Američtí představitelé byli „zuřili“ kvůli únikům informací, které odhalují obavy Ukrajiny z války


pro Kosu objevil IM

Washington Post  je opravdu  nevyčerpatelným zdrojem  té jediné a  správné  žurnalistiky. Tedy ve  srovnání s  českým a slovenským mainstreamem doopravdy. Až  z toho jde někdy hlava kolem. Viz nově

U.S. officials were ‘furious’ about leaks exposing Ukraine war concerns

podle překladače

Američtí představitelé byli „zuřili“ kvůli únikům informací, které odhalují obavy Ukrajiny z války

Když byli američtí představitelé na jaře zaneprázdněni doplňováním vyčerpaných ukrajinských sil pro to, co se očekávalo jako nadcházející protiofenzíva proti zakopaným ruským jednotkám, Pentagon zaznamenal l únik informací.

Na internetu se začaly objevovat fotografie asi 50 vysoce utajovaných dokumentů – podrobně popisující tajné zpravodajské informace o výzvách tak různorodých, jako je válka na Ukrajině, íránský jaderný program, čínské letadlové lodě a zabíjení teroristů z Islámského státu.

„Byli jsme zaslepení zuřivostí,“ řekl americký úředník, který se konfrontoval s   desítkami dotazů médií ohledně  úniků. Úředník, stejně jako ostatní zdroje  tohoto  článeku, hovořil pod podmínkou anonymity, aby vůbec  diskutoval o zveřejnění utajovaných dokumentů.

V té době ani Pentagon, Bílý dům, ani 18 agentur americké zpravodajské komunity neměly ponětí o rozsahu odhaleného utajovaného materiálu. Ministr obrany Lloyd Austin okamžitě zřídil pracovní skupinu ministerstva obrany, která byla  součástí naléhavého úsilí celé vlády o identifikaci původu úniků  a zmírnění škod.

„Prvním úkolem bylo dostat pod kontrolu  to, co bylo venku… jaké informace mohly být kompromitovány,“ řekl vysoký představitel obrany. „Zejména předtím, než vyšetřování skutečně identifikovalo nějaké podezřelé, snažilo se rychle porozumět a dát nějaký smysl informacím.“

Vládní mluvčí si od mediálních organizací vyžádali informace o tom, co plánují zveřejnit, a snažili se vystopovat konkrétní zpravodajské dokumenty ze svých tajných systémů, i když se orgány činné v trestním řízení snažily dát dohromady, kdo je za narušení odpovědný.

Hlavním problémem bylo, že některé materiály nepřímo nebo přímo naznačovaly širokou škálu prostředků, kterými americké zpravodajské agentury získávají informace, včetně satelitního sledování, odposlouchávání a lidských zdrojů. Další obavou bylo, že úniky odhalily informace, které se Spojenými státy sdílely partnerské země, což potenciálně ohrozilo vztahy v oblasti sdílení zpravodajských informací.

„Byly někde na webu a kde přesně a kdo měl v daném okamžiku přístup, nevíme. Prostě to nevíme,“ řekl Austin na tiskové konferenci na začátku dubna.

O osm měsíců později se rozsah dopadu stal jasnějším, podle rozhovorů s americkými úředníky a revize stovek dokumentů: Přísně tajná zpravodajská hodnocení, která se objevila v únicích, předpovídala, že Ukrajina nedokáže dosáhnout podstatných zisků ve své protiofenzívě – mnohamiliardové -dolarové úsilí, které stálo desítky tisíc ukrajinských a ruských životů. Bezútěšná předpověď poskytla ostrý kontrast k optimistické propagandě Washingtonu o válce a poškodila vztahy Ukrajiny s jejím hlavním podporovatelem – americkou vládou.

Dopad úniků byl zvláště výrazný v Kyjevě, kde dopady odhalení byly okamžité a ilustrovaly závažnost národních tajemství, která se šíří na herní platformě, kterou navštěvují mladiství.

