby  se  vytvořila  široká  mezinárodní  fronta proti němu, aby se  daleko více  států zapojilo do amerických/západních sankcí, aby prostě  byl Kreml pod  ještě  větším tlakem než  do teď. Což prostě  bez globálního Jihu  je zcela  nemožné.

Takhle  to prezentoval  západní  i český  mainstream.  Nám to prostě  stojí za  to  znovu zkusit, co kdyby  motyka  vystřelila?

Velké země  třetího světa   si jaksi  nemohou  dovolit  odmítnout  pozvání, To učinilo opravdu  jen  Mexiko. Ale  brazilský prezident  dal vědět,  že  bez Ruska jde   ztrátu času. Jednak  pozvání  je  neklamným důkazem jejich  nepřehlédnutelně  rostoucí  váhy na planetě, kdy  se  velké problémy  bez  nich  už  řešit nedají a také  nepochybně  rády  sondují,  čím je kolektivní Západ  asi tak bude  chtít  uplatit.  Ale  určitě  existují  i další, zejména  specifické,  důvody. Tyhle  ovšem pokládám za hlavní  a univerzální.

Když  jsme  u  těch specifických  důvodů, pak  je nutné  vypíchnout  Čínu. U ní je  to totiž  zcela  zřetelné. Prý  jedním z hlavních motivů proč  zrovna  Džida, představuje  skvělá  úroveň  saudsko-čínských vztahů. S  tím,  že  by  Říše  středu mohla  akceptovat pozvání  Saudů. Do Kodaně  Peking  odmítl  zavítat. Neviděl potřebu, aby  marnil čas. Tentokráte  to  dlouho vypadalo na  další absenci.  jenže  koncem minulého týdne to  čínské vedení přehodnotilo a  ukrajinský Kuleba  mohl do světa  triumfálně vyhlašovat,  že  velký průlom  nastal, protože  jednání v Saudské  Arábii  se konají včetně  čínského zastoupení  a  že  pozice  Ruska  se otřásá  v základech. A podobně  to pojali  zdejší písmáci – Putine  třes se, už jsi jako kůl v plotě!!!

Realita  je ovšem daleko prostší!  Kuleba  a  ti ostatní  jásači  a vyplazovači jazyků  na Putlera  si jaksi  ani nevšimli, kde  že  jako povede  čínskou delegaci. V jejím čele  stál Li Hui, což je  sice  zvláštní zástupce čínské vlády pro eurasijské záležitosti, ale  především  bývalý dlouholetý  velvyslanec  své  země  v Moskvě.

A proč, že  přijala  tentokráte  pozvání a  neakceptovala  to  do Kodaně?

Protože  těsně před jednáním v  Dánsku  Peking předložil svůj  vlastní mírový  plán pro Ukrajinu. Který  Západ okamžitě  kategoricky odmítl a  dokonce  z USA  přišlo do Kyjeva  varování, aby  na nějakou čínskou iniciativu  Ukrajina  nereagovala.  Takže iniciativa  Pekingu se  stala  pro tehdejší okamžik  mrtvě  narozeným dítětem.

Jenže  nyní po Džidě  se  čínští vyjednavači nechali slyšet, že  oprášili  návrhy  své  vlády, přednesly  je  na  fóru a hodlají  v  jejich prosazování pokračovat!!!!  Klíčový  požadavek  Zelenského  – před začátkem jakéhokoliv  rokování  o míru mezi  Ruskem a Ukrajinou se  Rusko MUSÍ stáhnout  ze  všech ukrajinských území  není  v pekingských představách  ani slovo! Nic  takového  tam nelze  nalézt! Za  to  má  ruskou podporu.

A se  svým vlastním  návrhem mírového uspořádání  přišli  i samotní Saudi! Detaily  ovšem nejsou  známé.

Ale  sotva  se bude jednat  o Zelenského desatero.

