Tvrdě pravicoví republikáni ze sněmovny jsou proti pomoci Ukrajině – a zdá se, že mají převahu


Ve  stínu Gazy  a  zpráv  z ukrajinské  fronty tak trochu zapadá  dění  v  dolní komoře  amerického Kongresu  -Sněmovně  reprezentantů, kde Republikáni  odvolali  poprvé v  historii  jejího předsedu- v jejich hantýrce  spíkra,  Kevina  Mc Carthyho,  navíc  svého stranického kolegu a  to proto,  že  došli k názoru,  že příliš  kolaboroval s Bidenem, v neposlední řadě  ohledně  jeho financování  Ukrajiny.   Netvrdím, že  tohle  český  mainstream  absolutně pomíjí. Jen tomu  nevěnuje a dost možná  záměrně, náležitou pozornost.  Takže se to dnes Kosa pokusí trochu napravit. Tím, že převezme  analytický  článek britského Guardianu s  názvem

Hard-right House Republicans are against Ukraine aid – and they seem to be in charge

podle překladače

Tvrdě pravicoví republikáni ze sněmovny jsou proti pomoci Ukrajině – a zdá se, že mají převahu

Když minulý týden káral Kevina McCarthyho za jeho vedení na republikánské většiny Sněmovny reprezentantů, tvrdě pravicový kongresman Matt Gaetz, obvinil tehdejšího spíkra, že uzavřel „tajnou postranní dohodu“ s Joe Bidenem ohledně  poskytnutí dodatečného financování Ukrajině uprostřed probíhající války proti Rusku.

„Je stále jasnější, pro koho teď předseda Sněmovny pracuje, a není to republikánská většina,“ řekl tehdy Gaetz, který zastupuje velkou republikánskou komunitu na Floridě.

Den poté, co Gaetz pronesl tento projev, byl McCarthy bez práce a stal se prvním spíkrem Sněmovny reprezentantů v historii USA, který byl vyhozen z úřadu. Ačkoli McCarthy popřel existenci nějaké dohody, Gaetzovy stížnosti podtrhly, jak financování pro Ukrajinu sloužilo jako jeden z nejožehavějších problémů během krátkého a sporného působení bývalého předsedy.

Jak filozofie Donalda Trumpa „Amerika na prvním místě“ získala mezi republikány popularitu , protiukrajinské nálady se rozšířily základnou strany a nyní dorazily  i do sálů Kongresu. I když podpora obou stran pro Ukrajinu zůstává v Senátu silná, většina republikánské frakce Sněmovny reprezentantů se zdá být skeptická, ne-li přímo nepřátelská k myšlence většího financování.

Tato dynamika dále zkomplikovala již tak obtížný úkol sněmovních republikánů zvolit nového  spíkra, protože každý kandidát na  tuto pozici  musí jednat s tvrdě pravicovými zákonodárci, kteří jsou neústupně proti většímu financování Kyjeva. Tito zákonodárci učinili z financování Ukrajiny hlavní prioritu při hledání nového předsedy  sněmovny  a toto napětí vyvolává vážné otázky, zda Kongres bude schopen schválit další balíček pomoci, zvláště nyní, když se velká část jejich pozornosti přesunula na válku mezi Izraelem a Hamás. Pokud zákonodárci nedokáží  schválit více finančních prostředků, příznivci Ukrajiny varují, že následky mohou být smrtelné.

„To je kritické pro válečné úsilí  Ukrajiny, která je pak kritická pro obranu Evropy a myslím, že kritická pro národní bezpečnost USA,“ řekl Max Bergmann, ředitel programu Evropa, Rusko a Eurasie v Centru pro Strategická a mezinárodní studia (CSIS). „Pokud Kongres nyní nezasáhne, zemře mnoho Ukrajinců.“


Rostoucí odpor vůči financování Ukrajiny mezi republikány se zdá být přímou reakcí na Trumpův přístup k zahraniční politice, který hluboce rezonuje s více izolacionistickou částí jeho strany. Tato filozofie frustrovala etablované republikány, kteří přijali tradiční vizi strany ohledně diplomacie a pamatují si doby, kdy Ronald Reagan používal vojenskou a ekonomickou sílu země k boji proti komunismu v zahraničí.

„Republikáni kdysi stáli proti komunismu a násilníkům jako Vladimir Putin, ale je škoda, že ne každý republikán mluví proti tomu, co Rusko dělá Ukrajině,“ řekl Gunner Ramer, mluvčí skupiny Republikáni za Ukrajinu.

