Washington Post – proč selhala protiofenziva Ukrajiny – díl II.


pro Kosu našel Germanicus

dokončení ze  včerejška -díl  druhý

Originál naleznete  na

In Ukraine, a war of incremental gains as counteroffensive stalls

podle  překladače

Na Ukrajině se protiofenzíva zastavuje a mění ve  válku postupných zisků

Vojáci 47. samostatné mechanizované brigády čekali na setmění, než se – silně nervózní, ale sebevědomí – naskládali do svých bojových vozidel Bradley poskytnutých USA. Bylo 7. června a dlouho očekávaná protiofenzíva Ukrajiny měla začít.

Cílem pro prvních 24 hodin bylo postoupit téměř devět mil a dosáhnout vesnice Robotyne – počáteční bod pro tah na jih k většímu cíli, kterým je znovuzískání Melitopolu, města poblíž Azovského moře, a přerušení ruských zásobovacích linek.

Nic nešlo podle plánu.

Ukrajinští vojáci očekávali minová pole, ale byli zaskočeni jejich hustotou. Země byla pokryta výbušninami, tak, že některé byly zahloubeny  v hromadách. Vojáci byli vycvičeni v řízení svých Bradleyů v Německu na hladkém terénu. Ale na kašovité půdě regionu Záporoží, v ohlušujícím hluku bitvy, se snažili kormidlovat úzkými uličkami, které byly předsunutými jednotkami vyčištěny od min.

Rusové, postavení na vyvýšeném místě, okamžitě začali odpalovat protitankové střely. Některá vozidla v konvoji byla zasažena, což donutilo ostatní za nimi sjet z cesty. Ty pak explodovaly na minách a zpomalily ještě více konvoje. Ruské vrtulníky a bezpilotní letouny se snášely a zaútočily.

Vojska, z nichž některé zažily šok z boje poprvé, se stáhly, aby se přeskupily – jen aby zaútočily a ustoupily, znovu a znovu v po sobě jdoucích dnech, se stejnými krvavými výsledky.

„Byl to pekelný oheň,“ řekl Oleh Sentsov, velitel čety 47 brigády.

Čtvrtý den už toho generál Valerij Zalužnyj, vrchní velitel Ukrajiny, viděl dost. Bojiště  byla poseta zpopelněná západní vojenská technika – americké Bradley, německé tanky Leopard, vozidla na zametání min. Počty mrtvých a zraněných podlomily morálku.

Výstřižek

Místo toho, aby se pokusil prolomit ruskou obranu hromadným, mechanizovaným útokem a podpůrnou dělostřeleckou palbou, jak radili jeho americké protějšky, rozhodl se Zalužnyj, že ukrajinští vojáci zaútočí pěšky v malých skupinkách asi 10 lidí – proces, který by zachránil vybavení a životy.  Bylo to ovšem mnohem pomalejší.

Měsíce plánování se Spojenými státy byly čtvrtého dne zahozeny a již odložená protiofenzíva, která měla dosáhnout Azovského moře během dvou až tří měsíců, se téměř zastavila. Namísto devítimílového průlomu hned první den Ukrajinci za téměř šest měsíců od června postoupili asi 12 mil a osvobodili hrstku vesnic. Melitopol je stále daleko mimo dosah.

Tento popis toho, jak se protiofenzíva rozvinula, je druhým ze dvoudílné série a osvětluje brutální a často marné pokusy prolomit ruské linie, stejně jako prohlubující se rozpory mezi ukrajinskými a americkými veliteli ohledně taktiky a strategie. První článek zkoumal ukrajinské a americké plánování, které bylo součástí operace.

Tato druhá část je založena na rozhovorech s více než 30 vysokými ukrajinskými a americkými vojenskými představiteli, stejně jako více než dvěma desítkami důstojníků a vojáků na frontě. Někteří úředníci a vojáci hovořili pod podmínkou anonymity, aby popsali vojenské operace.

Mezi hlavní zjištění z reportování kampaně patří:

● Sedmdesát procent vojáků v jedné z brigád vedoucích protiofenzívu a vybavených nejnovějšími západními zbraněmi vstoupilo do bitvy bez bojových zkušeností.

● Neúspěchy Ukrajiny na bojišti vedly k roztržkám se Spojenými státy ohledně toho, jak nejlépe prorazit hlubokou ruskou obranu.

