KDE JSOU ODHADY NÁRODNÍ ZPRAVODAJSKÉ AGENTURY?


Dorazil  mi, díky  přízni  kohosi  nový  Seymour  Hersh.  Nemá smysl dělat  dlouhé cavyky,  takže  si ho  hned, z  voleje  dáme!

WHERE ARE THE NATIONAL INTELLIGENCE ESTIMATES?

podle překladače

KDE JSOU ODHADY NÁRODNÍ ZPRAVODAJSKÉ AGENTURY?

Pro Bidenův Bílý dům to bylo triumfálních čtrnáct dní. Nejprve Sněmovna a poté Senát překonaly mírný odpor a nakonec odhlasovaly schválení zákonů o zahraniční pomoci v hodnotě více než 95 miliard dolarů, které zahrnují vojenské financování na pokračování ukrajinské války proti Rusku a izraelské války proti Hamasu v Gaze.

Hlasování bylo chváleno americkými novinami: zpráva New York Times uvedla, že problémem před Kongresem bylo, zda Spojené státy „budou i nadále hrát vedoucí roli při prosazování mezinárodního řádu a promítání svých hodnot globálně“. Associated Press nasměrovala vedení Sněmovny a označila hlasování za „zlom v historii – naléhavou oběť, protože spojenci USA jsou sužováni válkami a hrozbami od kontinentální Evropy přes Blízký východ až po Indo-Pacifik.

Potěšení z hlasování, které sdílel Bílý dům a Kongres, a nadšení hlavního proudu tisku byly pro ty, kdo disponují  vzpomínkami na minulé války, více než jen trochu nepříjemné. Miliardy dolarů amerických daňových poplatníků půjdou na podporu války na Ukrajině, o níž se mnozí domnívají, že ji nelze vyhrát a možná by ji bylo šlo snadno urovnat, přičemž další miliardy půjdou na podporu války v Gaze, která by Bidena mohla stát tisíce hlasů v swing státech, kde existuje intenzivní opozice vůči probíhajícím izraelským útokům.

Legislativa, oficiálně známá jako „Ukrajinský zákon o doplňkových položkách pro zabezpečení z roku 2024“, však obsahovala mnohem více, co se nedostalo do debaty v Kongresu ani do zpráv o ní. Nejméně čtrnáct ze specifických žádostí o veřejné zakázky na financování vojenských potřeb Ukrajiny, včetně zbraní, zpravodajské podpory, všeobecných operací a údržby poskytované americkými daňovými poplatníky, vyzvalo prezidenta a jeho ministrV zahraničí a obrany, aby informovali Kongres o tom, co a kdy bylo učiněno. V daném časovém období.

Skutečnost je taková, že takové požadavky jsou téměř vždy ignorovány v době, kdy mají být splněné, a obvykle je plní o měsíce později nižší úředníci na ministerstvu zahraničí a v Pentagonu, přičemž otázky a odpovědi si zde může přečíst každý – tedy téměř nikdo. . Ale otázky položené v návrhu zákona některým v americké zpravodajské komunitě připomínají druhy hlubších problémů, které dříve nastolovala jednorázová hlavní věc: National Intelligence Estimates. NIE jsou vyráběny na žádost prezidenta a jeho vedoucích politiků týmem národních zpravodajských důstojníků pracujících v americkém hlavním zpravodajském úřadu, National Intelligence Council. Tito muži a ženy jsou učenci ve svých oborech a zavázali se poskytovat nepolitická hodnocení. Sídlí v ústředí CIA, ale je známo, že jsou zuřivě nezávislí.

Bylo mi řečeno, že prezident a jeho hlavní poradci pro národní bezpečnost, ministr zahraničí Antony Blinken a poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan, si ještě musí vyžádat studii, která by se hluboce ponořila do jakékoli z mezinárodních krizí dne: válek na Ukrajině a v Gaze. .

Zjevný nezájem Bílého domu o nejobtížnější zahraničněpolitické otázky – když se prezident zaměřuje na znovuzvolení – zmátl některé veterány zpravodajské komunity. „Bidenova administrativa se toulá divočinou,“ řekl mi úředník americké zpravodajské služby. „Hovoří veřejně a denně o svých cílech. Vítězství na Ukrajině a válka v Gaze. Vyřešte palestinský problém. Mat Ximu. Bránit Tchaj-wan. Posílit NATO. Obnovte naši ekonomickou sílu a omezte globální změnu klimatu.

