Malé rozjímání nad velkou inflací


Fiala a  a jeho Obludárium nás  přesvědčuje  každý  den  o několika  zásadních věcech

1-že  jde  jen squadru  pozérských papalášů, kteří

2-se vyznačují  totálním diletanstvím a neumětelstvím a

3-jejich  jedinou snahou  je  dělat  mediální  vlny, když  nic jiného neumí. Aby  se za každou cenu udrželi  u koryt.

Důkazy  snášet  netřeba. Stačí se podívat  na poslední  akce principála  toho prazvláštního cirkusu  – Fialy. Nutella už  byla  rozebrána  a zesměšněna  tisíckrát a  jednou a  cesta  do Afriky??? Do Nigerie  ho ani nepustili.  Jinak žánrové obrázky  typu přehlídka  nastoupené  jednotky  na Pobřeží slonoviny, návštěva  gynekologické  kliniky  v Ghaně, kde kromě prázdného plkání s tam právě  hostujícím týmem  českých zdravotníků  už  diváci  viděli jen trdlovité  třeštění  domorodek  v nějakém  tanci  svatého vytržení.

Ale  přeci jenom  tam jedna pozoruhodná věcičku  k vidění  v  té reportáži  o velké cestě  malého  papaláše  ČT  nabídla.

Totiž  šot  z návštěvy Fialy  v nemocnici, kterou prý  Češi  Etiopii darovali.   Za projektem  stál český a  dnes už  světový  výrobce postelí Linet.  A  ta nemocnice  prý je  v provozu DVA  roky!  Takže  opět se  stalo to, co Fialovi a spol. jde  vůbec  nejlépe  – totiž  předvádět se  ve  světle  toho,  co vybudoval  někdo  úplně jiný. Netuším jestli  majitel Linetu nebo, jak očekávám, se na věci podílel  i Český  stát a tedy  Babiš a jeho kabinet. Ale proč  by  se  Fiala nepředvedl, že?  Chlubení se cizím peřím je  jeho/jejich  špičková  disciplina!

Tahle  drobná, dva  roky  stará   epizodka mne společně,  s čerstvým údajem o  říjnové  inflaci ve  výši  8,5% přivedla  k  malému  zamyšlení.  právě  na  téma  inflace. Opravdu malému.

Využiji  k  tomu  dva  grafy , otištěné na  Seznamu.cz. Než  dám ten první, zeptám se  vás  – kolikrát  jste  od Fialy a Obludária  slyšeli v uplynulých  měsících , když mluvil o  inflaci hesla  – Babišova  drahota, Putinova   drahota?

Tohle  totiž  mele  bez  přerušení  vlastně  od  té  doby,  co  se nastěhoval do Strakovky. V Etiopii, to byla  Českem darovaná nemocnice, ale když  jde o inflaci tak  ta patří Babišovi a posléze Putinovi…

Jak prosté a jednoduché!

Takže  ten první graf:

Výstřižek

Dovolil jsem si  do něj vyznačit  čtyři body:

Ten první  označený modře je okamžik, kdy  Fiala  a jeho Obludárium se  chopilo k moci.   Bavíme se  o  11/22 a  inflace  tehdy  činila  6%. S  evidentní tendencí  se STABILIZOVAT! Jenže  řízení převzali MACHŘI!  Takže  bleskově  vystřelila  vzhůru!

Červená  značka  ukazuje  okamžik  začátku  války  na Ukrajině – 11%. Fiala  ještě  před  touhle  válkou dokázal  že  dokáže  – inflaci stihl za těch pár  měsíců zdvojnásobit! Za pouhého  ČTVRT ROKU!  Kdo z vás  kdy  dokázal něco podobného? Pak následovaly  první  válečné měsíce  a Fialovi a spol. se podařilo přidat  dalších  6%!  V  Evropě naprosto ojedinělý  výkon! Vedle  Maďarska, které  postrádalo dostatek  devizových rezerv a  Baltů se  k  Fialově  drahotě a neschopnosti nikdo ani na  dohled  nepřiblížil! Ano, správně  čtete  – Fialova  inflace, nikoliv  Putinova. Protože kdyby  na ni měl vliv  Putin, aby  byla jeho, pak by  musely  stejně  trpět  všechny   evropské země!  Či spíše více!  Jak je možné ,  že  inflace postihla  daleko méně  tak zadlužené státy, jako je Řecko, Itálie, Francie, Španělsko, Portugalsko a  podobně. Jak to, že  jsme to odnesli  zrovna  my, s nejnižší nezaměstnaností, nízkým dluhem  vůči HDP a  velkými devizovými rezervami a pozitivní platební bilancí???  Nad  tímhle  si hlavu  lámu už dva  roky.  A  žádné jiné  vysvětlení  mne, kromě   absolutní neschopnosti a diletantismu vlády – nenapadá!!!  Prostě  nula!

Ještě  zbývá  vysvětlit  ty  dva  černě označené   body na  křivce  inflace. Ten první se vztahuje  k inflačnímu údaji z před roku – k 10/22, ten druhý  k  10/23.