● Velitel amerických sil v Evropě se nemohl několik týdnů na začátku kampaně dostat do kontaktu s ukrajinským vrchním velitelem, a to kvůli napětí kvůli tomu, že Američané požadovali rozhodnutí na bojišti.

● Každá strana obviňovala druhou z chyb nebo chybných výpočtů. Američtí vojenští představitelé dospěli k závěru, že Ukrajina zaostala v základní vojenské taktice, včetně použití pozemního průzkumu k pochopení hustoty minových polí. Ukrajinští představitelé uvedli, že Američané zřejmě nechápali, jak útočné drony a další technologie proměnily bojiště.

● Celkově Ukrajina dobyla zpět jen asi 200 čtverečních mil území, za cenu tisíců mrtvých a zraněných a miliardové západní vojenské pomoci jen v roce 2023.

Téměř šest měsíců po zahájení protiofenzívy se kampaň stala válkou postupných zisků. Vlhké zákopy ve stylu první světové války lemují východní a jižní Ukrajinu, zatímco oblohu nad hlavou kontrolují sledovací a útočné drony. Moskva zahajuje raketové útoky na civilní cíle v ukrajinských městech, zatímco Kyjev používá jak západní rakety, tak domácí technologie k úderům daleko za frontovou linií — v Moskvě, na Krymu a v Černém moři.

Ale územní linie z června 2023 se téměř nezměnily. A ruský prezident Vladimir Putin – na rozdíl od mlčení, které často zachovával v prvním roce války – při každé příležitosti vytrubuje to, co nazývá selháním protiofenzívy. „Pokud jde o protiofenzívu, která údajně stagnuje, zcela selhala,“ řekl Putin v říjnu.

Výcvik pro boj

16. ledna, pět měsíců před začátkem ukrajinské protiofenzívy, navštívil vojáky  47 brigády . generál Mark A. Milley, tehdejší předseda Sboru náčelníků štábů USA, jen pár dní poté, co jednotka dorazila do výcvikového prostoru Grafenwoehr v Německu. .

Milley, v patách se svým štábem  a kohortou vysokých vojenských úředníků sídlících v Evropě, kličkoval přes blátivé, mrazivé cvičiště, žertoval s ukrajinskými vojáky a sledoval, jak střílejí na nehybné cíle z pušek a kulometů M240B.

Zařízení sloužilo k výcviku malých skupin ukrajinských vojáků od roku 2014, kdy Rusko napadlo a nelegálně anektovalo ukrajinský poloostrov Krym. V očekávání protiofenzívy bylo úsilí zvýšeno o jeden nebo více praporů asi 600 ukrajinských vojáků, kteří přijížděli najednou.

V bílém polním stanu se Milley sešel s americkými vojáky dohlížejícími na výcvik, kteří mu řekli, že se pokoušejí replikovat ruskou taktiku a vybudovat některé zákopy a další překážky, kterým budou Ukrajinci čelit v bitvě.

„Celá věc… aby byli úspěšní s Rusy, je to, aby byli schopni střílet i manévrovat,“ řekl Milley a v základních termínech popsal podstatu protiofenzívy strategie „kombinovaných zbraní“, která vyžadovala koordinované manévry. shromážděná síla pěchoty, tanků, obrněných vozidel, ženistů a dělostřelectva. Pokud by to byly Spojené státy nebo NATO, operace by také zahrnovala devastující letectvo k oslabení nepřítele a ochraně pozemních jednotek, ale Ukrajinci by si museli vystačit s málem nebo vůbec.

47. brigáda byla vybrána jako „průlomová síla“ na špičce protiofenzívy a měla být vybavena západními zbraněmi. Ale když Milley obcházel a povídal si s ukrajinskými vojáky – od dvacetiletých mladíků až po rekruty středního věku – mnozí mu řekli, že teprve nedávno opustili civilní život a nemají žádné bojové zkušenosti.

Milley mlčel. Ale později, na setkání s americkými trenéry, se zdálo, že poznal rozsah úkolu, který před ním stojí. „Dejte jim všechno, co tady máte,“ řekl.

47. brigáda byla nově vytvořená jednotka pro výcvik v Německu. Ukrajinské vojenské vedení rozhodlo, že zkušenější brigády zadrží Rusy přes zimu, zatímco čerství vojáci vytvoří nové brigády, projdou výcvikem v zahraničí a na jaře a v létě pak vedou boj. Více než rok války – podle západních odhadů až 130 000 mrtvých nebo zraněných vojáků – si vybral krutou daň na ukrajinských ozbrojených silách. Dokonce i ty nejvíce bitvami zocelené brigády byly nyní z velké části složeny z odvedených náhrad.

