Něco se v Americe děje!


pro Kosu objevil RŠ

Mezi ty, kdo mne  pravidelně  nepravidelně  zásobují  hodně  dobrými tipy  na  články  patří bezesporu  RŠ. už  vím, že  od  něj rozhodně přijde kvalita. Což  potvrdila  i poslední  zásilka. S upozorněním  na  americký  web Axios, o  kterém  jsem neměl sebemenší tušení. Přesto,  že  jde samozřejmě o tvrdý zdroj,  tak vedle  toho ještě  velký.Konkrétně 688 největší v USA a  3284 na  světě.  tedy žádný pokoutní portálek lokálního významu,  nýbrž mediální kolos.  A z něj  RŠ  doporučil pro Kosu  článek  s názvem

Behind the Curtain: Rattled U.S. government fears wars could spread

podle překladače

Za oponou: Otřesená americká vláda se obává, že by se mohly rozšířit války

Toto je nový sloupek generálního ředitele společnosti Axios Jima VandeHeie a spoluzakladatele Mika Allena, který vychází z pravidelných rozhovorů s představiteli Bílého domu a Kongresu, generálními řediteli velkých korporací a špičkovými technology.

Nikdy předtím jsme nemluvili s tolika nejvyššími vládními úředníky, kteří se v soukromí tak obávají tolika zámořských konfliktů najednou.

Proč na tom záleží: Nechceme znít zoufale. Ale je nutné aby zazněla siréna klinického realismu s jasným viděním: Američtí představitelé říkají, že tento soutok krizí představuje epické znepokojení a historické nebezpečí.

Ze zákulisí: Úředníci nám říkají, že v Bílém domě to byl nejtěžší a nejmrazivější týden od nástupu prezidenta Bidena do úřadu před více než 1000 dny.

  • Bývalý ministr obrany Bob Gates – který řídil Pentagon za prezidentů obou stran, George W. Bushe a Baracka Obamy – nám říká, že Amerika čelí nejvíce krizím od konce druhé světové války před 78 lety.
  • Vysvětluje přetížení systému Bílého domu takto: „Je tu tento gigantický trychtýř, který sedí nad stolem v operační  místnosti. A všechny problémy na světě skončí  v tomto  trychtýři vedoucím  ke stejným osmi nebo deseti lidem. Zvažte šířku záběru, kterou může mít těch osm nebo 10 lidí.“

Žádná z krizí nemůže být vyřešena a odškrtnuta. Všech pět by se mohlo proměnit v něco mnohem většího:

1. Reakce Izraele na teroristický útok Hamásu a rostoucí strach z rozšiřující se války, která zasahuje do Íránu i mimo něj. Úředníci poukazují na protesty, hrozby a smrtící, protiamerická varování arabských národů poté, co si mysleli – nesprávně –  že Izrael zaútočil na nemocnici v Gaze a zabil stovky lidí. Toto je ukázka toho, co lze  plně očekávat, že bude celosvětovou reakcí na hrozící  izraelskou invazi do Gazy.

  2. Setkání  Vladimira Putina tento týden v Číně se Si Ťin-pchingem za účelem dalšího posílení jejich protiamerického spojenectví. V novém článku Foreign Affairs , který nejvyšší představitelé sdílejí, Gates tvrdí, že oba vůdci věří, že Amerika a další velké demokracie „už jsou za svými nejlepšími časy a vstoupily do nevratného úpadku“. Putin a Si čichají slabost a aktivizují se na mnoha frontách, sdělují  nám nejvyšší představitelé administrativy.

3. Zlomyslný Írán. Není jasné, jak se Írán podílel na organizování nebo napomáhání teroristickému útoku Hamásu – ale zdá se, že úředníci jsou si jisti, že existují vazby. Ještě znepokojivější: Američtí představitelé se obávají, že Hizballáh – mnohem větší teroristická skupina než Hamas, financovaná Íránem – zaútočí ve chvíli, kdy Izrael uvízne v Gaze.

4. Pak je tu nevázaný  vůdce Severní Koreje Kim Čong-un a jeho časté testování raket dlouhého doletu se schopností  jaderného úderu. Jak poukazuje Gates, kombinovaný jaderný arzenál Ruska, Číny, Íránu a Severní Koreje „by mohl být během několika let téměř dvojnásobný  oproti americkému.