„Vznešené,“ řekl. „Ale třpytivé obecnosti.“ Každý je titulem potřebného NIE, který neexistuje ani nebyl uskutečněn. Kde je Národní zpravodajská rada a naše stáj největších národních expertů na každý problém? Produkování nepřečtených a irelevantních produktů“ v takových otázkách, jako jsou UFO a DEI [diverzita, rovnost a začlenění] do komunity. Žádné produkty o schopnostech a záměrech světových vůdců a zemí, které jsou základním kamenem rozvoje a implementace politiky.“

V roce 2009 Belferské centrum pro vědu a mezinárodní záležitosti na Harvardské Kennedy School of Government zveřejnilo podkladové memorandum o procesu NIE. Popsala NIEs jako „nejautoritativnější písemné úsudky americké zpravodajské komunity o otázkách národní bezpečnosti. NIE obvykle poskytují odhady o pravděpodobném průběhu budoucích událostí a zdůrazňují důsledky pro tvůrce politik v USA. Ve své vlastní reportáži o NIEs pro New Yorker jsem se popsal, že konečná doporučení a závěry jsou často přezkoumány prominentními outsidery akademické obce, po příslušném schválení, aby byla zajištěna objektivita a nestrannost [nb. Poznámka cut] předtím, než budou distribuovány do Bílého domu a dalších životně důležitých úřadů po celé vládě.

V projevu před deseti dny v Texasu si William Burns, ředitel CIA, který hrál klíčovou roli v rozhovorech o rukojmích mezi Izraelem a Hamasem, stěžoval, že Hamás odmítl to, co nazýval dalekosáhlý návrh, který by zahrnoval osvobození rukojmích výměnou za blíže nespecifikované ústupky ze strany Izraele. Burns tvrdil, že tvrdohlavost Hamasu byla zodpovědná za zpoždění tolik potřebné humanitární pomoci Gaze. List The New York Times dnes uvedl, že Izrael snížil počet rukojmích, o jejichž propuštění usiluje Hamás v první fázi příměří. Ministr Blinken označil snížení ze strany Izraele za „mimořádně velkorysé“. Řekl, že „jediná věc, která stojí mezi lidem v Gaze a příměřím, je Hamás“.

Úředník zpravodajské služby mi dal jinou informaci o tom, která strana je zodpovědná za neúspěch rozhovorů. Stěžoval si na nedostatek „vedení“ při vyjednávání o rukojmích – něco, co mohl poskytnout NIE. „Nikdo v Bílém domě nebo administrativě nežádal zpravodajskou komunitu o vedení,“ tvrdil. Pokud ano, bylo by jim řečeno, že vyhlídky na urovnání jsou mizivé. „Izrael se chystá zničit Hamás,“ řekl. „Až poslední člen Hamásu vystřelí poslední kulku, bude příměří. Jdou do Rafahu. Konec příběhu.“ Pro charakterizaci pozice premiéra Benjamina Netanjahua citoval klasické turecké přísloví: „Spálíme přikrývku, abychom zabili blechu. Úředník dodal, že Izraelci řekli Washingtonu, že pokud Netanjahu „zítra odstoupí, na jeho místo nastoupí člen válečného kabinetu a v jejich politice nebo závazku by se nic nezměnilo“.

Předpovědi úředníka pro nejbližší budoucnost jsou temné: „Bibi bude obžalována Mezinárodním trestním soudem spolu se třemi izraelskými generály. IDF zahájí atak Rafahu na pět známých doupat Hamasu. Politika USA zůstává nepochopitelná. Události na místě a masivní finanční pomoc jsou odděleny od politiky.

„Světoví lídři na problému pracují. Mohl bych jít zemi po zemi. Spojené státy? Náš vůdce si myslí, že jeho strýce sežrali kanibalové .“

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Dnes  se omezím jen na  jednu větu  – vidět  do ledví  americké  nejvyšší politiky  není  nic  pro  slabé  žaludky!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.