Seymour Hersh: FANTAZÍROVÁNÍ KOLEM ÍRÁNSKÉ BOMBY


Seymour  Hersh  se zase  přihlásil o  slovo  na  svém  blogu na platformě  Substack. Jede mimo Kosou  preferovaná  témata. Nicméně  jednak Hersh  je Hersh a  tudíž  je  třeba jej  publikovat  a  pak, dneska  si  s ním dovolím nesouhlasit. Ale o tom  až na konec.

Nejdříve  si  dáme jeho nejnovější  text

THE FANTASY OF AN IRANIAN BOMB

podle  překladače

FANTAZÍROVÁNÍ KOLEM ÍRÁNSKÉ BOMBY

Írán nikdy neměl jadernou bombu – proč Izrael trvá na tom, že jde o bezprostřední hrozbu?

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ukazuje na obrázek bomby, když diskutoval o Íránu během projevu k Valnému shromáždění OSN 27. září 2012. / Foto Mario Tama/Getty Images.

Zůstává to  klasickým okamžikem v historii Organizace spojených národů. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu využil důstojného prostředí projevu k Valnému shromáždění na podzim roku 2012, aby vyvolal přízrak íránské jaderné bomby. Ukázal kreslenou kresbu toho, co řekl, že je íránská bomba se zapáleným  doutnákem  nahoře, a zeptal se: „Kolik obohaceného uranu potřebujete pro A bombu? A jak blízko je Írán k tomu, aby ji získal?“ Svou malůvku  nazval „diagram“.

Pokřiky nesouhlasu  se  dostavily okamžitě. Jon Stewart z The Daily Show mával té noci kopií izraelské kresby a řekl: „Bibi, Bubbe, co je s jadernou bombou ?“ Stewart ukázal svůj protijed na bombu: kreslenou kresbu obřího magnetu.

Před patnácti měsíci jsem ve zprávě pro New Yorker odhalil, že vysoce tajný odhad Národní zpravodajské služby, jehož závěry byly jednomyslně schváleny delegáty ze sedmnácti amerických zpravodajských a kontrarozvědných agentur, zjistil, že neexistuje žádný přesvědčivý důkaz, že Írán vyvinul nějaké úsilí. k sestrojení bomby před nebo po americké invazi do Iráku v roce 2003. (Podobné neprokázané tvrzení, že Irák vlastnil nedeklarovaný arzenál jaderných a chemických zbraní, použila administrativa George W. Bushe a Dicka Cheneyho k ospravedlnění invaze v r. po útocích z 11. září 2001.)

Stejně jako v roce 2012 stále neexistuje žádný důkaz, že Írán, který využívá nízké úrovně obohaceného uranu pro provoz své jediné jaderné elektrárny, má kapacitu na výrobu potřebného množství vysoce obohaceného uranu pro bombu. Neexistuje ani žádný důkaz o bezpečném zařízení schopném vyrobit obohacený uran do pevného jaderného jádra, které by mohlo spustit bombu. Americká zpravodajská komunita strávila roky bez úspěchu hledáním známek podzemního výrobního zařízení s ventilačními otvory, které by se mohly vynořit na mnoho mil daleko – na území Íránu o rozloze více než 600 000 čtverečních mil. Byly to desítky let hledání vzduchových děr.

Oznámil jsem tehdy, že týmy CIA a speciálních sil shodily senzory maskované jako kameny schopné měřit hmotnost vozidel, která jedou po silnicích vedoucích k horským komplexům v Íránu, aby se zjistilo, zda kamiony v oblasti jedou těžce a vycházejí lehké. To by bylo vodítko k možným tajným zbrojním pracím uvnitř. Pouliční cedule poblíž univerzit podezřelých z provádění jaderného výzkumu v hustě obydlených oblastech Teheránu byly odstraněny a nahrazeny identickými cedulemi s implantovanými detektory záření. Pouliční nepokoje spustili pozdě v noci odvážní američtí agenti v centru Teheránu, aby přesměrovali  kolemjdoucí a umožnili americkým technikům rychle vyměnit cihlu v podezřelé budově jaderného výzkumu za dokonalou kopii,schopnou měřit záření,  co by Geigerův počítač. Nebyly nalezeny žádné známky jaderných emisí.