Úniky zahrnovaly dosud nikdy nezveřejněné odhady obětí ukrajinských sil, slabiny ve schopnosti Ukrajiny obsluhovat poškozená obrněná vozidla a snižující se zásoby munice protivzdušné obrany země, což způsobilo, že populační centra byla zranitelná ruskými řízenými střelami a drony. Jiné dokumenty varovaly, že Ukrajina se snaží udržet vojáky, dělostřelectvo a techniku, což pravděpodobně povede pouze k „skromným územním ziskům“, které „dobře nedosahují“ cílů Kyjeva.

Úředníci oslovili partnery a spojence v naději, že zmírní obavy.

Austin hovořil se svým ukrajinským protějškem Oleksijem Reznikovem poté, co se utajovaná hodnocení začala šířit do  veřejnosti. Generál Mark A. Milley, tehdejší předseda Sboru náčelníků štábů, vyzval generála Valerije Zalužného, ​​nejvyššího vojenského důstojníka Ukrajiny, aby se omluvil.

Zalužnyj ho ujistil, že únik bude pro Ukrajinu užitečný, řekl vysoký ukrajinský představitel. „Jak to?“ zeptala se Milley. „Není tam napsáno, že tam máme F-16, tak nám co nejdříve pošlete některé z nich,“ řekl Zalužnyj.

Milley se zasmál, řekl vysoký ukrajinský úředník. Kyjev již měsíce neúspěšně prosazoval, aby Bidenova administrativa umožnila evropským zemím darovat Ukrajině stíhačky vyrobené v USA – možná by pomohl únik ukazující strašnou bídu ukrajinské obrany uprostřed vln ruských raket a dělostřelecké palby .

Ukrajinský prezident byl však méně nakloněn tomu, aby porušování utajovaných informací bylo předmětem žertování. „Cokoli, co předem informuje našeho nepřítele tak či onak, je pro nás rozhodně mínus,“ rozčiloval se prezident Volodymyr Zelenskyj ohledně úniků informací. „Nevidím zde žádné výhody.“

Ukrajinský  prezident  řekl The Washington Post v květnu, že čistým efektem úniků bylo lépe informované Rusko a méně uznávané Spojené státy. „Neprospívá to pověsti Bílého domu a věřím, že to neprospívá pověsti Spojených států,“ řekl Zelenskyj.

Podřezávání větve

Na začátku roku 2023 byla nálada veřejnosti ve Washingtonu ohledně války na Ukrajině celkově optimistická. Americká armáda a spojenci NATO cvičili v Německu tisíce ukrajinských vojáků a závodili v zásobování Kyjeva novými tanky, dalšími obrněnými vozidly a zbraněmi v hodnotě desítek miliard dolarů.

„Duch Ukrajinců zůstává nezlomený; pokud něco, je to silnější než kdy jindy,“ řekl v únoru ministr zahraničí Antony Blinken.

Mnoho generálů předpovídalo Kyjevu v nadcházejícím roce velké vojenské úspěchy.

„Ukrajina osvobodí Krym do konce srpna,“ prohlásil v lednu generálporučík Ben Hodges, bývalý velitel US Army Europe. „Na obzoru pro Kreml nejsou žádná jasné perspektivy.“

Ale únik tajných dokumentů amerických tajných služeb – údajně od člena Massachusetts Air National Guard Jacka Teixeiry – brzy na jaře zmrazil tato růžová hodnocení a odhalil, že Spojené státy tajně přechovávaly hluboké obavy ohledně vyhlídek Ukrajiny na úspěch.

Dokumenty varovaly před „katastrofickou situací“, které čelí ukrajinské jednotky v boji o udržení východního města Bachmut. Další stručná zpráva připravená společným štábem ministerstva obrany uvádí, že „schopnost Ukrajiny poskytovat protivzdušnou obranu středního doletu k ochraně [frontových linií] bude do 23. května zcela omezena.

