Válka mohla skončit na jaře 2022, kdyby Ukrajina souhlasila s neutrálním statusem


O  tom,  že  nesmyslná  válka  na Ukrajině snadno mohla  skončit  už  pře půldruhým rokem, kdyby  Zelenský  neroztrhal  už  skoro perfektní dohodu,  dosaženou  v  Istanbulu  je všeobecně  známo.

Stejně tak se  ví, že  to byl  lhář a podvodník Boris  Johnson,  který , zřejmě  s podporou  Bílého domu  Zelenského  zcela přeprogramoval. Nicméně  v západním  tisku se  pravidelně  objevují komentáře, že  to není pravda, nýbrž  ruská propaganda,  že Západ a to  ani USA ani Britové  Kyjev  nikdy  k něčemu takovému netlačily.  Naposled  jsme to  tuším  četl na  webu  britského The  Spectator. Přemýšlel jsme tehdy, že  to převezmu a  vydám, s příslušnými  odkazy a komentářem. Ale  nakonec  mi vytanula  otázka  – proč a co tím dokážeš. Zůstalo tedy jen  u  úmyslu. Protože existovala  pravděpodobnost  hraničící s jistotou,  že  dojde k nevyvratitelnému potvrzení té neblahé  role  lháře  a podvodníka  Borise  Johnsona  a  dalších a  to v relativně  krátké  době. Předpoklad  se potvrdil a to rychleji a průkazněji, než bylo lze  očekávat.

Šéf  parlamentní  frakce  strany  Sluha národa  – tedy Zelenského parlamentní formace   David Arakhamia to bez   jakéhokoliv  obalu  potvrdil v  přímém TV  rozhovoru vysílání s ukrajinskou novinářkou Natalyou Moseychuk. Díky jednomu z kosířů mám k dispozici celý  záznam toho  interview,

ale  protože  jen málo kdo z nás  rozumí  ukrajinsky , ale také proto, že tam důležitou  roli hraje  i němčina, resp. angličtina  v  tom videu,  nabídnu  vám  velmi hutný  výběr  , jak jej  v  samostatném článku vypustil můj oblíbený  web  Strana.ua. vyšel pod  originálním názvem

Война могла закончиться весной 2022 года, если б Украина согласилась на нейтральный статус – Арахамия

podle překladače

Válka, podle  Arakhamii, mohla skončit na jaře 2022, kdyby Ukrajina souhlasila s neutrálním statusem.

Válka mohla skončit na jaře 2022, kdyby Ukrajina souhlasila s neutralitou.

Toto prohlášení učinil vůdce parlamentní  frakce Sluha  národa David Arakhamia v rozhovoru s novinářkou Natalyou Moseychuk.

„Cílem Ruska bylo vyvinout na nás tlak, abychom přijali neutralitu. To pro ně bylo hlavní: byli připraveni ukončit válku, pokud přijmeme neutralitu, jako kdysi Finsko. A my bychom s e k tomu zavázali. To je hlavní věc,“ řekla Arakhamia.

Na otázku, proč Ukrajina nesouhlasila, odpověděl, že k tomu je zaprvé nutné změnit ústavu a zadruhé Rusové nevěří, že se tak stane. Řekl také, že Boris Johnson tehdy přijel do Kyjeva a řekl, že nechce nic podepsat s Rusy a „pojďme jen bojovat“.

Nutno podotknout, že média již dříve opakovaně informovala o tom, že ukrajinské úřady odmítly dohodu na jaře 2022 po jednání s Johnsonem podepsat. A nyní, jak vidíme, Arakhamia to skutečně potvrdil.

Připomeňme, že podle zpráv médií byl Putin na jaře 2022 připraven stáhnout vojáky na linii 24. února výměnou za neutrální status Ukrajiny. A bývalý německý kancléř Schröder, který se účastnil jednání , prohlásil, že Putin dokonce souhlasil s navrácením Donbasu Ukrajině se zvláštním statusem pro  obě provincie.

Ukrajina přitom z jednání brzy odstoupila. A Zelenskyj oznámil oficiální válku za  dosažení hranic z  roku 1991 .