Nic z toho nezměnilo názor izraelského vedení, že Írán se svou revoluční islámskou vládou se stane brzy jadernou mocností. V době, kdy jsem psal o NIE, bylo jasné, že nový odhad bude z hlediska americko-izraelských vztahů politicky citlivý. „Pokud Írán nepředstavuje jadernou hrozbu,“ řekl mi tehdy vysoký úředník, „Izraelci nemají důvod vyhrožovat bezprostřední vojenskou akcí. Kluci, kteří na tom pracovali, jsou dobří analytici a jejich šéfové je podpořili.“

To bylo tehdy a je to i teď. Bidenova administrativa to po nástupu do úřadu jasně uvedla, informovaný úředník mi řekl, že má malý zájem o NIE, které připravují experti CIA, kteří konzultují s mnoha nejlepšími vědci ve příslušných oblastech. Například závěrečný dokument studie o jaderných schopnostech Íránu z roku 2012 byl přezkoumán a hodnocen váženým učencem vyučujícím na významné americké univerzitě, který, když jsme spolu mluvili soukromě, ručil za integritu zprávy.

Není známo žádné NIE zabývající se současnou válkou na Ukrajině, probíhající izraelskou válkou v Gaze nebo důsledky často vyhrožovaného izraelského útoku na Írán.

Izrael je nyní zapojen do rozšiřující se výměny raket s Hizballáhem, milicí Shitte v Libanonu, která pod náboženským a vojenským vedením šejka Hassana Nasralláha neustále rozšiřovala svou politickou roli v zemi spolu se svým arzenálem raket dlouhého doletu. Izrael v posledních několika měsících evakuoval více než 100 000 obyvatel, jejichž domy poblíž libanonských hranic byly nebo by mohly být pod raketovým útokem. Izrael opětoval palbu hluboko do jižního Libanonu raketovými a leteckými útoky.

Netanjahu reagoval na zvyšující se tlak obvykle povolné Bidenovy administrativy na zmírnění podmínek uvnitř zasažené Gazy eskalací své rétoriky a svých akcí proti Íránu. 1. dubna izraelská letadla zasáhla přístavbu íránské ambasády v Damašku, syrském hlavním městě, zabila šestnáct lidí, včetně velitele íránských revolučních gard, které jsou některým také známy jako jednotky Quds. Netanjahuův vzkaz Bidenovi, když americký prezident v těžkém volebním roce pomalu ustupuje od naprosté podpory izraelské války v Gaze, může v podstatě znít: „Budu si dál dělat, co chci.“

Izraelský bombový útok v Sýrii byl ohromující eskalací toho, co byla po desetiletí válkou mezi Damaškem, Teheránem a Tel Avivem nízké úrovně. Okamžitě vyvolalo spekulace v Izraeli i jinde, že Netanjahu je ochoten riskovat válku s Íránem, aby zůstal ve funkci. Ajatolláh Alí Chameneí, 84letý íránský nejvyšší vůdce, který je u moci od roku 1989, okamžitě slíbil, stejně jako dříve, reagovat. „Izrael bude litovat svých zločinů,“ řekl. Írán opakovaně dal jasně najevo, že si nepřeje totální válku s Izraelem, a spoléhal na odpověď svých spojenců v regionu. Sýrie zatím na bombové útoky z 1. dubna nereagovala.

Nasralláh, který vedl Hizballáh k tomu, co mnozí považovali za patovou situaci ve válce s Izraelem v roce 2006, řekl minulý pátek svým stoupencům po zabíjení v Sýrii: „Ujišťujeme vás, že íránská odpověď na útok na . . . konzulát nevyhnutelně přijde.“ Podobná hrozba budoucí akce přišla další den od generálmajora Mohammada Bagheriho, náčelníka štábu íránských ozbrojených sil. Izrael, řekl podle zprávy Al Mayadeen v Bejrútu, „bude litovat svých činů a my jsme ti, kdo určí způsob odvety“.

Neexistoval žádný náznak okamžité reakce. Izraelská vláda však v uplynulých dnech povolala zálohy a zastavila veškeré odchody vojáků IDF sloužících u bojových jednotek v Gaze.

