Mexiko


napsal Christian

Vzpomeňte si na úsilí, které exprezident Zeman věnoval snaze sblížit Bohemii s Čínou. Byl opakovaně napadán v mediích a většina českého národa se smála až to bylo celkem trapné. Člověk si říkal čemu se vlastně smějí?

V 50 letech jeden z mých blízkých příbuzných pomáhal stavět v Číně továrny, další blízký přítel tam vedl naše velvyslanectví, svého času jsem chodil na čínskou ambasádu v Praze a stejně jako na japonskou.  Vždy  jsem se snažil dozvědět se něco více o jejich kultuře, filozofii jejich zahrad,… což mne vedlo k hezkým pár letům výuky japonštiny a pár běžným měsícům čínštiny.

Pomáhal jsem tady založit první velkosklady jedné z čínských společností,..Zhruba tak před 6 lety jsem při poradě s jedním z majitelů česko-americké strojní společnosti dal návrh, že bychom se měli ve vztahu k teritoriím chovat více lokálně. Tehdy se to přešlo pokýváním hlavou to bylo vše.

Dnes politici se dohadují o milionech nelegálních přistěhovalců vstupujících do USA a Čína mezitím tiše pracuje v zákulisí a připravuje v Mexiku základy pro nový plán, který má změnit celou budoucnost geopolitiky a ekonomiky.

Mexiko má nyní nějakých 126 milionů obyvatel, nezaměstnanost je cca 3,4%,inflace 4%,dluh 49% https://tradingeconomics.com/mexico/government-debt-to-gdp . Tedy super základna. Proč je Čína v Mexiku a jaké jsou její ambice na hranici US a Mexika?

USA se snaží omezit v posledních několika letech čínský růst. Donald Trump zahájil obchodní válku s Čínou a 2018 uvalil cla na čínské zboží v hodnotě miliard dolarů. Tato cla nepoškodila Čínu, ale průměrného amerického  spotřebitele, který je nucen platit více za produkty, které potřebuje.

Joe Biden byl pro mnoho Američanů nadějí, že ukončí tuto obchodní válku a zlepší americko-čínské vztahy.Když byl zvolen,  udělal pravý opak. Zdvojnásobil úsilí USA omezit Čínu a schválil dohodu USA-Mexiko- Kanada. – USMCA https://ustr.gov/trade-agreements/free-trade-agreements/united-states-mexico-canada-agreement https://www.mpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-obchod-dle-teritorii/severni-a-jizni-amerika-a-karibik/usmca-dohoda-o-mene-volnem-obchodu–256376/.

Tento protekcionistický spolek si stanovil, že obchod mezi zeměmi tohoto bloku je bez cla , pokud zboží s nímž se obchoduje je vyrobeno v Severní Americe, resp určité jeho procento . Např 75% vozidla musí být vyrobeno v jedné z těchto třech zemí, jinak čelí dovozním clům. A tak na mexické hranici čínské nadnárodní společnosti spolupracují s mexickými , aby obešly dovozní cla. Slavné čínské společnosti jako je výrobce elektrotechniky HiSense, https://cz.hisense.com/

telekomunikační společnost Huawei https://www.huawei.com/en/,

už mají založeny výrobní základny na hranicích s US. Severomexický stát Nuevo León https://www.britannica.com/place/Nuevo-Leon se tak stal centrem a Hofusan Industrial park http://hofusan.net/en/ a  domovem čínských společností v Mexiku. V hlavním městě státu – Monterey desítky čínských společností investovaly miliardy dolarů, postavily nové čínské továrny v Hofusan průmyslovém parku.

Projekt začal v roce 2017, investicí 1,2 miliardy USD jako společné úsilí mezi čínskými a mexickými obchodními a politickými partnery. Tento pak se stal velmi rychle centrem výroby solárních panelů, elektroniky, náhradních dílů pro automobily, … začínají se stavět hotely, restaurace, dočasné byty pro čínské i mexické manažery, a nové byty pro cca 12 000 dělníků. Touto výrobou čínské společnosti v tomto USMCA bloku si otevřely zadní vrátka pro bezcelní obchod s USA. Takže Číňané řekli chcete na finální zboží uvalit cla? – Ok, není problem. Nejdříve odeslali díly do Mexika a tam sestavili zboží místo v Číně. Navzdory veškerému napětí mezi americkou a čínskou společností, spotřebitelé z obou zemí stále chtějí mezi sebou obchodovat a USA jsou pořád největší ekonomikou světa a lukrativním trhem pro čínské výrobce. Drtivá většina amerických spotřebitelů se méně stará o to odkud produkty pocházejí, prostě chtějí nejlepší kvalitu za nejlepší cenu. A to je to co Čína umí lépe než kdokoli jiný na této planetě. Proto se USA  snaží zastavit postup Číny, sankcionovat Číňany jako svoji konkurenci. Nicméně od počátku to selhává. Mnoho skeptiků a jistě mnoho politiků pochybuje o vztahu mezi USA a Čínou a místo toho hlásají, že Amerika se potřebuje oddělit od Číny. ( Business Insider – The US is now buying more from Mexico than China for the first time in 20 years https://www.businessinsider.in/policy/economy/news/the-us-is-now-buying-more-from-mexico-than-china-for-the-first-time-in-20-years/articleshow/107565468.cms