Tolik první  článek  na  toto téma  na  webu Strana. ua. Ta  vzápětí vydala  ještě  jeden vše  shrnující:

Журавль по имени Джонсон. Почему Украина отказалась от соглашения с Россией весной 2022 года

podle překladače

Johnsonův  holub. Proč Ukrajina na jaře 2022 odstoupila od dohody s Ruskem

Včerejší prohlášení Davida Arakhamia , že válka mohla skončit na jaře 2022, pokud by Ukrajina souhlasila s neutrálním statusem a podepsala na tomto základě mírovou smlouvu, vyvolává obrovské množství otázek.

Na základě informací, které byly v médiích a obdržely od jiných zdrojů, pak Rusko výměnou za neutrální status Ukrajiny (odmítnutí vstupu do NATO) bylo připraveno opustit všechna území dobytá po 24. únoru 2022 bez boje. Navíc, pokud věříte bývalému německému kancléři Schröderovi, Rusko bylo připraveno vrátit celý Donbas Ukrajině za podmínek široké autonomie po vzoru Jižního Tyrolska v Itálii.

Čili Ukrajina by prakticky bez boje osvobodila téměř všechna svá území (kromě Krymu). Mnoho tisíc civilistů a vojenského personálu, kteří zemřeli po dubnu 2022, by stále žilo. Ukrajina by bez ztráty jediného vojáka vrátila regiony, které se letos ukrajinské ozbrojené síly pokusily osvobodit během protiofenzívy s velkými ztrátami a bez většího úspěchu. Pokud jde o NATO, Ukrajina stále nemá žádné záruky vstupu do Aliance.

Proč ukrajinské úřady na jaře 2022 odmítly tak výhodnou dohodu?

Arakhamia uvádí dva argumenty: zaprvé bylo nutné změnit ústavu a zadruhé Rusové nevěřili, že splní dohody.

Oba argumenty jsou mírně řečeno kontroverzní. Ano, za stanného práva je zakázáno měnit ústavu, ale na přání by se zde dalo najít východisko – to je ostatně technický problém, pokud je politická vůle (a protože o tom ukrajinské úřady vůbec jednaly, viděli nějaké možnosti). Co se týče důvěry, to je ještě podivnější teze, protože podle dohody nemusela vojska stáhnout Ukrajina, ale Rusko. Navíc pouze výměnou za rozhodnutí o neutrálním statusu, které pak bylo možné kdykoliv překonat. Proto v tomto případě otázka důvěry a „zda hodí nebo ne“ stála primárně před Moskvou, a ne před Kyjevem.

Později ukrajinské úřady jmenovaly další důvod odmítnutí – tragédii v Buči. Pokud si ale vzpomeneme na tehdejší Zelenského prohlášení, hned po tragédii řekl, že je třeba ještě vést jednání s Ruskou federací.

„Každá taková tragédie, každý taková Buča vás udeří do zápěstí při tom či onom vyjednávání. Ale musíme najít příležitosti pro takové kroky,“ řekl Zelenskyj 5. dubna 2022. Teprve později se jeho výroky staly kategoričtějšími.

Proto obvykle mezi hlavní motiv prezidenta, proč v roce 2022 odmítl uzavřít dohody s Putinem, uvádí, že on (možná pod vlivem argumentů a slibů západních spojenců) dospěl k závěru, že Rusko není připraveno na velkou válku, a proto Ukrajině západní pomoc může zcela porazit ruskou armádu a nadiktovat Moskvě své mírové podmínky, které by zahrnovaly stažení ruských jednotek k hranicím z roku 1991, zaplacení reparací atp.

Čili, obrazně řečeno – Zelenskij si místo vrabce  v hrsti  vybral holuba na  střeše..

