Plný text článku Seymoura Hershe o rusko ukrajinském vyjednávání


Kose poskytla  paní Jm

Postěžoval jsme si při vydání  flashe, že  Seymour  Hersh je bohužel podpaywallem,ale  že  bych si sakra  rád přečetl jeho poslední článek o  rusko ukrajinckém vyjednávání celý. Netrvalo ani  celý  den a  díky  laskavosti  paní Jm mi  jeho obsah přistál  v mailu.  A  tím pádem i na  skle  Kosy.

Tady je.

GENERAL TO GENERAL

podle  překladače

Mezi  generály

Vojenští vůdci vyjednávají na Ukrajině potenciální mír

Pro prezidenta Joea Bidena a jeho neschopný zahraničně-politický tým to bylo pár drsných měsíců. Izrael jde svou vlastní cestou ve válce proti Hamásu s obnoveným bombardováním v Gaze a americká veřejnost je hořce rozdělena, což se vše odráží v průzkumech, které jsou pro Bílý dům nadále nepříznivé.

Mezitím byl prezident a jeho zahraničněpolitičtí spolupracovníci také ponecháni navenek, protože vážná mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou rychle nabrala na síle.

„Všichni v Evropě o tom mluví“ – mírové rozhovory – mi začátkem tohoto týdne řekl americký obchodník, který se roky zabýval diplomatickými a vojenskými otázkami Ukrajiny na vysoké úrovni ve vládě. „Ale mezi příměřím a urovnáním je spousta otázek.“ Zkušený novinář Anataol Lieven tento týden napsal, že situace na bojišti na Ukrajině a tedy „příměří a jednání o mírovém urovnání jsou pro Ukrajinu stále potřebnější“. Řekl, že pro ukrajinskou vládu v čele s Volodymyrem Zelenským bylo „mimořádně obtížné“ souhlasit s rozhovory, vzhledem k jejímu opakovanému odmítnutí jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Hnací silou těchto rozhovorů nebyl Washington nebo Moskva, ani Biden nebo Putin, ale místo toho dva vysoce postavení generálové, kteří vedou válku, Valerij Gerasimov z Ruska a Valerij Zalužnyj z Ukrajiny.

Silou, která vyvolala tyto soukromé rozhovory, je sdílené chápání, že Putin nebude nic namítat proti dohodě, která stanoví hranice podle toho, kde byly jednotky na místě, když mírová jednání skončila. Rusku by zůstala nezpochybnitelná kontrola nad Krymem a do voleb, které se budou konat v březnu podle stanného práva, s nezbytnou kontrolou nad čtyřmi provinciemi nebo oblastmi, které Rusko loni anektovalo: Doněck, Luhansk, Záporoží a stále ještě bojovaná oblast Cherson. Na oplátku – s ústupkem, který se nepředvídal – Rusko, tedy sám Putin, nebude nic proti vstupu Ukrajiny do NATO.

V rozhovoru z 1. listopadu v The Economist : Valerij Zalužnyj, vrchní velitel ukrajinské armády, ohromil redaktory, když uznal, že jeho válka s Ruskem je „do patové situace. Prolomit patovou situaci by vyžadoval obrovský technologický skok.“ Generál odhalil, že jeho jednotky postoupily o necelých jedenáct mil od začátku loňského léta tolik inzerované ukrajinské protiofenzívy proti Rusku. „S největší pravděpodobností nedojde k žádnému hlubokému a krásnému průlomu,“ řekl Zalužnyj. „Jednoduchým faktem je, že my vidíme všechno, co dělá nepřítel, a oni vidí všechno, co děláme my. Abychom prolomili tuto patovou situaci, potřebujeme něco nového, jako byl  střelný prach, který vynalezli Číňané a který stále používáme k vzájemnému zabíjení.“

Rozhovor se dostal na titulky po celém světě – je to zpráva, když generál, který vede válku, oznamuje, že válka uvázla na mrtvém bodě – a samozřejmě rozzuřil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a generál se za své výroky veřejně omluvil.

