Rusko drží více ukrajinského území po její dosavadní protiofenzivě než před jejím zahájení – NYT


Myslím,  že  o následujícím  článku  z NY Times  už  jste  minimálně  cosi zaslechli. Dokonce se o něm zmínil, i když  jistě nerad a  zdaleka  ne  všechen  – český  mainstream. Ten který  jede, co se  války  na Ukrajině  týče  jako proslulé  žurnály  uvádějící  v  protektorátních kinech   normální  filmy  záběry z východní fronty, kde  wehrmacht  neustále  vítězil a vítězil,  až  zvítězil úplně  v Berlíně.

Ale  v  dnešním  mainstreamu se přeci jen pár  zbabělých, defetistických  zrádců, na  rozdíl  od  jejich předchůdců  za Protektorátu – najde. Takže  už  tak trochu o tom artiklu s názvem

Who’s Gaining Ground in Ukraine?

ve  zkratce  někteří  referovali.

Díky jednomu z  čtenářů jsme se  dostal k celému textu včetně  grafů a  nelze  dopustit, aby jej Kosa  nevlastnila  ve  své  archivu.

Takže  ke  slovu se  dostal  překladač a  tady  ten zbabělý a defetistický  textík, který  se do NYT  nepochybně  vloudil jen  trapným omylem  – je.

Kdo se prosazuje na Ukrajině? Tento rok nikdo.

Přestože obě strany zahájily ambiciózní ofenzivy, frontová linie se téměř neposunula. Po 18 měsících války vypadá průlom obtížněji než kdy předtím.

  • Přední linie na Ukrajině se minulou zimu změnila jen málo. Rusko chtělo dobýt celý Donbas, ale postoupilo jen o krok vpřed.
  • Ukrajina dosáhla ve své protiofenzívě minimálních zisků. Hustá ruská minová pole a opevnění způsobily, že každý útok byl extrémně nákladný.
  • Navzdory devíti měsícům krvavých bojů změnilo od začátku roku majitele necelých 500 čtverečních mil území. Dlouhá patová situace by mohla oslabit západní podporu Ukrajině.

Obě strany zahájily rok s vysokými ambicemi: Rusko chtělo dobýt východní oblast Donbasu, zatímco Ukrajina chtěla rozdělit ruské síly útokem na jihu.

Výstřižek

Zdroj: Analýza dat New York Times z Institutu pro studium války s projektem Critical Threats Project American Enterprise Institute

Údaje k 25. září.

The New York Times

Podle analýzy dat Institutu pro studium války v New York Times změnilo v srpnu majitele méně území než v kterémkoli jiném měsíci války. Zatímco Ukrajina dosáhla malých zisků na jihu, Rusko celkově zabralo o něco více půdy, většinou na severovýchodě.

Přes frontovou linii byla každá míle území mimořádně  těžkým  bojem, přičemž se neopakoval rychlý průlom, který se Kyjevu podařil v okolí Charkova v září loňského roku, kdy se ruská obrana zhroutila po překvapivém ukrajinském protiútoku.

Rusko a Ukrajina letos čelily podobným problémům. Obě strany bojují o pozice, které v některých částech východní Ukrajiny zůstávaly z velké části  v jejich držení  po měsíce nebo dokonce roky. Ostřílení vojáci a velitelé, kteří už  byli  zabiti, byli nahrazeni novými rekruty, kterým často chybí dostatečný výcvik.

Ukrajinská protiofenzíva se snažila prosadit přes široce otevřená pole na jihu . Čelí rozsáhlým minovým polím a stovkám kilometrů opevnění – zákopů, protitankových příkopů a betonových překážek – které Rusko postavilo minulou zimu, aby zpomalilo ukrajinské obrněnce a dostalo je do pozic, kde by na ně bylo možné snáze zaměřit.

Když se sečtou zisky obou stran, Rusko nyní ovládá téměř o 200 čtverečních mil více území na Ukrajině ve srovnání se začátkem roku.

Výstřižek1

Podle Mariny Mironové, postdoktorandské výzkumnice v oblasti válečných studií na King’s College London, se zdá, že ruská armáda spíše než aby usilovala  o rychlé zisky, se  soustředila držení území, které již ovládá. „Nic neztrácíme tím, že se nepohneme vpřed,“ řekla.

Ruské síly převyšují počet ukrajinských sil na bojišti téměř tři ku jedné a s větším počtem obyvatel na doplnění svých jednotek by Rusko mohlo považovat prodlouženou obranu za svůj  zájem.

„Celá strategie na Ukrajině spočívá v tom, že Rusové nechají Ukrajince útočit proti své obraně, zabijí jich co nejvíce a zničí co nejvíce západního vybavení,“ dodala.

Rusko ovládá asi 18 procent Ukrajiny, což je pás větší než Švýcarsko. Patří sem Krym a část východní Ukrajiny, kterou okupuje od roku 2014.

Zpomalení přináší pro Ukrajinu obrovská rizika. Pokud se zdá nepravděpodobné, že by se podařilo získat zpět velké oblasti země, podpora Západu by mohla slábnout, ať už kvůli nedostatku politické vůle, nebo neochotě darovat další zbraně, zejména s ohledem na letité čekání na dodávky náhradního vybavení.

„Rusko se snaží počkat, dokud se Západ neobrátí k Ukrajině zády,“ řekl Dr. Mironová.

Ukrajina pokračuje v boji proti ruské obraně na jihu. Minulý měsíc úspěšně dobyla zpět vesnici Robotyne a v posledních dnech přesunula obrněná vozidla kolem hlavní ruské protitankové obrany poblíž Verbove, asi osm mil západně od Robotyne.

Ale čas utíká protiofenzívě Ukrajiny, aby dosáhla významných územních zisků. Příští měsíc se očekávají vydatné deště a bahnitý terén by mohl zabránit použití těžkých vozidel, jako jsou nově přivezené americké tanky Abrams a tanky Challenger dodané Británií. „Když je bahno a máte 75tunový Challenger, prostě se utopí,“ řekla Dr. Mironová.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Jak  rozdílné hodnocení NYT  od  těch  českých, věčně  vítezících  Seznamů.cz, Akruálně. IDnes.cz a  tak podobně…..

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.