Když se  podíváte  na ten první údaj,  pak z  absolutního  inflačního  rekordu ve výši  18, následval  pád na  15,1%  Kvůli tomu, že  tehdy  v loňském  říjnu Fiala a spol. rozhodli o zavedení cenových  stropů  na energie!  Proč  zrovna  v  říjnu?  No protože  říjnová  inflace  je  rozhodující pro  výplatu kuponu  poslední  emise  státních protiinflačních  dluhopisů, Která představovala  naprostý  rekord  co do objemu!  Ten  dosáhl  40 miliard, tedy  více než všechny předchozí emise  dohromady! A  finanční podgenius  Stanjura  prostě  chtěl  státní pokladně  ušetřit – na  úkor  těch, co svoje úspory  půjčili  státu / někdo by mohl použít slovo okrást/,  takže  došlo  pr  účely  rozhodného data k umělé  manipulaci se  statistikou.

Tím s e dostáváme k  poslednímu  údaji, také  černě označenému  – říjnu  2023. Kdy  zas e inflace  říká, kolik  dostanou  na  výplatě  kuponu  držitelé poslední  tranše protiinflačních  dluhopisů.  V debatách o inflaci  od  vládních  bavičů a jejich ekonomů  přichází  informace,  že  ta opravdová  inflace  je „jenom“  5,9% a  ten  zbytek do 8,5 je prý  jen  technická  záležitost  korigující  loňské snížení skrze  cenové stropy  energií.  Dal jsem si práci  a trošku počítal. A vyšlo mi,  že  kdyby  Stanjura a  Staťálk loni  „nečarovali“  a  letos  teď  skutečně uhodilo jen  těch  5,9%  na místo  8,5,  pak by  stát  nejspíše nějakou  tu pětku  ve státní kase  byl ušetřil. Ne moc, ale  trochu ano.  Prostě  majitelé  protiinflačních bondů  minimálně  teď  dostanou zpět  to, oč  je  svou  chytristikou připravil Stanjura. Plus  něco málo navíc.

Takhle  fungují  klauni, co  si  říkají  vláda.

Ale  to není všechno. Mluvil jsem v začátku o dvou grafech. Takže  hrrrrrr na ten další:

Výstřižek1

Oni fakt  umí!!!! To se musí nechat!

Čtvrtá největší  drahota  v Evropě  za poslední dva  roky???? Když před námi jsou  i takové destinace jako Rumunsko nebo  Bulharsko???   No neberte  to!  Opravdu, v  duchu kdysi slavného předvolebního hesla  ODS – dokázali  jsme, že  dokážeme! skutečně jej do posledního písmenka potvrdili! Paráda!

Při posledním jednání  sněmovny  o  nedůvěře  téhle  obskurní vlády  Fiala  od  pultíku přečetl prý  70 úspěchů  jeho Obludária.

Já  jsme  ochoten  jim přiznat  jen  jeden – že  ještě pořád  drží pohormadě.  Protože  je jinak mám spojené  osobně  s tímhle  výčtem, jenž  určitě  není kompletní:

-rekordní drahotou a inflací v  celoevropském měřítku

-okradením důchodců  při  valorizaci

-ostříháním sociálních transferů

-neschopností  zajistit  elementární sadu léčiv  a léčivých preparátů

-zvyšováním  dani a  sociálních odvodů

-zpřísněním odchodu  do důchodu

-omezováním  svobody projevu

-protizákonným vypínáním  k  vládě  kritických webů

-rezignací  na zájmy  občanů  České republiky  i v tak fatálních otázkách  jako  je ilegální migrace

-upřednostňování  zájmů cizích  velmocí na úkor  zájmů vlastních

-infantilními  pozérskými  gesty   hlavních politických představitelů státu -Fiala, Pekarová  Adamová, Vystrčil, Rakušan, Pavel,Lipavský, Sikela, poškozujícími  do budoucna  Českou  republiku

-preferování  financování  války na Ukrajině  a ukrajinských  migrantů, bez ohledu  na  situaci  doma

-dogmatická  neschopnost  zajistit  co nejlevnější  energie v  co největším množství pro domácí  ekonomiku a obyvatelstvo

-největší propad  reálných mezd  v  Evropě

-největší propad  spotřeby  domácností  v celé  historii  ČR, trvající  již  neuvěřitelných  17 měsíců v  řadě

-rekordní propad  průmyslu  v nepandemické době

-status  jediné  evropské země, který  ještě  nedosáhla  své  předkovidové výkonnosti

To vše při rekordně  nízké nezaměstnanosti,  posíleném  kurzu  koruny, přebytku  zahraničního obchodu a relativně  nízkém  dluhu, který se jim ovšem daří  nominálně  zvyšovat  dech  beroucím tempem. NA  štěstí pro ně, a na neštěstí pro obyvatelstvo vysoká inflace to zadlužení  těžce  relativizuje, protože  nominální  HDP , právě  tou prokletou inflací, která každého z nás  sprostě  okrádá naprosto nevídaným a nebývalým stylem,proti němuž  i pověstný lotr  mexický  – Bábinský  vypadá  jako ministrantík!

Takovouhle hrůzovládu  jsme  tu od převratu opravdu ještě  neměli! Jenže  jsme  si jí zvolili…

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.