Zelenskij však stále řídí zemi a v některých částech Evropy je známo, že Rusko a Ukrajina nyní vedou seriózní mírová jednání. Zelenskyj se takovým rozhovorům brání a oznámil, že hodlá usilovat o znovuzvolení na platformě, která vyzývá k úplnému stažení Ruska z Ukrajiny dříve, než budou moci být obnovena mírová jednání. V zemi aktuálně platí stanné právo, takže se volby konat nemohou. Zelenskyj pokračuje v mobilizaci vojáků pro ukrajinskou armádu, přičemž bylo hlášeno nové povolání osob ve věku od sedmnácti do sedmdesáti let.

Když velící generál řekne prominentnímu časopisu, že jeho a ruská armáda uvízly v patové situaci, musí existovat příběh ze zákulisí. A ten je tady, jak mi řekli dva Američané s přímou znalostí stavu těchto věcí.

Rozhovor s The Economist byl domluven, jak redaktoři časopisu nevěděli, po sérii obecných komunikací s Valerijem Gerasimovem, který je od roku 2012 náčelníkem generálního štábu ruské armády. První náměstek ruského ministra obrany. Gerasimov si  byl obzvláště blízký s  generálem americké armády Martinem  Dempseyim, který v letech 2011 až 2015 sloužil jako předseda sboru náčelníků štábů prezidenta Baracka Obamy. Dempsey a Gerasimov se zpočátku setkávali o mnoho let dříve na společenských akcích, když byli oba kapitány a veleli protilehlým tankovým jednotkám. v západním a východním Německu.

Jeden americký úředník, který se na počátku účastnil rozhovorů mezi generály, mi řekl: „Nebyla to žádná akce, která by  se zrodila okamžitě,“ řekl. „Toto bylo pečlivě zorganizované Zalužným. Hlavním poselstvím bylo, že válka skončila a my  z ní chceme ven. Pokud by to pokračovalo, zničilo by to další generaci občanů Ukrajiny.“

Úředník připustil, že „není pochyb“, že Zalužnyj „měl nějakou pomoc při rozhodování o výstupu na veřejnost od některých klíčových Američanů“.

„Co bylo cílem tohoto úžasného příběhu?“ zeptal se úředník. „Přimět ukrajinské vedení“ – myšleno Zelenský a jeho  parta – „aby souhlasili s urovnáním a uvědomili si, že pokračovat ve válce je sebedestruktivní“. Řekl, že existuje to, co nazval „větším cílem“: dostat ukrajinské občany „do bodu, kdy budou souhlasit s jednáním“ o ukončení války.

O postoji ruské strany obeznámený  úředník řekl: „Gerasimov si také uvědomil, že z vojenského hlediska byla válka na Ukrajině destruktivní patovou situací. Ruský generál „konečně přesvědčil Putina, že není třeba dosáhnout žádného vítězství. Ruské ztráty by byly nepřiměřené.

„Ale jak přesvědčit Zelenského?“ řekl úředník. „Je to šílenec, který vsadil život na to, aby vyhrál politicky a vojensky. Je překážkou urovnání a má mnoho spojenců v ukrajinské armádě. Takže zpráva, která byla zaslána Zelenskému, je, že budeme mít rozhovory s Rusy s vámi nebo bez vás a že se stanou vojenskou realitou i  proti armádě. Vaši sousedé vás mají dost, zejména Polsko a Maďarsko, a chtějí, aby se jejich ukrajinští uprchlíci vrátili do své  země,“

Další problém, kterému Zelensky čelí, řekl úředník, je ekonomický: „Jak provozujete zemi bez HDP?“

Dohoda, která je nyní pro Zelenského na stole, podle úředníka nabízí možnost ruské podpory Ukrajině, aby konečně mohla vstoupit do NATO. Krym by zůstal v ruských rukou a ve čtyřech částečně okupovaných oblastech, na které si Rusko nárokuje, by se mohly volně realizovat ruské prezidentské volby. Před dvěma týdny Putin podepsal legislativu, která umožnila hlasování v těchto provinciích za stanného práva.

„Bílý dům je zcela proti navrhované dohodě,“ řekl úředník. „Ale stane se to. Putin s tím nesouhlasil.“ Předpokládá se, že Putin „bude chtít uzavřít dohodu“.

