Jeffrey Sachs. Americká zahraniční politika je zkorumpovaná a podvod


Je  k dispozici  nový text  Jeffreyho Sachse.  A jak píše  Jan  Schneider,  jenž  mne na něj upozornil, je  to pořádná  nakládačka! věru tak! Takže  žádné zdržování a  hrrrr na  to!

US Foreign Policy Is a Scam Built on Corruption

podle překladače

Americká zahraniční politika je podvod založený na korupci

Jeffrey D. Sachs | 26. prosince 2023 | Společné sny

Americká zahraniční politika se zdá být naprosto iracionální. USA se dostávají do jedné katastrofální války za druhou – Afghánistán, Irák, Sýrie, Libye, Ukrajina a Gaza. V posledních dnech jsou USA globálně izolovány ve své podpoře genocidních akcí Izraele proti Palestincům, přičemž hlasovaly proti rezoluci Valného shromáždění OSN o příměří v Gaze, kterou podpořilo 153 zemí s 89 % světové populace a proti kterým jsou pouze USA a 9 malých zemí s méně než 1 % světové populace.

V posledních 20 letech selhal každý hlavní cíl americké zahraniční politiky. Taliban se vrátil k moci po 20 letech americké okupace Afghánistánu. Po Saddámovi se Irák stal závislým na Íránu. Syrský prezident Bašár al-Asad zůstal u moci navzdory snaze CIA o jeho svržení . Libye upadla do vleklé občanské války poté, co mise NATO pod vedením USA svrhla Muammara Kaddáfího. Ukrajina byla v roce 2023 zbita na bojišti Ruskem poté, co USA v roce 2022 tajně potopily mírovou dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou .

Navzdory těmto pozoruhodným a nákladným debaklům, jeden po druhém, zůstal u kormidla americké zahraniční politiky po celá desetiletí stejné obsazení postav, včetně Joe Bidena, Victorie Nulandové , Jakea Sullivana, Chucka Schumera, Mitche McConnella a Hillary Clintonové.

Jak je  to možné?

Hádanka je vyřešena uznáním, že americká zahraniční politika vůbec není o zájmech amerického lidu. Jde o zájmy washingtonských zasvěcenců, kteří hledají příspěvky na kampaň a lukrativní zaměstnání pro sebe, své zaměstnance a členy rodiny. Stručně řečeno, zahraniční politika USA byla hacknuta velkými penězi.

V důsledku toho americký lid výrazně ztrácí. Neúspěšné války od roku 2000 je stály přibližně 5 bilionů dolarů v přímých výdajích , tedy přibližně 40 000 dolarů na domácnost. Další zhruba 2 biliony dolarů budou v příštích desetiletích vynaloženy na péči o veterány. Kromě nákladů přímo vynaložených Američany bychom měli také uznat strašlivě vysoké náklady, které utrpěly státy v zahraničí, v milionech ztracených životů a bilionech dolarů zničeného majetku a přírody ve válečných oblastech.

Náklady stále rostou. Výdaje spojené s americkou armádou v roce 2024 přijdou na zhruba 1,5 bilionu dolarů, tedy zhruba 12 000 dolarů na domácnost, pokud připočteme přímé výdaje Pentagonu, rozpočty CIA a dalších zpravodajských agentur, rozpočet administrativy veteránů, jaderného ministerstva energetiky. zbrojní program, vojenská „zahraniční pomoc“ ministerstva zahraničí (např. Izraeli) a další rozpočtové položky související s bezpečností. Stovky miliard dolarů jsou peníze hozené  do  kanálu, promrhané v zbytečných válkách, zámořských vojenských základnách a zcela zbytečném hromadění zbraní, které svět přibližuje 3. světové válce.

Popsat tyto gargantuovské náklady však znamená také vysvětlit pokřivenou „racionalitu“ zahraniční politiky USA. Vojenské výdaje ve výši 1,5 bilionu dolarů jsou podvodem, který neustále nese profit – vojensko-průmyslovému komplexu a washingtonským zasvěcencům –, i když ožebračuje a ohrožuje Ameriku a svět.

Chcete-li porozumět zahraničněpolitickému podvodu, představte si dnešní federální vládu jako multidivizní raketu ovládanou těmi, kdo nabízejí nejvyšší nabídky. Divize Wall Street je vyčerpána ze státní pokladny. Divize Health Industry je mimo ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb. Divize Big Oil and Coal je mimo ministerstvo energetiky a vnitra. A divizi zahraniční politiky chybí Bílý dům, Pentagon a CIA.