Ramerova skupina, která je projektem protitrumpovské konzervativní skupiny Defending Democracy Together, často pořádá ohniskové debaty s republikánskými voliči. Tyto diskuse zaznamenaly v posledních měsících nárůst protiukrajinských nálad, řekl Ramer a průzkumy tento trend potvrzují.

Podle průzkumu CBS News/YouGov provedeného minulý měsíc, pouze 39 % republikánů nyní věří, že USA by měly poslat zbraně na Ukrajinu, což od února představuje pokles podpory o 10 bodů. V otázce zaslání pomoci a dodávek na Ukrajinu 50 % republikánů tuto myšlenku podporuje, zatímco 50 % je proti. Naproti tomu 86 % demokratů a 63 % nezávislých voličů podporuje zasílání pomoci a dodávek na Ukrajinu.

„Myslím, že je to věc probíhající  shora dolů.“ Uznáváme, že Donald Trump předběhl republikánskou stranu,“ řekl Ramer. Donald Trump se dotkl tohoto izolacionistického segmentu republikánské strany a myslím si, že to ovlivňuje způsob, jakým republikánští voliči k problému přistupují.

Když Sněmovna minulý měsíc hlasovala o návrhu zákona, který má poskytnout 300 milionů dolarů na financování programu výcviku a vybavení ukrajinských bojovníků, většina republikánské frakce – 117 členů – byla proti této legislativě. Hlasování představovalo zásadní bod zlomu, protože tvrdě pravicoví zákonodárci jako Gaetz, vyzvali vůdce, aby zablokovali jakýkoli návrh zákona, který nemá podporu většiny republikánských  zákonodárců.

Kongresman John Curtis z Utahu, republikán, který již dříve projevil podporu Ukrajině, v prohlášení vysvětlujícím svůj nesouhlas s návrhem zákona vyzval Bidenovu administrativu, aby formulovala jasnou strategii pro porážku Ruska a upřesnila, jak jsou finanční prostředky využívány.

„Podporuji Ukrajinu v jejich válce,“ řekl Curtis. „Podporuji pokračující financování jejich úsilí, ale toto jsou základní otázky, které by si při podobné  transakci položila každá organizace. Aby mohl Kongres nadále utrácet dolary daňových poplatníků v Utahu, musí dostat ujištění o smyslu v těchto otázkách.


Ukrajina má stále podporu mnoha zákonodárců obou stran v Kongresu, kteří od začátku války pomohli Kyjevu poskytnout pomoc ve výši více než 100 miliard dolarů. Ale vzrůstající opozice vůči Ukrajině mezi republikány ve Sněmovně reprezentantů, v kombinaci s tenkou většinou strany v dolní komoře, ztížila vedení konference všem spíkrům– jak McCarthy až příliš dobře ví.

Ačkoli McCarthy podporoval pomoc Ukrajině, využil sílu svého řečnického projevu k zajištění některých vítězství pro skupinu „Amerika na prvním místě“ své konference. Když ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij minulý měsíc navštívil Capitol Hill, McCarthy mu odepřel příležitost přednést společný projev ke Kongresu.

Když se Kongres koncem minulého měsíce snažil vyhnout vládnímu odstavení od  financování, McCarthy představil zákon o dočasných výdajích, který nezahrnoval žádné další financování pro Ukrajinu. Senátní verze provizního zákona, která byla nakonec odložena ve prospěch McCarthyho návrhu, obsahovala 6 miliard dolarů na pomoc Ukrajině, a to už bylo výrazně pod 24 miliardami dolarů, které Biden požadoval v srpnu.

Tyto ústupky nestačily k tomu, aby ovlivnily osm republikánů ve sněmovně, včetně Gaetze, který minulý týden spolupracoval s demokraty na sesazení McCarthyho. Nyní se republikáni musí sjednotit kolem nového spíkra a tento proces se ukazuje být ještě náročnější, než se očekávalo.

Ve středu vyhrál nominaci na , vůdce většiny sněmovny Steve Scalise, když porazil předsedu soudního výboru Jima Jordana. Vítězství Scalise mohlo být úlevou pro příznivce Ukrajiny, vzhledem k tomu, že Jordan již naznačil, že nepodpoří další balíček pomoci

Poté, ve čtvrtek večer, Scalise náhle vypadl ze závodu kvůli odporu některých z tvrdě pravicových zákonodárců, kteří také přijali protiukrajinské názory. Po svržení McCarthyho a rychlém pádu Scalise se Ramer obává, že úspěšné manévry tvrdě pravicových zákonodárců by mohly zastrašit některé proukrajinské republikány ve sněmovně.

