Německo opět garantem míru?


napsal  Leo K.

Naše ministryně obrany svojí militantností není v Evropě osamocená. Crowdfundingový požadavek NATO ve výši 2% HDP u nás její „zásluhou“ našel ochotné ucho premiéra i za cenu, že mladé rodiny a na druhém konci- senioři, utřou nudli. Stejný požadavek zazněl i u našeho velkého souseda. V neděli 29. října vystoupil v pořadu Berlin direkt německý ministr obrany Boris Pistorius a utrhl se z řetězu, když prohlásil, že Německo se musí stát „schopným vést válku.“ Podal to sice „jemněji,“ ve tvaru: musíme být schopni vést válku, obrannou válku, abychom nakonec válku vést nemuseli.“ Ministr ke svému prohlášení v úterý 31. října ráno na Deutschlandfunk dodává:

Musíme si znovu zvyknout na myšlenku, že v Evropě může hrozit nebezpečí války. A to znamená: musíme se na válku připravit. Musíme být schopni obrany. A připravit k tomu Bundeswehr a společnost.

Abych nebyl nařčen, že vytrhuji větu, dvě či tři z kontextu, uvádím zmíněnou část projevu Borise Pistoria v TV pořadu  pořadu Berlin direkt:
…Neměli bychom potlačovat pravdu: Stále více konfliktů se řeší vojensky – Ukrajina, Blízký východ, Kosovo, Náhorní Karabach. A konflikty a války se přibližují, jde opět o národní a alianční obranu (aliancí míněno NATO). My se jich zatím přímo neúčastníme. Ale v příštích letech se to může stát realitou. A pak budeme povoláni i my – Německo, které by mělo převzít větší odpovědnost v Evropě i ve světě. Německo ale není připraveno na větší odpovědnost. Nejsme na to připraveni ani vybavením, ani mentálně. Vyhlášený bod obratu v čase přinesl jen omezené, krátkodobé přehodnocení. Stejně jako v minulosti se politika vyhýbá myšlení spolu s vojenskou silou a demonstrací bojovnosti. Při zpětném pohledu je to chyba, kterou Německo dělá zejména při jednání s Putinem …

A právě dvě zmínky z odkazovaného projevu způsobily, že se mi zježila veškerá zbylá srst po celém těle. Jednak zmínka o alianční obraně a zadruhé pohrůžka, že Německo bude muset převzít odpovědnost (za mír?). Jakkoliv nejsem nakloněn k analogiím z minulosti, neodbytně se mi vtírá do mysli rok 1933 v tehdejší umírající Výmarské republice.

V říjnu toho roku objasnil Adolf Hitler národu v rozhlasovém projevu, že Ženevská konference nechtěla Německu přiznat požadované zrovnoprávnění a takovou diskriminaci nelze přijmout. Společnost národů označil za organizaci, která má umožnit kontrolu Německa cizími mocnostmi. Poprvé od uchopení moci otevřeně vyslovil požadavek na znovuvyzbrojení Německa, i když mluvil jen o zbraních obranných. V tomto měsíci Německo opustilo jednání v Ženevě a 23.10.1933 ohlásilo své vystoupení ze Společnosti národů. Tím se Hitler zbavil pout vyplývajících z členství v mezinárodních organizacích. Po rozpuštění říšského sněmu se konaly v listopadu 1933 v Německu nové volby. Na volebních lístcích byla již jen kandidátka  NSDAP a voliči ji mohli buď schválit, nebo zamítnout…

Vypadá to jako obsese, ale oba pokusy Německa převzít zodpovědnost za mír v Evropě měly za následek cca 80 milionů mrtvých a proto se domnívám, že toto množství je již řádným argumentem pro zbystření pozornosti. Ideální by bylo kdyby Spojené státy NATO rozpustily. Nepamatuji si jediný konflikt, ve kterém by Aliance něco bránila. Protože je to idea, tak se to nestane. Protože NATO je americká organizace a 29 neamerických členů NATO pomáhá USA v jejich úsilí být co nejdéle hegemonem. Připomíná mi jeden film, kde šerif jezdi s autem opatřeným nápisem: Zvolte mě znovu, protože nic jiného neumím a mám rodinu.

A čekat na ostatní, až se jím bude NATO zajídat přes míru? Jak? Když Německo je i po 78 letech stále ještě okupovanou zemí. Dodnes nemá mírovou smlouvu. Kdysi (už si nepamatuji) dr. Gregor Gysi rozvířil otázku tak zvaného Kanzler Aktu – tedy podmínky, že všechny zásadní politické změny musí být konzultovány s americkým spojencem. Spolková vláda to tehdy i dnes popírá. Na území Německa je velká základna Ramstein. Je jedním ze dvou míst v Německu, kde jsou uloženy nukleární zbraně USA a 35 000 US vojáků. Spolu s nedalekým letištěm Büchel v pohoří Eifel je na obou základnách uloženo 150 jaderných hlavic. Základna není německým územím, ani nepodléhá německému právu.

No a Francie? Koho chcete srovnávat s De Gaullem? Ozvou se hlasy, že NATO chrání Evropu. Před kým? Kdo ohrožuje Evropu víc než NATO? Když bylo NATO požádáno, aby pomohlo chránit vnější hranice EU před nelegální migrací, tak se Stoltenberg nějak vymluvil. Na google už to nejde najít.

Vlkův  vstup:

Vyhledávače  a  to včetně  toho interního v  archivu Kosy odvádějí v poslední době mimořádně mizernou práci, když  se jich  člověk  zeptá na  cosi „nepatřičného“ . Nicméně  po  dost značném úsilí se mi podařilo doložit tvrzení mistra Lea K. Viz

NATO chránit hranice před uprchlíky nebude, vzkázala politikům aliance

Cituji:

Severoatlantická aliance podle tiskové agentury DPA odmítla požadavek, aby se NATO v rámci nynější migrační krize zapojilo do ochrany hranic některých evropských zemí….

„Neexistuje žádné vojenské řešení problémů, které jsou způsobeny velkými migračními pohyby,“ citovala DPA mluvčího NATO. Podle jeho slov alianci řešení takových problémů nepřísluší.pokračuje  Leo K.

Možná ministr Pistorius jenom přehání, aby dokázal pohnout společností. Že Bundeswehr není obranyschopný? Bundeswehru chybí vybavení, personál i peníze. Stále není obranyschopný. S požadavkem na dodatečných 100 miliard eur na obranu kabinet Pistoriuse odmítl a přiznal mu příplatek ve výši pouhých 1,7 miliardy. Pistorius burcuje přípravou na budoucnost. K tomu patří i to, aby byly ozbrojené síly schopné vést válku. To by však znamenalo bolestivé změny v rozpočtu – odklon od drahých sociálních  výdajů směrem k obraně. Dědictví ministrování Ursuly von der Leyen není snadné překonat. Není divu. Dnes a denně dokazuje, že dokáže rozvrátit i Evropskou unii. Její totální neschopnost spojená s přehnaným sebevědomím spolehlivě zničí cokoliv. Možná, že by bylo dobře kdyby nahradila Jense Stoltenberga ve funkci generálního tajemníka NATO, když mu teď končí třetí funkční období.

Boris Pistorius je členem SPD. Tato zkratka, ale v Německu znamená Sozialdemokratische Partei Deutschlands (sociálně demokratickou stranu Německa). Možná, že jeho šermování slovem válka je jenom mediální neobratnost. Přál bych si to.

Příspěvek byl publikován v rubrice Země Lea K. se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.