Ruský pohled na článek TIME o Zelenském


Ten  článek v Time o Zelenském  nabral  bleskově  celosvětový ohlas. Ukrajina jej  okamžitě  dementovala, že  se  jedná  o velmi neseriozní pohled  jednoho novináře, který  ani zdaleka  neodpovídá situaci,  že  informace o  výrocích  vysokých ukrajinských  představitelů na  adresu prezidenta, situaci na bojišti a stavu korupce  jsou buď  zkreslená, vyfabulovaní nebo  vysloveně  lživá. Nic  jiného se ostatně  ani nedalo čekat. Řídit  tiskový odbor  Zelenského, psal bych totéž. Nicméně, zajímal mne  ruský pohled  na  danou stať. Na webu  ruské státní agentury  RIA  se mi objevila  k tématu úvaha, která  rozhodně  stojí za přečtení. Nešlo ji  nepřevzít, jak se  na krev  vyhýbám  replikacím z ruských  zdrojů. Vyšla pod názvem

Вашингтон приступил к уничтожению Зеленского

podle  překladače

Washington začal ničit Zelenského

Vladimir Zelenskyj se opět objevil na obálce časopisu amerického  Time. Jenže pokud se tam dříve provinční performer ukazoval zblízka a z romantických úhlů, dnes už design časopisu mluví sám za sebe: malá postava komika je otočená zády, jako by běžel do zákulisí, opatrně se rozhlížel a očekával kopanec. Každou minutu.

Zelenského spolupracovník Andriy Ermak nejprve všechny vyzval, aby si článek v Time přečetli, ale po přečtení svou  výzvu  pečlivě vymazal. Co napsali „kradoucí přátelé“ prezidenta Ukrajiny ?
„Obvyklý lesk jeho optimismu, jeho vtip, jeho schopnost oživit atmosféru na vojenském velitelství vtipem nebo košilatou anekdotou – to vše ho opustilo (Zelensky – Ed.) ve druhém roce války,“ říká nám Time „Dnes jen přijde, poslouchá hlášení, dává rozkazy a odchází,“ říká jeho dlouholetý zaměstnanec. Další říká, že to, co Zelenského nejvíce tíží, je zrada západních spojenců.
Článek v Time je samozřejmě také čistá zrada. Jeho autor, významný protiruský propagandista Simon Shuster, původem z Moskvy , se o Zelenského mediálně stará od roku 2019. Udělal s hejtmanem několik velkých rozhovorů a vydal o něm knihu s názvem „Showman“. Právě před rokem, ve stejném Time, publikoval neobyčejně lichotivý text, ve kterém všemožně vychvaloval Zelenského „odvahu“ a „chlapský úsměv“. Poté časopis považoval kyjevského hejtmana za Osobnost roku a americký Kongres mu poskytl  bouřlivé ovace.

Dnes je Schusterův tón chladný a ležérní. Zelenskyj v článku vypadá jako naštvaný a podrážděný ufňukanec. Novinář nemilosrdně popisuje všechna ponížení svého hrdiny během jeho poslední cesty do Spojených států: nesměl vystoupit v Kongresu, byl mučen nepříjemnými otázkami typu „co se stane s Ukrajinou, když jí přestaneme úplně pomáhat“, rozhovor s Oprah Winfrey a Fox News byly ignorovány.

Z Washingtonu Shuster odletěl do Kyjeva  se Zelenským Novinář pomocí přístupu k osobě ukrajinského prezidenta získal z tzv.  bunkru mnoho kompromitujících důkazů a vše bez váhání zveřejnil.
Z jeho článku se dozvídáme, že mobilizace na Ukrajině se zastavila, protože Zelenskyj propustil vojenské komisaře kvůli  úplatkům a nikdo jiný nechce tuto katovskou  pozici zaujmout. Bylo zabito více než sto tisíc vojáků a není nikdo, kdo by je nahradil. Velitelé v přední linii odmítají plnit rozkazy k útoku – požadavek vzít Gorlovku byl zodpovězen otázkou: „Kdo to provede?“ „I když Spojené státy a jejich satelity dají Ukrajině všechny zbraně, které slibují, nemáme lidi, kteří by s nimi bojovali,“ řekl Shusterovi jeden z prezidentových nejbližších spolupracovníků.