„Mám obavy, že se mnoho i řadových republikánů bude dívat na to, co se stalo McCarthymu, a bude se bát odcizit si  tuto izolacionistickou část republikánské strany,“ řekl Ramer.

Ukrajinští příznivci navrhli řadu variant, jak usnadnit průchod dalšího balíčku pomoci Kongresem, jako je zahrnutí peněz do širšího zákona o financování Tchaj-wanu a bezpečnosti hranic. Vzhledem k tomu, že republikáni ve Sněmovně reprezentantů touží schválit více finančních prostředků pro Izrael po útocích Hamasu minulý víkend, členové obou stran navrhli společný ukrajinsko-izraelský balíček pomoci.

Tvrdě pravicoví zákonodárci se rozhodně postavili proti myšlence ukrajinsko-izraelského balíčku, ale takový zákon by mohl poskytnout určité politické krytí pro příštího republikánského řečníka, poznamenal Bergmann.

„Dává to novému spíkrovi příležitost říct, že měl svázané ruce, a musí to přinést do debaty a v podstatě získat finanční prostředky na Ukrajinu, aniž by byli považováni za zrádce krajní pravice,“ řekl Bergmann.

Další myšlenka vznesená některými ukrajinskými příznivci v Kongresu, včetně republikánského senátora Lindsey Grahama z Jižní Karolíny, zahrnuje schválení mnohem většího balíčku pomoci na podporu Kyjeva do příštího roku – čímž se zabrání dalšímu vleklému boji o toto téma až po volbách v roce 2024.

„Chce se to udělat v tomto politickém cyklu, a pak k tomu můžete přistoupit znovu během zasedání lame-duck,“ řekl Bergmann. „[Dává to] veškerý smysl. Upřímně řečeno, neudělat to je šílené.“

Hodiny tikají. Ukrajina nemůže donekonečna pokračovat ve svém současném úsilí bez další pomoci a delší zpoždění by mohlo ohrozit její vojenské a humanitární mise. Pokud k tomu dojde, říká Bergmann, tvrdě pravicoví republikáni, kteří jsou proti pomoci Ukrajině, budou brzy vidět, jak se politický příliv obrátí proti nim, což by mohlo vyvolat změnu jejich postojů.

„Reklamy se píší samy,“ řekl Bergmann. „Až se objeví snímky ukrajinských měst, které budou ničeny, pak  tito lidé to způsobili, dočkají velké   kampaně, že  mají na rukou krev.“

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Tolik Guardian. Proč  jsem převzal  článek, který popisuje  dění  v  republikánské části sněmovny  reprezentantů amerického Kongresu?

Protože  u nás a  to zejména  na  alternativě  se  rozlišuje  podle kritéria -černý/bílý, pravda/lež.

Ale  tohle  v politice funguje jen výjimečně a v té americké v podstatě nikdy. Tam neexistují žádní  vzorní, hodní  hoši, s nimiž se lze  ztotožnit. Jen  ti protřelí, všehoschopní a měřeno pohledem Středoevropana – jen ti zlí. Liší  se jen v míře  svého zlounství.

Pravicoví  republikáni  v tamní dolní komoře  Kongresu  nejsou  nositeli zdravého rozumu ohledně ukrajinské  války, nýbrž jejich zásadní pohnutkou je  dostat Bidena  a vrátit Trumpa do Bílého domu.Ukrajina  je  k tomu  jen prostředkem. Kdyby  Biden  Kyjev  nedržel a stavěl se proti němu, pak by  tihle  představovali největší Zelenského oporu.

Ale  oni  ví,  že  Biden, otec  a syn  jsou pupeční  šňůrou,  omlouvám se  – pěnězovody, svázáni  s Kyjevem. Ví, že Zelenský  odmítl  pomoci Trumpovi  před minulými  volbami s komprem proti Bidenovi a jeho synovi. A nehodlají mu  to / a  ani Bidenovi/ odpustit. Proto ty  boje  uvnitř  republikánské frakce, proto  ty  nesmiřitelné souboje  v Kongresu. Ukrajina  NENÍ  cílem. Je prostředkem. Či spíše klackem. Na  Bidena. demokraty  a na Rusy.Podivná  směsice!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.