Oni už se definitivně zbláznili?


pro Kosu  objevil Germanicus

Přesně takhle otitulkoval  svůj  mail  přítel  Germanic, když  mi posílal link  na  článek na  americkém webu scmp.com s  titulekm

Nato should recruit Singapore, Philippines, Japan, Thailand and others, former supreme allied commander says

podle překladače

NATO by mělo naverbovat Singapur, Filipíny, Japonsko, Thajsko a další, říká bývalý vrchní velitel spojeneckých sil

  • Bývalý vrchní velitel spojeneckých sil NATO James Stavridis navrhl, aby vojenská aliance rekrutovala asijsko-pacifické země, které sdílejí „její vizi svobody“
  • Jeho seznam potenciálních spojenců s podobným pohledem na demokracii, svobodu a lidská práva zahrnoval také Austrálii, Nový Zéland a Jižní Koreu
Vojenská aliance NATO by měla zvážit rozšíření svého členství tak, aby zahrnovala asijsko-pacifické národy, řekl bývalý vrchní velitel spojeneckých sil NATO.

„Nato by mělo přemýšlet o náboru několika nových členů mimo své tradiční hranice,“ napsal bývalý admirál amerického námořnictva James Stavridis ve  svém posledním  vyjádření  pro   agenturu Bloomberg.

Stavridis působil jako šéf vojenské aliance v letech 2009 až 2013. Předtím byl v letech 2006 až 2009 velitelem jižního velitelství USA, kde dohlížel na vojenské operace v Latinské Americe.

Rozšíření členství v NATO, napsal Stavridis, bylo nezbytnou reakcí na pokračující konflikty na Blízkém východě , rusko-ukrajinskou válku, napětí mezi USA a Čínou a územní spor v Jihočínském moři .
Stavridis ve svém stanovisku navrhl připojení asijsko-pacifických zemí, „které sdílejí vizi aliance o svobodě, demokracii, svobodě a lidských právech“. Tento seznam potenciálních spojenců zahrnoval země jako Austrálie , Japonsko , Nový Zéland a Jižní Korea .
Kromě toho země jihovýchodní Asie, jako jsou Filipíny , Thajsko a Singapur, by mohly být motivovány  také se  zapojit  díky jejich vazbám se Spojenými státy , napsal Stavridis.

Stavridis přesto uznal obtíže „geografického rozšíření NATO tak, aby zahrnovalo skupinu asijských demokracií“.

Kromě zvládnutí „kulturních, jazykových a geografických rozdílů“ Stavridis poznamenal, že větší členská základna by „ještě ztížila dosažení širokého konsenzu o jakékoli budoucí  misi“.

„Řekl bych, že výzvy a přínosy jsou zhruba vyvážené, ale vzhledem k praktickým a politickým překážkám je pravděpodobně příliš brzy na to, abychom uvažovali o globálním NATO,“ napsal Stavridis.

„Možná však existuje střední cesta, která by mohla zahrnovat více formalizované vztahy mezi aliancí a asijskými demokraciemi,“ dodal a navrhl opatření jako „jasně formulované bezpečnostní záruky“ a „společné zadávání zakázek na pokročilé zbraňové systémy“.

Jistě, NATO již rozšířilo svůj  dosah do Asie. Od roku 2022 se Japonsko a Jižní Korea účastní výročních summitů vojenské aliance.
Minulý rok NATO údajně zvažovalo zřízení styčného úřadu v Japonsku . Plány však skončily po odporu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona .
Zdá se, že předehry rozšíření vojenské aliance do Asie vyvolaly hněv zemí jako Čína , jejíž ministerstvo obrany obvinilo NATO z toho, že je „chodící válečnou mašinérií“.

„V posledních letech se NATO přibližuje k Asii a Tichomoří a používá neexistující ‚čínskou hrozbu‘ jako záminku k postupné blokové konfrontaci, která představuje hrozbu pro regionální bezpečnost,“ řekl o NATO mluvčí čínského ministerstva obrany Wu Qian. na tiskové konferenci v lednu.

Zástupci NATO okamžitě nereagovali na žádost o komentář zaslanou mimo běžnou pracovní dobu.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Fiala  se právě  vrátil  z USA, kde  se  doslova  osypal  blahem, že  ho  Biden přijal v  Bílém  baráku.  TA  cesta  měla  z hlediska  českého  daňového poplatníka  nulovou  hodnotu. Vlastně  zápornou, protože  platil náklady  na  tenhle  Fialův  výlet,  která  České republice  naprosto nic  nepřinesl. Bláboly  o posílení  transatlantických  vazeb a  posílení vztahu  mezi USA  a  Českem  jsou opravdu jen  bláboly.  Bláboly  pro  přesvědčené Liprdy /liberálně  progeresivistické  demokraty/  A  posílení  naší prozápadní  orientace?  Směrem  k NATO,  jenž  je pod  americkým  komandem?

S  tím, že  NATO  bude bojovat  proti  Číně? Na  americký  rozkaz?  Tohle  už  zakotvil summit  NATO  v Madridu. Kosa  o tom  tenkrát  psala. Stavridis dnes požaduje  oficiální  rozšíření  nikoliv  o  asijské  země, ale především  o  zaúkolování  evropských  členů a  jejich  armád  do konfliktu s  Čínou!  To je  to, oč  tu  běží!

A  tohle  také  vysvětluje, proč  našim  válečným  štváčům  nestačí k air policy  české oblohy  Grippeny, nýbrž proč  nutně  musíme  disponovat  F 35!!!  Ty  jsou  totiž  schopné  jednak  nést  jaderné  zbraně  a jednak  jd e v podstatě  o jediný  zbraňový  systém,  kterým  by  ČR  v případě  velké  války  s  Ruskem, ale  zejména  Čínou  mohlo  přispět.  Tedy pokud  Kalamity  Jane  Černochovou,  hradního  futrála  vší moudrosti  nebo  principála  Obludária  nenapadne,  že  bychom  snad  si mohli pořídit  vlastní  letadlovou  loď  nebo aspoň  pár  ponorek  dalekého dosahu. Admirál Stavridis by  jim jistě  s pořízením  ochotně  a nezištně  pomohl.

Ještě  někdo bude  tvrdit,  že  NATO  je  obranný  pakt?

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.