Obilí, krvavé Velikokonoce a Rusko


napsal IRB

Vlkův  úvod:

IRB není  ani zdaleka  na Kose  nováčkem. Ale  teď  o něm dlouho nebylo slyšet. Projížděl ruské zdroje, kde nalezl  informace  u nás  neznámé. Dost možná  alarmistické, dost  možná  až příliš  spekulativní, dost možná propagandistické. Opravdu nevím. Ale pokud  by  se měli  naplnit…  pak by pro svět nastal obrovský problém!!! Globální a postihující  každého  z nás. Protože  jíst musí  všichni a nejlépe  každý  den a  několikrát. Zvykli  jsme si  na  to jako na  samozřejmost. Přestože  asi  tak 3 miliardy  z dnešních 8 to tak nemají, přestože  opakovaně  poučuji svoje  vnoučata,  že moje  generace  byla  vůbec první, která se  vždycky  najedla a nepoznala  hlad. První  v prostoru  střední Evropy a  to plošně!!!  Oni  jsou v pořadí  generací třetí. Ti před námi  by  to považovali za zázrak. Jenže, kdy  se nad textem IRB zamyslíte, pak tenhle  osmý  div  světa  může  skončit  ze  dne  na  den. Kolektivní Západ  usilovně  řeže potravinovou  větev  na  níž  sedí jak on  tak zbytek světa!  A  navíc  hned  na  několika místech najednou,  aby  tu větev opravdu  ušmykl.   Ale nemá smysl, abych já trousil moudra.  Rád  přepustím sklo IRB.

Rusko může zavést zákaz vývozu tvrdé pšenice od 1. prosince letošního roku do 31. května 2024. Ministerstvo zemědělství zveřejnilo příslušný návrh nařízení ruské vlády 1. listopadu na portálu normativních aktů. Podle návrhu dokumentu je opatření nezbytné k zajištění potravinové bezpečnosti Ruské federace. Zákaz by se neměl dotknout dodávek v rámci mezinárodní humanitární pomoci, mezivládních dohod, tranzitu a také vývozu do Abcházie, Jižní Osetie a Běloruska. …

Situace s cly: budou zrušena, nebo ne?

Státní duma navrhla ministerstvu zemědělství zrušit vývozní cla na obilí. Pro zrušení se vyslovili i zástupci agrárního sektoru – průmyslové svazy a Obchodní a průmyslová komora. Náklady na výrobu obilí se během roku výrazně zvýšily, podle některých odborníků až o 30 %, zatímco ceny v rámci trhu zůstávají nízké. Zrušení vývozních cel může podpořit agrárníky v obtížných podmínkách. Ministerstvo zemědělství se zrušením cel nesouhlasilo, ale navrhlo jiné podpůrné opatření – držet intervence na obilí ve výši 2 mil. tun. Nákup by měl být zahájen koncem listopadu. Ceny budou vyšší než současné tržní ceny: pšenice 3. třídy – 14850 rub./t včetně DPH, 4. třídy – 14080 rub./t včetně DPH. Kromě toho se plánuje vyčlenit 10 miliard rublů na podporu producentů obilí. Přestože byla zamítnuta iniciativa na úplné zrušení cel, budou od 1. listopadu snížena: na pšenici a sourež o 7 % a budou činit 4923,40 rub./t, na kukuřici o 27 % (1618 rub./t). Clo na ječmen zůstane na stejné úrovni.

https://cont.ws/@Severro/2666869

V komentářích jsme byli požádáni o rozvinutí tématu o cílech a záměrech našeho státu z hlediska poměrně „zvláštní“ politiky vývozu obilí v letošním roce. Můj osobní názor je, že tento proces souvisí s některými opatřeními, která Rusko připravilo na konec zimy 2024. Podle mých analýz by v tomto období právě v té době měla začít naše velká ofenziva. A ano, může se stát, že získáme několik dalších regionů (přinejmenším levý břeh) a možná i značnou část pravobřežní Ukrajiny jako součást Ruska. Potravinové zásoby z těchto území mohou být vyvezeny nebo zničeny. V případě takového vývoje situace je logické mít značné rezervy. Potřeby těchto regionů jsou však mnohem menší než veškeré „rezervované“ obilí.

Pro tyto rezervy se tedy předpokládají významnější cílová území. A na to existují dvě možnosti: Evropa a Blízký východ. S největší pravděpodobností ruská vláda předpovídá, že Blízký východ se ještě více  ponoří do válečné propasti se všemi problémy, které z toho vyplývají . …a pro tento region je ruské obilí klíčovým faktorem stability.