Zbývá hodně práce na mnoha detailech navrhované dohody, řekl úředník. Poskytl skličující seznam: „Váleční zločinci na obou stranách. Občanství. Odškodnění. Likvidace munice. Přeshraniční ekonomika. Přístup, a co je nejdůležitější, politický krycí příběh. Ani jedna strana nechce být obviňována z „výprodeje hodnot“ a hledají  variantu míru se ctí. Pokusit se vrátit zubní pastu zpět do tuby nebude snadné, ale nejdůležitější je zabránit budoucím vzplanutím. Máme celou zimu na to, abychom to vyřešili a někteří dobří lidé nám pomáhají.“

Úředník řekl o nedávném povzbudivém znamení. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nedávno požádal o pozvání na mezinárodní bezpečnostní konferenci, která se tento týden konala v Černé Hoře. „Bylo mu zasláno pozvání a byl přijat,“ řekl úředník. „Spojené státy byly informovány, ale nedostaly právo veta.“

Druhý Američan, jehož informace pocházejí ze zámoří, potvrdil, že Rusko by mohlo být ochotno „umožnit Ukrajině vstup do NATO“, ale dodal důležité upozornění. Podle předběžné dohody by se NATO muselo zavázat, že „neumístí jednotky NATO na ukrajinské území“. Dohoda by také nedovolila NATO umístit útočné zbraně na Ukrajině, ale obranné zbraňové systémy by byly povoleny.

Američan dodal, že Rusko by souhlasilo, pokud by navrhovaná mírová jednání uspěla, aby se znovu připojilo ke Smlouvě o všeobecném zákazu jaderných zkoušek, od níž nedávno odstoupilo. Rovněž by souhlasilo s odstraněním své armády z oblastí poblíž pobaltských států a Moldavska.

Řekl mi, že navrhované urovnání má svou vlastní logiku kvůli vojenské realitě na zemi. Rusko, stejně jako Ukrajina, řekl, nebylo schopno zahájit průnikové útoky hluboko přes současnou válečnou frontu. „Snažili se, ale neuspěli.“ I když je jeho armáda neefektivní, Rusko si může udržet území, která dobylo na východní Ukrajině. A míříme do zimních měsíců, během kterých bláto a sníh znemožňují jakýkoli pokrok.“

Oba generálové mohou pokračovat v hovoru a Putin může mít skutečně zájem o urovnání, které mu dá trvalou kontrolu nad Krymem a čtyřmi provinciemi, na které si nárokoval, ale Zelenskyj zůstává divokou kartou. Americký představitel řekl, že Zelenskému bylo řečeno, že „toto je vojensko-vojenský problém, který je třeba vyřešit, a rozhovory budou pokračovat s vámi nebo bez vás“. Pokud je potřeba. americký úředník mi řekl: „Můžeme financovat jeho cestu do Karibiku.“

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Jsem  rád,  že  znám celý  článek.  A mohl bych do jednoho opakovat svoje  včerejší  argumenty. Nicméně  – nevěřím na  takovýhle konec  války. Přijde  mi příliš  fantaskní. Sci fi  jako  vystřižená!

A  i kdyby  to byla pravda  – teď, když to propíchl Hersh, by  realizace  těch fantazií  znamenala,  že  by by  všichni  papaláši  – počínajíc  Bidem a jeho squadrou a konče Zelenským a jeho spolkem a všemi mezi nimi, vypadali jako banda kašparů,  kterou snadno obešli dva  generálové, kteří se jen tak domluvili mezi sebou.

Takhle  vysoká geopolitika prostě  nefunguje!!!!

Ukrajina  bez  amerického požehnání nemůže  ani mrknou okem. Ale  může  o to oko přijít, to ano.  Pokud  by  se  do amerických prezidentských  voleb jednalo, pak jen za  dvou předpokladů

1- že  Zelenský bud e odstraněn a  jeho místo zaujme nějaký  realista A dostane  od  Bílého baráku zelenou

a/nebo

2-se  začne  sypat  ukrajinská  fronta a kolektivní Západ  bude  chtít  zabránit  úplnému kolapsu a  drtivé vojenské porážce.

Jistě, existuje i třetí možnost,  že kolektivní Západ prostě  Ukrajinu nechá  být. To by válku ukončilo max. do tří  týdnů. Ale  tohle je ještě méně  pravděpodobné, než ty Hershovy informace.

V každém případě paní Jm moc  děkuji.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.