Jiná výhledová hodnocení poznamenala, že „ruská kampaň ničení v oblasti Donbasu pravděpodobně směřuje k patové situaci“. Výsledkem by byla „dlouhá válka po roce 2023“.

„Úniky ukázaly, že veřejné zprávy USA o válce byly přinejlepším polovinou příběhu,“ řekl Michael Kofman, obranný analytik z Carnegie Endowment for International Peace.

Znepokojivá hodnocení podrobně popsaná v únicích zvýšila tlak z Capitol Hillu na administrativu, kde malá, ale rostoucí část republikánů ze Sněmovny reprezentantů zpochybňovala, zda se desítky miliard dolarů americké pomoci Ukrajině vyplácejí, nebo se vypařují v patové opotřebovací válce. . Toto uskupení pravicových republikánů se nyní změnilo v mocný blok, který zadržel žádost prezidenta Bidena o dodatečné financování ve výši 106 miliard dolarů včetně pomoci Ukrajině. „Ukrajinský podvod je hotový,“ oznámila nedávno na sociálních sítích zástupkyně Marjorie Taylor Greene (R-Ga.) s odkazem na nedostatek nedávných zisků na bojišti.

Spíše než odhalování úmyslného podvodu ze strany americké vlády, která touží pohřbít špatné zprávy, úniky Discordu odhalily ostrou propast mezi analytiky amerických zpravodajských služeb, kteří jsou autory dokumentů, a mnoha vysokými úředníky v Bílém domě, Pentagonu a ministerstvu zahraničí, kteří byli příliš optimističtí ohledně ukrajinské vyhlídky na úspěch.

„Úniky Discordu odhalily institucionální propast mezi tvůrci politik, kteří jsou často přehnaně optimističtí, a analytiky – kteří jsou někdy přehnaně pesimističtí,“ řekl Jeremy Shapiro, evropský analytik z Evropské rady pro zahraniční vztahy.

Analytici se nakonec ukázali jako přesní: Navzdory desítkám miliard dolarů, nové výzbroji a dalšímu vybavení a měsícům výcviku, se Kyjevu nepodařilo získat zpět žádné velké části okupovaného území a přerušit ruský pozemní most na Krym, hlavní cíl ukrajinské protiofenzívy.

Protiofenzíva odložena

Na rozdíl od předchozích úniků z národní bezpečnosti bylo údajné zveřejnění dokumentů Teixeirou jedinečné v tom, že poskytlo veřejnosti pohled na vysoce utajované zpravodajské informace jen několik týdnů poté, co byly informace předány vyšším vojenským důstojníkům.

Historické úniky od vojenského analytika Daniela Ellsberga v roce 1971, analytika americké armády Chelsea Manninga v roce 2010 a zpravodajského dodavatele Edwarda Snowdena v roce 2013 byly ohromující svou hloubkou vhledu do válek ve Vietnamu a Iráku a dlouhých chapadel amerického sledovacího státu. . Každá zahrnovala odhalení tisíců dokumentů, které odhalily husté vrstvy vládního podvodu a tajemství. Ale většina utajovaných souborů byla v době zveřejnění dost let stará.

Naproti tomu počet dokumentů, které byly sdíleny na serveru Discord, se počítal ve stovkách, ale odhalily utajované vojenské posudky připravené pro generála  Milleye, které byly jen měsíc nebo dva staré a stále operačně citlivé.

Američtí představitelé se snažili Ukrajince ujistit, že výhoda, kterou by Rusko mohlo získat z těchto informací, by byla zanedbatelná. „S Ukrajinou se udělalo hodně práce, abychom ji ujistili, že to neovlivní protiofenzívu,“ řekl druhý americký představitel.

Bývalý vysoký představitel obrany poznamenal, že Spojené státy v některých případech podnikly kroky ke zmírnění zranitelnosti odhalených v únicích. V případě odhalení nedostatků v ukrajinské síti protivzdušné obrany to zahrnovalo spolupráci se spojeneckými státy na zásobování Ukrajiny dalšími protiraketovými schopnostmi.