Trošku odbočím  – ten summit  v Džidě  byl doopravdy  velkou  událostí. A  je  až  s podivem,  jak málo výstupů  z ní zatím, napříč  světových internetem  existuje.  Samozřejmě  že  čeští  psáči  trhají  redakční klávesnice  titulky a  sděleními typu  seznamáckého:

Čína vyslala Rusku signál, říká český účastník summitu v Saúdské Arábii

Nic  jiného bych  ani nečekal.  Ovšem  můj nejoblíbenější  zdroj, co se týká  války  na Ukrajině a jejich souvislostí – ukrajinský web Strana.ua s  odvoláním na  Wall Street Journal píše následující:

Na summitu v Saúdské Arábii věnovanému mírovému urovnání války na Ukrajině Kyjev netrval na přijetí své mírové formule.

Informuje o tom americký list The Wall Street Journal.

Také podle dvou diplomatů citovaných v publikaci Ukrajina před zahájením jednání netrvala na stažení ruských jednotek – což je klíčová část jejího plánu. A zúčastněné země nepožadovaly, aby Ukrajina opustila svůj vzorec.

Publikace uvádí, že jde o významný rozdíl od podobného setkání v Kodani v červnu: tehdy Ukrajina trvala na tom, aby největší rozvojové země přijaly mírový plán Vladimíra Zelenského, ale některé státy to odmítly….

To je  ale překvápko,  že??!!

Samozřejmě, že  Ukrajina po návratu z Džidy  okamžitě prohlásila, že  trvá  na bezpodmínečném plnění Zelenského mírového diktátu, ovšem mám  li si vybrat mezi tím, co  tvrdí Kyjev nebo Wall Street Journal, jde  o sakra  snadnou volbu.

Nikoho nepřekvapí,  že  se summit  obešel bez  jakéhokoliv  závěrečného komuniké. Západní český  mainstream  ovšem  rajtuje  na  tomhle:

-Jednající  země  se  dohodly,  že  musí být  zachován princip územní celistvosti

-že řešení jsou nadřazeny  principy  Charty OSN

Ani  slovo  o  tom, že Zelenský  si  podle Strany.ua  představoval,  že  shromážděným zemím, zejména  těm z  globálního jihu  prostě nadekretuje, co od nich požaduje a  bude! Viz

Na summitu v Džiddě bude odpovědnost rozdělena mezi země v určitých bodech ukrajinského „mírového vzorce“.

o tom hovořil zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Igor Žovkva. V rozhovoru pro Rádio Liberty

„Pokud Čína mluví o jaderné bezpečnosti, může být Čína absolutně například spoluvůdcem v odstavci č. 1 o jaderné bezpečnosti. A pokud se Brazílie angažuje v otázkách životního prostředí, může být snadno spoluvůdcem, spoluorganizátorem.“ v odstavci č. 8,“ řekl.

Ty dva principy, prý všeobecně  akceptované a  v západním/českém  mainstreamu nadšeně  vzývané  jako  podpora  Ukrajiny  mne  opravdu zaujaly.

Tak princip  územní celistvosti  má být zachován?

Tudíž se ptám- bude to také platit pro

-Čagoské ostrovy, nezákonně  anektované Británií? Kdy  Mezinárodní soud  v Haagu už před  4 roky  rozhodl, že  Britové je  mají předat Mauriciu?

-severní Kypr  odtržený  od  Kyperské republiky a obsazený  už nejméně  45 let Tureckem?

-pro Kosovo, stane  se opět součástí Srbska?

-Sýrii, kdy  Turecko drží  severní provincie a  Američané  kus  východní Sýrie?

-pro Tchajwan, kde celá kolektivní  Západ  s  Čínou uzavřel písemné smlouvy  o tom,  že  existuje pouze  jedna  Čína

-pro syrské Golanské  výšiny a  jordánský  západní břeh  Jordánu, stejně  jako východní Jeruzalém, které  už skoro 50 let jsou okupovány  Izraelem?

Pokud  ano,  pak nemám s tou obecnou  formulí problém. Pokud  je  Ukrajina  speciální  výjimka oproti těm ostatním,  pak mne nenapadá, proč  by  zrovna ona  tu výjimku  představovala!  tedy kromě  důvodu,  že  se  to Zelenskému a kolektivnímu Západu  hodí.