Asi 70 procent vojáků ze 47.brigády  nemělo žádné zkušenosti s bojištěm, podle jednoho vrchního velitele brigády.

Vedení brigády bylo také nápadně mladé — jejímu veliteli, i když bojovně zocelenému, bylo pouhých 28 let a jeho zástupci 25. Jejich mládí bylo považováno za výhodu; mladí důstojníci by absorbovali taktiku NATO neovlivněnou sovětským způsobem války, který stále dominoval části ukrajinské armády.

Někteří z ukrajinských vojáků si mysleli, že američtí trenéři nepochopili rozsah konfliktu proti mocnějšímu nepříteli. „Přítomnost velkého množství dronů, opevnění, minová pole a tak dále nebyla brána v úvahu,“ řekl voják ze 47. brigády  s volacím znakem Joker. Ukrajinští vojáci si přivezli vlastní bezpilotní letouny, aby pomohli zdokonalit své dovednosti, řekl, ale trenéři zpočátku odmítli žádost o jejich integraci, protože výcvikové programy byly předem stanoveny. Použití dronů bylo později přidáno po ukrajinské zpětné vazbě, řekl americký úředník.

Americký program měl výhody, řekl Joker, včetně pokročilého výcviku v chladném počasí a toho, jak upravit dělostřeleckou palbu. Ale mnoho bylo zapomenuto, jakmile létaly  skutečné kulky. „Během bitvy samotné jsme museli zlepšit taktiku,“ řekl. „Nemohli jsme to použít tak, jak nás to učili.“

Američtí a ukrajinští představitelé uvedli, že nikdy neočekávali, že dva měsíce výcviku přemění tyto jednotky na síly podobné NATO. Místo toho bylo záměrem naučit je správně používat své nové západní tanky a bojová vozidla a „udělat je gramotnými v základech střelby a pohybu“, řekl vysoký vojenský představitel USA.

Žádný rozkaz k útoku

Když se vojáci ze 47. brigády na jaře vrátili na Ukrajinu, očekávali, že protiofenzíva začne prakticky okamžitě. Začátkem května se brigáda přemístila blíže k frontové linii a ukryla své Bradleye a další západní vybavení ve stromořadích na venkově Záporoží. Znaky 47. na vozidlech byly zakryty pro případ, že by místní obyvatelé sympatizující s Ruskem mohli prozradit jejich polohu.

Ale ubíhaly týdny bez rozkazu k útoku. Mnozí v jednotce cítili, že prvek překvapení byl ztracen. Politické vedení „nemělo vyhlásit naši protiofenzívu téměř rok předem,“ řekl jeden velitel jednotky ze od 47. „Nepřítel věděl, odkud přijedeme.“

Milley a další vysocí američtí vojenští důstojníci, kteří se podíleli na plánování ofenzívy, se tlačili na  to, aby Ukrajinci shromáždili síly na jednom klíčovém místě v Záporoží, aby jim pomohli překonat tuhou ruskou obranu a zajistili úspěšný průlom v cestě do Melitopolu a k Azovskému moři. Ukrajinský plán však byl zaútočit na tři osy – na jih po dvou odlišných stezkách k Azovskému moři a také na východní Ukrajině kolem obleženého města Bachmut, kterého se Rusové na jaře po téměř roce zmocnili – po dlouhé bitvě.

Ukrajinští vojenští vůdci se rozhodli, že nasazení příliš velkého počtu vojáků na jeden bod na jihu by způsobilo zranitelnost sil na východě a umožnilo by Rusům zabrat území tam a potenciálně i v Charkově na severovýchodě.

Výstřižek

K rozdělení ruských sil v Záporoží by se použily ukrajinské námořní brigády na západním okraji sousední Doněcké oblasti tlačily na jih k pobřežnímu městu Berďansk. To nechalo 47. a další brigády, součásti toho, co Ukrajina označovala jako její 9. sbor, zaútočit podél hlavní osy protiofenzívy směrem na Melitopol.

Plán požadoval, aby 47. a 9. sbor prolomily první ruskou obrannou linii a dobyly Robotyne. Poté se 10. sbor složený z ukrajinských výsadkářů zapojí do boje ve druhé vlně tlačící se na jih.

„Mysleli jsme, že to bude jednoduchý dvoudenní úkol“ vzít Robotyna, řekl velitel bojového vozidla Bradley, který se nazývá Francouz.