Pro všechny, kteří si pamatují situaci ze začátku dubna 2022, je přitom těžké uvěřit, že tehdy mohly ukrajinské úřady pociťovat tolik optimismu. Ruská armáda po stažení jednotek ze severu Ukrajiny zahájila ofenzívu na východě – v Charkovské, Doněcké a Luganské oblasti a postup ruských jednotek pokračoval ve zcela obklíčeném Mariupolu. Ukrajinská armáda zažívala rostoucí nedostatek  munice. První dodávky západních houfnic a granátů pro ně začaly teprve v polovině dubna. A „Hymarsy“ se objevil až v červnu. O dodávkách západních tanků a raket dlouhého doletu tehdy vůbec nikdo nemluvil. A Spojené státy dokonce zablokovaly dodávky letadel sovětského typu. V samotném Rusku stále nebyly žádné známky vnitřních nepokojů. Naopak se ukázalo, že jeho ekonomika se pod sankcemi nezhroutila a hlavní ránu ustála.

Za takových podmínek se zdá téměř neuvěřitelné, že by Zelenskij mohl odmítnout mimořádně atraktivního  „vrabce“ v podobě ruského stažení jednotek z téměř všech okupovaných území Ukrajiny bez boje, věříc v možnost získat „holuba“ v podobě  kapitulace Moskvy (která, jak známo, stále ještě nenastala).

Musely existovat nějaké okolnosti vyšší moci, které přiměly Kyjev odmítnout tak příznivé podmínky pro ukončení války na jaře 2022.

O jaké okolnosti se jedná, je zřejmé ze stejného rozhovoru s Arakhamiem.

Řekl, že tehdejší britský premiér Boris Johnson přijel do Kyjeva a řekl, že „ ať s nimi vůbec nic nepodepíšeme, pojďme se prostě rvát“.

Nabízí se otázka: co přesně Johnson myslel tím, že s nimi nic nepodepíšeme? Existuje pouze jedna odpověď: Západní země odmítly poskytnout společné záruky s Ruskem o bezpečnosti Ukrajiny, které měly být připojeny k mírové smlouvě a dohodě o neutrálním statusu.

Arakhamia to také přímo řekl v rozhovoru: „Západní spojenci nám doporučili, abychom nesouhlasili s pomíjivými bezpečnostními zárukami, které v té době vůbec nebylo možné poskytnout.“

Připomeňme, že bezpečnostní záruky mělo podle tehdejšího plánu poskytnout Rusko, přední západní země a řada dalších velkých světových mocností. Pokud by ale země NATO odmítly poskytnout záruky a poskytla by je pouze Ruská federace a případně Čína a Turecko, pak by to ve skutečnosti znamenalo úplný zlom ve vztazích Ukrajiny se západním světem. Což Zelenskij přirozeně nemohl udělat.

Jinými slovy, právě postoj západních spojenců „jen bojujme“ měl rozhodující vliv na rozhodnutí ukrajinských úřadů upustit na jaře 2022 od dohod s Ruskou federací.

V tomto ohledu je jednou z klíčových otázek dalšího vývoje událostí, zda se nyní tento postoj Západu změnil? V poslední době lze v médiích neustále najít informace, že lídři Spojených států a EU údajně aktivně tlačí na ukrajinské úřady k jednání s Ruskem. Oficiální potvrzení o tom však neexistuje – pouze odkazy  na určité zdroje. Veřejně jak ukrajinské úřady, tak úřady západních zemí zdůrazňují, že nejsou připraveny na kompromis s Ruskou federací a požadují stažení vojsk k hranicím z roku 1991. Jak se věci mají ve skutečnosti, se do značné míry ukáže až z vojenské a finanční pomoci poskytované spojenci – pokud je skutečně výrazně omezená (jak předpovídá řada médií ), pak se objevují náznaky, že se koncepce Západu oproti jaru změnila. roku 2022.

Pokud jde o pozici Kyjeva, Arakhamia to znovu nastínil ve stejném rozhovoru s tím, že jednání nejsou v tuto chvíli prospěšná, protože „naše vyjednávací pozice je velmi špatná“. Ale pro koho čas pracuje? Jestliže v roce 2022 bylo možné ukončit válku osvobozením téměř celého území země bez boje výměnou za neutrální status, nyní takové možnosti neexistují. A alternativa je úplně jiná – dlouhá válka se všemi svými oběťmi a riziky, nebo mír/příměří na frontové linii s faktickým upevněním ruské kontroly nad okupovaným územím (a je možné, že to bude provázet další požadavky ve formě stejného neutrálního stavu, například). Hlavní otázkou je, jaké budou podmínky a vyjednávací pozice do budoucna a zda ukrajinské úřady mají jasno v tom, že nedopadnou ještě hůř než nyní.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Nechtěl  bych  být  v kůži Borise  Johnsona a  zřejmě  i  Joe  Bidena, kteří, jestliže  Arakhamia hovoří pravdu, odmítli  dát  Kyjevu bezpečnostní záruky, když podepíše  Istanbul, čím reálnou  naději na  mír  zhatili.  Protože  je zřejmé,  že  ty  statisíce mrtvých  a zmrzačených,  co se  od  té  doby  stali  oběťmi  téhle zbytečné, nade vše hloupé a zhovadilé  války jdou na jejich konto! Jejich! Opakuji  pokud má  Arakhamia pravdu.