Úžasná  je  i  ten druhý obecně  schválený  bod  – o  tom, že  konflikt jednoznačně  musí  regulovat  Charta OSN!!!  Asi  jako  ochránila  Grenadu, Panamu, Libyi,  Irák, Sýrii, Jugoslávii, Afghanistan?  Že  by  nezápadní země  zapomněly? Že by  si  až tak málo  z historie pamatovaly?

Ale  chápu,  že  na obecné  úrovni  ty obecné floskule nejsou nic proti ničemu.

Skutečně mne zajímá jen  třetí závěr –  prý  jednání budou pokračovat  a Zelenský  se nechal slyšet,  že  by  rád, aby  na podzim  se  uskutečnil velký  summit, který  by  dospěl do konkrétního vyústění….

Uvidíme.

Právě  mi  z ČT  její redaktor  v Kyjevě  nadšeně  vyřvává  do ucha, jaký  že ta Džida  představovala  ukrajinský  sukces a  jak  Rusko  stojí  osamoceně  a  zoufale  v koutě  jako otloukánek…

Asi on i já  žijeme  každý na jiné planetě!

On bere, podle  jediného  přípustného a  správného názoru tu Džidu  jako obrovský  úspěch a  cituje v  této souvislosti vedoucího Zelenského kanceláře Jermaka.  Takže  nadšení, líbačka, objímačka?

Já osobně bych  Kodaň  i tu  Džidu vykládal úplně  jinak! Jako důkaz  slabosti Ukrajiny a  kolektivního Západu. Minimálně  do teď.

Pamatujete  jak  Západ zatrhnul loni v  dubnu  Ukrajině podpis  dohody  s Ruskem, která  by byla  zastavila  válku. S  odůvodněním, že  Západ není na mír připraven, a  že  Ukrajina  Rusko  může porazit? Samozřejmě  se západní podporou a  protiruskými sankcemi, vyšponovanými na maximum?

Rusko tehdy,  v domnění , že  mít  bude se dobrovolně  stáhlo od Kyjeva. UK Army po té,využila, pro mne nepochopitelně, ruské  oslabení  fronty  u Charkova a  získala  tam zpět  území. A  následná  Rusko ještě  vyklidilo pravý břeh Dněpru, když neudrželo logistické linky.

Od  té  doby  slyšíme  nejprve  to, jak  Ukrajina  Moskaly  rozdrtí, až nastartuje  tu protiofenzivu, teď  jak  se to trošku zdrží, ale  to rozdrcení  vážně  bude!  Konstatuji, že  ano, je to možné, pokud se  zhroutí  ruský režim nebo jeho armáda nebo obojí.  Jestliže  ne, pak  myslím, po více než dvou měsících té  zdrcující  ofenzivy  už  svět  disponuje naprosto přesnou představou,  jaké  výsledky  ta protiofenziva  Kyjevu/Západu přináší!

Pamatujete  čím  že Západ  tehdy  Ukrajině  vysvětloval, proč  nepodepisovat  ty  mírové dohody  s Putinem?  Především proto že  prý  když  se bude  bojovat  dál, tak  Ukrajina  získá  zpět  daleko víc e území, zažene  Rusko do kouta a  bude  s ním jednat z pozice  síly! Oni  tomu  říkali  že u jednacího stolu se ocitne v  silnější pozici….

Opravdu je  dnes  Kyjev  v silnější pozici  než  loni v dubnu?  Kdy zničení  země  bylo dnes  už nepředstavitelně  menší? Kdy  počty  mrtvých a zraněných představovaly  max. 20%   dnešních čísel? Co za ten rok a půl bojů  získal oproti loňskému  dubnu?

A  přidám  další otázku  –  jednal by dnes Západ  velmi pokorně  s nějakou Indií, Brazílií, Indonesií   a dalšími podobnými a  velmi  pokorně  a úporně  žadoní ohledně Ukrajiny o jejich podporu, kdyby  se Ukrajině  vojensky  dařilo  a  získávala  by  tu  vysněnou   silnou pozici pro vyjednávání?