Těžba všech přístupů

Několik dní po zahájení protiofenzívy navštívil Oleksandr Sak, tehdejší velitel 47. brigády ruské pozice, které jeho jednotky obsadily. Mezi jiným opuštěným materiálem si všiml protidronových děl, termovizních dalekohledů a malých sledovacích dronů. „Uvědomil jsem si, že se nepřítel připravil,“ řekl. „Nechytili jsme je nepřipravené; věděli, že přijedeme.“

Zůstaly i plakáty s ruskou propagandou. Jedna ukazovala obrázek mužů líbajících se na veřejnosti s červeným „X“ vedle obrázku muže a ženy se dvěma dětmi. „Bojujeme za tradiční rodiny,“ stálo na plakátu.

Sak také našel mapu, kterou Rusové použili k označení svých minových polí. Jen pro jednu část fronty – asi čtyři míle dlouhou a čtyři míle hlubokou – bylo uvedeno více než 20 000 min.

„Neřekl bych, že to bylo neočekávané, ale podcenili jsme to,“ řekl Sak. „Prováděli jsme inženýrský a vzdušný průzkum, ale mnoho min bylo zamaskovaných nebo zasypaných. Kromě těch u frontové linie byly miny včleněny hlouběji do nepřátelských pozic. Prošli jsme nepřátelskými pozicemi a narazili na další miny, kde jsme si mysleli, že už žádné nejsou.“

Hlavní seržant bezpilotních letounů ze 47. řekl, že pouze pěšky našli pasti s dálkovou detonací a jejich objev popsal jako „překvapení“.

Američtí vojenští představitelé se domnívali, že Ukrajina mohla dosáhnout výraznějšího pokroku, kdyby vsadila na větší využívání pozemních průzkumných jednotek a omezila svou závislost na snímcích z dronů, které nebyly schopny odhalit zakopané miny, nástražné dráty nebo nástražné nástrahy.

Oblast Záporoží je z velké části složena z plochých, otevřených polí a Rusové si pro vybudování klíčové obrany vybrali vyšiny. Podle vojáků a úředníků odtud ruské jednotky vyzbrojené protitankovými střelami čekaly na konvoje bojových vozidel Bradley a německých tanků Leopard. Smečku vždy vedlo odminovací vozidlo – a pomocí průzkumných dronů bylo zaměřeno jako první.

„Neustále jsme čelili protitankové palbě a zničili jsme až 10 ruských protitankových řízených raketových systémů denně,“ řekl Sak. Ale dodal, „den za dnem přitahovali další“ systémy.

Podle vysokého představitele ukrajinské obrany bylo v prvních dnech poškozeno nebo zničeno přibližně 60 procent ukrajinského odminovacího zařízení. „Spoléhání našich partnerů na pancéřový manévr a průlom nefungovalo,“ řekl úředník. „Museli jsme změnit taktiku.“

Do týdne od začátku protiofenzívy by týmy sapérů pracovaly za soumraku, kdy bylo dost světla na to, aby je odminovali ručně, ale ne tak jasné, aby je Rusové mohli zahlédnout. Jakmile vyčistí malou cestu, bude je následovat pěchota – pomalý, vyčerpávající postup jednou linii po druhé.

Často, když ukrajinští vojáci dosáhli ruské základny, zjistili, že i ta byla nastražena minami. A místo aby se ruské síly stáhly, udržely své pozice i pod těžkým dělostřeleckým bombardováním, což znamená, že Ukrajinci by se museli zapojit do boje zblízka s ručními zbraněmi, aby postoupili.

V celém regionu Záporoží Rusové rozmístili nové jednotky nazvané „Storm Z“ s bojovníky rekrutovanými z věznic. Bývalí vězni útočili v lidských vlnách nazývaných „masové útoky“ a byli využíváni k zachování elitnějších sil. Kolem Robotyne – vesnice, kterou měla 47. brigáda dosáhnout prvního dne protiofenzívy se mísili s ruskou 810. gardovou námořní pěší brigádou a dalšími formacemi pravidelné armády.

„Robotyne byl jeden z nejtěžších úkolů,“ řekl člen 810. ženijní jednotky v rozhovoru s proválečným ruským bloggerem. „Museli jsme bojovat ze všech sil, abychom zabránili nepříteli v proražení. Jako ženisté a inženýři jsme museli zaminovat všechny přístupy jak pro pěchotu, tak pro jejich vozidla.