Americký novinář v Kyjevě byl obecně velmi velkoryse obdařen  prozrazenými tajemstvími. Vysoce postavený poradce Zelenského požádal Shustera, aby vypnul zvukový záznam, a řekl mu hlavní ukrajinské tajemství: „Simone, mýlíš se (v domnění, že Zelenskij bojuje proti korupci. – pozn. red.). Všichni kradou, jako by zítra nikdy nepřijde.“

To je velmi špatná výzva pro Zelenského. Obvinění z korupce, a dokonce šířené prostřednictvím nejpopulárnějšího časopisu ve Spojených státech, je to, čím Washington obvykle začíná ve své kampani za zničení svých politických mazlíčků.

Nejprve je zvíře nejdříve nkrmeno, chváleno, rozmazlováno  a nošeno v náručí. Když pak dokončí takříkajíc svou misi, najednou se ukáže, že je to zkorumpovaný úředník, člověk bez úcty  k zákonu a obecně „špatný člověk, ředkvička“. Aby si neušpinili bílé róby, washingtonský establishment se ho rychle zřekne. Další osud mazlíčka je smutný. Zelenskyj se může podívat jak na Saakašviliho, tak na Guaidóa – svého času je také velmi hladili ve Washingtonu.

Článek Time je vzkazem z Washingtonu kyjevským elitám – váš vůdce je zlomený, dodejte  jiného. Je jasně vysvětleno, čím přesně Zelenskij přestal uspokojovat své pány. Schuster popisuje svého hrdinu skoro jako Hitlera v bunkru: „… jeho víra v konečné vítězství Ukrajiny nad Ruskem posílila tak, že to jeho poradci děsí. Je neotřesitelná, hraničí to s mesianismem.“ Klame sám sebe,“ říká jeho rozrušený muž poradce. – Už nemáme šanci. Nevyhráváme. Ale zkus mu to říct.“

Podle Time si část vedení v Kyjevě uvědomila potřebu mírových jednání s Ruskem, ale Zelenskij se na ně bojí byť jen pomyslet. Vůdce kyjevského režimu lze pochopit: příměří ho nechá na pokoji s místními nacisty. Ale Američané o takové jemnosti nestojí. Materiál Time pevně tlačí Kyjev do jednání.

Faktem je, že „protiofenzíva“ kyjevského režimu zcela selhala. V Kongresu USA se nahromadila kritická masa politiků, kteří nechtějí sponzorovat Ukrajinu. Došlo k poznání, že ekonomika nezávislosti byla beznadějně zničena, a pokud si státy chtěly zachovat její loajalitu, musely by Ukrajincům po desetiletí vyplácet platy, důchody a dávky. Zároveň poslouží jako kozí mléko.
Jak však radí Američanům prominentní expert, „pokud Rusové tak či onak uchopí moc na Ukrajině, budou muset platit“. Washington by rád využil této příležitosti a zbavil se nepříjemných finančních závazků, a proto začal snít o mírových jednáních. Mluvit o tom v první osobě však znamená přiznat svou porážku a zostudit se před celým světem. Proto musí Kyjev převzít iniciativu k jednání – to je pravý smysl článku v Time.

Zelenského názor na tuto otázku jeho vlastníky nezajímá. Rozbité loutky se vyhazují, ne?

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Viktorie Nikiforová, komentátorka  RIA Novosti se  s tím opravdu nemaže. Opakuje, přirozeně , ty největší  špeky ze  statě  TIME, ale přidává  k tomu pár  zajímavých, řekněme – podstatných drobností, především ta  zmínka,  že  kdosi USA  radí, aby  Ukrajinu,  aspoň částečně nechalo přebrat  Rusku a  pak na něj  hodilo všechny západní dluhy za  půjčky, které Západ  Kyjevu poskytl. Ano, tohle je, vedle budoucí „rekonstrukce“  další zajímavá  šaráda téhle  války, totiž kdo a z čeho zaplatí  ty obrovské  západní půjčky Zelenskému?
Ukrajina, nemá a nebud e mít  z čeho, Západ  si ty stamiliardy  dolarů sotva dovolí odepsat. Opravdu  gordický  uzel. Pokud  Rusko neprohraje, aby se  to pak na něj hodilo! Řekl bych  – o důvod  více, aby  Putin  válčil  dál , dokud….
Asi nás  čeká mimořádně  dlouhá  válka, dost možná s rozuzlením, které si nyní ani neumíme představit! Jestli se  Rusko nezhroutí. Což  nelze  vyloučit!
Kvůli touhle  aspektu  Kosa  přebrala  ten materiál s ruské agentury.
Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.