„V době, kdy byly tyto informace zveřejněny, jsme se již na 110 procent pokusili tento problém vyřešit,“ řekl bývalý úředník.

I přes ujištění sehrály úniky alespoň malou roli v oddálení zahájení protiofenzívy, která již byla zdržena, protože Kyjev čekal na další  západní zbraně. Podle Olhy Stefanishyny, ukrajinské místopředsedkyně vlády pro evropskou a euroatlantickou integraci .

Ukrajinští představitelé potřebovali „nějaký čas na vyhodnocení situace“ kvůli „masivnímu úniku dat“, řekla Stefanishyna. „Nemůžete skutečně riskovat [zahájení protiútoku], dokud vše nezhodnotíte a neučiníte své závěry.“

Únik také vyvolal na Ukrajině pochybnosti o schopnosti Washingtonu uchovat citlivá tajemství – obavy, které zaznamenali Zelenského vrchní poradci v září před jeho cestou do Washingtonu, aby s Bidenem projednal válečné plány.

„Nesdílejte s Bidenem nic, co byste nechtěli na titulní stránce The Washington Post,“ varoval poradce Zelenského během schůzky před cestou, podle osoby obeznámené s konverzací.

Bývalý vysoký představitel obrany řekl, že ačkoli úniky představovaly napětí, nepřerušily vztah s Kyjevem pro sdílení zpravodajských informací. Poznamenal, že Moskva již před zveřejněním měla rozsáhlé znalosti o ukrajinské armádě a vládě.

Ale alespoň pro veřejnost toho bylo mnoho překvapivého. Úniky zobrazily Zelenského v novém světle, odhalily jeho zjevný zájem o obsazení ruských pohraničních vesnic a získání raket dlouhého doletu , které by zasáhly cíle hluboko na ruském území – tvrzení, které Ukrajinci popírají a hluboce rozzlobily Washington.

Když byli konfrontováni s chmurnými předpověďmi úniků Discordu, mnozí uvnitř i vně americké vlády buď odmítli hodnocení zpravodajských služeb jako nesprávné, nebo trvali na tom, že jsou zastaralá.

„Tam, kde mohla být Ukrajina před měsícem, před dvěma měsíci, před třemi měsíci, dnes není, kde je nyní, pokud jde o její schopnost, například stíhat protiofenzívu a vypořádat se s pokračující ruskou agresí,“ Blinken řekl .Mayová trvala na tom, že Ukrajina by dosáhla smysluplných územních zisků a dosáhla „hmatatelného pokroku“.

Dokonce i na konci srpna, uprostřed narůstajících důkazů, že ruská obrana pravděpodobně zmaří ukrajinský průlom, vlivní vojenští analytici ve Washingtonu trvali na tom, že velké zisky jsou stále dosažitelné.

„Ukrajinský ofenzivní útok ještě zdaleka nekončí.“ Ve skutečnosti je to stále v rané fázi,“ napsali David H. Petraeus, bývalý generál americké armády, a Frederick Kagan, vedoucí pracovník think-tanku American Enterprise Institute.

Nakonec bylo zapotřebí, aby nejvyšší ukrajinský generál uznal, že konflikt se dostal do patové situace, aby mnoho ukrajinských zastánců  ve Washingtonu přiznalo, že úniky byly jasné  a  pravdivé.

„S největší pravděpodobností nedojde k žádnému hlubokému a krásnému průlomu,“ sdělil  Zalužnyj The Economist v listopadu. „Stejně jako v první světové válce jsme dosáhli úrovně technologie, která nás staví do patové situace.“

V tuto chvíli zůstávají ukrajinské síly desítky mil daleko od jihovýchodního města Melitopol – klíčového železničního a tranzitního uzlu – a zdá se nepravděpodobné, že by dosáhly ani města Tokmak, nutné zastávky na cestě k přerušení ruského pozemního mostu na Krym.

S nadhledem na inteligenci

Američtí představitelé uvedli několik důvodů, proč vysocí představitelé americké vlády pochybovali o perspektivě analytiků zpravodajských služeb.