„Slavní leopardi hoří a my jsme se snažili zajistit, aby hořely hodně.“

Flotily dronů

Na začátku útoku na Robotyne bránilo ruské kulometné hnízdo umístěné do budovy ukrajinské pěchotě v postupu.Jednotka zabývající se drony ze 47. brigády vyslala dva upravené závodní drony s výbušninami . Jeden proklouzl oknem a explodoval. Další, vedený pilotem s volacím znakem Sapsan, se ve spirále dostal do další místnosti a odpálil munici uvnitř, řekl, a také zabil několik nepřátelských vojáků.

Byl to brzký vrchol v používání malých dronů, jako je přesné dělostřelectvo. Operátoři dronů – s náhlavní soupravou, která přijímá video z dronu v reálném čase – hledali obrněná vozidla pomocí dronů z pohledu první osoby, známých jako FPV. FPV jsou tak přesné a rychlé, že se mohou zaměřit na slabé části vozidel, jako jsou motorové prostory a pásy, říkají operátoři.

Ale Rusko také nasazuje flotily stejných ručně vyrobených útočných dronů, které stojí méně než 1 000 dolarů za kus a dokážou zneškodnit tank v hodnotě mnoha milionů dolarů. Na rozdíl od dělostřelecké munice, která je cenným zdrojem jak pro Rusko, tak pro Ukrajinu, lze levné jednorázové drony FPV použít k zasažení malých skupin pěchoty – navigované přímo do zákopů nebo do jednotek v pohybu.

Evakuace raněných nebo převoz čerstvých zásob do přední linie se také staly trýznivými a potenciálně smrtícími úkoly, které se kvůli hrozbě dronů často odsouvaly na noc.

„Zpočátku byly naším problémem miny. Teď jsou to drony FPV,“ řekl Sentsov, velitel čety 47. brigády. „Přesně zasahují cíl a způsobí vážné poškození. Mohou deaktivovat Bradley a potenciálně ho dokonce vyhodit do povětří. Není to přímá exploze, ale mohou ho zasáhnout tak, aby shořel – nejenom zastavit vozidlo, ale zničit ho.“

Američtí vojenští představitelé, čerpající ze své vlastní doktríny, požadovali použití dělostřelectva k potlačení nepřítele, zatímco mechanizované pozemní síly postupovaly ke svému cíli.

„Musíte se pohnout, když střílíte  dělostřelectvo,“ řekl vysoký představitel americké obrany. „To zní velmi zásadně a také to tak je, ale takhle se musí bojovat.“ Jinak nemůžete udržet množství dělostřelectva a munice, které potřebujete.“

Ukrajinští představitelé však uvedli, že všudypřítomnost a smrtelnost různých typů dronů na obou stranách frontové linie je hlavním faktorem, který brání Ukrajincům nebo Rusům získat významnou pozici po celé měsíce.

„Kvůli technickému vývoji se vše zastavilo,“ řekl vysoce postavený ukrajinský vojenský činitel. „Zařízení, které se objeví na bitevním poli, žije maximálně minutu.

Chaotické podmínky na bojišti

47. sbor si nárokoval osvobození Robotyne 28. srpna. Úderné útočné jednotky 10. ukrajinského sboru se poté přesunuly, ale nebyly schopny osvobodit žádné další vesnice.

Frontová linie se také stala statickou podél paralelní linie na jihu, kde ukrajinské námořní pěchoty vedly tlak na město Berdjansk v Azovském moři. Po znovudobytí vesnic Staromaiorske a Urozhaine v červenci a srpnu nedošlo k žádným dalším ziskům, takže ukrajinské síly zůstaly daleko od Berdjansku i Melitopolu.

Území získané  ukrajinskou protiofenzivou

Výstřižek

Během léta se některé z nejkrutějších bojů odehrávaly na několika čtverečních milích mimo východní město Bachmut, podél třetí osy protiofenzívy. Ukrajinští váleční plánovači považovali znovuzískání kontroly nad malou vesnicí Klishchiivka za klíč k dosažení palebné převahy kolem jižních okrajů města a narušení ruských zásobovacích tras.

V červenci byli do této oblasti nasazeni policisté patřící k nově vytvořené brigádě Lyut neboli „Fury“ – jedné z brigád vytvořených minulou zimu před protiofenzívou. Brigáda, složená ze směsice zkušených policistů a rekrutů, měla za úkol zaútočit na ruské pozice v Klishchiivce, převážně za použití ruční palby  a granátů.