Mně  to vychází tak, že  prostě  jsme  svědky  prvního nástupu  diplomacie. Zatím  bez Ruska. – opakuji, co kdyby  ta  motyka přeci jen náhle  vystřelila?  A  stojí za pokus, zkusit opakovaně  Rusko  izolovat, zahnat  do kouta. Respektive,  tohle  je  vždycky  daleko lacinější  než všechno ostatní.

Zejména, když  Ukrajina  zatím jen mohutně krvácí a pálí  obrovské hromady  zbraní, munice  a peněz, které kolektivní Západ  špendýroval a  to zatím bez viditelného efektu.

A  na krku jsou takové nepříjemnosti  jako americké prezidentské  volby. V Německu nám prudce  sílí  antiukrajinská AfD, na  Slovensku  asi volby  vyhraje  k Ukrajině  chladný  Fico a  v samotné  Americe  je  většina  voličů proti  další pomoci Kyjevu. Jak se  dočtete  v číslech příští neděli. A  ten posun čeká  celý kolektivní  Západ, s tím, jak v čase  začnou  scházet peníze  na řešení  vnitrostátních problémů  jednotlivých zemí. Západní sankce, alespoň  některé  jsou  už pro smích – viz například  ceny za které Rusko už skoro měsíc prodává  svou ropu – je už setrvale  vysoko NAD  stropem , stanoveným G7 a kolektivním Západem!  Vedle  toho se proti dlouhodobému ukrajinskému dobrodružství  začíná  vyslovovat i  část elit  a mainstreamu, viz řada  článků Kosy  převzatých z  velkých západních sdělovadel!

Prostě  Ukrajina  a válka  už  leckomu  v našem  okruhu  docela  vadí a Zelenský  leze  se  svými věčnými požadavky na nervy!!!

Ale  může  být, že  někdo moje tyhle moje  vývody  nesdílí.  Takže  dám  jeden neoddiskutovatelný – summit  NATO  ve Vilniusu. Zelenský  na  tuty  věřil  a  všelijací  nevzdělaní  bakaláři  ho v  tom utvrzovali,  že  dostane  jasnou pozvánku  do NATO a  itinerář  s  časem a splnitelnými podmínkami!  Jak to dopadlo,  všichni  víme!  Sám Biden  mu osobně  ukázal prostředníček a  všichni kolektivně západní  vůdci  to po něm, jak se  sluší  a patří zopakovali. Ač před  summitem  slibovali  ukrajinskému  pravý opak, že  Fialo a  Dudo?

V komentáři  k Vilniusu  jsme tehdy  napsal, že tenhle  výsledek hodnotím hodně pozitivně,  že  to znamená, že  Západ  se přeci jenom připravuje  na nějaká  mírová  jednání s  Moskvou. Protože pokud  by  dal Ukrajině  zelenou v jakékoliv  formě,  pak Rusko bude  válčit  dál. Až  do úplného rozhodnutí. Kdy  padne ono nebo Ukrajina. Celá tahle  naprosto zbytečná  válka  začala  kvůli tomu,  Putin /a  ani žádný  jiný  ruský  vůdce/ prostě nepřipustí, aby  NATO  pohltilo tohoto ruského souseda.

Ne,  Džida  je prostě projevem   ukrajinské/západní slabosti!

Žádný  ukrajinský ani západní úspěch se prostě nekoná. Čína  hodlá,  na  mezinárodním foru  lobovat za  svůj mírový plán. Nikoliv  Zelenského diktát. Nepleťme  si pojmy. Západ jej  odmítl, třetí svět na něj bude  slyšet. Minimálně  daleko více  než Západ.