Současně by mohlo dojít k podobným problémům v Evropě…… …a to jak v důsledku přímého konfliktu mezi Ruskem a NATO (je nevyhnutelný, je to otázka rozsahu), tak i nepřímých problémů.

Tedy zejména v případě krizového vývoje na Blízkém východě  není nulový scénář kritického nedostatku pohonných hmot v EU. Sankce arabského světa, nebo pouze hloupé uzavření průlivů.

To způsobí prudký nárůst cen pohonných hmot a dokonce naruší práci na polích v EU. V důsledku toho bude Evropa, nikoliv letos, ale příští rok, čelit skutečnému hladomoru. A možná, že stejně jako ve dvacátých letech dvacátého století bude muset vedení EU, podobně jako bolševici, vyměnit za obilí to, co jsme před sto lety za totéž obilí dali Evropě my. Neboť Borellova „kvetoucí zahrada“ se druhý den hladomoru velmi rychle promění v „divoký Západ“.

Poněkud zastaralé údaje o vývozu na světové trhy vypadají takto:

Rusko (30 milionů tun)

USA (26 milionů tun)

Kanada (26 milionů tun)

Francie (19 milionů tun)

Ukrajina (14 milionů tun)

Austrálie (12 milionů tun)

Německo (9,2 milionu tun)

Argentina (9 milionů tun)

Kazachstán (5 milionů tun)

Polsko (4 miliony tun)

Vzhledem k tomu, že v rámci SWO skončila značná část orné půdy státu 404 (ukr.) v Rusku…..

+ došlo k rozorání nové půdy

+ rozvoji zemědělsko-průmyslových technologií.

Nyní hovoříme o 65 milionech tun ruského exportního potenciálu, což představuje nárůst o více než 100 % za rok. …a to je již 1/3 světového exportního trhu (!!!). To je velmi vážné. Při takovém podílu a problémech s vývozem ukrajinského obilí je růst cen obilí nevyhnutelný. Ano, svět obilí bude držet své zásoby ještě měsíc nebo dva, ale pokud z trhu vypadne 1/3 světového vývozu, tuna obilí půjde mnohem výš, než je „doporučená cena“ – tedy 300 a 400 dolarů za tunu. To zase bude tlačit inflaci v „nepřátelských zemích“ ano, takže se tamní lidé opravdu vyděsí. Obilí je přece základním produktem pro řadu průmyslových odvětví. Stáhne s sebou VŠECHNO…

Brutálně to zasáhne evropský chov hospodářských zvířat….

Chtěli jste jíst červy místo masa z metan produkujících krav-jen do toho! Bojte se svých přání-mohou se splnit.

Přidejme k tomu problémy s hnojivy, respektive se sankcemi na naše hnojiva…..

…a vyhlídky západních zemědělců jsou smutné.

Evropská půda není naše černozem. Byla vysávána po tisíc let brutálního vykořisťování.

Bez hnojiv by tato pole nedala ani 1/3 úrody.

…A tak ano, v Evropě skutečně možná uvidíme právě ony „hladové Velikonoce“, o nichž psali pamětníci.

Mimochodem, vzhledem k rozsahu tehdejších bojů a obětí je zcela na místě uvažovat o tom, že právě rok 2022 byl „Krvavými Velikonocemi“…..

V každém případě jsem si jist, že objektivní překážky vývozu obilí jsou součástí našeho širšího plánu.

… A „hladová vzpoura“ je pravděpodobně ten nejhorší druh vzpoury, který může svrhnout jakéhokoli krále.

Sergej Bogatyrëv

Ještě celkem důležitá skutečnost předcházející „názoru“:

https://tass.ru/ekonomika/19042473

PEKING, 17. října. /Corr. TASS Artem Prytkov/. Rusko a Čína podepsaly největší smlouvu o dodávkách obilí v hodnotě přibližně 25,7 miliardy dolarů, sdělil agentuře TASS vedoucí iniciativy Nový pozemní obilný koridor Karen Hovsepyan na okraj podnikatelského fóra, které se konalo v Pekingu před zahájením třetího mezinárodního fóra „Jeden pás, jedna cesta“.

„Dnes jsme podepsali jeden z největších kontraktů v historii Ruska a Číny za téměř 2,5 bilionu rublů (25,7 miliardy dolarů – pozn. TASS) na 70 milionů tun za 12 let dodávek obilovin, luštěnin a olejnatých semen,“ podělil se o své dojmy Karen Hovsepyan.

Poznamenal, že výše uvedená iniciativa přispěje k normalizaci struktury vývozu v rámci Pásu a stezky. „Situace je taková, že více než nahradíme ztracené objemy ukrajinského vývozu na úkor Sibiře a Dálného východu,“ zdůraznil Hovsepjan.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hosté se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.