Videozáznamy operací brigády Lyut, které byly poskytnuty deníku The Washington Post, a rozhovory s důstojníky, kteří se účastnili bojů, odhalují intenzivní a občas chaotické podmínky na bojišti.

Na jednom videu z kamer ze září se vojáci proplétají dovnitř a ven z trosek domů, zatímco kolem nich zuří  těžké ostřelování. Ukrajinské síly se přesouvají z jednoho vybombardovaného domu do druhého a hledají v troskách nějaké zbývající ruské vojáky – křičí na ně, aby se vzdali, než budou házet granáty do sklepů.

O několik dní později, 17. září, Ukrajina oznámila, že znovu dobyla Kliščiivku. Její znovudobytí ale od té doby linii kolem Bakhmutu nijak významně neposunulo.

„Klishchiivka je vlastně hřbitov techniky a ruských vojáků,“ řekl velitel brigády Ljut, policejní plukovník Oleksandr Netrebko. Ale také připustil: „Každý čtvereční metr osvobozené země je pokryt krví našich mužů.

Frustrace narůstá

Bez velkého průlomu byli američtí představitelé přes léto stále více frustrování, že Ukrajina nevěnuje dostatek sil jedné z jižních os, vzhledem k americkému pohledu na její strategickou hodnotu.

Na severu a východě řídil generál Oleksandr Syrskij přesun poloviny ukrajinských brigád, které šly z Charkova přes Bachmut dolů do Doněcka. Mezitím generál Oleksandr Tarnavskij nasměroval druhou polovinu aktivních brigád, bojujících podél dvou hlavních os na jihu.

Američtí představitelé považovali rozdělení ukrajinských sil v poměru 50 na 50 za nesprávný mix a chtěli, aby bylo více sil přesunuto na jih. „Samozřejmě se nepřítel pokusí zničit vaše vozidla na odminování,“ řekl vysoký představitel americké armády a dodal, že existují způsoby, jak je maskovat, včetně použití kouřových  clon.

Ale zhodnotit přístup Kyjeva a naléhat na změny byl choulostivý úkol. Jedním z důstojníků, který tak učinil, byl generál Christopher Cavoli, který jako šéf amerického evropského velení dohlížel na velkou část úsilí Pentagonu vycvičit a vyzbrojit ukrajinskou armádu. Naproti tomu Milley často razil na optimističtější, motivační tón.

Cavoli se však nemohl dostat k Zalužnému během části léta, což byla kritická fáze protiofenzívy, řekli tři lidé obeznámení s touto záležitostí. Cavoli se k problému odmítl vyjádřit. Vysoký ukrajinský představitel poznamenal, že Zalužnyj během kampaně hovořil s Milleym, svým přímým protějškem.

V srpnu také Milley začala dávat najevo určitou frustraci. „Začal říkat Zalužnému: ‚Co to děláš?‘,“ řekl vysoký úředník Bidenovy administrativy.

Ukrajinci trvali na tom, že jim Západ jednoduše nedává leteckou sílu a další zbraně potřebné k úspěchu kombinované zbrojní strategie. „Chcete, abychom pokračovali v protiofenzívě, chcete, abychom ukázali brilantní pokroky v první linii,“ řekla Olha Stefanishyna, místopředsedkyně vlády pro evropskou a euroatlantickou integraci Ukrajiny. „Ale my nemáme stíhačky, to znamená, že chcete, abychom tam vrhli naše vojáky a přijali  skutečnost, že je nemůžeme ochránit.“

Když spojenci řekli ne, řekla: „Slyšeli jsme… ‚Je v pořádku, že vaši vojáci budou umírat bez podpory z nebe.“

Na srpnové videokonferenci, po které brzy následovalo osobní setkání poblíž polsko-ukrajinských hranic, američtí vojenští představitelé naléhali na svůj plán. Řekli, že chápou logiku zaměstnávání ruských sil na různých místech fronty, ale tvrdili, že hluboký pokrok nepřijde, pokud Ukrajinci neshromáždí více sil v jednom bodě, aby se rychle a rozhodně pohybovali.

Zalužnyj v reakci na výzvy nastínil strohé podmínky: žádné vzdušné krytí, více min, než se očekávalo , a ruská síla, která byla působivě zakopána a efektivně přesouvala své rezervy, aby zaplnila mezery.