Plán Západu  – získat  země  globálního Jihu pro svou protiruskou pozici  je  klasickým účtem bez hostinského.  Proč  by  Indie, Brazílie, JAR a  další  měnily  svůj dosavadní  postoj ke konfliktu? A převzaly  západní/ukrajinské  vidění, když  už skoro rok  a půl  si jedou po své koleji a vyhovuje  jim  to?  Když  mají  300 leté zkušenosti  s  bývalými koloniálními metropolemi?  Když  vidí,  že  Západ  chce  Rusko zničit  sankcemi a  Rusko odolává? Když  jim dochází,  že  když  západní sankce  zlomí  Moskvu, pak  totéž, v případě vlastní politiky, která se nebude líbit  na  Západě , dočkají se  sankcí  ony?  O tom,  jak velý  ten sukces  v Džidě  doopravdy  byl, s e rychle přesvědčíme

-zvednou Saudi těžbu  ropy, aby srazily její ceny a  ruská státní kasa  krvácela?

-přestane  Indie nakupovat obrovská  kvanta  ruských uhlovodíků místo  Evropy, aby  Putinovi  zavřela  finance?

-přestane  řada  států, včetně  Turecka a  zemí Perského zálivu  umožňovat  embargované dovozy  do Ruska  a provádět za ně platby?

-přestane  řada  jihoamerických států  kooperovat s  Ruskem a  stanou se  zase poslušnými dodavateli  Západu za lacino?

-přestanou africké země  vidět Moskvu jako žádoucí alternativu  k bývalým koloniálním metropolím?

Jestli  Džida  na  tomhle  něčím pohnula  v neprospěch  Ruska, pak má Seznam a  ČT pravdu. Jestli vše  zůstane  jako dosud,  motyka  nespustila. A Ukrajina/Západ  budou  řešit  problém jak dál. A nutně  už  to nemusí  být  synchronní a  v synergii.  Bidenovi  záleží na  druhém prezidentském mandátu. A Zelenský  začíná  být přítěž.  Takže  žádná  změna  znamená  jediné  – přít  s Ruskem od  diplomacie  1,5 na  diplomacii  typu 1.

Protože bez Ruska  žádné  smysluplné  jednání  o  míru na Ukrajině nastartovat  nelze. Rusko, jako atomovou supervelmoc  nelze  ani vojensky  porazit,  pokud  sáhne po jádru.

Ukrajinské  ztráty  budou strašlivé.  Někde je  bod zlomu,  když  už prostě  další maso pro frontu  začne  docházet. Kdy nepomohou  ani  wunderwaffen  ze Západu které  ovšem tak zase wunder  nejsou, jak se ukazuje.

Silná  vyjednávací pozice  se také nekoná.  Osobně  si myslím, že  jestli  se něco zásadně  nezmění na bojišti,  bude Ukrajina, až rozhovory opravdu začnou, v daleko horším postavení  než loni v  dubnu.

Přesto se hluboce  mýlí ti, co  říkají, že  Džida  představovala  jen plácnutí do vody. Prostě nic. Tenhle  summit odhalil  mnohé, co zatím zústávalo za oponou.

-Ukrajina na rozdíl od Kodaně  netrvala  na tom, že  zkrátka  nic  než Zelenského body  se  diskutovat  nebude

-o  tom  že  by  Ukrajinci přidělili  jednotlivým zemím body  Zelenského diktátu,  za které  jí budou odpovídat také ani ťuk

-oba  obecné principy  řešení ukrajinské  krize, které  prý  jsou  ukrajinským/západním vítězstvím  se  kdykoliv  v budoucnu obrátí proti Západu, viz  citované případy

-silná vyjednávací pozice  Kyjeva je naprostou  fikcí, kdyby  totiž  silná  byla, nepotřeboval by nikdo nějakou Džidu

Takhle  to vidím. Ale nic  vám nevnucuji.

A na úplný konec ještě  významná  marginálie – věřte,, že  sehnat  nějaké  informace  o Džidě, kromě  propagandistických plků  byla  tentokráte  těžká dřina…U podobných událostí nepamatuji  nic  podobného.