Každá divize využívá veřejnou moc k soukromému zisku prostřednictvím obchodování zasvěcených osob, promaštěné firemními příspěvky na kampaň a výdaji na lobbování. Zajímavé je, že divize Health Industry konkuruje divizi Foreign Policy jako pozoruhodný finanční podvod. Americké výdaje na zdravotnictví dosáhly v roce 2022 neuvěřitelných 4,5 bilionu dolarů, neboli zhruba 36 000 dolarů na domácnost, což jsou zdaleka nejvyšší náklady na zdravotnictví na světě, zatímco Amerika se umístila zhruba na 40. místě na světě mezi národy v průměrné délce života . Neúspěšná zdravotní politika se pro zdravotnický průmysl promítá do velmi vysokých výdajů, stejně jako se neúspěšná zahraniční politika promítá do obrovských příjmů vojensko-průmyslového komplexu.

Divize zahraniční politiky je řízena malou, tajnůstkářskou a pevně propojenou skupinou, která zahrnuje nejvyšší představitele Bílého domu, CIA, ministerstvo zahraničí, Pentagon, výbory pro ozbrojené složky sněmovny a Senátu a hlavní armádu. firmy včetně Boeing, Lockheed Martin, General Dynamics, Northrop Grumman a Raytheon. Na stanovování politiky se podílí možná tisíc klíčových osob. Veřejný zájem hraje malou roli pokud  vůbec nějakou.

Klíčoví tvůrci zahraniční politiky řídí operace 800 amerických zámořských vojenských základen, vojenské zakázky za stovky miliard dolarů a válečné operace, kde je rozmístěno vybavení. Čím více válek, tím samozřejmě více byznysu. Privatizace zahraniční politiky byla značně umocněna samotnou privatizací válečného podnikání , protože stále více „základních“ vojenských funkcí je předáváno výrobcům zbraní a dodavatelům, jako jsou Haliburton, Booz Allen Hamilton a CACI.

Kromě stovek miliard dolarů vojenských zakázek existují důležité obchodní překrývání  armády a operací CIA. S vojenskými základnami v 80 zemích po celém světě a operacemi CIA v mnoha dalších hrají USA velkou, i když většinou skrytou roli při určování toho, kdo v těchto zemích vládne, a tím i v politice, která utváří lukrativní dohody týkající se nerostů, uhlovodíků a ropovodů. a zemědělskou a lesní půdu. USA se od roku 1947 snažily svrhnout nejméně 80 vlád, typicky vedených CIA prostřednictvím podněcování převratů, atentátů, povstání, občanských nepokojů, manipulace s volbami, ekonomických sankcí a otevřených válek. (Skvělou studii operací spojených se změnou režimu v USA od roku 1947 do roku 1989 viz Lindsey O’Rourke’s Covert Regime Change , 2018).

Kromě obchodních zájmů samozřejmě existují ideologové, kteří skutečně věří v právo Ameriky vládnout světu. Taková je stále se rozšiřující rodina Kaganů  Představuje  vůbec  nejflagrantnější  případ , i když jejich finanční zájmy jsou také hluboce propojeny s válečným průmyslem. Jde o ideologii. Ideologové se téměř při každé příležitosti mýlili a dávno by přišli o své kazatelny ve Washingtonu, nebýt jejich užitečnosti jako válečných štváčů. Ať už vědomě nebo ne, slouží jako placení histrioni pro vojensko-průmyslový komplex.

Tento probíhající obchodní podvod má jednu přetrvávající nepříjemnost. Teoreticky je zahraniční politika prováděna v zájmu amerického lidu, ačkoli opak je pravdou. (Podobný rozpor samozřejmě platí pro předraženou zdravotní péči vládní záchrany nebo  Wall Street, výhody ropného průmyslu a další podvody). Americký lid jen zřídka podporuje machinace americké zahraniční politiky, když občas slyší pravdu. Americké války nejsou vedeny lidovou poptávkou, ale rozhodnutími shora. Jsou zapotřebí zvláštní opatření, aby se lidé nemohli rozhodovat.

Prvním takovým opatřením je neutuchající propaganda. George Orwell to dokázal v roce 1984 , kdy „Strana“ náhle bez jediného slova vysvětlení přemístila zahraničního nepřítele z Eurasie do Eastasie. USA v podstatě dělají totéž. Kdo je největším nepřítelem USA? Vyberte si podle sezóny. Saddám Husajn, Taliban, Hugo Chávez, Bašár al-Asad, ISIS, al-Káida, Kaddáfí, Vladimir Putin, Hamas, ti všichni hráli roli „Hitlera“ v americké propagandě. Mluvčí Bílého domu John Kirby přednáší propagandu s úšklebkem na tváři, čímž dává najevo, že i on ví, že to, co říká, je směšné, i když mírně zábavné.