„Necharakterizoval bych to setkání jako sešlost  ‚přijď na Ježíše‘ a nějaké masivní drama – jdi doleva, jdi doprava,“ řekl Milley v rozhovoru. „To bych neřekl.“ Řekl bych, že toto je normální chod, kde se potkají profesionální lídři … běžně se setkávají, aby zhodnotili situaci a probírají úpravy na místě.“

V červenci, kdy Ukrajině docházely dělostřelecké granáty a protiofenzíva ochabovala, změnila Bidenova administrativa postoj k poskytování kazetové dělostřelecké munice Ukrajině, přičemž prezident přehlasoval obavy ministerstva zahraničí, že rizika pro pověst byla příliš vysoká vzhledem k tomu, že zbraň v minulosti zabíjela nebo zraňovala civilisty. Konečné klíčové rozhodnutí o přesunech munice přišlo v září, kdy administrativa souhlasila s poskytnutím varianty armádního taktického raketového systému, známého jako ATACMS. Rakety nebyly variantou hlubokého úderu, kterou Kyjev požadoval, a Spojené státy se místo toho rozhodly pro zbraň kratšího doletu, která shazuje kazetovou munici.

Ukrajinští představitelé uvedli, že jsou užitečné, ale ani odpalovací zařízení ATACMS ani kazetové zbraně neprolomily patovou situaci na bojišti.

Ani jiné strategie. Během protiofenzívy Ukrajina pokračovala v úderech daleko za nepřátelské linie ve snaze oslabit ruské síly a zasít do ruské společnosti paniku. Kyjev nemá povoleno používat západní zbraně k úderům na Rusko, takže místo nich byla použita flotila domácích dronů. Některým se podařilo dosáhnout cílů v Moskvě, zatímco jiné poškodily ruské ropné sklady podél Černého moře. Námořní drony také úspěšně zasáhly lodě ruské černomořské flotily.

Ukrajina se nedávno prosadila v jižní Chersonské oblasti a zřídila pozice vojáků na východním břehu řeky Dněpr, ale není jasné, kolik zbraní – zejména dělostřelectva – bylo přesunuto přes řeku, aby ohrozilo ruské zásobovací linie pocházející z Krymu.

Ukrajina přestala žádat o více tanků a bojových vozidel, přestože za ně během prvního roku války intenzivně lobovala.

„Mnoho zbraní,“ řekl vysoký ukrajinský vojenský činitel, „bylo relevantních loni.“

Zamrzlé čáry

Koncem září byl na setkání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dotázán, proč jeho armáda nadále vynakládá tolik sil na východ, a nikoli na jih. Zelenskyj řekl, že kdyby Rusové ztratili východ, prohráli by válku, podle osoby obeznámené s rozhovorem.

Zelenskyj přiznal rozdílné názory některých svých velitelů, uvedla osoba. Většina vysokých ukrajinských vojenských představitelů však nadále věřila, že vrhnout více vojáků na jednu část fronty by si nevynutilo průlom.

V polovině října se o to Rusové pokusili při prudkém útoku na východoukrajinské město Avdiivka, které leží v geograficky strategické kapse blízko Rusy okupovaného města Doněck. Nyní to byli Rusové v ofenzivě se čtyřmi brigádami, které se pohybovaly v kolonách tanků a transportérů a sestupovaly na jednom úzkém pruhu fronty.

Útok vedla ženijní vozidla s minami. Přesně tak Ukrajinci zahájili svou protiofenzívu. A podobně Rusové utrpěli těžké ztráty – ukrajinští představitelé tvrdili, že během prvních tří týdnů útoku bylo zabito více než 4 000 ruských vojáků – než přešli přes nížinný  přístup, stejně jako to udělali Ukrajinci.

Začátkem října byla 47. brigáda po krátkém oddechu od bojů otočena zpět do protiofenzívy. Zelenskyj veřejně slíbil, že Ukrajina bude pokračovat ve svém úsilí i přes zimu, kdy počasí ještě ztíží jakýkoli pokrok.

Na konci října však byly jednotky 47. jednotky náhle přesunuty na východ, aby bránily severní křídlo Avdiivky. Západní zbraně brigády — německé tanky Leopard a americká bojová vozidla Bradley — šly s nimi.

Přesun do Avdiivky byl pro brigádu překvapením, ale byl také signálem, že operace v Záporoží byla zmražena podél převážně pevných linek. A za jejich liniemi pokračovali Rusové v létě a na podzim v budování obranných opevnění, podle satelitních snímků. Kolem vesnice Romanivske, jihovýchodně od Robotyne, byly do tří pásem  instalovány protitankové příkopy a betonové pyramidy, aby otupily další ukrajinské pokusy o postup.