Tyto články odhalují, že Mexiko nahradilo Čínu, jako největšího amerického obchodního partnera. USA. https://tradingeconomics.com/mexico/exports-by-country Ale abychom konečně pochopili co se děje, musíme prozkoumat data. Realita je taková, že mexický export do US prudce narostl stejně jako dovoz z Číny.

https://tradingeconomics.com/mexico/imports-by-country

Jinými slovy Mexiko se stalo prostředníkem pro nepřímý čínský vývoz do US a je to právě obchodní válka mezi USA s Čínou, která způsobila tento boom a tím že Mexiko se stalo jedničkou jako obchodní partner US. https://tradingeconomics.com/united-states/imports-by-country

Tento nárůst exportu a zároveň importu lze dohledat v mnoha zemích světa. Uveďme indický export do USA a zároveň nárůst indického importu z Číny. To samé je ve Vietnamu a dalších deseti zemích Asie. Podobně jako Mexiko tyto země mají všechny předpoklady stát se prostředníky pro nepřímý čínský export do US. Tato situace logicky nevyhovuje mnoha americkým politikům, vloni v listopadu výbor CCP – https://selectcommitteeontheccp.house.gov

řízený Kongresem USA zaslal dopis Katherine Tai , která zastává vládní úřad pro obchod US ve vládě Joe Bidena, a vyžadoval šetření situace v Mexiku. Předseda výboru Mike Gallagher

https://www.reuters.com/world/us/republican-china-committee-chairman-gallagher-retiring-us-congress-2024-02-10/

ve svém projevu řekl, že největší hrozbou pro Ameriku je komunistická strana Číny. CCP pokračuje v páchání genocidy… Na rozdíl od americké vlády, ta mexická zaujala zcela odlišný přístup. Mexiko upřednostňuje vstřícné vztahy s US , ale mexická politická scéna prezentovaná prezidentem A.M López Obradorem zdůrazňuje suverenitu země a nespolupracuje  na sankcích proti Rusku a Číně, díky čemuž mexické prostředí je pro čínské obchodníky přátelštější než americké či EU, neřknu li  až hysterické české prostředí.

Hlavní důvod proč přichází čínské společnosti do Mexika, staví továrny, investují miliardy se dá shrnout do jednoho slova – příležitost. Jejich stěhování do Mexika je součástí trendu Near Shoring. Na rozdíl od Offshoring, přesouvají výrobu blíže k zákazníkům, aby omezily jejich zranitelnost při logistických možných problémech všeho druhu včetně  geopolitických. Near Shoring se stal populární během pandemie Covidu-19, která způsobila masivní narušení globálních logistických řetězců s následným  nedostatkem zboží a ucpaných přístavů. Pak pokračoval tento problém vzhledem k napětí mezi US a Ruskem na Ukrajině. Požadavek na výrobní haly v Mexiku však přichází i od amerických  nadnárodních společností, protože obě strany chtějí minimalizovat rizika, že uvíznou v hledáčku této obchodní války. Například společnost Lizhong wheel Group, čínský výrobce automobilových kol, http://en.lizhonggroup.com byl nucen některými ze svých největších amerických zákazníků včetně automobilek Ford, General Motors, otevřít továrnu v Severní Americe nebo riskovat ztrátu svého podnikání- nyní staví tak první jejich továrnu mimo Asii v průmyslovém parku Hosan.

Výkonný ředitel Jihokorejské společnosti DY Power se sídlem v Seattlu, která vyrábí komponenty pro stavební stroje, shrnuje tento trend zcela jednoduše. Po pandemii, geopolitickému napětí, mnoho severoamerických společností by chtělo eliminovat rizika globalizace a přechází na “ lokalizaci” . Čínské společnosti se zde nezaměřují jen americký trh, ale i mexický, který dává mnoho příležitostí. Navíc Mexiko může získat skvělé příležitosti díky spolupráci s čínskými nadnárodními korporáty a Nuevo León je příkladem. Díky těmto mohutným investicím roste též mexická střední třída a mnoho mexických společností zakládá pobočky ve Státech. Poučení ze sankcí a různých blokád je jen jedno, vždy donutí postižené státy k rychlému hledání cesty jak jít  dopředu a tak Mexiko už uvítalo 1300 čínských společností aby zde investovaly, včetně výrobců čínských automobilů.

Když si k tomu připočteme podpis čínsko-ruské smlouvy vloni v zimě ohledně pokračování vysokorychlostní železniční tratě skrz Rusko, k tomu si přidáme již existující a dobře časově i ekonomicky fungující železniční spojení skrze Kazachstán, Rusko, Bělorusko do Polska po “jedné koleji” , bez  překládek, tak je celkem jasné, že směr, který jsem popsal v předchozích článcích ohledně Číny, pokračuje a my jako země EU se buď přizpůsobíme a nebo ne. Se  všemi z  toho vyplývajícími důsledky.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hosté se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.