Netanjahu je v Izraeli stále častěji kritizován za zdánlivě pomalé tempo války proti Hamásu – mnohem rychlejší vítězství bylo veřejně předvídáno na začátku – a za jeho neschopnost získat zpět izraelské rukojmí. Není jasné, kolik rukojmích přežilo v zajetí od 7. října, kdy Hamas zinscenoval svůj útok na jižní Izrael. Netanjahuův příslib úplného prošetření pomalé reakce izraelských obranných sil se dosud neuskutečnil a možná se nikdy nenastane.

Zeptal jsem se informovaného úředníka na důležitou otázku: co se stane nyní, vzhledem k tomu, co se zdá být Netanjahuovým zjevným odhodláním zůstat u moci rozšířením izraelské války v Gaze, která ještě zdaleka nebyla dokončena, na západní břeh Jordánu a pokračujícím úbytkem Palestinců. Autorita?

„Izraelci nikdy nestanovili časovou osu války,“ řekl, „a jejich lidé stojí za válkou na 100 procent.“ Pokud jde o Hamás, „všichni zemřou nebo utečou do neznáma“. Posledním vydechnutím Hamasu, dodal, je naděje, že „nějakým způsobem Spojené státy nebo svět přesvědčí Izraelce, aby přišli k rozumu“.

Pokud jde o možnou reakci Íránu na pokračující Netanjahuovu agresivitu, úředník se řečnicky zeptal: Co dělal vysoký důstojník íránských sil Quds na íránském velvyslanectví v Sýrii? Na jeho otázku odpověděl: „Palestinci jsou cílem a Íránci Palestincům pomáhají. A Izraelci vyhodili do vzduchu lidi z Quds v Libanonu a Sýrii. Uprostřed rostoucího napětí „Íránci nevyhledávají boj. Nemají žádnou bombu a mají ISIS-K – teroristické skupiny, které zaútočily minulý měsíc na rockovém koncertě v Moskvě – „dýchá jim na krk. A ajatolláh Chameneí má velké problémy s vnitřními spory“ v celém Íránu. „Staří náboženští vůdci v Íránu vymírají a mají co do činění s populací, která vážně chce být přijímána po celém světě.“

Dodal, že dlouhodobé ekonomické sankce vůči Íránu, které „jsme my v Americe uvalili, mají dopad pouze na lidi na [ekonomickém] dně, a ne na vůdce. Írán má lidi v uniformách,“ řekl, „ale nemá žádnou bombu a nemůže vyhrát válku.“

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Nebudu  zpochybňovat  Hershovu kompetenci pokud  jde  o Izrael, o hodnocení  tamní  situace  i  úmyslů a  motivace  Bibiho Netanjahua.  Stejně  jako  jeho kontakty  na  americké  výzvědné  služby.
Ale  budu rozporovat  jeho tvrzení  o tom, že  Irán  není držitelem  štěpného materiálu,  který  by  stačil na konstrukci A bomby. Ostatně  – samotný  Irán se  v tomto směru několikrát  pochlubil, když  oznamoval  další a  další  zvýšení  hranic obohacování  uranu.
Může  být, že  se jednalo o  blufování. Ale já bych na  to nesázel. Jde o příliš  velké riziko. A  konflikt na  Ukrajině  ukazuje,  že  jen vlastnictví  jaderných zbraní  garantuje  jejich majiteli přežití  v mezinárodním kontextu. Kdyby  Rusko nevlastnilo jaderný  arzenál, pak  by  NATO a kolektivní  Západ  v  téhle  válce postupovaly  zcela  jinak. Totéž  platí pro severní Koreu.  Už by  dávno zmizela  z mapy  světa  bez A bomby.  A  také  by si nemohla  dovolit  beztrestně  dodávat  munici a možná  i zbraně  Rusku.
Tohle  všechno ajatolláhové  vědí a  vidí. A  za mne  udělají  všechno, aby se  i oni stali  členy  jaderného klubu.  A přidám ještě  něco  – nesnáším fanatiky. A ty náboženské  zejména. Pro mne  je  fanatik   a především ten náboženský  , úplně  poslední  komu  bych  svěřil  vlastnictví  tak ultimátní  zbraně  jako  je  jaderná  puma!
Na  rozdíl  od  Seymour a Hershe  chci jít  v  této otázce  na Numero Sichr!  Žádné  experimenty prosím!  Tohle  je  stejný případ  jako  u pyrotechniků.  Stačí se  splést jednou a …
Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.