Jejich bezútěšné předpovědi byly připisovány zálibě analytiků přísně se soustředit na to, co mohou počítat nebo vidět shora – jmenovitě vojáky, pozice a vybavení – na rozdíl od nehmotných věcí, jako je vůle k boji a asymetrická vynalézavost.

Vojenští plánovači amerického evropského velení zastávali názor, že komunita analytiků špatně odhadla sílu ukrajinské armády na začátku války a nadále přeceňovala, jak si ruská armáda povede na bojišti. „Zpočátku se prostě mýlili,“ řekl vysoký administrativní úředník s odkazem na předpověď americké zpravodajské komunity o rychlém kolapsu Kyjeva.

Vzdálená část  zpravodajské komunity ale nakonec umožnila perspektivu, která přesněji zachytila ​​nesmírné výzvy, kterým bude ukrajinská armáda čelit na bojišti během letošní protiofenzívy. Naproti tomu křeslo v první řadě poskytnuté americkým vojenským plánovačům a kamarádství s protějšky v Kyjevě vytvořilo pocit nadřazenosti, který vyústil v optimističtější výhled, uvedli úředníci.

„Bylo to přirozené: Jste náchylní být optimističtí ohledně mise, kterou máte za úkol splnit  a pomáhat s plánem,“ řekl poradce Pentagonu.

Zásadní je, že američtí představitelé také považovali vysílání pesimistických výsledků bitvy za škodlivé pro jejich snahu získat podporu pro válečné úsilí, a to jak v Kongresu, tak na mezinárodní úrovni.

„To je druh budování koalice 101,“ řekl Shapiro, analytik Evropské rady pro zahraniční vztahy. „Nikdo nikdy nešel na zasedání NATO a neřekl:“ No, tuhle válku určitě prohrajeme, doufám, že se k nám přidáte.“

V reakci na úniky informací letectvo v pondělí oznámilo disciplinární opatření proti 15 zaměstnancům poté, co generální inspektor vyšetřování zjistil, že důstojníci v jednotce kde sloužil Teixeira „nepodnikli náležitá opatření poté, co se dozvěděli o jeho aktivitách při vyhledávání zpravodajských informací“.

V jednom případě byl Teixeira přistižen, jak si prohlíží tajné zpravodajské produkty a píše informace na lístek Post-it. Byl kvůli tomu konfrontován a donucen, aby to skartoval, ale „nikdy nebylo ověřeno, co bylo na lístku napsáno nebo zda byl skartován,“ uvádí zpráva generálního inspektora.

Disciplinární opatření zahrnovalo propuštění jeho velitele, plukovníka Seana Rileyho; trvalé odstranění dříve suspendovaných velitelů; a reorganizování  zpravodajské části křídla.

Autoři:

Siobhan O’Grady a Isabelle Khurshudyan

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Takže  Texeira  jeho  úniky  informací  na  Discord mohou  za  blamáž  té  slavné ukrajinské protiofenzivy!!!

A  to se podívejme!  Dobře  se na  to pamatuji!  Jak nám tehdy  mainstream, krom jiného, zkoušel tlačit  do hlavy,  že  to byl rafinovaný  tah  amerických tajných služeb,  jak zmást  opilého a neschopného  ruského mužika  řízeným únikem falešných rádoby informací a  že  jinak hrdinní žlutomodří  herojové  doslova  smetou,  Ivany, ze  stepí.

Zajímavé  je, že po téhle, tenkrát  velmi silně  medializované  lince  WP  ani trochu nejde. Jinak to ale popisuje  přesně. Bagatelizace prosáknutí plánů. A především  to jak oficiální Washington zásadně odmítal cokoliv, co nezapadalo do obrazu  drtivého ukrajinského vítězství. Sám se na  tom podílel. Dneska, bez mrknutí oka přehodil veksle a  jede  se  dál. Po úplně jiné koleji.

Tohle nepochopím…

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.