Ruský  úder na Kyjev


Od  začátku  roku jsme  svědky  tvrdých  ruských raketových útoků  na  Ukrajinu. Prostě  útočí záplavy  ruských dronů a  raket všech možných typů. Následně náš  mainstream papouškuje  hlášení  kyjevské genštábu a Zelenského,  typu, že  ze  100 odpálených  raket a 50 dronů  jich  hrdinná  ukrajinská  obrana  sestřelila  nejméně  168 a někdy  i  skoro 200, když  mají obzvláště příznivý den.

A pokud  nějaký ten dron nebo raketka  přeci jen  tou obranou pronikne, pak zásadně  trefí buď  nic  nebo  nějaký ten panelák. Jinak vše  špígl nýgl. Zázračné  západní systémy  fungují opravdu zázračně.

Na malém polském !!!!! serveru Myśl Polska jsem ovšem včera našel vyčerpávající  článek, který se právě  touto problematikou konkrétně  zaobírá. A to je úplně  jiná palba!

Rosyjskie uderzenie na Kijów

podle  překladače

Ruský  úder  na Kyjev

2. ledna 2024 došlo k masivnímu ruskému leteckému a raketovému útoku. Rakety Kh-47M zničily nejméně dvě pozice amerických raket NASAMS u Kyjeva a velký sklad se střelami systému Patriot.

V první řadě stojí za zmínku, že protivzdušná obrana Kyjeva je v současnosti jednou z nejsilnějších v Evropě. Ukrajinské kyjevské síly protivzdušné obrany používají americké systémy Patriot s nejmodernějšími raketami. Podle údajů OSINT mají Ukrajinci pro výše uvedené rakety:

  • Verze PAC-2 GEM (Guidance Enhanced Missile);
  • PAC-2 ve verzi GEM-Cruise (GEM-C);
  • PAC-2 ve verzi GEM-Tactical (GEM-T);
  • PAC-3 v „ekonomické“ verzi iniciativy CRI (Cost Reduction Initiative);
  • Verze PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE).

Vidíme tedy, že USA a další země NATO včetně Německa vybavily kyjevské síly protivzdušné obrany nejmodernější technikou pro boj s drony, letadly a balistickými raketami.

Kyjev na základě dat ze satelitních snímků a vraků raket brání i německé protiletadlové systémy IRIS-T a francouzsko-italské systémy vzdušné a protiraketové obrany středního doletu SAMP/T Mamba. V okolí Kyjeva existují divize amerických a norských systémů NASAMS a také postsovětské protiletadlové a protiraketové systémy S-300MS a Buk-1M. Ukrajinské hlavní město Kyjev brání stovky protiletadlových děl, včetně švédských Boforsů a německých Gepardů.

Pomocí tohoto extrémně rozsáhlého „deštníku“ prostředků protivzdušné obrany jsou v kyjevské aglomeraci umístěny sklady nejcennějších zbraní poskytovaných NATO, včetně řízených střel SCALP. Právě zde byly vyvinuty linky na výrobu munice a raket i renovace vojenské techniky. A konečně, tajné závody na výrobu dronů se nacházejí rovněž v Kyjevě.

Po důkladné analýze nařídil velitel ruské armády generál Valerij Gerasimov velení ruského letectva (VVS) a raketových sil, aby provedlo kombinovanou raketovou a leteckou operaci zaměřenou na zničení vojenské infrastruktury v oblasti Kyjevská aglomerace.

Ruská kombinovaná operace začala na Silvestra, kdy bylo z různých pozic ke Kyjevu vysláno přes 90 dronů typu „Kamikaze“ typu Gernaja-2. Nálety měly odhalit pozice protivzdušné obrany a vynutit si zničení některých raket země-vzduch.

Během celého dne 1. ledna 2024 Rusové soustavně posílali malé skupiny dronů a jednotlivých řízených střel Iskander-K a z letadel raket Kh-59. Vypouštěly je bombardéry Su-34. Zjištěné pozice odpalovacích zařízení a radary byly zasaženy balistickými střelami Iskander-M.

V noci z 1. na 2. února ruské jednotky vypálily přibližně 40 bezpilotních letounů Geranija-2, které opět zahltily ukrajinské síly protivzdušné obrany. Uplynul druhý den ukrajinských protiletadlových odrážení ruských útoků.

Přibližně ve 3:00 ráno ze základny Olenja na poloostrově Kola v pravidelných intervalech startovaly tři strategické bombardéry Tu-95MS ze 184. pluku těžkých bombardérů 22. gardové divize těžkých bombardérů. Každý s 8 řízenými střelami Ch-101 a falešnými cíli Ch-55. Okamžitě je odhalily americké špionážní satelity a tyto informace byly předány ukrajinskému velení. Ukrajinská masmédia vyhlásila protiletadlový poplach a začala počítat čas příletu ruských raket. Krátce nato z letecké základny Engels odstartovaly dva letouny Tu-95MS. Zbývajících 6 letounů 184. těžkého bombardovacího pluku se zapojilo do náletu.