1. listopadu v rozhovoru pro Economist Zalužnyj uznal to, co bylo dříve nevyslovitelné – válka dospěla k „patové situaci“.

„S největší pravděpodobností nedojde, řekl, „žádný hluboký a krásný průlom.“

Autoři:

Peter Finn a David M. Herszenhorn. Editace projektu Reem Akkad. Mapy Laris Karklis.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Takže  to je podle  WP  historie  plánování  a  následné  realizace zázračné ukrajinské/americké/západní proti ofenzivy.

Plánování?  Jak jinak  – dokonalé!  Nedostižní  američtí a britští  generálové a  jejich jedinečný  software ukázal hloupým Ukrajincům jak zbabělého, neschopného a demoralizovaného mužika z  asijských stepí  vyhubit, Snadno a rychle,  Jediným prudkým úderem  přes  Rabotino, Tokmak, Melitopol až do Berďansku.

Jenže  ono se  to zadrhlo…  Takže  s e řeší, zdali byl špatný  plán? Nebo  provedení? Nebo snad  obojí?

Už  jen připustit, že  by americká a britská generalita  udělal  cosi špatně  je  hereze  a svatokrádež!  To si přiznejme  bez obalu. Takže  tudy  cesta nevede.

Chyba  tedy je na ukrajinské straně!  Prostě  všechno odkládali a odkládali,  až se zbabělý  mužik zakopal a nakladl  zákeřná minová pole.

Která rozmetala  tlak  hrdinů  například  ze  47. brigády  Ukrajiny.

Ale  kdyby  se zaútočilo  už  v dubnu,  tak  nejspíš  se Milley,  Zalužný a  ostatní dneska promenovali po Rudém náměstí.

Ale  to víte,  ti východní lemplové  to všechno zkazili!!! Že  Američané za posledních  od Korejské  války  nikdy podobný konflikt nevedli? Nevadí!! To vůbec  nevadí! Mají přece  ten špičkový zázračný software!

Z  klidu je nerozhodí  ani tak prostá  skutečnost,  než  prokazatelně  nemají  ani dostatečné  zásoby  zbraní  ani munice  pro trochu delší konflikt  vysoké intenzity.Taková  drobnost! Hlavně  ten zázračný software!

A ten Putin, co  vládně  těm primitivním mužikům  to všechno zatím má… Divné, podivné!

WP  si opět neodpustil tradiční klišé  – na jedné straně  hrdinní  Ukrajinci, obětující se  bez mrknutí oka pro svou  demokratickou zemi  na  straně  druhé  vyděšení terorizovaní  zastrašení mužici, jdoucí  do masových  útoků lidských  vln, protože  za nimi stojí s kulomety  zajišťovací  jednotky, která  je jinak postřílí. A pak  – dalšími jsou jednotky  kriminálníků, které Rusko s klidem obětuje….  Že  by  ruské jednotky  disponovaly  alespoň  občas  stejnou morálkou  jako  ty  žlutomodré?  Nemožné!

Zvláštní případ  je  Bachmut.  WP  o něm často v  té analýze  mluví. Jako  o ukrajinské chybě , kdy  tam Kyjev  spálil a  zbytečně  mnoho  svých nejlepších jednotek a techniky. Které měl nasadit  jinde. Přijde mi až komické,  jak povrchně  Bachmut  vidí  jak americké velení, tak autoři analýzy  z WP.

Věc  je přece jednoduše pochopitelná!  Zelenský  přece  Bachmut  prohlásil za nedobytnou pevnost, které se nikdy nevzdá. Prigožin  mu jej sebral. Jenže  Zelenský  slíbil národu  vítězství  a prohru nemůže  akceptovat!  Národ  by mu přestal věřit. Tak se prostě  rozhodl,  že  v  té zázračné protiofenzivě  si Bachmut prostě vezme  zpět. Stal se pro něj symbolem a zásadní emocí. A on na  emocích postavil svůj celý příští osud.

Nechápu, co na tom Pentagon  nechápe.  Biden  už  dlouho jede  na stejné  emoci – Rusko je třeba  zničit. Zatím jen za  cenu  byť posledního Ukrajince.

Tuhle  analýzu chci mít  v  archivu. Dává  nahlédnout  za kulisy, jakkoliv je povrchní.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.