Dodatek:

Ještě  než jsem provedl poslední  redakci,  narazil jsem  na hysterický  výlev  Zelenského  na  adresu  brazilského prezidenta  Luly. Na portálu Strana.ua

Řekl to v rozhovoru pro latinskoamerický list La Nacion.

„Lulovy výroky vůbec nepřinášejí mír. Je zvláštní mluvit o bezpečnosti Ruska. Jen Rusko, Putin a Lula mluví o bezpečnosti Ruska, o zárukách, které by měly být poskytnuty pro bezpečnost Ruska. Jen si myslím, že má svůj vlastní názor. Myslím, že není nutné, aby se vaše myšlenky shodovaly s myšlenkami Putina,“ řekl Zelenskyj publikaci.

Vyzval brazilského prezidenta, aby „neopakoval historky z Moskvy“.

„Pokud mi chce prezident Lula něco říct, ať si sedne a řekne to. A myslím, že to budeme mít za sebou. Abych byl upřímný, myslel jsem si, že má širší pochopení světa. Protože to, co mi říkáš (to, co pak řekl) je smutné, velmi smutné,“ dodal ukrajinský prezident.

Je třeba poznamenat, že na posledním setkání v Džiddě Čína a Brazílie prohlásily, že je nutná účast Ruska na rozvoji přístupů k míru.

Tak  jo!  Tak sukces! Podle  Seznamu, ČT a  Jermaka!   Opakuji -Džida  potvrdila  slabost Ukrajiny/Západu.

Dodatek  z úterního rána:

Právě  jsem otevřel web Strany.ua

, která  se  vrací k Džidě, resp. k včerejšímu večernímu vystoupení dříve  tak jásajícího Jermaka,  jakou  že obrovskou podporu a  spěch Ukrajina  zaznamenala v  Džidě  a jak Rusko je izolované.

A on  vám, podle  Strany.ua  včera  vypustil z mluvidel tohle:

Na jednání v Saúdské Arábii ne všechny země souhlasily s „mírovou formulí“ ukrajinské strany.

Ve vysílání telethonu to oznámil vedoucí Kanceláře prezidenta Ukrajiny Andriy Yermak.

Se zeměmi globálního Jihu se podle něj nepodařilo dosáhnout dohody o „obtížných bodech“ – například o odpovědnosti Ruska.

Znovu se ptám – proč  by země  globálního Jihu nyní náhle  měly změnit svou dosavadní politiku k téhle  nesmyslné  válce, zavrhnout  Rusko a  přimknout  se k Ukrajině a Západu?  K čemu by jim změna  byla  užitečná a co dobrého by jim přinesla? Takováhle otázka není žádná podpora  Ruska?  Jen naprosto logický dotaz.

A ještě  jednou zopakuji  – Kodaň i Džida  jsou  výsledkem  ukrajinské/západní slabosti. Nikoli  síly. Jde o snahu  hledat za   každou cenu spojence. Silní  je nepotřebují. Kolektivní Západ  je nejsilnější ekonomickou  entitou  současného světa. Jakkoliv  země  BRICS  se mu do hospodářských parametrů vyrovnají. Jenže  západ  postupuje  koordinovaně, BRICS nikoliv  a nikde  tak úzce jako Západ kooperovat nebude. Západ  vedle  toho ovládá obchodní a  finanční toky na planetě. Má tedy navrch.  Nicméně  v podstatě  žebrá, v případě  Ukrajiny o podporu rozhodujících  mocností globálního Jihu.  Ještě před deseti roky  nařídil, dupl nohou  a  všichni  by  udělali, co by  si přál. Dnešní svět je prostě  už jiný.

Zdroje:

https://novayagazeta.eu/articles/2023/08/06/wsj-during-talks-held-in-saudi-ukraines-delegation-did-not-insist-on-discussing-peace-only-in-case-of-withdrawal-of-russian-troops-en-news

https://www.wsj.com/amp/articles/in-saudi-arabias-ukraine-peace-talks-how-to-measure-success-fedb58ea?page=1

j.com/amp/articles/in-saudi-arabias-ukraine-peace-talks-how-to-measure-success-fedb58ea?page=1

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.