K provedení kombinované operace určilo velitelství letectví Dalna také 52. gardový těžký bombardovací pluk, který k plnění úkolu určil 5 posádek 1. a 3. perutě. Ze základny Šajkovka u Kalugy odstartovalo pět strategických bombardérů Tu-22M3, každý nesl dvě hypersonické manévrovací střely Kh-32.

Bombardovací letectvo 4. gardové letecké armády s raketami Kh-31P a Kh-59 zasáhlo určené ukrajinské radary a pozice raketových baterií. Do vzniklých „mezer“ v ukrajinské obraně začalo ve vlnách dorážet přibližně 90 řízených střel směřujících k cílům v Kyjevě a část v Charkově.

Aby Rusové porazili zjištěné pozice ukrajinského letectva protivzdušné obrany v Kyjevě, zaútočili na jejich pozice pomocí hypersonických střel Kh-47M „Kindžal“. 11 MiGů-31K odstartovalo ze základny Savasliejki. To zaznamenaly i americké satelity a Ukrajinci o tom byli informováni.

Mezi 7:00 a 9:30 znamená ruský letecký útok v několika vlnách zasažení cílů v Kyjevě a Charkově a na několika dalších místech.

Ukrajinci jako vždy vyhlásili „peremogu“, údajně sestřelili všechny „Kindžaly“ a téměř všechny řízené střely. Lež jako vždy profesionálně připravená specialisty ze 72. centra psychologických a informačních operací speciálních sil Ukrajiny šla do světa.

Rozsah ruského náletu a jeho účinnost však rozbily extrémně těsný a represivní systém ukrajinské cenzury. Na internet se dostala videa a fotografie řady ruských zásahů do objektů průmyslové a vojenské infrastruktury. Některé byly zveřejněny cizinci v Kyjevě, včetně jistého řeckého průmyslníka. K velkému vzteku Ukrajinské bezpečnostní služby (SBU) se některé z nich objevily z kamer CCTV, které převzali ruští hackeři.

Ať tak či onak, navzdory masivnímu nahromadění prostředků protivzdušné obrany vedoucích technologií NATO se ruským prostředkům vzdušných útoků podařilo účinně porazit na určené cíle . Ukrajinská strana přišla o extrémně drahé zbraně dodávané ze zemí NATO a prvky průmyslové infrastruktury.

Jak předpověděl generál Leon Komornicki , příběhy našich domorodých Dyzmy analytiků, včetně bývalého vojenského personálu, že Rusku došly řízené střely, byly stejně pravdivé jako příběhy o očekávaných úspěších ukrajinské ofenzívy. Generál také předpověděl, že ruské nálety v zimě 2023/2024 budou mít jiný charakter a průběh než ruské nálety v zimě 2022/2023.

Ruské kombinované vzdušné a raketové operace jsou masivní, využívají různé typy prostředků vzdušného útoku, včetně balistických střel, řízených střel, dronů a hypersonických střel.

Interní ukrajinské internetové kanály ukazují, že ukrajinská strana je překvapena rozsahem a formou ruských útoků. Prostředky protivzdušné obrany rozmístěné nad frontovou linií se naléhavě přesouvají. Zdroje OSINT říkají, že protiletadlové rakety jsou naléhavě dodávány na letiště Rzeszów, aby je dodaly na Ukrajinu, protože ukrajinské rakety protivzdušné obrany jich spotřebovaly velké množství a některé rakety a prostředky protivzdušné obrany, které měli, zničili Rusové.

Jde o druhý masivní ruský nálet na Ukrajinu po 29. prosinci 2023, což naznačuje, že ruská strana skladovala velké množství nově vyrobených prostředků pro vzdušný útok, včetně řízených střel, a začala je používat v zimní letecké a raketové ofenzívě.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Jiná písnička  než ta kyjevská,  že?  Hodně  jiná. Ta  Zelenského je  na jednu notu -všechno jsme  sestřelili. Jaká je  realita?

Odpověď  nechám na  vás.  Ale  uvedu jednu pikošku, jak říká  Borísek. První  velkou  salvu  na Ukrajinu  vyslali  Rusové přesně  v den Banderových narozenin. Ukři jako vždycky,  až na nepatrný počet  dronů a  raket všechno zlikvidovali. Jak jinak. Kupodivu   ale  ne  dron  nebo raketu /a Kinžál to rozhodně  nebyl/, která  měla  za  cíl  muzeum generála  Šuchčeviče na západní Ukrajině. Tam byl stoprocentní  zásah. Což přiznal i Kyjev. Generál Šuchčevič  byl  nejvyšším velitelem  UPA, tedy  banderovských ozbrojených band. A  osobně  se  účastnil , ba  dokonce velel  bezpříkladnému vraždění při Volyňském masakru. Dnes  jej  Ukrajinci  mají za hrdinu.  Muzeum je ovšem v troskách.  Tady  sestřel  nějak nefungoval. Když  si tohle  dáte  dohromady  s dalšími podobnými drobnosti,  pak….

Pak se vám ta hádanka, komu ohledně  raketových útoků věřit  luští snáze…. Alespoň mně  ano.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.