A  už  vůbec  nehodlám ani spekulovat, jak se  asi musí  cítit  Zelenský.  Protože  Biden ani Johnson  k sebemenší  odpovědnosti  ukrajinskými  občany, zejména rodinnými příslušníky  těch padlých a zmrzačených k odpovědnosti nikdy  voláni nebudou. A průměrnému  Tomu Smithovi nebo  Charlesi  Brownovi  je nějaká Ukrajina ukradená.

Ale  Zelenský?  Ten  těm pozůstalým rozhodně  v nějaký  den D  čelit bude. Se  vším, co to obnáší.

A  ještě  něco dodám.  Neustále mi  vrtalo  v hlavě, co  vlastně obnáší a znamená  onen  výrok, který  téměř  všichni kolektivně západní  papaláši  opakovali  stejně  často  jako – budeme  Ukrajině pomáhat  dokud  třeba. Ten  výrok  zní – musíme  Ukrajině zajistit  silnou vyjednávací pozici.

Naprosto jsme   tápal, co  to prakticky  znamená. Strana. ua  mi  to podala naprosto polopaticky  – západní politické  elity  byly  naprosto přesvědčeny, že  Rusko  díky  jejich  peněžním  zbrojním a  muničním dodávkám, spolu  se  sankcemi, bude  totálně poraženo!!!!! Naprosto jisti!!!

Nechápu, jak si  tohle někdo může  myslet  ve  vztahu k jaderné  supervelmoci… Mohu jen  civět s otevřenou pusou a ťukat si na  čelo!

Ostatně,  že  onen  kolektivní západ  začíná už  i na těch úplně nejvyšších úrovních  konečně  chápat, vo co doopravdy kráčí a  jaké  realita panuje  na ukrajinských  bojištích  nejlépe  svědčí  informace z  Bildu,

která  jsem na  Kose vydal s denním předstihem například  před  Echem24.cz jako

Flash: podle Bildu tlačí Biden a Scholz Zelenského aby začal jednat s Ruskem!!!

A jsou  i další  velmi jemné signály, že  za kulisami už  je  cosi v pohybu. Například:

Má dokonce docházet k jednání mezi Američany a Rusy ohledně konfliktu na Ukrajině. Předminulý týden měl být na utajené návštěvě v Kyjevě šéf CIA William Burns. Mohl signalizovat i ruský prezident Vladimir Putin, který se tento týden neočekávaně zúčastnil online jednání zemí G20 a řekl, že je nutné hledat cesty k zastavení tragédie, již představuje válka na Ukrajině.

Ne, nechtěl bych  žít  se svědomím Bidena, Johnsona  a už  vůbec  ne  Zelenského. Tížil by mne  každý jeden  zmrzačený a zabitý  od  dubna  2022. Bez ohledu na  to, zdali jde o Rusa nebo Ukrajince. Měli právo  žít  svůj obyčejný  život. A převržení stolu  v Istanbulu jim ho vzalo. Protože  přece  chceme  zajistí  Ukrajině  silnou vyjednávací pozici – aneb ostatně  soudíme, že  Rusko musí býti zničeno!

Zejména  když  to potvrdila  samotná  Svetrová -Dvousvetrová s Zastrčrozumem  čerstvě  v Kyjevě!  Kde slíbili další dodávky  zbrojního materiálu  z České republiky. V  době,  kdy  se opravdu  vaří cosi za kulisami….

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.