Propaganda je zesílena washingtonskými think-tanky, které žijí z darů vojenských dodavatelů a příležitostně zahraničních vlád, které jsou součástí amerických podvodných operací. Vzpomeňte si na Atlantickou radu, CSIS a samozřejmě stále populární Institut pro studium války, který vám nadělili hlavní vojenští dodavatelé.

Druhým aktem je nutnost  skrýt náklady na operace zahraniční politiky. V 60. letech udělala americká vláda chybu, když nutila americký lid nést náklady vojensko-průmyslového komplexu tím, že povolala mladé lidi do boje ve Vietnamu a zvýšila daně, aby zaplatila válku. Veřejnost  se postavila  na  odpor.

Od 70. let 20. století byla vláda mnohem chytřejší. Vláda návrh ukončila a učinila vojenskou službu spíše placenou než veřejnou službou, podporovanou výdaji Pentagonu na nábor vojáků z nižších ekonomických vrstev. Také opustila kuriózní myšlenku, že by vládní výdaje měly být financovány z daní, a místo toho přesunula vojenský rozpočet na deficitní výdaje, které jej chrání před lidovou opozicí, která by se spustila, kdyby byl financován z daní.

Také nasála klientské státy, jako je Ukrajina, aby bojovaly v amerických válkách na zemi, aby žádné americké pytle na těla nezkazily americkou propagandistickou mašinérii. Netřeba dodávat, že američtí mistři války jako Sullivan, Blinken, Nuland, Schumer a McConnell zůstávají tisíce mil daleko od frontových linií. Umírání je vyhrazeno pro Ukrajince. Senátor Richard Blumenthal (D-Conn.) obhajoval americkou vojenskou pomoc Ukrajině jako dobře vynaložené peníze, protože je „bez jediného zraněného nebo ztraceného amerického vojáka nebo vojáka “, jaksi nikomu nesvitlo, že dobrý senátor neušetří životy Ukrajinců. , kteří zemřeli po statisících v USA vyprovokované válce o rozšíření NATO.

Tento systém je podpořen úplnou podřízeností Kongresu USA válečnému byznysu, aby se zabránilo jakémukoli zpochybňování přehnaných rozpočtů Pentagonu a válek podněcovaných výkonnou mocí. Podřízenost Kongresu funguje následovně. Za prvé, dohled Kongresu nad válkou a mírem je z velké části svěřen výborům Sněmovny reprezentantů a Senátu pro ozbrojené služby, které do značné míry tvoří celkovou politiku Kongresu (a rozpočet Pentagonu). Za druhé, vojenský průmysl (Boeing, Raytheon a zbytek) financuje kampaně členů Výboru pro ozbrojené služby obou stran. Vojenský průmysl také utrácí obrovské částky na lobování, aby zajistil lukrativní platy odcházejícím členům Kongresu, jejich štábu a rodinám, a to buď přímo ve vojenských podnicích, nebo ve washingtonských lobbistických firmách.

Nabourávání zahraniční politiky Kongresu není jen ze strany amerického vojensko-průmyslového komplexu. Izraelská lobby dávno ovládla umění koupě Kongresu. Americká spoluúčast na izraelském apartheidu a válečných zločinech v Gaze nedává smysl pro americkou národní bezpečnost a diplomacii, nemluvě o lidské slušnosti. Jsou ovocem izraelských lobbistických investic, které v roce 2022 dosáhly 30 milionů dolarů v příspěvcích na kampaň a které v roce 2024 výrazně převýší.

Až se Kongres v lednu znovu sejde, Biden, Kirby, Sullivan, Blinken, Nuland, Schumer, McConnell, Blumenthal a jim podobní nám řeknou, že musíme bezpodmínečně financovat prohranou, krutou a podvodnou válku na Ukrajině a pokračující masakr a etnické čistky na Ukrajině. Gaza, abychom my, Evropa a svobodný svět a možná i samotná sluneční soustava nepodlehli ruskému medvědovi, íránským mulláhům a čínské komunistické straně. Dodavatelé zahraničněpolitických katastrof nejsou v tomto vyvolávání strachu iracionální. Jsou lstiví a mimořádně chamtiví, sledují úzké zájmy nad zájmy amerického lidu.

Naléhavým úkolem amerického lidu je přepracovat zahraniční politiku, která je tak zlomená, zkorumpovaná a podvodná, že pohřbívá vládu v dluzích a zároveň tlačí svět blíže k jadernému Armageddonu. Tato revize by měla začít v roce 2024 odmítnutím dalších finančních prostředků na katastrofální ukrajinskou válku a válečné zločiny Izraele v Gaze. Nastolení míru a diplomacie, nikoli vojenské výdaje, jsou cestou k zahraniční politice USA ve veřejném zájmu

Příspěvek byl publikován v rubrice Katedra profesora Jeffreyho Sachse se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.