  5. nová zbraň Ve všech těchto konfliktech je už  dávno  nasazována : masivní šíření upravených nebo zcela falešných videí za účelem manipulace s tím, co lidé vidí a myslí v reálném čase. Architekti těchto nových technologií v konverzacích s námi po předvedení nových schopností, které budou brzy vydány, říkají, že i ty nejbystřejší oči hledající falešná videa nebudou mít  čas zjistit, co je skutečné. (Brzy budeme mít sloupek na Go Deeper na toto téma).

  • Představitelé tajných služeb říkají, že falešné video, kromě robotů (falešných lidí) a falešného písemného obsahu, agresivně používají všichni protiameričtí herci. Někteří odborníci odhadují, že více než 90 % obsahu na internetu bude brzy falešných nebo zmanipulovaných.

Úředníky děsí, jak se všech pět hrozeb mohlo sloučit do jedné.

  • Ministerstvo zahraničí ve čtvrtek vydalo vzácné “ Celosvětové varování “ varující americké cestovatele v zahraničí před „zvýšeným napětím na různých místech po celém světě“, které zvyšuje „možnost teroristických útoků, demonstrací nebo násilných akcí proti občanům a zájmům USA“.

Tyto simultánní hrozby zasahují právě ve chvíli, kdy se americký politický systém zdá být – a někdy je – doslova rozbitý.

  • Nejde jen o to, že republikáni nemají předsedu Sněmovny a zdá se, že si ho neumí zvolit, nebo že bychom mohli uprostřed toho zmatku zavřít vládu, nebo že se řítíme k dalším toxickým prezidentským volbám, ve kterých velké části obou stran chtějí různé kandidáty.
  • Bývalí nejvyšší představitelé zpravodajských služeb nám říkají, že domácí nepokoje jsou jednou z jejich největších obav – ať už jsou vyvolány soudními rozhodnutími proti bývalému prezidentu Trumpovi nebo protesty proti válce na Blízkém východě. Bidenovi spojenci rámují tato vzplanutí jako připomínku, že globální chaos vyžaduje klid a zkušenost. „S věkem přichází moudrost,“ řekl nám Ron Klain, první Bidenův náčelník štábu.

Došlo však k totálnímu kolapsu důvěry lidí v protistranu, v média, to, co vidí nebo sdílejí na sociálních platformách, a dokonce to platí i přísně tajné zpravodajské informace, na které se vláda spoléhá při měření těchto hrozeb.

  • To, stejně jako pět jednotlivých hrozeb popsaných výše, znepokojuje úředníky. Vědí, že věci se mohou zhoršit – rychle – a vyžadují tvrdé akce – navíc  rychle. A nikdo neví, zda by se Kongres nebo veřejnost mohli v případě nouze spojit.
  • Poznámka editora: Přidává přesný jazyk Gatesova jaderného výhledu.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Tenhle  článek Axiosu, vedle nesvéprávného  blábolení českého mainstreamu, vypadá  jak  zjevení.  Nechtěl  bych  být  v kůži ani jednoho z  těch 8 či 10 co sedí v  operační místnosti Bílého domu pod oním informačním trychtýřem.  Nespal bych  z  toho. Při vědomí,  co se na mne denně  hrne,  co bych měl pochopit  a porozumět  tomu,  abych  vůbec  nějak  rozhodl. Nebo  vůbec  byl rozhodnutí  schopen. A  myslím, že těch  vážných problémů  je  daleko více než těch 5 popsaných. Co takhle stav  amerických financí, například, abych jmenoval  další  gigantický průšvih  bez  zjevného řešení?

Náš  dnešní svět  je  neskonale  komplikovanější  a  komplexnější  než  jakýkoliv  kdykoliv  dříve. Ale lidské  schopnosti zůstávají  stejné.  Ale  dřívější politici  disponovali  základní životní  zkušeností a také intuicí – co je  správně a  co je  špatně. A používali  selský  rozum. A v jejich týmech neexistovali spin doktoři,  hledící na jediné  – na  to , aby se dobře působilo, podotýkám – krátkodobě, na  veřejnost. Místo toho disponovali  selským rozumem a používali jej. Což je dnes  zakázaná  disciplína.

Kanál Axios  si hodlám od  teď  pečlivě  hlídat! Protože  když tam se pustili do těchto úvah, pak je  jasné, že něco se  v Americe děje!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.